Kritiek Raad van State op homovoorlichting

De Raad van State is kritisch over de homovoorlichting die scholen vanaf december verplicht moeten geven. Zo vraagt de raad zich af waarom de voorlichting wordt gegeven op basisscholen en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, maar niet in de bovenbouw. Juist daar speelt de problematiek vermoedelijk in sterkere mate, stelt het college.

Kritiek heeft de Raad van State ook op het besluit om voorlichting te geven over een specifieke vorm van discriminatie. Binnen een school hangen volgens de raad verschillende vormen van discriminatie nauw met elkaar samen. In de keuze voor homovoorlichting ligt 'onwillekeurig de suggestie besloten dat voor andere vormen van discriminatie en uitsluiting geen bijzondere aandacht nodig is'.

Vanuit het oogpunt van vrijheid van onderwijs moet worden gekozen voor een 'zo algemeen en terughoudend mogelijke opstelling', stelt de raad verder. Wanneer de onderwijsdoelen worden bijgesteld, zou het kabinet daarom moeten kiezen voor een 'opsomming van aspecten van diversiteit, waaronder uiteraard de seksuele diversiteit'.

Over de homovoorlichting is veel te doen geweest in Den Haag. Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) was aanvankelijk tegen de verplichte voorlichting over seksuele diversiteit. Op aandringen van de Tweede Kamer heeft ze de kerndoelen nu toch aangepast, waardoor het een verplicht onderdeel wordt van het onderwijs op alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Het besluit daarover werd afgelopen vrijdag genomen.


Kritiek Raad van State op homovoorlichting (Foto: Novum)