FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 februari 2013

[Primera Divisíon] Real Sociedad wint weer eens bij Athletic Bilbao

Real Sociedad heeft vrijdagavond in de Primera Division de Baskische derby tegen Athletic Bilbao in zijn voordeel beslecht. In Bilbao waren de bezoekers met 3-1 te sterk. Ibai Gomez opende na een halfuur nog wel de score voor de thuisploeg, maar vier minuten later was het weer gelijk dankzij Antoine Griezmann.

Sociedad deelde in de tweede helft een forse tik uit aan de rivaal door treffers van Imanol Agirretxe en Carlos Vela. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat Sociedad de volle buit meeneemt uit San Mames. De formatie van trainer Philippe Montanier bezet een verdienstelijke vijfde plaats, terwijl Athletic slechts vijftiende staat.

[JL] Sparta wint ruim bij Volendam

Sparta heeft vrijdag zijn vierde overwinning op rij behaald in de Jupiler League. De Rotterdammers waren op bezoek bij FC Volendam met 4-1 te sterk. Bovendien zag de lijstaanvoerder de naaste rivalen punten verspelen. De achterstand van MVV en Helmond Sport is daardoor opgelopen tot vier punten.

Voor Sparta opende Mario Bilate na zeventien minuten de score. Na de pauze liep de ploeg verder uit via Iliass Bel Hassani, Donovan Deekman en Sandro Calabro, die alweer voor zijn zestiende competitietreffer tekende. Michiel Kramer redde in de slotfase de eer van de thuisploeg.

Nummer twee MVV ging bij laagvlieger Almere City FC met 3-1 onderuit. Koen Daerden zette de Limburgers nog wel op voorsprong, maar via Jason Oost, Hicham Faik en Charles Dissels trok Almere aan het langste eind.

Helmond Sport, dat derde staat, verloor met 2-1 bij Go Ahead Eagles. In Deventer nam de thuisploeg de leiding via Xander Houtkoop en Quincy Promes, voordat Samir Fazli iets terugdeed namens Helmond.

SC Cambuur blijft in het spoor van MVV en Helmond, al kwam het voor eigen publiek niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Den Bosch. Ook De Graafschap moest zich tegen SC Veendam tevreden stellen met een punt: 1-1.

Excelsior, vorig seizoen nog actief in de Eredivisie, blijft sukkelen. De Kralingers, die voorlaatste staan, speelden thuis met 2-2 gelijk tegen FC Dordrecht. Telstar en FC Oss boekten een uitzege. Telstar won met 2-0 bij hekkensluiter FC Eindhoven, terwijl Oss nipt met 1-0 afrekende met Fortuna Sittard.

PS4-titels gaan zestig dollar kosten

De CEO van SCEA Jack Tretton verwacht dat games voor de PlayStation 4 maximaal zestig dollar gaan kosten. Tretton verwacht veel variatie in prijzen en aanbiedingen door de nieuwe opzet van Sony. Naast de reguliere games verwacht Sony ook veel meer free-to-play.

“I think people are willing to pay if they see value there and I think there’s more choice than ever before for consumers; We’re going to welcome free-to-play models; games from 99 cents up to those $60 games. But if you really see where the heat is for the true gamer on the console it’s still that big-form experience that typically runs upwards of $50 million to develop and will justify that $60 price point and will give people hours and hours of gameplay on a daily basis for months and years to come.”


Tretton verwacht niet dat de game-ervaring op mobiele telefoons en tablets de gameverkopen zullen hinderen. Volgens Tretton zijn de leuke extra's en willen gamers uiteindelijk games spelen op de meest krachtige consoles willen spelen waar diepere en mooiere ervaringen mogelijk zijn.

Afgelopen week is de PlayStation 4 aangekondigd. De verwachting is dat de console in Q1 van 2014 naar Europa komt.

Ben Affleck wint Franse Oscar voor Argo

Ben Affleck heeft in Parijs een César gewonnen voor zijn film Argo. De Amerikaanse filmmaker won de prijs voor beste buitenlandse film. Affleck was zelf niet aanwezig bij de uitreiking, maar liet weten trots te zijn op prijs. De filmprijzen zijn het Franse equivalent van de Oscars.

Affleck maakt zondagnacht ook kans op een Oscar voor zijn politieke thriller. De film gaat over Amerikaanse ambtenaren die aan een gijzeling weten te ontsnappen tijdens de Iraanse revolutie. Affleck won eerder al een Bafta, een Golden Globe en prijzen van de regisseurs-, acteurs en producentenvakbonden.

Matthias Schoenaerts won in Parijs een César voor zijn rol in het drama De Rouille et d'Os. De Vlaming won de prijs voor beste mannelijke nieuwkomer. Schoenaerts is daarmee de eerste Belgische acteur die de Franse filmprijs wint.

In De Rouille et d'Os van regisseur Jacques Audiard speelt de 35-jarige Belg een bokser die plotseling voor zijn zoontje moet zorgen. Hij wordt verliefd op een jonge vrouw gespeeld door Marion Cotillard, die haar benen verliest tijdens het trainen van orka's. De Franse actrice is ook genomineerd voor César.

De Césars worden vrijdagavond uitgereikt in het Théâtre du Châtelet in Parijs.


Ben Affleck wint Franse Oscar voor Argo (Foto: Novum)

Uitslag van de FOK! Boekentop 100 2013

Voor de zesde keer vond werd dit jaar in het Theater-, Taal- en Kunstforum (TTK) de FOK! Boekentop 100 georganiseerd. Vier weken lang kon iedereen met een profiel op FOK! een lijst met zijn of haar favoriete boeken plaatsen. Al deze boekenlijsten zijn samengevoegd om de FOK! Boekentop 100 2013 te maken!

Net als in 2008 en 2009 is '1984' van George Orwell dit jaar het populairste boek op FOK!. Op nummer 2 vinden we 'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulisch, dat in de vorige editie van de Boekentop 100, eind 2011, nog bovenaan stond.

De top 5 ziet er dit jaar als volgt uit:

1. George Orwell * 1984
2. Harry Mulisch * De Ontdekking Van De Hemel
3. J.D Salinger * The Catcher In The Rye
4. J.R.R. Tolkien * Lord Of The Rings: Fellowship Of The Ring
5. Haruki Murakami * Norwegian Wood

De volledige uitslag van de FOK! Boekentop 100 2013 vind je hier.

Volgende generatie consoles moet kortere lifecycle krijgen

Ubisoft CEO Yves Guillemot heeft aangegeven dat de huidige generatie consoles lang genoeg in omloop is geweest. Het is tijd voor een nieuwe generatie, aldus Guillemot. Daarnaast hoopt hij dat de next-gen een kortere levensduur zal krijgen dan momenteel gaande is.

Guillemot heeft zeven jaar 'moeten' wachten op de volgende generatie en dat is te lang. "Nu we de eindelijk aan de slag kunnen met de nieuwe consoles, kunnen we ook meer creativiteit kwijt. De nieuwe consoles hebben zoveel features waar we gebruik van kunnen maken. Het probleem met de huidige generatie is dat je na een aantal jaar alle mogelijkheden wel een keer gebruikt hebt. Met de PS4 zien we weer nieuwe mogelijkheden ontstaan. En dat zal uiteindelijk zowel de gamers en de developers meer plezier opleveren."

Guillemot denkt ook dat developers sneller titels kunnen maken met de PlayStation 4. “I think we will see good things from the start, sure, in two years engineers will figure out how to do a lot more. But these machines are easier to build on than before, so we should be able to reach their potential quicker.”

Year Walk overstijgt andere releases

Elke week verschijnen er in de App Store een heleboel nieuwe games. Om te weten welke van deze games belangrijk zijn, maken we bij FOK! elke week een lijst van de opvallendste spellen. En de App Store is weer helemaal terug, maak je klaar voor heel wat games!

Keuze van de week: Year Walk, €3,59

Simogo levert met deze game één van de meest unieke game-ervaringen op die je je op je iOS-apparaat kan voorstellen.

Worm Run, €0,89

Een endless runner waarin je moet wegrennen van een gigantische worm.

Turbolab Pursuit, gratis

In deze game moet je een eigen voertuig bouwen en op dingen schieten, interessant.

Hell Yeah! Pocket Inferno, €0,89

Een mobiele versie van de Hell Yeah!-game. Volgens reviews is deze game echter zeker niet de moeite waard.

The Gods: Rebellion, €0,89

Chillingo kan blijkbaar ook vechtgames maken! En nog goede ook!

Cyto, €0,89

Gelukkig is er ook nog de gebruikelijke puzzelgame van Chillingo, inclusief katapulteren. You know it.

Grudger, €2,69

Om af te sluiten nog een endless runner, deze keer met vegen.

Volgende Army of Two krijgt geen multiplayer

Producer Greg Rizzer van Electronic Arts heeft in een interview aangegeven dat Army of Two: The Devil's Cartel geen multiplayer zal krijgen. Volgens Rizzer zijn er zat shooters op de markt waar men multiplayer kan spelen. EA wil juist een shooter op de markt (bljven) brengen waar de co-op centraal staat.

“We always kind of felt like we want to focus on delivering the best co-op campaign on the market. That’s something we were known for with the first one. It’s back now, and we feel pretty good about that. The fact of the matter is that with competitive multiplayer, there’s plenty of games where that’s their focus, and they they do it extremely well. We don’t feel any need to compete with that.”

Rizzer verklaart dat veel developers een multiplayer in hun game verwerken omdat een hoge pief dat heeft aangegeven. Met de nieuwste telf in de Army of Two-reeks wil Rizzer juist het tegenovergestelde leveren. Niet iets leveren omdat het moet maar iets maken waarvan men weet dat de fans het willen. Volgens Rizzer moeten gamers denken: "Hey, ik moet deze game kopen voor het geval mijn maat langskomt en we in co-op-modus de game willen spelen." 

Army of Two: The Devil's Cartel moet eind volgende maand uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Ethan Hawke vindt Oscars maar stompzinnig

Ethan Hawke vindt Oscars maar onzin. De acteur werd zelf twee keer genomineerd voor de beroemde filmprijzen, maar heeft niets met het Hollywoodspektakel. "Het is zo stompzinnig als je kijkt hoeveel nietszeggende, stomme films Oscars hebben gewonnen en hoeveel gemiddelde filmmakers een Oscar boven hun open haard hebben staan."

"Mensen in dit land willen overal een competitie van maken", zegt Hawke tegen het Amerikaanse tijdschrift Gotham Magazine. "Ze lopen achter een nepwortel aan en geven geld aan dubieuze loftuitingen. Ik vind dat echt destructief."

De 42-jarige acteur liep de Academy Award zelf twee keer mis. In 2002 was hij genomineerd voor zijn bijrol in het misdaaddrama Training Day en drie jaar later voor zijn scenario van Before Sunset. Dit jaar is hij niet genomineerd.

Joaquin Phoenix, die zondagnacht wel kans maakt op het Oscargoud, zei vorig jaar al niets te hebben met de prijsuitreiking. Hij noemde filmprijzen toen 'gelul' en 'totale onzin'. Later kwam hij daarvan terug door te zeggen dat prijzen zijn carrière enorm hebben geholpen.


Ethan Hawke vindt Oscars maar stompzinnig (Foto: Novum)

Nederlandse gamestudio Nixxes ook bezig met PS4-game

Een lezer van het Nederlandse games-industrie vakblad Control heeft met argusogen opgelet tijdens de Sony-presentatie. Zij spotte namelijk het logo van Nederlandse developer Nixxes in de lijst van third party developers. Deze stond opvallend genoeg niet tussen de lijst van third party developers in Sony's persbericht.

Wellicht heb je nog nooit van Nixxes gehoord, en daar is een goede reden voor. De studio werkt namelijk niet aan eigen ontwikkelde titels. In plaats daarvan zijn ze gespecialiseerd in het porten van bestaande games naar andere platformen. Zo werkte het bedrijf eerder aan PC-versies van onder andere Hitman: Absolution en Deus Ex: Human Revolution.

Het is niet bekend welke titel de studio naar de PlayStation 4 gaat brengen. Wie weet deze keer een originele titel? De tijd zal het ons leren. Wij zijn benieuwd!

Nixxes

Kelly van der Veer hard onderuit op skischans

Kelly van der Veer is behoorlijk hard onderuitgegaan tijdens het skischansspringen. Ze is een van de kandidaten van Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans, dat vrijdag voor het eerst werd uitgezonden.

Kelly viel eerder ook al tijdens een training, maar besloot toch een poging te wagen. "Het doet wel zeer", zei ze nadat ze op haar achterwerk landde, en gaf aan duizelig te zijn. "Maar ik ben best wel trots op mezelf", zei Kelly, die nog een afstand van twaalf meter wist te halen.

Sita Vermeulen besloot niet van de schans te gaan. De 32-jarige zangeres kwam eerder tijdens een training lelijk ten val en besloot in de eerste aflevering van de sprong af te zien.

Sita is niet de enige kandidaat die niet van de skischans ging, ook Mari van de Ven besloot niet te gaan. De visagist en haarstylist was er volgens een woordvoerder van SBS 'niet klaar voor'.

Locomotieven botsen op elkaar in Rotterdam

In de Rotterdamse Waalhaven zijn vrijdagavond twee locomotieven op elkaar gebotst. Het gaat om twee losse locomotieven, waar geen wagons achter zaten. Een machinist is gewond geraakt. Dat melden een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail en een zegsvrouw van de politie.

Het ongeval vond rond 22.00 uur plaats aan de Albert Plesmanweg op een rangeerterrein. Aangezien het gaat om een rangeerterrein wordt vermoed dat de locomotieven niet hard hebben gereden.

Uitslag Willem II - N.E.C. Nijmegen

Vandaag werd in de Eredivisie het duel gespeeld tussen Willem II en N.E.C. Nijmegen. De bezoekers wonnen het duel met 2-3. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Willem II

2 - 3

N.E.C. Nijmegen

 1' Haemhouts
 52' Joachim
   26' Cornelisse (e.d) 
 33' Platje 
 42' Platje 
 
 Gele kaart: Hofs, (Willem II), Falkenburg, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Koning Willem II-stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.650
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
Cornelisse
Akouili
Peters
Jallo
Haemhouts
H. Mulder
(Hocher/79)
Hofs (Guyt/74)
Misidjan
Joachim
Podevijn (Lumu/56)
  Babos
Bovenberg
v. Eijden
Breuer
Amieux
Pálsson
Falkenburg (Stutter/82)
koolwijk
v.d Velden
Platje (Boymans/66)
George (Conboy/90)

Welke studios werken aan indie games voor de PS4?

Na afloop van het PlayStation-event van afgelopen woensdag ging er een persbericht de deur uit bij Sony. Naast details zoals hardware-specs en features, bevatte het bericht ook een lijst van third party developers voor de PlayStation 4. Hier zaten een aantal verassende namen tussen.

Op de lijst stonden maar liefst 36 indie game developers waaronder Mojang, bekend van Minecraft en Scrolls. Navraag door Gamasutra bij Mojang leert dat er echter nog geen knopen doorgehakt zijn.

"We didn't get off to a great start in our hunt for PS4 indies, as Mojang's Daniel Kaplan told us that he wasn't even aware that the Minecraft and Scrolls studio had been included in the release.
"That is more than I knew!" he laughed. "I mean we are talking with different people with Scrolls, but we havent decided anything yet.""

De andere grote naam op de lijst is Team17, bekend van de Worms-games. Uit ons eigen kikkerlandje zijn Ronimo Games, bekend van Awesomenauts en Vlambeer bezig met titels voor de PlayStation 4.

Aan de hand van de reputatie van deze bedrijven mogen we denk ik wel stellen dat we een hoop toffe indie titels mogen verwachten op de nieuwe Sony-console!

Een volledige lijst van indie dev's op de PlayStation 4 is hier te vinden en het officiële persbericht van Sony daar.

Gouden Film voor Ushi Must Marry

Ondanks de negatieve kritieken heeft de komedie Ushi Must Marry in een week tijd meer dan honderdduizend bezoekers weten te trekken. Hoofdrolspeelster Wendy van Dijk kreeg de bijbehorende Gouden Film vrijdagmiddag uitgereikt door Jan Kooijman.

De komedie werd door critici de grond in geboord. De Telegraaf noemde het scenario infantiel en de Volkskrant schreef dat 'gevoelens van schaamte overgaan in medelijden'. Van Dijk noemde de kritiek op haar film pittig, maar zei er niet wakker van te liggen.

Regisseur Paul Ruven liet vorige week ook weten niet geraakt te zijn door de hausse aan kritiek op de film. Hij liet weten dat de komedie niet is bedoeld voor serieuze pers, maar voor fans van het personage Ushi dat Van Dijk al jaren op televisie speelt.

De Japanse journaliste Ushi dreigt in de film te worden uitgehuwelijkt aan een moddervette sumoworstelaar. De komedie volgt haar zoektocht naar beter huwelijksmateriaal.


Gouden Film voor Ushi Must Marry (Foto: Novum)

Pentagon legt vluchten met JSF stil

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft alle vluchten met F35 JSF-straaljagers van fabrikant Lockheed Martin opgeschort. Bij een routinecontrole van de motor van een testtoestel op de luchtmachtbasis Edwards in Californië is een scheur in een turbineblad ontdekt.

Het Pentagon liet vrijdag weten dat het gaat om een voorzorgsmaatregel, in afwachting van de resultaten van een onderzoek dat moet uitwijzen hoe de scheur is ontstaan.

Het JSF-programma geldt onder andere wegens de alsmaar oplopende testkosten al lange tijd als een hoofdpijndossier, ook voor de Nederlandse regering die de F35 Joint Fight Striker in 2001 in principe koos als vervanger van de F-16's.

Het is de bedoeling dat het kabinet eind dit jaar definitief beslist of de F35 de F16 echt gaat vervangen.

Jongen opgepakt om foto met wapen op Facebook

Een 17-jarige jongen uit Apeldoorn is donderdagavond opgepakt omdat hij op Facebook een foto van zichzelf met een nepvuurwapen had geplaatst. De jongen heeft verklaard dat hij niet wist dat het strafbaar is een nepvuurwapen te hebben, meldt de politie vrijdag.

De jongen werd in zijn woning aangehouden, waarna hij zelf het nepvuurwapen aan de politie gaf. De 17-jarige werd vervolgens meegenomen naar een politiebureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Het nepwapen is in beslag genomen.

De politie waarschuwt dat nepvuurwapens in Nederland verboden zijn, omdat ze vaak nauwelijks van echte vuurwapens het onderscheiden zijn. "De dreiging die er vanuit kan gaan is dus net zo hoog."

Spanje arresteert spionnen Iran

De Spaanse politie heeft drie mannen opgepakt die ervan worden verdacht te hebben gespioneerd voor Iran. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken vrijdag bekendgemaakt.

