Zes banken opereren meer verantwoord

De Nederlandse bankensector doet het beter op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, blijkt uit de woensdag gepubliceerde Eerlijke Bankwijzer. ABN AMRO, Friesland Bank, NIBC, Rabobank, SNS Bank en Van Lanschot Bankiers scherpten in de afgelopen maanden hun beleid aan op thema's als mensenrechten, bonusbeleid en gezondheid.

ABN AMRO is koploper met een aanscherping van acht thema's waarop de Eerlijke Bankwijzer is gebaseerd. NIBC en SNS Bank verbeterden hun beleid op vier thema's, Rabobank op twee.

Hoewel een verbetering bij zes banken 'een compliment waard is', willen de onderzoekers achter de bankwijzer dat alle banken op het gebied van klimaat, dierenwelzijn en natuur stappen gaan maken. "Dat blijft onder de maat", schrijven de onderzoekers.

Ook dringen de organisaties achter de Eerlijke Bankwijzer, zoals Oxfam Novib en Amnesty International, erop aan dat andere banken, zoals Aegon en Delta Lloyd, ook eindelijk eens stappen vooruit gaan zetten. "Het wapenbeleid van Aegon is zelfs verslechterd omdat het beleggingen in bedrijven die kernwapens maken weer toestaat", stellen de onderzoekers.

ING krijgt een standje omdat het niet transparant is op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. "ING is nu de enige bank die niet haar thema- en sectorbeleid publiceert."