Geen Poolse staatssteun meer voor LOT

De Poolse nationale luchtvaartmaatschappij LOT heeft vrijdag een reorganisatie aangekondigd, nu de regering heeft laten weten dat de verliesgevende onderneming niet meer op financiële steun hoeft te rekenen. Het reorganisatieplan, dat op 20 maart gepresenteerd wordt, zal voorzien in opheffing van tweeduizend banen. Ook het routeschema gaat op de helling, aldus woordvoerder Marek Klucinski.

LOT heeft dit jaar tegenslag te verwerken gekregen doordat zijn twee Boeing 787 Dreamliners sinds 16 januari aan de grond moeten blijven wegens problemen met de accu's. De maatschappij moet hierdoor de huur van drie Boeing 767's verlengen en er in de zomermaanden nog twee bijhuren.

LOT vervoerde in 2012 zo'n vijf miljoen passagiers, maar boekte 157 miljoen zloty (37,6 miljoen euro) verlies, voornamelijk door koersschommelingen en hoge brandstofkosten. De maatschappij vroeg de staat om een lening van 1 miljard zloty (240 miljoen euro) en heeft al 400 miljoen zloty (96 miljoen euro) ontvangen om rente te betalen en haar financiën voorlopig te stabiliseren. De Europese Commissie moet nog beoordelen of die steun geoorloofd is.

Ondertussen heeft premier Donald Tusk laten weten dat LOT verdere 'infusen' kan vergeten en dat er geen inspanningen meer worden gedaan om LOT 'tegen iedere prijs' te redden.

De Poolse staat heeft al een belang van bijna 68 procent in LOT. Nog eens 25 procent is in handen van een groep die gespecialiseerd is in reorganisatie van bedrijven en iets minder dan zeven procent is in handen van employés. Er zijn nog steeds plannen om LOT naar de beurs te brengen, mogelijk dit jaar nog.