De verdachten zouden een Spaanse non-gouvernementele organisatie die asielzoekers helpt hebben geïnfiltreerd. Vervolgens zou het drietal aan de Iraanse geheime dienst de identiteiten van Iraniërs hebben doorgegeven die het land om ideologische redenen zijn ontvlucht, aldus het ministerie. Een van de mannen die is opgepakt werkte voor de Iraanse ambassade in Madrid. Het is niet duidelijk welke functie hij daar bekleedde.

De arrestaties hadden plaats in de stad Torrelavega en in de Spaanse hoofdstad. Wanneer de mannen werden opgepakt is niet duidelijk.

Kramer niet op tien kilometer in Erfurt

Sven Kramer slaat volgende week bij de wereldbekerwedstrijden in Erfurt de 1500 en 10.000 meter over. Dat maakte hij vrijdag bekend op de website van zijn team TVM. De 26-jarige Friese schaatser komt wel in actie op de ploegenachtervolging. Hij doet een week later in Heerenveen mee aan de ploegenachtervolging en vijf kilometer.

Kramer, die afgelopen weekeinde voor de zesde keer in zijn loopbaan wereldkampioen allround werd, wil zich de komende tijd volledig richten op de vijf en tien kilometer op het WK afstanden in Sochi, dat over een maand wordt gehouden. "Het verleden heeft mij geleerd dat ik verstandige keuzes moet maken", laat hij weten.

"Ik kan en wil mij fysiek niet onbeperkt belasten. Na het WK allround wil ik even wat gas terugnemen. Ik heb zonder meer de ambitie om tijdens de WK afstanden in Sochi op drie afstanden uit te komen en dus ook op de tien kilometer."

Kramer wordt in Duitsland op de schaatsmijl vervangen door Pim Schipper. Op de langste afstand gaat zijn startplek naar Ted-Jan Bloemen.


Kramer niet op 10 kilometer in Erfurt (Foto: Novum)

VS en Rusland ruziën om VN-verklaring

Rusland en de Verenigde Staten beschuldigen elkaar ervan een verklaring van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de autobomaanslag in Damascus van afgelopen donderdag te blokkeren. Bij de aanslag kwamen 53 mensen om het leven.

Rusland beschuldigt de VS ervan de verklaring tegen te houden, omdat daarin de aanslag van de rebellen wordt veroordeeld. De VS zeggen de verklaring te steunen, maar willen dit er ook een zinsnede in wordt opgenomen waarin de aanvallen van het regime van president Bashar Assad worden veroordeeld.

Het geruzie tussen Moskou en Washington over Syrië voorspelt weinig goeds voor de besprekingen van 26 februari in Berlijn tussen de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov en John Kerry, de nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. Ze praten onder andere over Syrië.

Caro Emerald sloeg duet met Lionel Richie af

Caro Emerald heeft bedankt voor een duet met Lionel Richie. "Lionel Richie heeft eerder gevraagd om een samenwerking", vertelde de zangeres vrijdag in RTL Boulevard, nadat ze eerst niet op de naam van de Amerikaanse zanger kon komen.

"Daar was geen tijd voor", geeft Caro als voornaamste reden. "Ondanks dat het een enorme eer is, zagen we toen ook niet dat het zou werken zoals het bij ons paste op dat moment."

Waylon zong eerder wel een duet met Richie. Ze namen samen het nummer You Are op. De 63-jarige Richie scoorde hits met onder meer Hello, My Destiny en Stuck on You.

Tsonga, Tursunov in halve finale Marseille

Jo-Wilfried Tsonga heeft in Marseille de halve finale van het ATP 250-toernooi aldaar bereikt. In de kwartfinale was de als derde geplaatste Fransman Bernard Tomic ternauwernood de baas.

Tsonga verloor de eerste set met 4-6, maar won vervolgens de tweede relatief eenvoudig met 6-3. In de beslissende derde set moest een tiebreak de doorslag geven. Daarin kreeg Tomic maar liefst vijf matchpunten, waarvan drie op eigen service. De Australiër benutte er geen enkele, waarna Tsonga bij een stand van 11-10 wel toesloeg.

In de andere helft van de draw wist ook Dmitri Tursunov tot de halve finale door te dringen. De Russische qualifier, die in de vorige ronde nog de als vierde geplaatste Janko Tipsarevic in twee sets versloeg, had veel moeite met Gilles Muller uit Luxemburg, maar sleepte de winst er in de derde set uit; 7-6(7), 1-6, 7-5.

Het is de eerste keer sinds juni 2011 dat Tursunov de halve finale van een toernooi ATP-niveau bereikt. Destijds won de Rus de titel in Den Bosch.

Geen Poolse staatssteun meer voor LOT

De Poolse nationale luchtvaartmaatschappij LOT heeft vrijdag een reorganisatie aangekondigd, nu de regering heeft laten weten dat de verliesgevende onderneming niet meer op financiële steun hoeft te rekenen. Het reorganisatieplan, dat op 20 maart gepresenteerd wordt, zal voorzien in opheffing van tweeduizend banen. Ook het routeschema gaat op de helling, aldus woordvoerder Marek Klucinski.

LOT heeft dit jaar tegenslag te verwerken gekregen doordat zijn twee Boeing 787 Dreamliners sinds 16 januari aan de grond moeten blijven wegens problemen met de accu's. De maatschappij moet hierdoor de huur van drie Boeing 767's verlengen en er in de zomermaanden nog twee bijhuren.

LOT vervoerde in 2012 zo'n vijf miljoen passagiers, maar boekte 157 miljoen zloty (37,6 miljoen euro) verlies, voornamelijk door koersschommelingen en hoge brandstofkosten. De maatschappij vroeg de staat om een lening van 1 miljard zloty (240 miljoen euro) en heeft al 400 miljoen zloty (96 miljoen euro) ontvangen om rente te betalen en haar financiën voorlopig te stabiliseren. De Europese Commissie moet nog beoordelen of die steun geoorloofd is.

Ondertussen heeft premier Donald Tusk laten weten dat LOT verdere 'infusen' kan vergeten en dat er geen inspanningen meer worden gedaan om LOT 'tegen iedere prijs' te redden.

De Poolse staat heeft al een belang van bijna 68 procent in LOT. Nog eens 25 procent is in handen van een groep die gespecialiseerd is in reorganisatie van bedrijven en iets minder dan zeven procent is in handen van employés. Er zijn nog steeds plannen om LOT naar de beurs te brengen, mogelijk dit jaar nog.

Doden bij explosies in Aleppo

Bij drie explosies in Aleppo, in het noorden van Syrië, zijn vrijdag zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag gezegd. Het lijkt te gaan om raketinslagen.

Volgens het Observatorium zijn bij de explosies tientallen mensen gewond geraakt. Gevreesd dat er nog veel mensen onder het puin van ingestorte of beschadigde gebouwen liggen. Het dodental kan dan ook nog oplopen.

FIFA straft Zambia om foute spelers

De FIFA heeft een strafzaak geopend tegen de Zambiaanse voetbalbond, vanwege transfers van foute spelers. Acht Zambiaanse spelers waren in Finland bestraft wegens matchfixing en andere fouten. Ze kregen een schorsing van twee jaar voor omkoping en fraude bij voetbalduels, ingaand vanaf april 2011.

Buiten de transferperiode om en zonder bijbehorend certificaat zijn de spelers van club en land geruild. Zeker vier spelers van de acht zijn vervolgens in actie gekomen voor Zambiaanse clubs. Hierdoor heeft de Zambiaanse bond de transferregels overtreden.

Het Finse omkopingsschandaal werd geleid door Wilson Raj Perumal uit Singapore. Hij kreeg een celstraf van twee jaar opgelegd. Hij had zich schuldig gemaakt aan matchfixing bij Finse duels in de periode van 2008 tot 2011.

Koeien Nederlandse boer in Frankrijk afgeslacht

In Frankrijk zijn vorige week vijf koeien van een Nederlandse boer afgeslacht. De 48-jarige Jacobus Moerman trof de dode dieren zelf aan. Ze waren neergeschoten met een geweer, melden Franse media vrijdag.

Vier koeien hadden schotwonden in hun pens, een was in de nek geschoten. Een zesde koe raakte gewond aan een schouder.

De Nederlander, die zo'n tachtig koeien heeft, heeft de kwestie aangekaart bij de politie. Hij zegt geen idee te hebben wie achter de schietpartij zou zitten. De 48-jarige man kwam in 2010 naar de Franse streek Hautes Corbières.

[WK] Brons voor baanrenner Büchli op keirin

Matthijs Büchli is vrijdag bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Minsk als derde geëindigd op het onderdeel keirin. De titel ging naar de Brit Jason Kenny en de Duitser Maximilian Levy werd tweede.

De twintig jarige Santpoorter won vorige maand al de wereldbekerwedstrijd in Mexico. Büchli rijdt sinds 2011 bij de elite op de baan. In de eerste ronde was Büchli nog sneller dan Kenny en in de halve finale ging hij als tweede naar de finale. Het is de eerste medaille voor Nederland tijdens het wereldkampioenschap.

'Kim De Gelder heeft ernstige geestesstoornis'

Kim De Gelder heeft een ernstige stoornis. Hij was dan ook niet toerekeningsvatbaar toen hij een bloedbad aanrichtte op het kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Vlaamse Dendermonde. Dat bepleitte vrijdag de advocaat van De Gelder in zijn zogeheten akte van verdediging.

Het doden van twee baby's van nog geen jaar oud en twee volwassenen wordt niet ontkend, maar door de geestesziekte van de inmiddels 24-jarige jongeman zou hij niet gestraft moeten worden. Alle experts, zowel degenen die door de verdediging zijn geconsulteerd als die van het Openbaar Ministerie, stellen dat De Gelder een ernstige stoornis heeft, aldus de advocaat. "Het controlevermogen is afwezig en zijn realiteitszin is ernstig aangetast", aldus de verdediging.

De Gelder staat terecht voor in totaal vier moorden en 25 pogingen tot moord. De jongeman bekent de feiten op het kinderdagverblijf en heeft toegegeven eerder al een 72-jarige vrouw te hebben vermoord.

Hij ontkent echter dat hij ook een gezin wilde vermoorden. Deze poging mislukte omdat het gezin niet thuis was, aldus het OM. Na afloop van het betoog van de verdediging vroeg de voorzitter van de rechtbank of De Gelder zich bij de woorden aansluit. ,,Ik heb niet geluisterd", antwoordde de verdachte. ,,ik wil heel erg graag veel reacties geven", voegde hij toe. De voorzitter van het zogeheten hof van assisen zei dat De Gelder daarvoor maandag alle tijd krijgt.

'Kim De Gelder heeft ernstige geestesstoornis'
'Kim De Gelder heeft ernstige geestesstoornis' (Foto: ANP)

Hannover moet Franca missen door tuberculose

Bij Hannover 96-speler Franca is tuberculose vastgesteld. De 21-jarige Braziliaan wordt de komende maanden behandeld aan de bacteriële infectie, meldt de Bundesligaclub vrijdag. Teamgenoten en andere mensen die in aanraking zijn geweest met Franca moeten worden onderzocht. De kans dat zij ook tuberculose hebben is echter klein.

Franca heeft de infectie waarschijnlijk in zijn geboorteland opgelopen. De middenvelder werd half januari overgenomen van Coritiba. "De ziekte wordt op zijn vroegst vier maanden na infectie actief", laat een woordvoerder van de regionale gezondheidsdienst weten. Tuberculose kan pas worden overgedragen als het actief is.

Franca kwam sinds zijn overgang nog niet in actie voor Hannover, dat momenteel de achtste plaats bezet in de Bundesliga.


Hannover moet Franca missen door tuberculose (Foto: Novum)

'Ministerie van justitie klaagt Armstrong aan'

Het ministerie van justitie van de Verenigde Staten gaat Lance Armstrong aanklagen vanwege zijn dopinggebruik. Het ministerie zou zich willen scharen achter een aanklacht van voormalige ploeggenoot Floyd Landis van de Amerikaanse oud-renner. Dat melden bronnen aan de Amerikaanse nieuwszender NBC.

Het departement zou de aanklacht die Landis twee jaar geleden heeft ingediend willen steunen. Landis reed jarenlang met Armstrong samen en heeft bekend doping te hebben gebruikt. Ook de Texaan, die onder meer zijn zeven Tourzeges kwijtraakte, gaf vorige maand in een interview met Oprah Winfrey toe dat hij verboden middelen nam.

Het ministerie van justitie zou nu vinden dat Armstrong de staat bedroog door voor US Postal te rijden in de Tour de France tien jaar geleden. Hij overtrad het dopingverbod van de regering, terwijl hij jarenlang volhield geen doping te hebben gebruikt.

Als het ministerie de rechtszaak wint, moet Armstrong vrezen voor een forse boete. US Postal sponsorde het team voor ten minste dertig miljoen euro. Overigens zou hij wel kunnen wijzen op het feit dat dopinggebruik in zijn contract nooit expliciet werd verboden.


'Ministerie van justitie klaagt Armstrong aan' (Foto: Novum)

'Indringer gearresteerd in huis Rihanna'

De politie van Los Angeles heeft een man aangehouden in het huis van Rihanna. De man werd door buren van de zangeres in de kraag gevat, schrijft entertainmentwebsite TMZ op basis van politiebronnen.

De man zou per e-mail zijn geïnstrueerd over hoe hij het huis van Rihanna binnen kon komen. Dat lukte, maar oplettende buren van de 25-jarige zangeres hadden snel in de gaten dat iets niet pluis was. Ze schakelden de politie in en wisten de man in Rihanna's woning te overmeesteren.

De politie heeft de man gearresteerd op verdenking van inbraak. Of Rihanna ten tijde van het voorval thuis was, is niet bekend.

Ierse fabriek exporteerde paardenvlees als 'rund'

Een Iers vleesverwerkingsbedrijf heeft paardenvlees dat was gelabeld als rundvlees naar een bedrijf in Tsjechië gestuurd. Dat heeft de Ierse regering vrijdag gezegd.

De Ierse minister van landbouw Simon Coveney zei vrijdag dat uit onderzoek is gebleken dat de fabriek, B&F Meats in Carrick-on-Suir, vlees naar het Tsjechische bedrijf stuurde dat gelabeld was met stickers in het Tsjechisch. Op de stickers stond vermeld dat het ging om rundvlees. De fabriek is vrijdag gesloten.

Eerder waren er geen bewijzen dat paarden die in Ierland zijn geslacht in de voedselketen terecht zijn gekomen. Bij eerdere onderzoeken waarbij paardenvlees in Ierse rundvleesburgers werd aangetroffen, kon het paardenvlees worden teruggeleid naar Polen. Coveney zei vrijdag dan ook 'zeer verontrust' te zijn over de ontwikkelingen van vrijdag.

Ruim 25.000 claims over te dure tv's

Binnen een week zijn bij Consumentenclaim al ruim 25.000 claims binnengekomen van mensen die vinden dat ze te veel hebben betaald voor hun televisie. Dat laat een woordvoerder van de consumentenorganisatie vrijdag weten.

Beeldbuisproducenten maakten tussen 1996 en 2006 verboden prijsafspraken, zo concludeerde de Europese Unie in december. Volgens Consumentenclaim hebben consumenten jarenlang te veel betaald voor tv's van bekende merken als Philips, Samsung, LG en Panasonic. De organisatie riep mensen daarom zaterdag op zich te melden om een massaclaim in te dienen tegen de fabrikanten.

Verreweg de meeste meldingen, zo'n 55 procent, gaan over Philips. Daarna volgen Panasonic, Samsung, Sony en JVC met elk minder dan tien procent. Volgens de zegsman melden niet alleen particulieren zich, maar ook bedrijven.


Ruim 25.000 claims over te dure tv's (Foto: Novum)

Proces Kim De Gelder in België van start

In België begint vrijdag het proces van Kim De Gelder, de 24-jarige man die begin 2009 een bloedbad aanrichtte in een kinderdagverblijf in Dendermonde. Op de eerste zittingsdag zullen de akte van beschuldiging en de akte van verdediging worden voorgelezen. Het zogeheten hof van assisen moet zich buigen over de vraag of De Gelder zijn daden kunnen worden aangerekend

De destijds 20-jarige De Gelder drong in januari 2009 met een mes kinderdagverblijf Fabeltjesland binnen en stak daar twee baby's van zes en negen maanden en een verzorgster van 54 dood. Een week eerder had hij een bejaarde vrouw van het leven beroofd. Op de computer van De Gelder trof de politie later plannen voor vergelijkbare moordpartijen op nog twee kinderdagverblijven.

Gerechtspsychiaters hebben vastgesteld dat De Gelder toerekeningsvatbaar was, maar diens advocaat Jaak Haentjens zal tijdens de zitting uiteenzetten waarom De Gelder volgens hem tijdens de moorden ontoerekeningsvatbaar was.

Na lange verhoren verklaarde De Gelder dat hij 'wraak wilde nemen op de maatschappij, omdat die te hard geweest is voor mij'. "Ik wilde daardoor zo veel mogelijk mensen het ergste aandoen: hen vermoorden."

'Krul zes weken aan de kant'

Newcastle United plaatste zich donderdag voor de volgende ronde van de Europa League. Maar de ploeg verliest wel Tim Krul een tijdje.

Newcastle won met 1-0 van Metalist Kharkiv in de Oekraïne en dat was genoeg na de eerdere 0-0. Krul raakte vlak voor tijd in een botsing, waardoor hij geblesseerd raakte aan zijn enkel. De Oranje-international zag de moeilijkheden al aankomen.

"Er zit nu een aardig ei op", zei hij na afloop aan Eredivisie Live. "Morgen vliegen we terug naar Newcastle en dan weet ik meer. Het was een lekkere avond, maar het smetje is die blessure die ik twee minuten voor tijd opliep."

De verwachting is dat Krul zes weken uit de roulatie zal zijn. Newcastle zal hem missen, want de ploeg staat op een bedroevende zestiende plek in de Premier League. Op 7 en 14 maart speelt de club bovendien de achtste finale van de Europa League tegen Anzhi.

Pistorius op borgtocht vrij

De Zuid-Afrikaanse olympiër Oscar Pistorius komt op borgtocht vrij. Dat heeft de rechtbank in Pretoria vrijdag besloten. De aanklager in de zaak, Gerrie Nel, stelde dat Pistorius vluchtgevaarlijk is en daarom niet op borgtocht vrij zou moeten komen. De rechter was het daar niet mee eens.

Pistorius wordt verdacht van de moord op zijn vriendin, het 29-jarige model Reeva Steenkamp. Zij werd op 14 februari door de atleet in zijn woning doodgeschoten. Pistorius zelf spreekt van een noodlottig ongeval. Hij zou hebben gedacht dat een inbreker zijn woning was binnengedrongen, waarop hij het vuur opende.

