Amy Winehouse is een jaar dood

Het is maandag precies een jaar geleden dat Amy Winehouse overleed. De zangeres, die op 27-jarige leeftijd bezweek aan de gevolgen van alcoholmisbruik, wordt door haar familie en vrienden herdacht in haar favoriete jazzclub.

Amy's ouders Mitch en Janis en haar broer Alex vonden een bijeenkomst in Jazz After Dark de meest passende manier om het leven van de zangeres te vieren. "Het wordt een speciale avond", keek Mitch afgelopen weekeinde in The Sun alvast vooruit op de herdenking. "Er zal veel worden gelachen, maar ook gehuild."

Na de dood van zijn dochter zette Mitch de Amy Winehouse Foundation op, waarmee hij kwetsbare jongeren wil helpen. Ook kwam postuum een album uit van de zangeres, genaamd Lioness: Hidden Treasures. Een deel van de opbrengst ging naar de stichting. Ook schreef Mitch het book Amy, My Daughter, dat al meer dan een miljoen pond in het laatje bracht.

De Amy Winehouse Foundation zorgt inmiddels voor zestig daklozen in Londen en is bezig met een groot aantal andere projecten. "Amy raakt op die manier een hoop mensen op een positieve manier. Dat is geweldig", vindt Mitch. "Het is jammer dat we hier nooit aan hebben gedacht voor ze stierf."

Het heeft lang geduurd voor Mitch Amy's dood een plaatsje kon geven. "Pas de laatste paar weken kan ik naar haar video's kijken en naar haar muziek luisteren. Als haar liedjes opstonden kon ik er wel naar luisteren, maar zelf opzetten ging niet."