Flinke winst Samsung door Galaxy-telefoons

Samsung heeft in het vierde kwartaal 76 procent meer winst gemaakt, gestuwd door de verkoop van de Galaxy-smartphones van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Voor het vierde kwartaal op rij werden er daarvan meer verkocht dan van de iPhone van Apple. Over het lopende kwartaal was Samsung vrijdag tijdens de presentatie minder positief.

De nettowinst in het laatste kwartaal van 2012 kwam uit op 7,04 biljoen won (4,89 miljard euro). Een jaar eerder was dat in dezelfde periode 4,01 biljoen won. De omzet steeg met negentien procent ten opzichte van een jaar eerder tot 56,06 biljoen won.

De operationele winst kwam 89 procent hoger uit op 8,84 biljoen won, waarbij de winst in de smartphone- en tabletdivisie zelfs meer dan verdubbelde. Analisten schatten in dat het Zuid-Koreaanse bedrijf in het vierde kwartaal meer dan zestig miljoen smartphones verscheepte, waarmee het totaal over 2012 op meer dan tweehonderd miljoen uitkomt. Apple verkocht in het vierde kwartaal 47,8 miljoen iPhones.

Het bedrijf verwacht echter dat het huidige kwartaal minder gunstig verloopt. Aan het begin van het jaar is de vraag naar elektronica altijd lager. Samsung houdt ook extra kapitaal aan om klappen op te vangen van de onzekere economie en de lage vraag naar pc's. Samsung maakt naast smartphones ook onder meer chips, laptops en beeldschermen.

Ongunstig voor Samsung is ook de hoge koers van de Zuid-Koreaanse munt. Het bedrijf verwacht dat de operationale winst over heel 2013 drie biljoen lager uitkomt vanwege de sterke won. Aandelen Samsung noteerden na de bekendmaking drie procent lager.


Flinke winst Samsung door Galaxy-telefoons