Taxichauffeur verongelukt in Breda

Een 58-jarige taxichauffeur uit Bavel is vrijdag om het leven gekomen bij een ongeluk in Breda. De man werd vermoedelijk onwel en verloor daardoor de macht over het stuur, meldt de politie.

De Brabander was rond 08.00 uur met een klant op weg naar een winkelcentrum toen hij op de kruising van de Konijnenberg en het Moerlaken een paal raakte en over de middenberm naar de andere weghelft reed. Daar botste hij op twee tegemoetkomende auto's.

Het slachtoffer raakte zwaargewond en overleed later op de ochtend in een ziekenhuis. De bestuurders van de andere betrokken voertuigen en de passagier van de taxi raakten niet gewond.

Zwaargewonde bij arbeidsongeval Gorinchem

Een 36-jarige man uit Nieuwendijk is vrijdag in Gorinchem zwaargewond geraakt doordat hij knel kwam te zitten tussen een landbouwmachine en een paal. Hij brak zijn bekken en een bovenbeen, en mogelijk heeft het slachtoffer ook inwendige bloedingen, meldt de politie.

Het bedrijfsongeval vond plaats op de Spijksedijk. De man is naar een ziekenhuis gebracht. De Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, onderzoekt het ongeval.

Kvitova en Errani in finale Dubai

Petra Kvitova heeft ten koste van Caroline Wozniacki de finale van het WTA-toernooi in Dubai bereikt. De als zesde geplaatste Tsjechische won vrijdag met 6-3, 6-4 van de Deense nummer tien van de plaatsingslijst. In de finale stuit ze zaterdag op de Italiaanse Sara Errani (5), die landgenote en dubbelpartner Roberta Vinci versloeg: 6-3 en 6-3.

De 22-jarige Kvitova schakelde in de kwartfinale al titelverdedigster Agnieszka Radwanska (3) uit en ook Wozniacki, de winnares van 2011, vormde geen onoverkomelijke hindernis. Ze wist in zowel de eerste als tweede set twee keer toe te slaan, waar ze zelf in de hele partij slechts een keer haar opslag inleverde.

Schansspringster Vuik in achterhoede bij WK

Schansspringster Wendy Vuik is bij het WK in het Italiaanse Val di Fiemme als 27e geëindigd. De Nederlandse kwam in de eerste omloop tot 88,5 meter en stond daarmee 23e. Na een sprong van 85,5 meter bij haar tweede keer van de schans zakte ze echter vier plaatsen.

De wereldtitel ging naar de Amerikaanse Sarah Hendrickson. Zij sprong 106 en 103 meter en bleef Sara Takanashi uit Japan 2,7 punten voor. Op ruime achterstand legde de Oostenrijkse Jacqueline Seifriedsberger beslag op de bronzen plak.

[WK] Wild net naast podium op scratch

Kirsten Wild is bij het WK baanwielrennen in Minsk vijfde geworden op de scratch. De Nederlandse zag Katarzyna Pawlowska uit Polen met de titel aan de haal gaan. Ze bleef Sofia Arreola uit Mexico en de Russin Evgenia Romanyuta voor. De Française Laurie Berthon werd vierde.

Wild is de eerste van vier Nederlanders die vrijdagavond in actie komen in de Wit-Russische hoofdstad. Tim Veldt rijdt de afvalkoers van het omnium en Matthijs Büchli komt op de keirin in de baan. Wim Stroetinga strijdt bij de puntenkoers om een medaille.

Winst Volkswagen ruim veertig procent hoger

Volkswagen Groep heeft de winst vorig jaar met 41 procent zien stijgen tot 21,7 miljard euro. De omzet van de Duitse automaker steeg met 21 procent. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde tussentijdse rapportage van het bedrijf uit Wolfsburg.

De omzet over 2012 kwam uit op 192,7 miljard euro. Het aantal afgeleverde auto's kwam na een stijging van 12,2 procent uit op bijna 9,4 miljoen. Het is de eerste keer dat de Volkswagen Groep er meer dan negen miljoen verkocht. Het bedrijf verkoopt naast Volkswagen onder meer ook auto's van de merken Audi, Porsche, SEAT en Skoda.

Het bedrijf verwacht dat de omzet dit jaar nog verder omhoog gaat. Gezien de 'aanhoudende onzekerheid in de economische omstandigheden' mikt Volkswagen op een gelijkblijvende operationele winst. Vorig jaar bedroeg die operationele winst 11,5 miljard euro, ruim twee procent meer dan een jaar eerder.

Volkswagen komt 14 maart met de volledige jaarcijfers.


Winst Volkswagen ruim veertig procent hoger (Foto: Novum)

Rellen op Tempelberg om gevangen Palestijnen

Palestijnen die hun steun wilden betuigen aan hongerstakende volksgenoten in Israëlische gevangenissen zijn vrijdag op de Tempelberg in Jeruzalem slaags geraakt met Israëlische militairen. Ook elders op de Westelijke Jordaanoever kwam het tot ongeregeldheden.

Na het vrijdaggebed gooiden tientallen Palestijnen op de Tempelberg, die moslims Haram al-Sharif noemen, met stenen naar agenten. Die lieten dat niet op zich zitten en zetten schokgranaten in. De heuvel met de beroemde moskee en de resten van de joodse tempel is voor gelovigen van de drie grote godsdiensten heilig.

In Hebron schoten agenten traangas af op honderden Palestijnen die hen met stenen bekogelden, liet het Israëlische leger weten. Tientallen mensen moesten volgens de Palestijnse hulpdiensten behandeld worden aan ademhalingsklachten en verwondingen door rubberkogels.

Palestijnen op de Westoever protesteren al de hele week om de aandacht te vestigen op de duizenden Palestijnen die vastzitten in Israël. Vier gevangenen zijn momenteel in hongerstaking.

Omstreden ontuchtverdachte toch weer cel in

Een 27-jarige verdachte van ontucht met twee meisjes die eerder deze week op vrije voeten kwam, wordt toch weer opgepakt. Een beroep van het Openbaar Ministerie in Rotterdam tegen de vrijlating van de man is gegrond verklaard. De man wordt opnieuw aangehouden en blijft voor in ieder geval nog veertien dagen vastzitten, meldt het OM vrijdag.

Toen de rechter-commissaris dinsdag besloot dat de man vanwege persoonlijke omstandigheden moest worden vrijgelaten, ontstond onrust onder bewoners van de Dordrechtse wijk Stadspolders. De man, die wel een gebiedsverbod voor Stadspolders en omgeving kreeg, zou een 7-jarig meisje hebben betast en een 11-jarig meisje een onzedelijk voorstel hebben gedaan.

RTV Rijnmond meldde woensdag dat ouders in Stadspolders woedend waren over de vrijlating van de man. Ook zouden ze boos zijn over onduidelijke communicatie van de politie. Zo gaf die zondag nog het advies kinderen binnen te houden, terwijl de verdachte zaterdag al vastzat.

Di Canio breekt in bij oude club

Paolo Di Canio heeft ingebroken bij de Engelse club Swindon Town. De Italiaanse oud-voetballer nam daar maandag ontslag als trainer, maar keerde een paar dagen later terug. Op de bewakingsbeelden is te zien dat hij het gebouw binnendringt. Hij bracht vernielingen aan en nam een aantal voorwerpen mee.

Swindon heeft ondertussen de toegangscode tot het complex gewijzigd en de sloten veranderd. Woordvoerder Phil Spencer laat in de Engelse krant Daily Mail weten dat er geen klacht is ingediend.

Swindon promoveerde onder Di Canio naar de derde klasse. Hij vertrok echter omdat hij de club een gebrek aan ambitie verweet, na de verkoop van een belangrijke sterspeler. Di Canio voetbalde in het verleden onder meer voor Juventus, AC Milan, Lazio en Celtic.

Di Canio breekt in bij oude club
Di Canio breekt in bij oude club (Foto: ANP)

Utrecht maanden zonder Japanner 'Sjakie'

Voor Yoshiaki Takagi zit het seizoen er bij FC Utrecht waarschijnlijk op. De 19-jarige Japanner heeft een gecompliceerde polsbreuk opgelopen. Takagi, die dit seizoen zeven wedstrijden speelde, brak vrijdagochtend op de training zijn pols op meerdere plaatsen.

"De breuk moet op operatieve wijze hersteld worden. Daardoor is Sjakie de rest van het seizoen zeer waarschijnlijk niet meer inzetbaar", vertelt clubarts Simon Goedegebuure op de officiële clubwebsite.  De afwezigheid van Takagi is een flinke tegenvaller voor coach Jan Wouters, die ook Nana Asare en Dave Bulthuis lang moet missen. Asara staat zes weken buitenspel met een enkelblessure, terwijl Bulthuis drie weken moet toekijken. Ook hij heeft last van zijn enkel.

FC Utrecht speelt zondag een thuiswedstrijd tegen Roda JC. Behalve het genoemde drietal zijn ook Adam Sarota, Marcus Nilsson (beiden geblesseerd) en Anouar Kali (geschorst) niet inzetbaar. Utrecht staat op de zesde plek, slechts drie punten achter Vitesse.

Lampre-Merida toch door met Scarponi

Lampre-Merida laat Michele Scarponi toch weer racen. De 33-jarige Italiaan werd na een schorsing vanwege banden met de verbannen dopingarts Michele Ferrari door zijn ploeg aan de kant gehouden. Nu maakt de Italiaanse formatie echter bekend dat Scarponi zondag start in de GP Città di Lugano. Aan het einde van het jaar vertrekt Scarponi bij Lampre.

Lampre-Merida besloot de relatie met Scarponi nogmaals tegen het licht te houden toen de veteraan in december voor drie maanden werd geschorst. Scarponi beloofde zijn ploeg op te stappen als er meer zaken aan het licht zouden komen die tegen de regels van de sport, de wet of de ethische regels van de ploeg zijn.

Scarponi werd in 2007 al eens voor anderhalf jaar geschorst wegens betrokkenheid bij Operación Puerto, de dopingzaak rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

Archeologen vinden zilvermuntschat in schoen

Rotterdamse archeologen hebben onlangs een schoen met 477 zilveren munten opgegraven. De muntstukken dateren uit de vijftiende en zestiende eeuw, zo maakte de gemeente vrijdag bij de onthulling bekend.

De muntschat werd opgegraven in een bouwput in de buurt van het Rotterdamse stadhuis. De vondst is volgens de gemeente zeldzaam. Nog nooit werden zo veel munten teruggevonden in een schoen.

De oudste munt uit de collectie komt uit 1472, de laatste uit 1592. Kort na die datum moet de schoen met zilverstukken zijn verstopt, waarschijnlijk onder de vloer van een woning.

Naast stuivers, halve stuivers en dubbele stuivers uit Nederland, zaten in de schoon ook exemplaren uit Engeland en Spanje. Die werden aan het einde van de zestiende eeuw door elkaar heen gebruikt. De waarde van de betaalmiddelen zat hem in het gewicht en het percentage zilver in de munten.

De waarde van de collectie munten moet in 1592 vijftig gulden zijn geweest, goed voor twee maandsalarissen. Hoeveel de vondst dezer dagen waard is, werd niet bekendgemaakt.


Archeologen vinden zilvermuntschat in schoen (Foto: Novum)

Arrestatie in New York om schietpartij Rotterdam

Een 23-jarige Amerikaan is vorige week in New York aangehouden voor een dodelijke schietpartij in Rotterdam, medio juni. De New Yorkse politie verrichtte de arrestatie op verzoek van Nederlandse collega's. De man zat ondergedoken in de wijk The Bronx, meldt de politie vrijdag.

Aan de uitlevering van de 23-jarige man wordt gewerkt. In de zaak zit al een 49-jarige man vast. Deze man werd in september door de Spaanse politie tijdens een routinecontrole in het Noord-Spaanse Amorebieta bij Bilbao opgepakt en later naar Nederland overgebracht.

Bij de schietpartij bij een tramhalte op de Beijerlandselaan kwam 15 juni een 43-jarige man uit de Dominicaanse Republiek om het leven. Omstanders hebben nog geprobeerd het slachtoffer, dat sinds januari 2012 in Rotterdam woonde, nog te reanimeren.

De politie zette 25 rechercheurs op de zaak, die al vrij snel twee verdachten op het oog kregen. De verdachten bleken beiden niet meer in Nederland te zijn en werden daarop internationaal gesignaleerd. De politie wist via onderzoek te achterhalen waar de 23-jarige Amerikaan zich schuilhield.

Brit gekozen als hoeder van het Frans

Dichter Michael Edwards is als eerste Brit in de geschiedenis gekozen tot de Académie Française, het instituut dat toezicht houdt op de Franse taal. De 74-jarige dichter wordt een van de veertig leden van de academie. Hij kwam twee keer eerder in aanmerking, maar kreeg toen te weinig stemmen van de andere leden.

Edwards werd geboren in Londen, maar is getrouwd met een Française en heeft de dubbele nationaliteit, melden Franse media. Ook schrijft hij voornamelijk in het Frans.

Het is niet de eerste keer dat een 'buitenlander' wordt gekozen tot de academie. Eerder kregen onder meer een Franse Libanees, een Belg en een Senegalees een plekje toegewezen bij het instituut, dat wordt gezien als de hoogste autoriteit op het gebied van het Frans.

Laatste dlc voor Mass Effect 3 aangekondigd

BioWare heeft bevestigd dat er voor Mass Effect 3 nog twee uitbreidingen uitkomen, dit zullen tevens ook de laatste zijn. De twee uitbreidingen bestaan uit een betaalde singleplayer-modus, genaamd Citadel en een gratis multiplayer-modus, genaamd Reckoning. 

In de Citadel-dlc moet je als commander Shepard een sinister complot ontrafelen. Je krijgt hierbij zelfs hulp van je oude vertrouwde teamleden, zoals Urdnot Wrex uit Mass Effect 1. Het zal ook eindelijk mogelijk zijn om je liefdes relatie met je favoriete personage verder te ontwikkelen. Na het afronden van je missie kun je een aantal nieuwe gebieden verkennen, zoals Silver Coast Casin en de Armax Combat Arena.

De singleplayer-dlc zal op 5 maart beschikbaar zijn voor de pc en Xbox 360 en bedraagt 1200 Microsoft punten. Op 6 maart komt de Europese versie voor de PlayStation 3 uit voor een bedrag van 12 euro. Wat opmerkelijk is, is dat deze uitbreiding een totale grootte heeft van 4GB en dat Xbox 360-spelers het in twee delen moeten downloaden.

ME3
De multiplayer-dlc bestaat uit een aantal nieuwe personages zoals de Cabal Vanguard, Talon Mercenary en Alliance Infiltration Unit. Ook zullen er nieuwe maps en 7 nieuwe wapens toegevoegd worden. Deze DLC is vanaf 26 februari te downloaden voor de pc en Xbox 360. Helaas zullen de Europese PlayStation 3-spelers een dag langer moeten wachten.

ME3


Within Temptation volgend jaar op wereldtournee

Within Temptation maakt zich op voor een wereldtournee. De band, die hard werkt aan een nieuw album, trekt vanaf volgend jaar januari de wereld rond. Dat heeft het management van de Nederlandse rockband vrijdag bekendgemaakt.

Within Temptation trapt de wereldtournee af in Frankrijk en gaat daarna naar Groot-Brittannië en Duitsland. In de drie landen staan in totaal zeventien concerten gepland. De band rondom zangeres Sharon den Adel doet daarbij grote zalen aan als Le Zénith in Parijs en Wembley Arena in Londen.

Dit najaar moet het nieuwe album van Within Temptation verschijnen. Den Adel heeft nu al zin in de aangekondigde optredens. "We kijken ernaar uit om te laten horen waar het schrijfproces ons heeft gebracht. We hebben er zin in deze nummers live te laten horen. Hopelijk kunnen we binnenkort meer concertdata aankondigen."


Within Temptation volgend jaar op wereldtournee (Foto: Novum)

Milieupolitie ontdekt chaos bij varkensboer Brabant

Een varkensboer in de Brabantse plaats Zeeland hangt een dwangsom van vijftigduizend euro boven het hoofd voor de chaos die de milieupolitie donderdag aantrof op zijn bedrijf. Mestkelders bleken overvol en er was sprake van bodemvervuiling. Ook werden zieke en dode varkens aangetroffen en bleken de dieren elkaar zelfs op te eten, meldt een woordvoerder van de gemeente Landerd, waar Zeeland onder valt.

Vanwege het teveel aan mest heeft de gemeente gedreigd met een dwangsom van vijfduizend euro per week, die kan oplopen tot vijftigduizend euro. Een verklaring voor de aangetroffen situatie is niet bekend, meldt de zegsvrouw van de gemeente. De varkensboer heeft een week de tijd gekregen om te reageren.

De gemeente heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Waterschap Aa en Maas ingeschakeld. Volgende week wordt overlegd over verdere stappen tegen de boer. Enkele weken geleden kreeg het bedrijf al een boete opgelegd van het waterschap voor het illegaal lozen van mest.

Ben Kingsley in Iron Man 3

Er is in het verleden al veel aandacht geweest voor deze film, Iron Man 3. Nu heeft Marvel het vierde personage bekendgemaakt en zien we uitgedoste, mysterieuze en karaktervolle Ben Kingsley in de vorm van Mandarin op een poster verschijnen.

Mandarin is de aartsvijand van Iron Man, wederom gespeeld door Robert Downey Jr. natuurlijk, en oogt hier een meedogenloze schurk. Volledig met mantel, zijn eigen tempel, wat muurversieringen en wierook weet Marvel onze nieuwsgierigheid nogmaals  te wekken voor de release van de derde film in de Iron Man-serie.

Ben Kingsley als Mandarin
Ben Kingsley als Mandarin

'SBS stal format Vliegende Hollanders'

Eyeworks beschuldigt SBS van het stelen van het format van Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans. De zender, die de schansspringshow vanaf vrijdag uitzendt, zou het programma-idee hebben doorgespeeld naar een ander productiebedrijf. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

Eyeworks maakte eerder Sterren Dansen op het IJs en Sterren Springen voor SBS. Het idee voor schansspringende BN'ers zou ook uit de koker van het productiebedrijf van Reinout Oerlemans zijn gekomen. SBS speelde dat volgens NRC echter door naar Masmedia, een productiebedrijf van mede-eigenaar John de Mol.

SBS stelt dat zowel Eyeworks als Masmedia het schansspringidee presenteerde. De uitwerking van Masmedia zou beter zijn geweest. Eyeworks zou de zender hebben laten weten niet blij te zijn, maar geen verdere stappen te willen ondernemen.

'VS houden na 2014 militairen in Afghanistan'

De Verenigde Staten laten na beëindiging van de missie in Afghanistan in 2014 tussen de acht- en twaalfduizend Amerikaanse militairen achter in het land. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta op een NAVO-top in Brussel gezegd, liet de Duitse minister van defensie Thomas de Maizière vrijdag weten.

