Buma twijfelt over verplichte homovoorlichting

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma heeft zo zijn twijfels bij het plan om voorlichting over homoseksualiteit op basis- en middelbare scholen verplicht te stellen. Dat heeft Buma gezegd in een interview met jongerenkrant 7 Days.

Voorlichting over homoseksualiteit zou eigenlijk vanaf 1 augustus dit jaar verplicht worden gesteld. De invoering werd echter uitgesteld nadat de Raad van State om advies van de Onderwijsraad had gevraagd.

Buma zei in het interview dat hij persoonlijk vindt dat scholen dergelijke voorlichting moeten geven. Hij plaatst echter zijn vraagtekens bij de verplichting hiervan. "Scholen hebben al zo veel regels" aldus de CDA-voorman. "Bovendien moet het wel de goede voorlichting zijn. Je hebt er niets aan als scholen met een zuur gezicht voorlichting gaan geven terwijl ze dat eigenlijk niet willen."

Het uitstel kwam zijn partijgenoot minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt in juni op kritiek te staan van de Tweede Kamer, die het verplicht stellen van de voorlichting in meerderheid steunt. D66-Kamerlid noemde het uitstel onacceptabel en zei te vermoeden dat het om een uitsteltactiek van het CDA ging. Homobelangenorganisatie COC noemde het uitstel 'een klap in het gezicht van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderjongeren'.

Van Bijsterveldt heeft de Onderwijsraad gevraagd nog dit jaar met een advies te komen. Vervolgens gaat het voorstel naar de Raad van State, waarna het opnieuw door de ministerraad moet. Van Bijsterveldt sprak de hoop uit dat het voorstel nog dit jaar, 1 november of 1 december, kan worden ingevoerd.