Veel aanmeldingen voor homovoorlichting op school

Voor een proef met homovoorlichting op scholen hebben zich meer scholen aangemeld dan er plaatsen beschikbaar zijn. Ruim 250 scholen hebben zich aangemeld om met steun van het Ministerie van Onderwijs te experimenteren met voorlichting over seksuele diversiteit, terwijl er maar geld is voor 140 scholen, meldt het ministerie zaterdag.

De komende weken bekijkt het ministerie welke scholen aan de voorwaarden voldoen. De geselecteerde scholen krijgen binnenkort bericht. Die scholen gaan aan de slag met methoden van onder meer homobelangenorganisatie COC en de GGD om te bekijken welke methode voor hen het beste werkt.

De projecten richten zich op de laatste twee groepen van de basisschool en de eerste twee klassen van de middelbare school. Bij de deelnemende scholen worden straks onder meer debatten en rollenspellen gehouden. Ook krijgen deze scholen een vertrouwenspersoon waar leerlingen met vragen over seksuele diversiteit terecht kunnen.

Het ministerie heeft 1,2 miljoen euro voor de proef beschikbaar gesteld. De deelnemende scholen wisselen hun kennis uit. Ook meet een onderzoeksbureau de effecten van de projecten.

Veel scholen geven al voorlichting over seksuele diversiteit. Het is al langer bekend dat slechts enkele scholen, voornamelijk in de zogenoemde biblebelt, zich verzetten tegen de voorlichting.

De Tweede Kamer had minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) opgedragen de scholen te verplichten deze voorlichting vanaf aankomend schooljaar te geven. Zij was aanvankelijk niet van plan scholen hiertoe te verplichten.

In juni werd duidelijk dat de invoering vertraging heeft opgelopen. Daarom besloot het ministerie met een proef te komen.