De VS hebben officieel nog niet meegedeeld hoeveel militairen na 2014 in Afghanistan blijven.

Club Trouw kanshebber prijs smerigste wc

De Amsterdamse clubs Trouw en Studio 80 hebben, samen met enkele andere locaties, de smerigste wc's van alle Nederlandse uitgaansgelegenheden. De clubs maken kans op de Gouden Kabouter voor de vieste toiletten. Trouw is tegelijk wel genomineerd voor een Gouden Kabouter voor de beste portiers en het beste barpersoneel.

Uit de lijst met genomineerden blijkt verder dat dj's Afrojack en David Guetta kans maken om te worden 'bekroond' voor slechtste kapsel. Onder de kanshebbers voor het beste meerdaagse festival bevinden zich het Amsterdam Dance Event, Lowlands, Into The Great Wide Open en het Magneet Festival.

De prijzen voor het nachtleven worden uitgereikt in 23 verschillende categorieën. Welke dj's en organisaties er met de soms twijfelachtige eer van de Gouden Kabouter vandoor gaan, wordt 11 maart bekendgemaakt in Paradiso.

Ruit politieauto stuk door vallend ijs van truck

De voorruit van een videosurveillanceauto van de politie is donderdagochtend gesneuveld doordat op de A1 een grote plaat ijs van een vrachtwagen viel. Tegen de 63-jarige chauffeur uit Winschoten is een proces-verbaal opgemaakt, laat de politie vrijdag weten.

Surveillerende agenten zagen ter hoogte van Oldenzaal ijsplaten van de oplegger van een vrachtwagen vallen. Twee voertuigen werden er bijna door geraakt. Toen de agenten de truck wilden inhalen om de chauffeur aan te spreken verloor de oplegger opnieuw een ijsplaat. Het ijs kwam op de ruit van de politieauto terecht, die compleet aan diggelen ging.

De trucker kan zich niet beroepen op overmacht. Hij is verantwoordelijk als er een ongeluk gebeurt door ijs of sneeuw dat van het dak van zijn voertuig valt.

Woning Amstelveen blijkt grote drugsopslag

In een woning in Amstelveen is vorige week ruim 240 kilo softdrugs aangetroffen. De 41-jarige huurder is aangehouden, meldt de politie vrijdag.

Buurtbewoners hadden geklaagd over een indringende wietgeur rond de woning in de wijk Middenhoven. Op het adres stond niemand ingeschreven en mede daarom werd een onderzoek ingesteld. De eigenaar had geen sleutels van de woning en vertelde dat hij het huis al een paar maanden verhuurde aan een 41-jarige Amsterdammer.

Agenten gingen vorige week donderdag met gemeentemedewerkers poolshoogte nemen. Ze hadden met de huurder afgesproken om samen rond te kijken in de woning, maar de Amsterdammer had niet goed opgeruimd.

In de woonkamer stonden dozen, tonnen en gesealde plastic tassen met henneptoppen en blokken hasj. Op de eerste verdieping stonden verschillende kamers vol stonden met verschillende soorten softdrugs en op zolder vond de politie een zogenoemde groeitent, die gebruikt wordt bij het telen van wiet. In en naast de tent lagen plastic tassen waar gedroogde hennep in zat. Verder lagen er hasjplakken en tientallen voorgedraaide joints in de woning.

Koningspaar bezoekt provincies in mei en juni

Na de troonswisseling bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima in mei en juni alle provincies van Nederland. Per dag worden twee provincies bezocht, laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag weten.

De commissarissen van de koningin, zoals ze nu nog heten, is gevraagd om een programma voor het bezoek op te stellen. Naast de hoofdsteden komen ook 'enkele andere' plaatsen in de provincies aan bod, aldus de RVD. Het paar brengt ook een bezoek aan het Caribische deel van het koninkrijk - dat staat voor medio november gepland.

Als eerste zijn Groningen en Drenthe (28 mei) aan de beurt, gevolgd door Gelderland en Utrecht (30 mei), Limburg en Noord-Brabant (12 juni), Friesland en Noord-Holland (14 juni), Flevoland en Overijssel (19 juni). Met Zeeland en Zuid-Holland wordt op 21 juni de tour door de twaalf provincies afgesloten.

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima maakten eerder kort na hun verloving in 2001 al een ronde door heel Nederland.

Keniaanse atleten geschorst wegens doping

De Keniaanse atletiekbond (AK) heeft drie marathonlopers geschorst vanwege doping. Wilson Erupe Loyanae en Nixon Kiplagat Cherutich mogen 2 jaar lang niet lopen. Moses Kiptoo Kurgat moet een jaar langs de kant blijven. Francis Kibiwott stond ook onder verdenking, maar hij is vrijgesproken nadat de medische commissie van de mondiale atletiekfederatie IAAF zich over de zaak had gebogen.

De Keniaanse bond wil met de straffen duidelijk maken dat hij de strijd tegen doping serieus neemt. "We doen dat zeker, maar vaak zeggen de atleten dat ze ziek zijn. We hebben ze nu echter duidelijk gemaakt dat ze dit aan ons moeten melden en ook moeten laten weten welke medicijnen ze gebruiken", aldus algemeen secretaris David Okeyo.

Keniaanse atleten geschorst wegens doping
Keniaanse atleten geschorst wegens doping (Foto: ANP)

[League Cup Special] Bradford City

Zondagmiddag staat de finale van de League Cup weer op het programma. Deze wedstrijd op het heilige gras van Wembley gaat tussen twee bijzondere teams, Bradford City en Swansea City. Beide clubs hebben een bijzonder verhaal en dat is voor FOK!sport een reden om in aanloop naar de finale aan beide clubs een special te wijden. Vandaag verschijnt de eerste waarin Bradford City centraal staat.

Crysis 3 verovert zevende plek in verkooplijst

Het schietspel Crysis 3 is deze week de enige nieuwe binnenkomer in de Nederlandse verkooptoptien. De game komt binnen op de zevende en achtste plek. De PlayStation 3-versie verkoopt het meest. De nieuwe actiegame Metal Gear Rising: Revengeance heeft geen plek in lijst. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Ondertussen is het horrorschietspel Dead Space 3 uit de top tien verdwenen. Datzelfde geldt voor Aliens: Colonial Marines, dat vorige week nog op de negende plek stond.

In de top drie is een verschuiving opgetreden. Het voetbalspel FIFA 13 is van de derde naar de vierde plek gezakt. Het avonturenspel Skylanders Giants maakt een comeback en is van buiten de top tien in een keer doorgestoten naar de derde plek. Call of Duty Black Ops 2 staat nog altijd bovenaan, gevolgd door het dansspel Just Dance 4.

De volledige verkooptoptien van week acht ziet er als volgt uit:
01. Call of Duty: Black Ops 2 (Playstation 3)
02. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
03. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
04. FIFA 13 (Playstation 3)
05. De Sims 3: Jaargetijden (pc)
06. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
07. Crysis 3 (Playstation 3)
08. Crysis 3 (Xbox 360)
09. Far Cry 3 (Playstation 3)
10. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)


Crysis 3 verovert zevende plek in verkooplijst

'PvdA-Kamerlid Hilkens ernstig bedreigd'

PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens wordt ernstig bedreigd. Dat meldt Nieuwe Revu op basis van bronnen rond de politica. De bedreigingen zouden te maken hebben met haar uitlatingen over prostitutie van deze week.

Hilkens is momenteel in Zweden waar ze zich, samen met ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers, laat informeren over het strafbaar stellen van prostitutie. In Zweden is hoerenlopen illegaal, en Hilkens wil onderzoeken wat de voor- en nadelen van zo'n constructie zijn.

Volgens Nieuwe Revu heeft Hilkens meerdere e-mails ontvangen van mannen die haar dreigen met 'ernstig lichamelijk letsel'. Ook wordt haar afgeraden de straat op te gaan 'want dan kan het wel eens slecht aflopen'.

Zowel Hilkens als de PvdA-fractie was vrijdagmiddag niet direct bereikbaar voor een reactie.


'PvdA-Kamerlid Hilkens ernstig bedreigd' (Foto: Novum)

Adolf Hitler op stembiljet India

Adolf Hitler neemt zaterdag deel aan de verkiezingen in de Indiase deelstaat Meghalaya. De kandidaat met de beladen naam gaat daaronder niet gebukt. Hij wijst erop dat zijn volledige naam Adolf Lu Hitler luidt, en hij dus geen volledige naamgenoot van de Führer is.

De Indiase Adolf, geboortejaar 1948, werd in Meghalaya al drie keer verkozen, zonder enige ophef. De inwoners van de kleine noordoostelijke deelstaat hebben een voorliefde voor bijzondere en soms omstreden namen. Ook ene Frankenstein staat zaterdag op het stembiljet, evenals als enkele Kennedy's.

Adolf Lu Hitler heeft tal van buitenlanden bezocht en zelfs Duitsland aangedaan. Douaniers legden hem geen strobreed in de weg, maar keken wel vreemd op. Ze vroegen hem meermalen waarom hij die beruchte naam draagt, waarop hij maar antwoordde dat hij die nu eenmaal niet zelf heeft gekozen. Zijn vader, die ooit voor de Britse kolonisator werkte, had er kennelijk plezier in zijn zoon te vernoemen naar de aartsvijand van zijn broodheer.

Veel Indiërs zien Hitler niet als het vleesgeworden kwaad, maar slechts als een intrigerende figuur. Zijn Mein Kampf ligt in de etalages van veel boekhandels. De Tweede Wereldoorlog kostte het leven aan ruim anderhalf miljoen Indiaërs.

Door politie neergeschoten man nog kritiek

De man die donderdagavond zwaargewond raakte nadat de politie hem na een achtervolging in Den Bosch neerschoot, ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het gaat om een 50-jarige Nederlander die vermoedelijk in Duitsland woont. Vanwege zijn toestand is hij nog niet aangehouden of verhoord, meldt een woordvoerder van de politie vrijdag.

De politie wilde de man rond 19.00 uur aanhouden voor drugsbezit. De bestuurder ging er echter vandoor, maar kwam op de Merwedelaan vast te zitten in het verkeer. Daarop openden agenten het vuur. De verdachte wist toch nog verder te rijden, om vervolgens tegen een kerk tot stilstand te komen.

Een vrouw van 38 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats, die bij de man in de auto zat, is aangehouden. Zij zit nog vast. De Rijksrecherche onderzoekt het incident.

Opnieuw protesten bij toespraak Wilders

Het bezoek van Geert Wilders aan Australië heeft vrijdag opnieuw tot protesten geleid. Ongeveer honderd mensen protesteerden in een voorstad van Sydney waar de PVV-leider een toespraak hield, schrijft de Australische krant Daily Telegraph.

De protestanten droegen anti-Wilders-leuzen bij zich en scandeerden 'moslims zijn welkom, racisten niet'. De politie, aanwezig te paard, zorgde ervoor dat de genodigden ongehinderd naar binnen konden. Veel journalisten werd de toegang ontzegd, aldus de krant.

De Daily Telegraph weet niettemin te citeren uit de toespraak die Wilders hield. Hij zou Sydney daarbij hebben omschreven als 'de Australische stad waar de islamisering het verst gevorderd is'. "Deze stad moet de waarheid horen over de gevaarlijke ideologie van de islam", aldus Wilders volgens de krant. Ook zou hij zich minachtend hebben uitgelaten over de koran.

Eerder deze week zorgden de toespraken van Wilders ook al voor commotie. Een geplande speech in Perth ging niet door, omdat de organisatie die hem uitnodigde geen zaal kon vinden. Een toespraak in Melbourne werd vertraagd door een valse bommelding. Ook in die stad waren protesten en bleek de inzet van de politie nodig.

Wilders is in het land op uitnodiging van de Australische anti-islamgroepering Q Society. De PVV-leider wilde eigenlijk vorig jaar al naar Australië, maar dat ging niet door toen Wilders zijn visum niet direct rond kreeg. Eind oktober kwam er alsnog groen licht.

Het bezoek van Wilders geldt in Australië als omstreden. De politicus werd door de voorzitter van de multiculturele commissie van de deelstaat Victoria gewaarschuwd dat hij vervolging riskeert als hij met zijn toespraken over de schreef gaat.

Sony baas weet niet hoe PS4 eruit komt te zien

Ook zo verbaasd dat Sony niet het uiteindelijke design van de PS4 niet liet zien? Maak je maar geen zorgen, zelfs de hoogste eindbaas van Sony Computer Entertainment Hiroshi Kawano, heeft nog niet uit het uiteindelijke design gezien van zijn nieuwe speeltje

Tijdens een interview met 4Gamer gaf Kawano het ronduit toe dat hij niet helemaal op de hoogte wordt gehouden.“If I’m being honest, I also haven’t seen its final design. Even the controller we showed today, I saw the final design around yesterday or so”. Later in het interview moet hij ook bekennen dat het uiteindelijke design hem pas een dag van te voren was medegedeeld. “I’ve seen numerous prototypes from when it was still codenamed ‘Jedai’, and I heard that an onboard touch pad was in the final specs”.

Anouk betwijfelt uitspraken Songfestivalnummer

Anouk denkt het hare over de uitspraken van haar producent Tore Johansson. De Zweed producent verklapte donderdag dat de Nederlandse zangeres deelneemt aan het Eurovisie Songfestival met Birds Falling Down. Hij omschreef hun nummer als 'mooi en groots', maar denkt dat het 'absoluut geen kans' heeft om te winnen.

"Ik heb net gehoord dat mijn producent Tore ons nummer te goed vindt om het Eurovisie Songfestival te winnen. Is dat eigenlijk wel mogelijk?", schreef Anouk vrijdag op Facebook. "Trouwens, het nummer is getiteld Birds en niet Birds Falling Down."

Johansson deed zijn uitspraken in de Zweedse krant Sydsvenskan. Hij vertelde ook dat het nummer niet specifiek is geschreven voor het Eurovisie Songfestival en dat het liedje op haar nieuwe album komt te staan.

BN'ers doen aan partnerruil voor tv-show

RTL 4 maakt een vipversie van het programma Jouw Vrouw Mijn Vrouw. In het realityprogramma ruilt iemand enkele dagen van gezin. Na lang zoeken heeft de zender eindelijk een aantal bekende Nederlanders gevonden die daar wel voor in zijn.

Een van de deelnemers is voormalig Ajax-voetballer Andy van der Meyde, heeft RTL vrijdag laten weten aan Mediacourant. De andere BN'ers worden binnenkort bekendgemaakt. Hun belevenissen zijn vanaf 25 april te zien in Jouw Vrouw Mijn Vrouw Vips.

RTL was vrijdagmiddag niet direct bereikbaar voor meer informatie.

Vegetarisch concert Morrissey toch niet vleesvrij

Het 'vegetarische' concert dat Morrissey volgende week in Los Angeles wil geven, is mogelijk toch niet vrij van vlees. De 53-jarige zanger kondigde eerder deze week het eerste vleesvrije concert in de geschiedenis van het Staples Center aan, maar volgens een woordvoerder van de evenementenhal in Los Angeles staat er gewoon vlees op het menu.

"Zoals het er nu naar uitziet, kunnen fans ook kiezen voor vlees", vertelt een woordvoerder aan de Britse persdienst Reuters. Hoe de verwarring heeft kunnen ontstaan, is onduidelijk.

Op verzoek van Morrissey, al jarenlang vegetariër en dierenactivist, zou McDonald's zijn deuren sluiten en vlees worden verbannen. Fans van de voormalig frontman van The Smiths krijgen op de dag van het concert wel alternatieven aangeboden. Zo komen er kraampjes met veganistische burgers, sushi en pitabrood met hummus.

FOK!filmtips van de dag: Million Dollar Baby

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De 10-jarige Hannes heeft er veel voor over om opgenomen te worden in de Krokodillenbende. Maar bij de levensgevaarlijke capriolen op het gammele dak van een verlaten fabriek gaat het mis. Juist op dat moment speurt Kai met zijn telescoop de horizon af. Hij krijgt de in nood verkerende Hannes in beeld en belt onmiddellijk het alarmnummer. Wanneer Hannes later zijn redder gaat bedanken, leert hij Kai kennen, die zich vanwege een verlamming in een rolstoel voortbeweegt. Ook Kai zou graag bij de bende opgenomen worden, maar de meeste bendeleden vinden een rolstoeler maar lastig. Al gauw moeten ze hun mening herzien, want Kai kan meer dan iedereen denkt. Dat blijkt als de winkel van de moeder van Hannes is beroofd. Vanmiddag om 15:35 is deze avonturenfilm te zien op Nederland 3.

Na de pijnlijke vervreemding van zijn dochter heeft bokstrainer Frankie Dunn, vertolkt door Clint Eastwood, al heel lang niemand meer toegelaten tot zijn persoonlijke leven, totdat Maggie Fitzgerald, gespeeld door Hilary Swank, zijn trainingszaal binnenstapt. Getekend door een zwaar bestaan heeft de jonge Maggie zich met puur talent en wilskracht een weg naar de boksring weten te knokken. Nu heeft ze meer dan ooit iemand nodig die in haar gelooft, maar het laatste waar Frankie op zit te wachten is de verantwoording te dragen voor Maggie. Toch, door Maggies wil en vastberadenheid, gaat Frankie haar trainen. Gaandeweg ontdekken de twee dat ze een gemeenschappelijke passie delen en er ontstaat een gevoel van onderlinge verbondenheid.

Hilary Swank had maar drie maanden om te trainen voor deze film, ze had daarvoor nog nooit gebokst. Desondanks heeft ze alle gevechten die te zien zijn zelf gedaan. Morgan Freeman speelt de rol van ex-bokser Eddie ‘Scrap Iron’ Dupris, die wel meteen het talent van Maggie doorheeft. Million Dollar Baby won twee Golden Globes en maar liefst vier Oscars voor Beste Film, Beste Regie, Beste Actrice en Beste Mannelijke Bijrol. Het is de tweede Oscar voor Hilary Swank en de eerste voor Morgan Freeman. Om 20:30 op RTL8.

Als Marlene Dietrich in 1929 de rol van Lola speelt in de film Der Blaue Engel, staat ze aan het begin van een glansrijke carrière. Josef von Sternberg, de regisseur, haalt haar over om hem te volgen naar Hollywood. Vlak voor ze vertrekt, ontmoet ze de officier Carl. Ze realiseert zich dat hij de liefde van haar leven is, maar kiest voor haar carrière. Ze laat haar man en dochter achter en bouwt in Hollywood een nieuw leven op met haar minnaar Josef. De biopic Marlene van regisseur Joseph Vilsmaier is om 22:05 te bekijken op CANVAS.

