Nieuw vijfeurobiljet in omloop gebracht

Wie boodschappen doet of op een andere manier geld wisselt, loopt vanaf donderdag kans het nieuwe vijfeurobiljet in handen te krijgen. Vanaf die dag verspreidt De Nederlandsche Bank het briefje onder banken als ING en ABN AMRO. Op hun beurt leveren zij de biljetten uit aan hun klanten, zoals supermarkten.

Nederlanders lopen de meeste kans om het nieuwe biljet in handen te krijgen als wisselgeld. De coupure wordt immers niet uitgegeven via de pinautomaat.

Het meest opvallend aan het nieuwe vijfeurobiljet is dat het cijfer 5 niet meer rechts staat, maar in het midden. Verder verschilt het nieuwe biljet op het oog maar minimaal van het oude. De kleuren zijn hetzelfde, de afbeeldingen ook.

De echtheidskenmerken zijn wel verbeterd. Zo kunnen slechtzienden het biljet makkelijker herkennen door korte, opstaande streepjes aan de randen van het briefje. Van de 5 is een opvallend smaragdgroen cijfer gemaakt. De mythische figuur Europa is toegevoegd aan het watermerk en het hologram.

Het vijfje wordt als eerste biljet in de zogenoemde Europa-serie in roulatie gebracht. De nieuwe varianten van het vijfeurobiljet zijn gemakkelijk te onderscheiden van de oude. Naar verwachting zullen de nieuwe echtheidskenmerken in alle bankbiljetten van de Europa-serie worden verwerkt.