Tweede Kamer ratificeert noodfonds

Ondanks het verzet van PVV-leider Geert Wilders heeft de Tweede Kamer donderdag ingestemd met het permanente noodfonds voor de euro ESM. Na drie dagen debatteren stemde een ruime meerderheid van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks donderdag tijdens een hoofdelijke stemming voor ratificatie van het verdrag, met 100 tegen 47 stemmen.

De stemming nam enige tijd in beslag, omdat de PVV-leider over het verdrag, de wetswijzigingen die daarvoor nodig zijn en een motie van wantrouwen opnieuw een hoofdelijke stemming eiste, vier in totaal. De afgelopen week vroeg Wilders al vier keer een hoofdelijke stemming aan in een poging het debat uit te stellen totdat de rechter uitspraak heeft gedaan in zijn kort geding tegen de staat over het fonds.

Wilders verzet zich met hand en tand tegen het verdrag, omdat hij vindt dat Nederland geen blanco cheque ter waarde van veertig miljard moet afgeven aan Brussel. Dat is het bedrag dat Nederland bijdraagt aan het ESM, dat in totaal zevenhonderd miljard euro bevat.

Behalve de PVV stemden ook de SP, ChristenUnie, SGP, PvdD en Hero Brinkman tegen het verdrag. De bezwaren van deze partijen luidden onder meer dat de parlementaire controle op het fonds niet goed is geregeld.

Tijdens het debat over het fonds probeerde demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) de zorgen weg te nemen dat Nederland niets te zeggen heeft over het geld. Hij wees erop dat parlementaire instemming is vereist voordat geld kan worden bijgestort.

De bewindsman wist in elk geval Wilders niet te overtuigen - de PVV-leider diende een motie van wantrouwen tegen hem in. De Jager heeft in Wilders' ogen de belangen van Nederland in Brussel verkwanseld.