De jaren '50 waren in Los Angeles een vruchtbare tijd voor politiecorruptie en duistere Hollywood-zaakjes. Drie verschillende agenten raken betrokken bij een onderzoek naar een ingewikkelde moordzaak. Ze doen dit allemaal op hun eigen manier: Ed Exley een rol van Guy Pearce, het goudhaantje van het korps, heeft bijna alles over voor de zaak. Ook Bud White vertolkt door Russell Crowe is bereid wetten te overtreden op zoek naar gerechtigheid, maar hij heeft zijn temperament niet onder controle. De charismatische Jack Vincennes een rol van Kevin Spacey is altijd op zoek naar beroemdheden en een snelle manier om geld te verdienen in Hollywood, totdat zijn geweten hem ertoe brengt Exley en White te helpen in hun zoektocht naar de waarheid in de onderwereld van Los Angeles. Kim Basinger won een Oscar voor haar bijrol als Lynn Bracken in L.A. Confidential, om 22:20 op Veronica.

Je kan vanavond ook nog kijken naar The Italian Job, The Mexican, El secreto de sus ojos, Doomsday, The Hand That Rocked The Cradle, Pretty Woman, Southern Comfort en Missing in Action 2: The Beginning.

Spaans begrotingstekort hikt tegen record aan

Het Spaanse begrotingstekort is vorig jaar gestegen naar bijna het hoogste niveau ooit. Dat blijkt uit de vrijdag bekendgemaakt winterraming van de Europese Commissie. Volgens Brussel bedroeg het Spaanse begrotingstekort in 2012 10,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), meer dan drie keer de Europese limiet.

De Spaanse premier Mariano Rajoy zei woensdag nog dat het begrotingstekort in 2012 minder dan zeven procent bedroeg. De Europese Commissie verklaart het hogere tekort met tegenvallende belastingopbrengsten door de groter dan verwachte krimp van de economie.

In 2011 bedroeg het Spaanse begrotingstekort 9,4 procent. Het recordtekort van 11,2 procent stamt uit 2009. In de periode 2004 tot en met 2008 had Spanje een gemiddeld jaarlijks begrotingsoverschot van 0,2 procent van het bbp.

De commissie verwacht dat het Spaanse begrotingstekort dit jaar uitkomt op 6,7 procent en volgend jaar op 7,2 procent. Dan loopt een aantal bezuinigingsmaatregelen af. Desalniettemin verwacht Brussel dat zowel in 2013 als 2014 de overheidsuitgaven dalen.

Spanje moest in 2012 van Brussel aanvankelijk voldoen aan een begrotingstekort van 4,4 procent van het bbp. Dat werd in 2012 in twee stappen versoepeld naar 5,3 en uiteindelijk 6,3 procent. Het steeds moeten bijstellen van de begrotingseisen komt met name door de tegenvallende ontwikkeling van de economie. De tientallen miljarden euro's aan bezuinigingen die de regering-Rajoy heeft aangekondigd, blijken daardoor keer op keer te weinig te zijn om het tekort voldoende terug te dringen.

Zo verwachtte de commissie eind 2011 nog dat de Spaanse economie vorig jaar met 0,7 procent en dit jaar met 1,4 procent zou groeien. Vandaag blijkt dat Brussel uitgaat van een krimp van 1,4 procent in zowel 2012 als 2013 doordat de dalende binnenlandse vraag niet kan worden gecompenseerd door groei van de export.

Eurocommissaris Olli Rehn suggereerde vrijdag dat Spanje, net als Nederland en Frankrijk, meer tijd krijgt om hun begrotingstekort op orde te krijgen. "In de afgelopen maanden heb ik steeds gezegd dat het gaat om structurele houdbaarheid op de middellange termijn", zei Rehn. "Op basis van die structurele aard kan het logisch zijn om de lagere groei mee te wegen en meer tijd te nemen voor begrotingsmaatregelen."

Ajax-hooligan Rick H. krijgt zestien jaar cel

Ajax-hooligan Rick H. moet zestien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. Hij schoot in 2011 een 24-jarige man dood bij een verkeersruzie in de Amsterdamse buurt de Pijp. Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel geëist.

In aanloop naar zijn proces bekende de 29-jarige H. dat hij het slachtoffer had doodgeschoten. Het OM heeft hem doodslag, driemaal poging tot doodslag en wapenbezit ten laste gelegd.

De schietpartij vond in oktober 2011 plaats in de Albert Cuypstraat. H. zou met een groep cafébezoekers een auto hebben geblokkeerd. Toen de bijrijder vroeg of ze aan de kant wilden gaan escaleerde de situatie. H. trok een vuurwapen en raakte de man met drie kogels. De bestuurder trok op waarna nog twee schoten volgden.

Na het incident sloeg H. op de vlucht. Het OM zette hem vervolgens op de nationale opsporingslijst. In april 2012 trof de politie hem aan in een woning in Hilversum waar hij was ondergedoken.

Rick H. wordt er ook van verdacht achter de liquidatie te zitten van Sven Westendorp, eveneens een lid van de harde kern van Ajax. Westendorp werd in augustus 2011 bij zijn huis in Amsterdam-Slotervaart doodgeschoten. Daarvoor stond H. nu echter niet terecht.

Nationalisatie SNS voorlopig goedgekeurd

De Europese Commissie gaat voorlopig akkoord met de nationalisatie van SNS Reaal. Nederland moet binnen zes maanden met een plan komen om SNS te herstructureren. Op basis van dat plan neemt de commissie een definitief besluit. Dat meldt de Europese Commissie vrijdag.

De commissie is het met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eens dat de nationalisatie nodig was om de Nederlandse financiële sector stabiel te houden. Dijsselbloem nationaliseerde de bank en verzekeraar op 1 februari.

Dat beleggers in aandelen en in achtergestelde leningen hun geld kwijt zijn, noemt de Europese Commissie 'verstrekkend', maar ook 'gepast'. Door beleggers verliezen te laten lijden, is er minder staatssteun nodig.

De Raad van State komt maandag met zijn oordeel over de nationalisatie. Als de raad Dijsselbloem gelijk geeft, doet de Ondernemingskamer later uitspraak over een eventuele vergoeding voor gedupeerde beleggers.


Brussel keurt nationalisatie SNS voorlopig goed (Foto: Novum)

Volkskrant en NRC maken kans op Tegel

Grote kanshebbers op de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, De Tegel, zijn in ieder geval de Volkskrant en NRC Handelsblad. De organisatie van De Tegel maakte vrijdag de eerste nominaties bekend. De Volkskrant is twee keer genomineerd, NRC Handelsblad en nrc.next allebei een keer.

De Volkskrant is in de categorie Achtergrond genomineerd voor het verhaal Derivatendrama van Jesse Frederik en Eric Smit over het overheidsbedrijf Slibverwerking Noord-Brabant. In de categorie Talent staan Lucas Brouwers van NRC Handelsblad, Ana van Es van de Volkskrant en Freek Schravesande van nrc.next op de nominatielijst.

In de categorie Achtergrond maken ook een radioreportage van het VPRO-programma Plots en een documentaire van NCRV Dokument kans op een Tegel. De reportage De Wonderlijke Avonturen van de Familie Omerovic van Jennifer Pettersson en Jair Stein gaat over een Bosnisch gezin dat naar Nederland komt. De NRCV-documentaire gaat over een autistische man die zijn huis uit gezet dreigt te worden door de woningbouwvereniging.

De overige nominaties voor de journalistieke prijs worden maandag bekendgemaakt. De Tegels worden 21 maart uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Cel voor gewelddadige verkrachting zwakbegaafde

Een 34-jarige man uit Zaltbommel moet tweeënhalf jaar de cel in omdat hij in 2011 een zwakbegaafde vrouw in haar woning met geweld heeft verkracht. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald.

De rechtbank acht bewezen dat de man de vrouw meerdere keren verkrachtte en haar op brute wijze behandelde. Zo zou hij de vrouw, die een IQ van 46 heeft, hebben geslagen en getrapt en aan haar haren hebben getrokken. Ook zou hij haar hoofd tegen de tafel hebben geslagen en zout en kruiden in haar ogen hebben gestrooid. De vrouw liep daardoor diverse verwondingen op.

De man bekende seks met haar te hebben gehad, maar ontkende dat hij haar hiertoe met geweld had gedwongen. De rechtbank ging hier niet in mee en veroordeelde de man tot 48 maanden cel, waarvan achttien maanden voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een proeftijd van drie jaar opgelegd met bijzondere voorwaarden, waaronder een behandeling in een GGZ-instelling.

Justitie had dezelfde celstraf geëist, maar met een voorwaardelijke straf van een jaar. Omdat deskundigen van het Pieter Baan Centrum de man verminderd toerekeningsvatbaar hebben verklaard, besloot de rechtbank tot een langere voorwaardelijke straf.

Red band trailer: Spring Breakers

Normaal gesproken zijn we van Amerika niets anders dan censuur gewend. Nu lijken ze een andere weg in te slaan en deze film bevestigt dat des te meer. Seks, drugs en rock 'n roll zijn aan de orde van de dag, maar weten de Disney-meisjes ons ook echt te verrassen?

De film heet Spring Breakers, de meisjes Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson en Rachel Korine. Ze genieten van hun 'spring break' en halen - nog net niet - alles uit de kast. Ze komen in de problemen en vervolgens vast te zitten. Gelukkig is daar James Franco die verlossing biedt, maar vrijheid komt met een prijskaartje...

Spring Breakers verschijnt 11 april in de bioscoop.

Wat maakt Fransen tot lievelingsprooi ontvoerders?

Fransen lijken uitgegroeid tot de lievelingsprooi van radicaalislamitische ontvoerders in het westen van Afrika. Met de gijzeling van een gezin met vier kinderen in Kameroen van dinsdag kwam het aantal Franse gijzelaars op vijftien. Van de tweede keus van Al-Qaida en zijn Afrikaanse bondgenoten, Amerikanen, zijn negen personen ontvoerd. Onder de gijzelaars zijn twee Nederlanders, telde de Amerikaanse private inlichtingendienst IntelCenter.

Met iedere nieuwe gijzeling kleurt voor Franse burgers weer een stukje wereldkaart rood. Na de gijzeling van een Frans zevental dinsdag in het noorden van Kameroen voegde de regering in Parijs opnieuw twee landen toe aan de lijst van staten die zij voor haar onderdanen als gevaarlijk terrein beschouwt.

Wat de Fransen tot een geliefd doelwit maakt? Hier volgen drie redenen:

- Frankrijk heeft troepen gestuurd naar Mali om met Al-Qaida verbonden extremisten uit het land te verdrijven. Parijs trotseerde hun dreigementen 'de poorten van de hel' voor Franse burgers te openen als de Fransen de strijd met de islamisten zouden aanbinden. President Hollande zou 'de lichamen van Franse expats in West-Afrika en elders niet kunnen tellen', waarschuwde de radicaalislamitische rebellenbeweging MUJWA.

- Franse bedrijven nemen in de voormalige koloniën in de Sahel en aan de westkust nog altijd een belangrijke plaats in. Ze winnen er onder meer uranium, gas en olie. De aanwezigheid van zoveel Franse werknemers maakt hen tot een gemakkelijke prooi voor kwaadwillenden. De man die dinsdag met zijn gezin in Kameroen werd ontvoerd is in dienst van het Franse gasbedrijf GDF, heeft zijn werkgever bevestigd.

- Voor een Fransman valt losgeld te krijgen. De gewezen Amerikaanse ambassadeur in Mali beweerde onlangs dat Frankrijk ruim twaalf miljoen euro over had om in Niger gegijzeld personeel van het nucleaire bedrijf Areva vrij te kopen. Dat geld vloeide vervolgens naar dezelfde extremisten die Frankrijk nu in Mali bevecht, zei Vicki Huddleston. Parijs ontkent losgeld te betalen, maar deskundigen en Amerikaanse ingewijden houden vol dat Franse gijzelaars geld waard zijn. Via tussenpersonen kunnen gijzelnemers voor hun slachtoffers een mooie prijs bedingen.

Pornolegende Ron Jeremy weer thuis

Ron Jeremy is ontslagen uit het ziekenhuis. De 59-jarige pornolegende moest vorige maand met spoed onder het mes wegens een verwijde ader bij zijn hart. Jeremy liet entertainmentsite TMZ weten dat hij van zijn artsen zijn beroep weer uit mag oefenen.

"Ze zeiden in de kliniek tegen me dat ik weer seks mocht hebben als ik twee trappen op kon lopen", vertelde Jeremy, die in meer dan tweeduizend pornofilm schitterde. "Dus ik ben twee trappen en nog eens drie extra trappen op gelopen."

Jeremy, die meerdere malen heeft gehint op een pensioen maar nog steeds opduikt in films, voelt zich goed na de ingreep. Eerder deze maand zei hij de spoedoperatie als belangrijke levensles te zien. "Mensen sterven hieraan terwijl dat helemaal niet hoeft. Het is te genezen, maar je moet wel naar een dokter gaan."

Rehn: 'afdoende' Nederlandse actie tegen tekort

Nederland lijkt afdoende actie te hebben genomen tegen het begrotingstekort. Dat heeft eurocommissaris Olli Rehn vrijdag gezegd in zijn toelichting op de winterraming. Hij suggereert hiermee dat Nederland mogelijk op de korte termijn geen aanvullende acties hoeft te ondernemen tegen het te hoge begrotingstekort.

Dat het Nederlandse begrotingstekort boven de grens van drie procent uitkomt is volgens Rehn grotendeels te wijten aan de nationalisatie van SNS Reaal. "In de afgelopen maanden heb ik steeds gezegd dat het gaat om structurele houdbaarheid op de middellange termijn", zei Rehn in antwoord op een vraag van een journalist over meer tijd voor Spanje, Frankrijk en Nederland.

"Daarmee zijn de nominale doelen niet onbelangrijk geworden", zo ging Rehn verder, "maar elke lidstaat moet een strategie hebben voor die middellange termijn. Op basis van die structurele aard kan het logisch zijn om de lagere groei mee te wegen en meer tijd te nemen voor begrotingsmaatregelen."

Het Nederlandse tekort komt volgens de voorspellingen van de Europese Commissie uit op 3,6 procent in 2013. In 2013 wordt de meevaller van de 4G-veilingen tenietgedaan door de nationalisatie van SNS Reaal. In 2014 wordt de heffing van een miljard op de banken vanwege de nationalisatie juist weer tenietgedaan door te hoge uitgaven van de overheid, zo voorspelt de commissie.

In haar toelichting op de Nederlandse cijfers wijst de commissie er echter op dat het structurele tekort, waarbij eenmalige mee- en tegenvallers niet zijn meegenomen, in 2012 al flink verbeterd is en dat nogmaals doet in 2013. In 2011 was het structurele tekort 3,6 procent, in 2013 naar verwachting 1,6 procent.

Het Centraal Planbureau komt op 28 februari met zijn voorspelling voor de economische groei en het begrotingstekort van Nederland. Op 13 maart komt daarop een toelichting. Het kabinet besluit op basis van deze gegevens of het verder ingrijpen nodig acht.


Rehn: 'afdoende' Nederlandse actie tegen tekort (Foto: Novum)

Meerdere doden door weigerende defibrillatoren

De afgelopen maanden zijn meerdere mensen na een hartstilstand overleden doordat een automatische externe defibrillator (AED) niet goed werkte. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die daarover meldingen ontving. Volgens de inspectie bleef de elektrische schok in een aantal gevallen uit.

Een woordvoerder kon vrijdag niet aangeven om hoeveel meldingen het gaat. "Maar voor ons waren het er genoeg om erover aan de bel te trekken."

Volgens de inspectie, die toezicht houdt op de fabrikanten van de AED's, is het in de meeste gevallen niet duidelijk of het apparaat verkeerd wordt gebruikt of dat de defibrillator niet goed onderhouden is. De IGZ heeft de fabrikanten een brief geschreven met de vraag of ze hun afnemers erop willen wijzen hoe het apparaat moet worden gebruikt. Ook benadrukt de inspectie in de brief het belang van preventief onderhoud.

OM eist tbs tegen man die moeder doodde

Tegen een man die vorig jaar zijn 48-jarige moeder doodde in het Brabantse Netersel is tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie eiste geen celstraf, omdat deskundigen de man volledig ontoerekeningsvatbaar achten, licht een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Bosch vrijdag toe.

De vrouw werd begin maart dood aangetroffen in haar woning aan het Beemke. De moeder zou volgens Omroep Brabant zijn geschopt en geslagen. Met een mes werd haar hals doorgesneden. De ochtend na de moord werd haar zoon opgepakt in het nabijgelegen Casteren.

De destijds 21-jarige zoon bekende na zijn aanhouding zijn moeder te hebben gedood. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Dijsselbloem wacht CPB-cijfers af

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kan nog niet zeggen of de tegenvallende cijfers over de Nederlandse economie die de Europese Commissie vrijdag bekendmaakte nopen tot extra bezuinigingen. "We wachten op de cijfers van het Centraal Planbureau", laat hij via een woordvoerder weten.

Het Nederlandse tekort komt volgens de voorspellingen van de Europese Commissie uit op 3,6 procent in 2013. "De Nederlandse economie gaat door een moeilijke periode", meldt de zegsvrouw. "Maar wat dat betekent voor een eventuele nieuwe bezuinigingsronde, daarvoor moeten we echt wachten op de CPB-cijfers." Het planbureau komt op volgende week donderdag met zijn voorspelling voor de economische groei en het begrotingstekort van Nederland.

Vrijdag zei eurocommissaris Olli Rehn in zijn toelichting op de winterraming dat Nederland afdoende actie lijkt te hebben genomen tegen het begrotingstekort. Dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 3,6 procent, ruim boven de norm van 3 procent, is volgens hem grotendeels te wijten aan de nationalisatie van SNS Reaal.

Dijsselbloems woordvoerder wilde vrijdag niet speculeren over de vraag of Brussel zich coulant zal tonen als het begrotingstekort in Nederland boven de drie procent uitkomt.

Vliegtuigwrak ontwerper Missoni mogelijk gevonden

De kustwacht van Curaçao heeft even ten westen van het eiland wrakstukken gevonden van een klein vliegtuig. Dat heeft een woordvoerder donderdagmiddag bevestigd. Mogelijk gaat het om het vermiste vliegtuig van de Italiaanse modekoning Vittorio Missoni.

Zijn toestel, een BN-2 Islander, stortte 4 januari vlak na vertrek neer voor de kust van Venezuela. Aan boord zaten behalve Missoni zelf drie Italiaanse toeristen en twee bemanningsleden. Het vliegtugje was op weg van de archipel Los Roques in de Caribische Zee naar het vliegveld Maiquetía op het vasteland van Venezuela. Zeven minuten na het opstijgen verdween het toestel van de radar. Het vloog toen op een hoogte van 1800 meter.

Afgelopen maand werd op Curaçao en Bonaire bagage gevonden, afkomstig uit het vliegtuig. Aan de tassen hingen labels van passagiers die in het toestel zaten.

Vittorio Missoni behoort tot de bekende Italiaanse modefamilie Missoni. Hij en zijn gezelschap brachten de feestdagen door op een eiland voor de Venezolaanse kust.

Alcoholverbod voor vernieler Vaatstra-monument

Een 21-jarige man uit het Friese Zwaagwesteinde is vrijdag veroordeeld voor het vernielen van het monument voor Marianne Vaatstra. De man had op 17 januari 2012 in een dronken bui de lampjes van het gedenkteken afgetrapt. De politierechter in Leeuwarden legde hem een alcoholverbod op, een celstraf gelijk aan het voorarrest en een voorwaardelijke gevangenisstraf en

De verdachte was die dag ontslagen uit de gevangenis in Zwolle en vierde zijn vrijlating in een plaatselijk café. Van wat zich daarna heeft afgespeeld, inclusief de vernieling van het Vaatstra-monument aan de Stasjonstrjitte in Zwaagwesteinde, kon hij zich niets meer herinneren.

Hij had een paar lampjes van het monument getrapt. Voor het Openbaar Ministerie woog extra zwaar dat de verdachte juist een monument ter nagedachtenis aan de vermoorde Marianne Vaatstra had vernield. "Dat is in Friesland en in Zwaagwesteinde iets wat extra hard aankomt", aldus de officier van justitie.

De verdachte was destijds een stevige drinker. Van de kroeg waar hij zijn vrijheid vierde had hij drie flessen sterke drank gestolen. Na de vernieling werd hij opgepakt. Hij werd na 42 dagen vrijgelaten, onder voorwaarde dat hij zich zou laten behandelen bij de ggz en de drank zou laten staan.

De rechter hield er rekening mee dat de verdachte bezig is zijn leven op de rails te krijgen. Hij wordt binnen vier maanden vader en heeft werk als kippenvanger. De rechter bepaalde dat de reclassering mag controleren of de Zwaagwesteinder zich aan het alcoholverbod houdt. Hij moet de ggz-behandeling afmaken.

De Fries werd veroordeeld tot een celstraf gelijk aan het voorarrest (43 dagen) en 42 dagen voorwaardelijke celstraf. Verder blijft hij onder toezicht van de reclassering.

Het monument ter nagedachtenis aan Marianne Vaatstra werd in samenspraak met de moeder van het vermoorde meisje opgericht. Het werd in september 2004 onthuld.

Volgende week woensdag verschijnt de vermoedelijke moordenaar van Marianne Vaatstra, de 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude, voor het eerst voor de Leeuwarder rechtbank. Het 16-jarige meisje werd in een weiland bij Veenklooster verkracht en vermoord. Het gaat om een zogeheten pro-formazitting, de zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Apple lijkt rechtszaak tegen Samsung te verliezen

Apple lijkt de langlopende rechtszaak tegen Samsung rond het uiterlijk van tablets van de twee bedrijven te verliezen. De advocaat-generaal van de Hoge Raad adviseerde vrijdag het bezwaar van Apple te verwerpen. Apple had de rechtszaak aangespannen omdat de Samsung Galaxy Tab 10.1 te veel op de iPad zou lijken.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde medio januari dat de iPad een 'beperkt' eigen karakter heeft en daardoor niet volledig wordt beschermd door de patenten. Samsung maakte volgens het hof dan ook geen inbreuk met de Galaxy Tab 10.1. Apple had cassatie ingesteld bij de Hoge Raad, maar de advocaat-generaal is het met het hof eens.

Adviezen van de advocaat-generaal worden in de meeste gevallen overgenomen door de Hoge Raad. De hoogste rechter doet 31 mei uitspraak over de zaak.

Deze rechtszaak tussen Apple en Samsung is een van de vele zaken in meerdere landen tussen de twee bedrijven. Apple en Samsung liggen al twee jaar met elkaar in de clinch over het ontwerp van smartphones en tablets. In november oordeelde de rechtbank in Den Haag dat Samsung Benelux een deel van zijn winst uit de verkoop van Galaxy-smartphones moest afstaan.

Nijhuis gaat trainen in Drachten

Moniek Nijhuis zet haar zwemloopbaan voort in Drachten. De 24-jarige specialiste op de schoolslag gaat na de Swim Cup in april daar onder Kees Robbertsen trainen bij het - nog niet officiële - Nationaal Trainingscentrum met als doel de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro te halen.

"Na een olympisch jaar komt natuurlijk altijd de vraag: wat wil ik? Voor de Olympische Spelen had ik nog de twijfel of ik nog 4 jaar door zou willen gaan, maar nadat ik eraan deelgenomen heb is die twijfel helemaal weg. Na mijn 'mislukte’ 100 meter wist ikéén ding zeker, dit wil ik nog een keer over doen!" aldus Nijhuis op haar website.

De afgelopen 4 jaar trainde ze in Amsterdam onder Hans Elzerman, maar in de nieuwe werkwijze is ze te oud om nog bij het Regionaal Trainingscentrum in de hoofdstad te blijven.

Nijhuis zet loopbaan voort in Drachten
Nijhuis zet loopbaan voort in Drachten (Foto: ANP)

Elk PS4-spel moet remote play ondersteunen

Elke game voor de PlayStation 4 moet ook op de PlayStation Vita te spelen zijn via de remoteplayfunctie. Dat heeft topman Shuhei Yoshida van Sony gezegd tegen de Amerikaanse website Gamespot. De remoteplayfunctie maakt het mogelijk de draagbare Vita-spelcomputer als beeldscherm voor de PlayStation 4 te gebruiken.

"Ik zou zeer teleurgesteld zijn als het ons niet lukt om deze functie vanaf de eerste dag beschikbaar te maken", zei Yoshida. De mogelijkheid PS4-spellen op de Vita te spelen, doet denken aan de optie om Wii U-games alleen op het tablet te spelen en niet op de televisie.

Remote play is dus geen nieuwe functie, ook sommige games voor de PlayStation 3 ondersteunen het. Het is technisch echter lastig om dit op de PS3 voor elkaar te krijgen. Dankzij de verbeterde hardware van de PlayStation 4, waaronder de AMD Jaguar x86-64-processor, is het gemakkelijker dit soort functionaliteiten in spellen in te bouwen.


Elk PS4-spel moet remote play ondersteunen (Foto: Novum)

Judoka Grol niet naar Düsseldorf

Judoka Henk Grol zal dit weekend niet deelnemen aan de Grand Prix Düsseldorf. Hij ligt al drie dagen met griep in bed. Dit laat de judoka weten via twitter. Grol won vorige week nog een bronzen medaille bij de Grand Slam in Parijs. 

Met de afmelding van Grol zullen er alsnog achttien Nederlandse judoka's op de tatami verschijnen in Düsseldorf. Guillaume Elmont  en Marhinde Verkerk zullen voor het eerst sinds de Olympische Spelen in actie komen. Kim Polling die vorige week goud won in Parijs zal ook hier proberen te winnen.  

'Theorie menselijke evolutie onjuist'

Zo'n 6 tot 4 miljoen jaar geleden begonnen onze voorouders rechtop te lopen. De mens verplaatste z'n habitat van de jungle naar de savannes, waar het een voordeel is om ver te kunnen zien. Als reden voor de verplaatsing wordt de verwoestijning genoemd: de jungle veranderde in savanne en onze voorouders moesten zich aanpassen om niet uit te sterven.

Echter, onderzoek heeft uitgewezen dat deze theorie niet kan kloppen. De savannes zijn namelijk veel eerder dan 6 miljoen jaar geleden ontstaan, wat zou betekenen dat de savannevorming en de ontwikkeling tot tweevoetigheid onafhankelijk van elkaar gebeurden. Dat ontdekte dr. Sarah Feakins van de University of Southern California.

Zij onderzocht sediment uit de Golf van Aden, voor de kust van Somalië. De wind deponeert daar veel vuil uit het grootste deel van Oost-Afrika. In dat sediment vond ze plantenmoleculen van 12 tot 1 miljoen jaar oud. Vervolgens gebruikte zij isotopen van de koolstofatoom (C) om de moleculen in te delen.

Voor de verandering werd er eens niet naar de instabiele C14-isotoop gekeken, maar naar de verhouding tussen de stabiele C12 en C13-isotopen. Jungleplanten kunnen door een overschot aan koolstof namelijk hun voorkeur voor C12 uiten, terwijl de planten op de savanne niet zo kieskeurig kunnen zijn.

Tot haar grote verbazing stelde dr. Feakins vast dat zelfs 12 miljoen jaar geleden de savanne al bestond. Voor degenen die thuis meetellen, dat is zo'n 6 miljoen jaar voordat het de ontwikkeling tot tweevoetigheid veroorzaakt zou hebben.

Feakins stelt dan ook een nieuwe theorie voor. Daarin wordt niet langer uitgegaan van een zogenaamde push, waarbij dieren gedwongen worden zich aan te passen aan een veranderende omgeving, maar een pull, waarbij dieren zich ontwikkelen om een ongebruikte niche in het dierenrijk op te vullen.

[EL] Russisch succes doet Hiddink goed

Anzhi Makhachkala, Zenit Sint-Petersburg en Rubin Kazan plaatsen zich donderdag allemaal voor de achtste finales van de Europa League. Het Anzhi van Guus Hiddink speelde op bezoek bij Hannover 96 met 1-1 gelijk, nadat het thuis met 3-1 had gewonnen van de Duitsers. "En ik ben heel blij met het bereiken van de volgende ronde", zegt Hiddink. "Het was niet gemakkelijk. We hadden al eerder kansen om te scoren, maar dat lukte niet. Toch vind ik dat mijn ploeg goed heeft gespeeld."

De opmars van het Russische voetbal stemt Hiddink tevreden. "Ik ben blij dat het zo goed gaat met het Russische voetbal. We hebben nog maar eens gezien dat het groeiende is." De coach treft met Anzhi Newcastle United in de volgende ronde. "Een Engelse tegenstander, dat is interessant. Newcastle heeft een goede ploeg, een mooi stadion en goede spelers. Een zware, maar leuke tegenstander."

Pellè: "Niet de wereld waar ik van droomde"

In voetballand was er veel onbegrip over de komst van Graziano Pellè naar Feyenoord, maar ruim een half jaar later heeft de spits al zeventien treffers op zijn naam staan. De Rotterdamse club is zo tevreden over de Italiaan dat het hem tot 2017 vastlegde. "Normaal teken ik altijd een contract voor vijf jaar, dus dit valt nog mee. Maar een contract zegt weinig in de voetballerij. Ik kan hier in juni vertrekken of nog zeven jaar blijven, dat weet je nooit", zegt Pellè vrijdag in een interview met Sp!ts.

"Wat me nog het meest bevalt is de rust rondom het voetbal. In Italië was ik wat dat betreft ongelukkig. Ik houd van eerlijkheid en daar was in de Serie A nauwelijks sprake van. Er kwamen steeds meer verhalen naar buiten over gokken op wedstrijden en dat Juventus duels had gekocht om kampioen te worden. Dat is niet de voetbalwereld waar ik vroeger van droomde."

"En dan zijn er nog de fans. Als je in Italië slecht speelt, staan ze de volgende dag klaar om je auto te bekrassen", vervolgt Pellè. "En sommigen vinden het normaal om je een tik in het gezicht te geven. Tijdens wedstrijden mogen ze van mij fluiten en roepen wat ze willen, maar buiten het veld moeten ze voetballers respecteren. Als ik naar een pizzeria ga en de pizza is niet lekker, dan stomp ik de pizzabakker toch ook niet op zijn gezicht omdat ik er voor heb betaald?"

"Gelukkig heb ik zelf nooit problemen gehad met fans, maar ik ken genoeg mensen die wel de dupe zijn geweest. Verder zijn in Italië de stadions oud en leeg en is er een aantal clubs die te laat zijn met het betalen van salarissen. Of spelers geven niets om een verliespartij omdat ze op een wedstrijd hebben gegokt. Daarom houd ik van de Eredivisie, hier komen dat soort zaken niet voor", besluit de spits.

Mogelijk meer vlees besmet met EHEC-bacterie

Nog twee partijen vlees van het Enschedese vleesverwerkingsbedrijf Beimer Meat zijn mogelijk verdacht. Het vlees is gelijktijdig verwerkt met het vlees dat besmet bleek te zijn met de EHEC-bacterie, laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag weten.

Het is nog niet duidelijk of de partijen daadwerkelijk zijn besmet. Beimer Meat moet uit voorzorg wel de afnemers van het vlees waarschuwen. Zij kunnen het vlees vervolgens terugsturen.

De zegsvrouw kon niet zeggen aan welke bedrijven het vlees verkocht is en om hoeveel kilo het gaat. Bij de vleesverwerker was niemand bereikbaar voor een reactie.

De besmetting van het vlees met de darmbacterie kwam aan het licht toen in Zweden twee kinderen ziek waren geworden na het eten van hamburgers. De besmette partij vlees is volgens de uitsnijderij alleen naar een bedrijf in dat land gegaan.


Mogelijk meer vlees besmet met EHEC-bacterie (Foto: Novum)

S. De Jong: "Niet gespeeld om te winnen"

Siem de Jong was hard in zijn oordeel na de uitschakeling in de Europa League na strafschoppen tegen Steaua Boekarest. "We hebben hier te weinig afgedwongen", zei De Jong na de 2-0 nederlaag in Roemenië. "We hebben niet gespeeld om echt te winnen." Als Ajax één keer had gescoord, zou de thuisclub er vier moeten maaken.

"We speelden in de eerste helft goed, maar misschien iets te veel op balbezit", vond De Jong. "Zij scoorden vlak voor rust op een goed moment en dan krijgen we ook nog een ongelooflijk tweede doelpunt tegen. Ook daarna kregen we nog twee kansen. De teleurstelling is groot."

In de verlenging kon Ajax niet profiteren van de vermoeidheid aan de kant van de Roemenen. De strafschoppenreeks eindigde in 4-2.

Schietspel Arma 3 niet in de schappen

Het schietspel Arma 3 wordt dit jaar alleen via Steam voor de pc op de markt gebracht. Het schietspel komt dus niet in de winkel te liggen. Op deze manier worden kosten bespaard en kunnen eerder gestelde deadlines gehaald worden, laat een woordvoerder van gamestudio Bohemia Interactive weten.

De productie van Arma 3 liep grote vertraging op doordat twee gameontwikkelaars in Griekenland in de gevangenis zaten op verdenking van spionage. Het tweetal had foto's gemaakt van een legerbasis ter inspiratie voor het schietspel waaraan ze werkten.

Eerdere spellen in de Arma-reeks zijn via downloadwebsites verkocht, maar deze kwamen ook in de winkel te liggen. De serie maakte vorig jaar naam doordat Arma 2: Combined Operations nodig was om het populaire zombiespel DayZ te kunnen spelen.


Schietspel Arma 3 niet in de schappen (Foto: Novum)

Loterijen beboet voor ongewenste telefoontjes

De Bankgiro Loterij, de Postcode Loterij, de Vriendenloterij en de overkoepelende holding Nationale Goede Doelen Loterijen hebben een boete van 845 duizend euro gekregen van telecomwaakhond OPTA voor het overtreden van de telemarketingregels. De loterijen belden zo'n 140 duizend mensen die in het bel-me-nietregister staan.

Ook is tijdens bijna 550 duizend telefoontjes niet actief aan consumenten gevraagd of zij nogmaals gebeld wilden worden of inschrijving in het register aangeboden. De telefoontjes werden gepleegd tussen 1 november 2009 tot 1 november 2010.

De telecomwaakhond stelde het onderzoek naar de Goede Doelen Loterijen in nadat consumenten bij Consuwijzer hadden geklaagd dat zij werden gebeld ondanks inschrijving bij het bel-me-nietregister.

De Goede Doelen Loterijen hebben bezwaar tegen de boetes aangetekend bij de OPTA. OPTA gaf de Bankgiro Loterij, de Postcode Loterij en hun overkoepelende holding in 2011 ook al een boete voor soortgelijke overtredingen, van in totaal ruim 262 duizend euro.

Nelly Frijda gaat zes weken slapen

Nelly Frijda gaat na haar laatste toneelvoorstelling flink uitrusten. "Ik denk dat ik eerst zes weken heel erg diep wil slapen om weer bij te komen en dan allemaal leuke dingen ga doen", vertelt Frijda voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik vind: het moet maar eens klaar zijn", zegt de 76-jarige actrice over haar carrière. Ze is zondag voor het laatst te zien in Yab Yum - Het Circus van de Nacht. "Ik zal heus nog wel eens wat doen, maar dit is te veel. Dat red ik niet."

Bang voor een zwart gat is Frijda, die bij het grote publiek bekend werd door haar vertolking van Ma Flodder, niet. "Ik heb nog allerlei dingen te doen." Zo wil de actrice het een en ander veranderen aan haar huis en gaat ze graag op reis. "Ik wil heel graag naar Zuid-Amerika, Antarctica en Afrika voor de big five. Zolang ik me goed en gezond voel, moet ik een beetje opschieten dat ik dat allemaal gedaan heb."

Hoosbuien zetten Athene blank

Urenlange stortbuien hebben de Griekse hoofdstad Athene vrijdag de aanblik van Venetië gegeven. Kelders staan vol water, verscheidene hoofdwegen zijn onbegaanbaar, trams rijden niet en een spilstation van de metro is afgesloten. Vooralsnog zijn geen gewonden gemeld.

De brandweer zegt meer dan zeshonderd telefoontjes te hebben ontvangen over ondergelopen kelders. Geparkeerde auto's zijn op drift geraakt en worden meegesleurd door het kolkende water.

De politie heeft tunnels en snelwegen in laaggelegen stadsdelen gesloten. Een op de rails gevallen boom hindert het treinverkeer.

Hoop op redding amateurtak AGOVV

De amateurtak van de ter ziele gegane profclub AGOVV uit Apeldoorn lijkt gered te kunnen worden. Bij de club heeft zich een partij gemeld die financiële steun wil geven zodat de schulden kunnen worden afgelost, zegt AGOVV-voorzitter Ton Peters vrijdag in de Stentor.

De geldschieters hebben volgens Peters geen eigenbelang. "Ze willen maar één ding en dat is het overeind houden van AGOVV, waarbij de club haar eigendommen op sportpark Berg en Bos behoudt." AGOVV heeft inmiddels een bod gedaan op de tribunes, de lichtinstallatie en de omroepinstallatie in de faillissementsveiling van de proftak.

AGOVV ging begin januari failliet en werd door de KNVB uit competitie genomen. De eerstedivisionist was de achtste club uit de geschiedenis van het betaalde voetbal die failliet ging.

Al achthonderd wintersporters gewond

Tot dusverre zjjn achthonderd Nederlandse wintersporters deze winter op skivakantie geblesseerd geraakt. Dat zijn ongeveer honderd gewonden meer dan een jaar eerder. De meeste mensen liepen beenfracturen en gescheurde kniebanden op, meldt een woordvoerder van de ANWB vrijdag.

Wat de oorzaak is van de stijging, is niet duidelijk. Aan de sneeuwcondities ligt het volgens de zegsman in ieder geval niet. "Mogelijk komt het doordat meer mensen dit jaar richting de sneeuw zijn getrokken. De meeste geblesseerden komen terug uit Oostenrijk en Frankrijk. Dat zijn ook de landen die het meest in trek zijn bij Nederlanders."

Een goede tip om blessureleed te voorkomen heeft de ANWB-woordvoerder wel. "Veel Nederlanders hebben een zittend beroep. Zorg dus dat je enigszins voorbereid op de latten komt te staan. Doe bijvoorbeeld skigymnastiek waarbij vooral je bovenbeenspieren getraind worden."

Man met geladen revolver gepakt in Rotterdam

De politie heeft donderdagavond op station Rotterdam Centraal een 50-jarige man uit Schiedam aangehouden voor vuurwapenbezit. De man had een geladen revolver in zijn broeksband zitten. Ook had hij een zakje met meerdere soorten patronen bij zich.

Agenten die waren getipt troffen de man in een trein die klaarstond voor vertrek. Hij zat rustig een patatje te eten. De Schiedammer bleek inderdaad een revolver op zak te hebben en werd direct aangehouden.

Overschot Duitse begroting groter dan gedacht

Het Duitse begrotingsoverschot is vorig jaar uitgekomen op 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat maakte het Duitse statistiekbureau vrijdag bekend. Het overschot komt hoger uit dan de eerder verwachte 0,1 procent, ondanks dat de economie in het vierde kwartaal kromp.

Het is voor het eerst sinds 2007 dat de Duitse overheid een overschot heeft. Dat komt onder meer doordat de werkloosheid terugliep en de belastinginkomsten stegen. Ook betaalde Duitsland minder rente op staatsobligaties.

Het statistiekbureau kwam ook met een tweede raming van de economische groei in het vierde kwartaal. Daarin bevestigde het bureau de eerste raming van 0,6 procent krimp. De verwachting is dat de Duitse economie dit kwartaal weer groeit, waardoor een recessie wordt vermeden. Over heel 2012 groeide de Duitse economie met 0,7 procent.


Overschot Duitse begroting groter dan gedacht (Foto: Novum)

Bluesgitarist Magic Slim (75) overleden

Bluesgitarist Magic Slim is donderdag overleden. De muzikant, die net als zijn oudere geestverwanten Muddy Waters en Howlin' Wolf vormgaf aan de versterkte bluesmuziek uit Chicago, overleed op 75-jarige in een ziekenhuis in Philadelphia. De laatste weken holde zijn gezondheid achteruit, liet zijn manager weten.

Slim, die in 1937 werd geboren als Morris Holt, groeide op in Mississippi. Zijn vroege leven speelde zich af rond de katoenplantages, tot hij in 1955 naar Chicago toog. Zijn eerste liefde was de piano. Toen hij zijn pink verloor bij een ongeluk met een katoenverwerker, stapte hij echter over op de gitaar.

In Chicago slaagde Slim er in eerste instantie niet in zijn naam als bluesmuzikant te vestigen. Hij keerde terug naar de plantages om daar te spelen op feestjes en bij kleine concerten. Nadat hij zijn broers had ingehuurd als bandleden, gingen ze terug naar Chicago om nog een poging te wagen als Magic Slim and the Teardrops.

Slim groeide uit tot een graag geziene gast in het festivalcircuit. Zijn eerste album Born under a Bad Sign kwam in 1977 uit bij een Frans platenlabel. In 2003 werden Slim en zijn gevolg gekozen tot beste bluesband van het jaar bij de Blues Music Awards.


Bluesgitarist Magic Slim (75) overleden (Foto: Novum)

Duitser dondert van dak

Een 23-jarige man uit het Duitse Freren is donderdagavond omgekomen toen hij van het dak van een woning in Delfzijl viel. Het slachtoffer was bezig om zonnepanelen te installeren toen het door nog onbekende oorzaak misging, meldt de politie.

De Duitser viel enkele meters naar beneden en kwam op zijn hoofd terecht. Hij overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De Inspectie SZW, voorheen de arbeidsinspectie, heeft een onderzoek ingesteld.

Consumptie huishoudens daalt minder hard

Nederlandse huishoudens hebben in december een procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand in 2011. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend. De afname was beduidend kleiner dan in november, toen huishoudens drie procent minder besteedden.

De consumptie daalt nu al anderhalf jaar. De bestedingen aan duurzame goederen waren twee procent lager dan een jaar eerder. In november en oktober gaven huishoudens nog rond de tien procent minder uit aan deze producten.

Huishoudens gaven 0,3 procent meer uit aan voedings- en genotmiddelen dan in december 2011. Aan de overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen, gaven ze 2,7 procent minder uit. De bestedingen aan diensten vielen 0,6 procent lager uit.

Ook paardenvlees in chili con carne van Iglo

Iglo Foods Group heeft de chili con carne met rijst uit de verkoop gehaald omdat er stukjes paardenvlees in zijn gevonden. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. De chili con carne werd geproduceerd door Frigilunch in België.

Iglo stelde na de recente ontdekkingen van paardenvlees in rundvleesproducten een eigen onderzoek in. Alle producten werden getest op aanwezigheid van paardenvlees. In een geval kwam er een positieve test. In de pakken chili con carne met rijst werd twee procent paarden-dna gevonden. Volgens het bedrijf is de voedselveiligheid nooit in het geding geweest, maar 'is dit duidelijk onaanvaardbaar'.

"In overeenstemming met onze hoge standaarden, hebben wij het product onmiddellijk uit de verkoop gehaald", stelt Iglo in een verklaring. "Het product dat uit de verkoop wordt gehaald, zal niet terugkeren in de verkoop totdat wij ons onderzoek hebben afgerond en wij weer volledig vertrouwen hebben in de leverancier."

Iglo betaalt het aankoopbedrag terug aan consumenten die het product hebben gekocht.

Vertrouwen van producenten neemt toe

Het Nederlandse producentenvertrouwen is in februari met twee punten toegenomen tot -3,6. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag. Dat staat in contrast met het consumentenvertrouwen, waarvan donderdag bekend werd dat het is gedaald tot een historisch dieptepunt.

De bedrijven zijn wel somberder geworden over de werkgelegenheid en het aantal orders dat zij hebben. Ruim een op de vijf bedrijven denkt de komende drie maanden het aantal werknemers in te krimpen. Zes procent verwacht meer mensen aan te nemen.

Het consumentenvertrouwen is in februari gedaald tot -44. Vooral het vertrouwen in de eigen financiële situatie daalde. De koopbereidheid kwam twaalf punten lager uit op -32. Ook het oordeel over het economische klimaat verslechterde.

Consumentenbond start beltegoedpetitie

Het is onzin dat tegoeden voor bellen, sms'en en internetten al na een maand vervallen. Dat vindt de Consumentenbond, die wil het tegoed dat bij alle mobiele abonnementen minimaal een jaar houdbaar blijft. Omdat providers deze oproep blijven negeren, start de Consumentenbond de petitie 'Beltegoed, mijn tegoed is van mij'.

Mobiele bellers roepen met het tekenen van de petitie de Tweede Kamer op een einde te maken aan het vervallen van tegoeden.

Ruim tienduizend consumenten verstuurden begin 2012 een kaart naar hun provider, met de boodschap dat ze een jaar de tijd kregen naar hun klanten te luisteren. De belangrijkste wensen van consumenten - afrekenen per seconde en houdbaarheid van tegoeden - zijn echter altijd nog niet ingewilligd.

Wie zijn tegoed niet opmaakt, is het restant aan het einde van de maand kwijt, terwijl er wel voor is betaald. En wie meer verbruikt dan zijn tegoed, kan dan niet het restant van de vorige maand gebruiken. "Dit is extra zuur, omdat het buitenbundeltarief soms drie keer zo hoog is als het binnenbundeltarief", vindt Consumentenbond-directeur Bart Combée. "Het risico is dat consumenten voor de zekerheid een veel te ruime bundel nemen, wat niet nodig zou zijn als tegoeden een jaar houdbaar zijn."


Consumentenbond start beltegoedpetitie (Foto: Novum)

Minder vertraging op spoor door storingsmelder

Een slimmere storingsmelder voor kapotte spoorwegovergangen moet een einde maken aan onnodige vertragingen op het spoor. Nu worden soms storingen op plekken gemeld terwijl dat helemaal niet het geval is. Dat bevestigt een woordvoerder van Prorail na berichtgeving hierover in Spits.

Als er nu op een bepaald traject bij twee of meer overgangen storing is, is niet meer te zien welke overweg het is. Machinisten moeten stapvoets rijden omdat elke overweg stuk zou kunnen zijn. Dat levert extra reistijd op terwijl automobilisten langer voor dichte bomen staan.

Volgens de woordvoerder levert dat laatste weer gevaarlijke situaties op omdat mensen soms niet lang genoeg kunnen wachten en tussen de spoorbomen gaan slalommen. Ook omwonenden langs het spoor hebben meer last.

Met de intelligente storingsmelder hoeven treinen alleen langzaam te rijden waar het nodig is. Ook kunnen monteurs gerichter worden ingezet. De melder is nu op zeven trajecten met veel overwegen geïnstalleerd. Binnenkort volgen nog negen trajecten.

Nederland zakt plek op coëfficiëntenlijst

Nederland is naar de negende plaats gezakt op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Rusland passeerde Nederland donderdagavond. Op basis van deze UEFA-rangschikking wordt de hoeveelheid tickets voor de Champions League en de Europa League bepaald. Hoewel Nederland een plek gezakt is, hoeft het geen Europees ticket in te leveren. De zevende, achtste en negende plek geven recht op twee Champions League-tickets (waarvan één voor de voorronde) en vier Europa League-tickets.

Het gat met nummer tien België bedraagt nog tien punten. Nederland is dit seizoen Europees uitgespeeld na de uitschakeling van Ajax in het Europa League-toernooi. Eerder werden Vitesse, Heerenveen, AZ, PSV, FC Twente en Feyenoord al geëlimineerd. Nederland staat op de twintigste plaats op basis van de prestaties van dit seizoen. Onder meer Wit-Rusland en Kroatië deden het deze jaargang beter.

Bradford City verkiest League Cup boven promotie

Bradford City FC speelt al zes jaar in League Two, het op het vierde niveau voetbalt in Engeland, en denkt voorlopig niet aan promoveren. "Ik heb liever de League Cup dan promotie", zei voorzitter Julian Rhodes in de aanloop naar de bekerfinale van zondag op Wembley tegen Swansea City. "Een club uit de vierde divisie die in de finale op Wembley staat, dat is ongelooflijk."

Bradford City wist in de op weg naar de finale drie clubs uit de Premier League uit te schakelen Wigan Athletic, Arsenal en Aston Villa gingen eraan tegen The Bantams. "Dit is waarschijnlijk een van de grootste prestaties in het Engelse voetbal", aldus Rhodes. "Natuurlijk hopen we de League Cup nu ook te winnen, maar we weten dat de kans daarop klein is. Maar zelfs als we op Wembley worden vermoord, zal het een fantastische dag worden."

Robert Molenaar, huidige assistent-trainer van NEC, was zeer verrast dat zijn oude club de finale van de League Cup had bereikt. "Een typisch Engels voetbalsprookje, daar smullen ze van", aldus Molenaar, die daar van 2000 tot de zomer van 2003 voetbalde. Toen Molenaar daar eind 2000 terecht kwam speelde Bradford City, nog in de Premier League. "Toen ik bij Bradford ging spelen, is eigenlijk de vrije val begonnen", zegt Molenaar (43) met een glimlach. "De club was in een aantal jaar heel snel opgeklommen, maar had een te grote broek aangetrokken. Ze haalden spelers als Stan Collymore en Benito Carbone, die bakken met geld verdienden, maar dat kon Bradford niet lang volhouden."

Een half jaar na zijn komst degradeerde Molenaar met Bradford. "Richting het einde van dat seizoen werd de situatie steeds onzekerder. Door bezuinigingen werden diverse spelers verkocht. Op een gegeven moment waren we meer met de zakelijke dan de sportieve kant bezig." Vanwege de financiële problemen ging de club sportief snel achteruit. "Bradford City heeft flink op de blaren moeten zitten", aldus Molenaar. Inmiddels staat Bradford City elfde in de League Two.  

Als zondagmiddag Bradford City het opneemt tegen Swansea, zit Molenaar in De Kuip voor een analyse van Feyenoord, volgende week tegenstander van NEC. "Eigenlijk zijn ze kansloos, maar bij zo'n finale komen altijd andere spanningen kijken. Swansea City is de grote favoriet, daar moet je ook maar mee kunnen omgaan. Alle Engelse jongetjes dromen weliswaar eerder van de FA Cup dan de League Cup, maar voor Bradford City zou het uniek zijn als ze winnen."

[NBA] Miami Heat wint ook van Chicago

Miami Heat heeft donderdag zijn zegereeks in de NBA uitgebreid naar negen wedstrijden. In Chicago werden de Bulls met 86-67 geklopt. LeBron James bleek met 26 punten weer nauwelijks af te stoppen. De forward van Miami was bovendien goed voor twaalf rebounds en zeven assists en leidde zo zijn ploeg op alle fronten.

Los Angeles Clippers kwam er in eigen huis niet aan te pas tegen San Antonio Spurs: 116-90. Tony Parker scoorde 31 punten voor de Spurs die met 44 zeges en twaalf nederlagen bovenaan staan in de Western Conference. De Clippers staan achter Oklahoma City Thunder derde.


Miami Heat wint ook van Chicago (Foto: Novum)

Singer over Dinklage in X-Men

Een tijdje geleden werd bekend dat Peter Dinklage een rol had bemachtigd in X-men: Days of Future past en verder alleen dat hij de voornaamste antagonist zou spelen. Hierna werd wild gespeculeerd over de aard van de rol. Regisseur Bryan Singer heeft nu gereageerd op enkele van de geruchten.

Zo was een van de geruchten dat Dinklage de kleine vechtersbaas Puck zou gaan spelen, maar dit ontkrachtte Singer. Ook zal het personage van Dinklage niet CGI zijn. "Hij zal gewoon zichzelf spelen, althans, zichzelf die een personage speelt. Geen CGI dus," aldus Singer. "Hij is zo'n geweldige acteur, ik ben fan van hem en van Game of Thrones. Hij was mijn eerste keus en ik ben heel blij dat hij gecast is. Het zo grappig om met hem te praten. Ik vereenzelvig hem met een Brits accent vanwege Game of Thrones, maar als hij dan voor je zit hoor je gewoon een man uit New Jersey."

Naast Dinklage is al bekend dat X-men-veteranen James McAvoy, Michael Fassbender, Hugh Jackman, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Shawn Ashmore, Ian McKellen, Patrick Stewart en Anna Paquin zullen terugkeren. De opnames beginnen over enkele maanden en de film moet in juli 2014 uitkomen.

Dinklage als Tyrion Lannister in Game of Thrones
Dinklage als Tyrion Lannister in Game of Thrones

Carmack is blij met PS4

John Carmack is blij. Niet omdat hij de loterij heeft gewonnen of omdat zijn scharrel niet zwanger is, maar met de ontwerpkeuzes van Sony. De man, die naar alle waarschijnlijkheid werkt aan Doom 4, maakte zijn menig wereldkundig door middel van een tweet.

"I can't speak freely about PS4, but now that some specs have been made public, I can say that Sony made wise engineering choices", aldus Carmack. Hij is kennelijk van mening veranderd, want eerder werd hij niet opgewonden van de next-gen consoles: "Sony and Microsoft are going to fight over gigaflops and teraflops and GPUs and all this. In the end, it won't make that much difference," 

Waar hij wel een harde spatiebalk van krijgt is virtual gaming door middel van een Oculus Rift die ondersteund gaat worden in Doom 4.

Woods en McIlroy verliezen op WK matchplay

Het WK matchplay is de twee hoogst geplaatste golfers al kwijt. Rory McIlroy (1) en Tiger Woods (2) verloren op de tweede dag van het toernooi in Arizona. McIlroy verloor van de Ier Shane Lowry, Woods boog voor zijn landgenoot Charles Howell III. Nummer drie Luke Donald won ternauwernood van Marcel Siem.

Het toernooi werd woensdag tijdens de eerste ronde al overvallen door sneeuw. Veel wedstrijden werden daardoor stilgelegd en pas donderdag uitgespeeld. De laatste partijen werden in de schemer afgewerkt.

Het WK matchplay duurt nog tot en met zondag. Hunter Mahan is de titelverdediger. Vorig jaar versloeg hij McIlroy in de finale met 2&1.

Ferguson wil contract Nani verlengen

Manchester United gaat binnenkort met Nani praten over een contractverlenging. De Portugees, die nog achttien maanden heeft te gaan in zijn huidige contract, slaagt er dit seizoen niet in om een basisplaats te veroveren bij de Engelse club. Toch wil Sir Alex Ferguson dat de met hamstringklachten worstelende aanvaller blijft. "We willen hem behouden, daar bestaat geen twijfel over", aldus de Schot.

"Hij kan geweldige goals scoren. Zijn doelpunt tegen Everton, toen hij scoorde na een paar één-tweetjes, was fantastisch. En de goal tegen Tottenham een jaar eerder was ook prachtig", vindt Ferguson. "We praten al een aantal weken met zijn zaakwaarnemer. Het is helemaal aan hem. Ik denk dat hij een garantie wil op een basisplaats. Die kan hij zichzelf geven."

Mobiel internet voor buitenlanders in Noord-Korea

Buitenlanders in Noord-Korea krijgen binnenkort de mogelijkheid mobiel internet te gebruiken. Noord-Koreaanse ingezetenen blijven vooralsnog echter verstoken van de voordelen die moderne telecommunicatie met zich meebrengt.

Buitenlanders werd vrijdag meegedeeld dat uiterlijk 1 maart een 3G-netwerk in Noord-Korea in de lucht moet zijn. Enkele weken geleden kondigde het stalinistische bewind al aan dat buitenlanders hun eigen mobieltjes mee het land in mogen brengen, zolang er gebruik gemaakt wordt van simkaarten van de Noord-Koreaanse provider Koryolink.

Google-topman Eric Schmidt drong vorige maand tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea aan op ruimere toegang tot internet voor de Noord-Koreaanse bevolking.

Sinds enkele jaren is het Noord-Koreanen wel toegestaan mobiele telefoons te gebruiken. Inmiddels beschikken ongeveer een miljoen mensen in het land een mobieltje. Daarmee mag ook naar het buitenland worden gebeld, maar niet naar aartsvijand Zuid-Korea.

James Marsden is Ron Burgundy's nemesis in Anchorman 2

Marsden, acteur uit onder andere de X-men serie en Superman Returns, is gecast als Will Ferrells grote rivaal in het vervolg op het hilarische Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy.

Contracten zijn reeds getekend. In tegenstelling tot de aanblijvende berichtgeving dat Terence Stamp (Superman) en Kristen Wiig (Bridesmaids) ook zullen verschijnen in Anchorman 2: the Legend Continues is Marsden dus gelijk een zekerheid. Stamp zou de rol van een Rupert Murdoch-achtige mediatycoon vervullen en Wiig zou gestalte geven aan de vrouw van Brick Tamland (Steve Carell). Overigens is de hele originele cast van de inmiddels klassieke komedie ook weer van de partij. Verwacht dus weer bergen onzin van Paul Rudd, David Koechner, Christina Applegate, Steve Carell en bij de baard van Zeus! Will Ferrell!

Marsdens prille carriere raakte begin 2000 in een stroomversnelling toen hij gecast werd als cyclops, leider van de millitante mutanten in X-men en de twee vervolgen. In plaats van in te cashen op zijn nieuw verworven faam als stoere leading man nam Marsden met zichtbaar plezier deel aan vele komedies de afgelopen jaren. Zo zagen we hem voorbijkomen in Zoolander, Death at a funeral, Sex Drive en Bachelorette. Daarnaast is hij ook in de komedieserie 30 Rock te bewonderen. Door deze komische kwinkslagen is Marsden ongetwijfeld een uitstekende keus als Rons concurrerende nieuwslezer voor de nieuwe Anchorman

Filmposter Anchorman: The Legend Continues
Go fuck yourself San Diego!

De Boer: "Lag vooral aan onszelf"

Ajax-trainer Frank de Boer baalde flink van de uitschakeling van zijn ploeg in de Europa League door Steaua Boekarest. Na de 2-0 zege in Amsterdam verloren de hoofdstedelingen met 2-0 in Boekarest. In de strafschoppenserie was Steaua de sterkste. "Het lag vooral aan onszelf", oordeelde De Boer na de uitschakeling van zijn ploeg.

"In de eerste helft was er eigenlijk niets aan de hand. We leden daarna heel veel onnodig balverlies. Er waren veel spelers die de verkeerde keuzes maakten", vond De Boer. Volgens de coach verdiende Ajax het om in de volgende ronde tegenover Chelsea te staan. "Dit is zonde. We waren de betere ploeg en hadden door moeten gaan. Maar zij hadden geluk en wij waren niet attent genoeg."

Catherine Keyl neukt nog steeds

Catherine Keyl is nog af en toe best geil en vindt seks de beste manier om in vorm en fit te blijven. "Soms lijkt het in dit land of je dood bent na je 40e. Niet dus. Ik heb nog steeds seks, hoor", zegt de 66-jarige presentatrice die met haar nieuwe tijdschrift CatherineNU een eind wil maken aan misvattingen tussen jong en oud.

"Nog zo'n misvatting en taboe: als je ouder bent is het over en sluiten met de seks", zegt ze vrijdag in het AD. "Dat gebeurt dus wel. En dat geldt ook voor mij en mijn partner Peter. Seks is de beste manier om in vorm en fit te blijven."

Als ze hem een tijdje niet ziet is het 'even behelpen'. "Soms met een vibrator. Ja, wie in Nederland heeft er tegenwoordig nou geen vibrator?", zegt Keyl. "Krankzinnig dat ik dat op mijn leeftijd niet zou kunnen zeggen. Ik ben toch niet dood?"

Ook qua werk denkt de presentatrice nog niet aan stoppen. Ze verloor door de SNS-kwestie namelijk een deel van haar vermogen in aandelen. "Ik noem geen getallen en het is geen complete ramp. Maar ik moet nu wel blijven werken, anders kan ik mijn hypotheek niet betalen."

Topcrimineel El Chapo mogelijk doodgeschoten

De Mexicaanse topcrimineel Joaquin 'El Chapo' Guzmán is mogelijk omgekomen bij een schietpartij in Guatamala. Dat meldde de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto vrijdag. 'El Chapo' (Kleintje) is de meest gezochte crimineel van het westelijk halfrond.

Bij de schietpartij tussen verdachte drugshandelaren kwamen drie mensen om. Forensisch specialisten proberen met foto's en biometrische gegevens te bevestigen dat een van hen inderdaad El Chapo is.

El Chapo wordt beschouwd als een van 's werelds machtigste drugshandelaren die bovendien verantwoordelijk is voor enkele bendeoorlogen in Chicago. Hij werd in 1993 gearresteerd op de grens tussen Guatamala en Mexico, maar ontsnapte in 2001 uit een streng beveiligde Mexicaanse gevangenis.

Amerika loofde eerder een beloning van vijf miljoen dollar uit voor informatie die kon leiden tot zijn arrestatie.

'Topman wordt betaald om kop-van-jut te zijn'

Wie topman van een groot beursgenoteerd bedrijf is en in de problemen komt, moet daar niet over zeuren. Dat zegt ex-topman van Ahold Cees van der Hoeven in een interview met Het Financieele Dagblad van vrijdag. "Langzamerhand ben ik zover dat ik zeg: daar word je voor betaald."

Van der Hoeven reageert op de commotie rond Sjoerd van Keulen, voormalig topman van het onlangs genationaliseerde SNS Reaal, die na zijn vertrek in de media de gebeten hond was. Volgens Van der Hoeven is in de reacties de balans zoekgeraakt. "Maar laten we hier nou niet al te moeilijk over doen. Als er fouten worden gemaakt, dan moet je daarop worden afgerekend."

Van der Hoeven werd zelf afgerekend op een boekhoudschandaal bij een Amerikaanse dochter van Ahold. Hij moest aftreden en werd vervolgd voor onder meer valsheid in geschrifte. Hij kwam ervan af met een boete van 30.000 euro. Zijn rechterhand, financieel topman Michiel Meurs, werd zwaarder gestraft: 100.000 euro, een taakstraf en 6 maanden voorwaardelijk.

'Topman wordt betaald om kop-van-jut te zijn'
'Topman wordt betaald om kop-van-jut te zijn' (Foto: ANP)

Kwart meer mensen met hypotheekachterstand

Het aantal mensen met een hypotheekachterstand is in een jaar tijd met bijna een kwart gestegen. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Vorige maand noteerde BKR ruim 77.000 wanbetalers. Een jaar eerder waren dat er nog ruim 62.000. Het gaat om huiseigenaren die meer dan vier maanden achterlopen met het betalen van hun hypotheek.

Het aantal mensen met een hypotheekachterstand loopt sneller op dan BKR had verwacht. Met de nieuwste werkloosheidscijfers vreest het bureau dat het aantal wanbetalers nog verder toeneemt.

Deelname tv-show schaadt reputatie Emile Ratelband

Emile Ratelbands deelname aan shows als Sterren Springen en Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans komt hem zakelijk niet ten goede. "Deelname aan dit soort programma's kost me zelfs meer dan het oplevert", zegt de 64-jarige positiviteitsgoeroe.

"Mijn klanten zijn serieuze bedrijven en deze programma's doen afbreuk aan mijn geloofwaardigheid", legt hij vrijdag uit in De Telegraaf. "Ik heb de laatste tijd al een paar keer te horen gekregen dat ik 'te raar' ben. Daar hebben de zwembroek en de schans zeker een aandeel in."

Ratelband doet naar eigen zeggen mee om zijn 'grenzen te verleggen, om iets te leren en voor de eer', niet voor de aandacht of de financiële vergoeding. "Als ik dat bedrag omreken naar het aantal uren dat ik ermee bezig ben geweest, dan verdien ik het minimumloon van een 14-jarige!" Deelname aan Vliegende Hollanders levert rond de vijfentwintigduizend euro op, schrijft de krant op basis van bronnen.

Eindhovenaar neergeschoten in eigen woning

Een man uit Eindhoven is vrijdagochtend in zijn eigen woning neergeschoten door twee gemaskerde mannen. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is stabiel, meldt de politie.

Het gaat om een bewoner van een huis aan de Dion de Karthuizerstraat. Hij werd rond 04.40 uur neergeschoten. Getuigen zagen twee mannen per auto vluchten, waarna de politie een grote zoekactie startte. Daarbij is onder meer een helikopter ingezet.

Teeven wil slachtoffers meer spreekrecht geven

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil slachtoffers van misdrijven meer spreekrecht geven door hen de mogelijkheid te geven om in de rechtbank te kunnen melden welke straf zij de dader toewensen. Dat staat in een brief die vrijdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, schrijft De Telegraaf vrijdag.

Teeven bepleit verder dat de privacy van slachtoffers beter beschermd moet worden in de rechtszaal. Hij wil dat het veelvuldig noemen van de volledige naam van het slachtoffer zoveel mogelijk wordt beperkt. Ook de media zouden daarin terughoudender moeten zijn.

Ouders van minderjarige slachtoffers moeten verder in de toekomst een schadevergoeding kunnen eisen. Teeven wil dat zij zich kunnen 'voegen in het strafproces'. De bewindsman zegt ook haast te willen maken met de invoering van een slachtoffertaks. Daders worden zo gedwongen een bedrag tot vijftig euro te betalen aan een fonds voor slachtofferhulp.


Teeven wil slachtoffers meer spreekrecht geven (Foto: Novum)

'Dekker wil TROS dwingen tot fusie'

Staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) gaat de TROS dwingen tot een fusie met de AVRO. De omroep moet anders binnen drie jaar verdwijnen uit het publieke bestel. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van een nieuw wetsvoorstel dat Dekker naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De TROS liet eerder deze maand weten niet zomaar meer te willen fuseren met de AVRO. De omroep beklaagt zich over de veranderde voorwaarden voor de fusie waar de omroepen eerder mee instemden en vreest dat er minder ruimte komt voor amusement en human interest. Een woordvoerder van de TROS zegt in de krant nog niet te kunnen zeggen of de omroep zich gaat verweren tegen de huidige plannen.

Naast de AVRO en TROS moeten BNN en VARA en KRO en NCRV samen verder. Andere omroepen blijven zelfstandig of moeten later fuseren.


'Dekker wil TROS dwingen tot fusie' (Foto: Novum)

IGZ: ziekenhuizen moeten antibioticateam krijgen

Elk ziekenhuis in Nederland moet een eigen antibioticateam krijgen. De teams moeten het voorschrijven en het gebruik van antibiotica grondig controleren. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een advies aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), meldt de NOS vrijdag.

Dergelijke teams zijn volgens de inspectie nodig omdat steeds meer bacteriën resistent zijn voor antibiotica. In sommige gevallen zijn patiënten bijna niet meer te helpen. In de teams moeten in elk geval een internist-infectioloog, een medisch microbioloog, een gespecialiseerde verpleegkundige en een ziekenhuisapotheker zitten.

In het Medisch Centrum Zuiderzee in Lelystad wordt al gewerkt met een antibioticateam. De werkwijze is daar positief ontvangen. Zo levert het scherpe toezicht betere zorg op en bespaart het geld omdat onnodig medicijngebruik wordt voorkomen.

FOK! wat een weer...Koud

Goedemorgen! De huidige winter weet maar niet van opgeven. Ik was gisteren veel buiten en ik zat mijzelf echt kwaad te maken vanwege de lage temperaturen en die rotwind uit het noordoosten. Klaar ben ik ermee! Toch zullen ik en de andere anti-winterliefhebbers het nog even moeten volhouden, want zachter weer zit er pas over een dag of 5 in.

Kijken we nog véél verder op de weerkaarten, dan zien we dat er écht een verzachting aan zit te komen. Voorlopig is het dus nog niet zover en zullen we het moeten doen met een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. In het zuiden vielen  gisteren een paar verrassend actieve sneeuwbuien, terwijl in het westen de zon volop scheen. De stroming draait vandaag meer naar het oosten toe, dus de sneeuwkansen nemen vandaag verder af. De temperatuur ligt vandaag rond het vriespunt.

In het weekend kan er plaatselijk wat sneeuw vallen en die kans is het grootst in het zuidoosten van ons land. De wind neemt ook weer toe en de gevoelstemperatuur zakt dus ook weer flink. Helaas zullen de meesten van ons verplichtingen buiten de deur hebben en de mensen die met het OV, of op de fiets naar zijn/haar werk moeten, zullen zich daar zeker nog op moeten kleden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Warm en zonnig Heerlijk! Een warme en zonnige foto uit Portugal. KlapMongeaul zorgt voor de lente!


Australische zwemploeg nam verboden pillen

Het Australische mannenzwemteam van de 4x100 meter vrije slag heeft toegegeven het verboden kalmeringsmiddel Stilnox te hebben gebruikt. Ze namen de pillen tijdens een teambuildingsessie voorafgaand aan de Olympische Spelen in Londen.

Dat maakte zwemmer James Magnussen vrijdag bekend op een persconferentie in Sydney. "We gebruikten Stilnox na een hechtingsdag voor de estafetteploeg tijdens het trainingskamp in Manchester", zei hij namens hem en zijn teamgenoten Matt Targett, Eamon Sullivan, James Roberts, Cameron McEvoy en Tommaso D'Orsogna.

Het Australisch Olympisch Comité (AOC) had het gebruik van die kalmeringsmiddelen verboden. Dat deed de organisatie nadat oud-olympisch zwemkampioen Grant Hackett had toegegeven in zijn loopbaan sterk afhankelijk te zijn geworden van Stilnox. Hackett noemde het middel "duivels". Bij wereldantidopingbureau WADA staat het spul niet op de lijst van verboden medicamenten.

De zwemmers kunnen een sanctie verwachten van het AOC, omdat ze hun overeenkomst om lid te mogen zijn van het olympisch team hebben verbroken.

Sijsling laat Cilic ontsnappen in Memphis

Igor Sijsling heeft op het ATP-toernooi van Memphis net niet voor een stunt kunnen zorgen. De 25-jarige Amsterdammer verloor in de tweede ronde met 6-7 (2), 6-3 en 6-7 (9) van de als eerste geplaatste Kroaat Marin Cilic. Sijsling, die in de vorige ronde titelverdediger Jürgen Melzer had uitgeschakeld, liet in de beslissende tiebreak drie matchpoints onbenut.

Sijsling, de nummer 71 van de wereld, had tegen de mondiale nummer twaalf het betere van het spel. De Nederlander leverde geen enkele keer zijn opslag in, al moest hij bij 6-5 in de derde set wel op eigen service een matchpoint wegwerken. Zelf benutte Sijsling in de tweede set de enige van zijn acht breekkansen.

In de tiebreak had Sijsling constant het initiatief, maar verzuimde hij door te drukken. Bij 6-4 gingen twee matchpoints in rook op. Bij zijn derde kans op 7-6 kwam er een dubbele fout van zijn racket. Cilic had zijn zenuwen beter onder controle en stelde amper een minuut later toch nog zijn plaats in de kwartfinale veilig.

IAEA: Iran maakt vorderingen met verrijking

Bij de uraniumverrijkingsfabriek Natanz in Iran zijn 180 high-tech centrifuges geheel of gedeeltelijk geïnstalleerd. Dat zegt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in een rapport dat donderdag is verschenen. Diplomaten hebben al eerder gezegd dat Teheran was begonnen met het moderniseren van het atoomprogramma, maar dit was de eerste onafhankelijke bevestiging van deze berichten.

Het IAEA-rapport werd donderdag doorgestuurd aan de lidstaten. In het rapport staat dat IAEA-inspecteurs bij een inspectie van Natanz op 6 februari 180 IR-2m-centrifuges hebben gezien. Een deel daarvan was al volledig geïnstalleerd. De IR-2m-centrifuges kunnen drie tot vijf keer sneller uranium verrijken dan de apparatuur die tot voor kort in Natanz werd gebruikt.

Veel landen vrezen dat Iran uiteindelijk hoogverrijkt uranium voor een kernwapen wil produceren. Iran ontkent dit echter met klem en beweert dat het atoomprogramma slechts vreedzame doeleinden kent.

Dat Iran nu daadwerkelijk begonnen is met het uitbreiden van het atoomprogramma is voor veel landen reden tot zorg. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland gaan 26 februari in Kazachstan met Iran in overleg over het atoomprogramma. Ze willen dat Iran stopt met de verrijking. De installatie van nieuwe centrifuges is volgens deze landen juist een teken dat Iran het atoomprogramma alleen maar uitbreidt.

1UP, Gamespy en UGO sluiten de deuren

Sinds IGN is overgenomen door mediabedrijf Ziff Davis, zijn er strenge maatregelen genomen voor de voortgang van de website. Allereerst zijn er een aantal mensen ontslagen binnen het team. Hiernaast zal Ziff Davis het sluiten van zustersites 1UP, Gamespy en UGO in werking zetten.

Eerder deze maand ontving Ziff Davis de rechten van de populaire gamesite IGN en haar zustersites. In een mail van de voorzitter van Ziff Davis, Vivek Shah, wordt uitgelegd dat het bedrijf deze pijnlijke beslissing moet nemen om zo stappen vooruit te kunnen zetten. Ook belooft Shah dat dit de enige geplande ontslagen zijn.

De volgende mail werd rondgestuurd naar alle werknemers van IGN.

From: Vivek Shah
Date: February 21, 2013
Subject: Staff Announcement

Today, we took some difficult but important actions that will ensure the continued growth and health of IGN and AskMen. Before I go into more details about the changes, you should know that they resulted in the elimination of jobs at IGN. It's always upsetting to say goodbye to colleagues and let's do what we can to help these employees as they seek new opportunities.

It's also important for you to know that we are absolutely confident that we now have the best structure and team to successfully move the company forward and that there are no further planned reductions.

The changes we made today are designed to allow us to Simplify and Focus. Our goal is to do fewer things and to do them exceptionally well. In that vein, we want to direct all of our energy and work behind our two flagship brands: IGN and AskMen. They are both category killers and share a vision of a multi-screen (PCs, tablets, smartphones, TV) and multi-format (text, photos and video) world.

As a result of our decision to focus on our core brands, we are:

· Winding down 1UP.com, UGO.com and GameSpy.com;
· No longer ad repping 3rd party sites such as GameStop.com and FamilyGuy.com;
· Actively engaged with parties interested in acquiring IPL. IGN's role going forward will be to broadcast and cover a variety of eSports events;
· Dividing our ad sales team into two: one focused on IGN and the other focused on AskMen.

De rest van de mail omving de herstructurering en herplaatsing van specifieke teams en personen. De volledige mail is in de bron te lezen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.