FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 mei 2012

Uitslag halve finale Songfestival

Nederland is dit jaar weer niet van de partij tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. Joan Franka behaalde met haar nummer You and Me onvoldoende punten om bij de tien beste acts van de avond te horen.

Het is voor het achtste jaar op rij dat Nederland niet in de finale staat. Daarmee blijft ons land recordhouder, geen ander land presteerde slechter op het zangfestijn. In 2004 stond Nederland voor het laatst in de finale, Re-Union behaalde toen de twintigste plek met de inzending Without You.

"Het Songfestival is voor altijd", jubelde Joan nog voor aanvang van de halve finale. "Je deelt echt iets met honderd miljoen mensen."

Franka maakte volgens bookmakers wel kans op een finaleplaats. Zweden en Servië, tegen wie Nederland het donderdag op moest nemen, worden getipt als winnaars. Ook de Russische oma's van Boeranovskie Baboesjki, die dinsdag al een finaleplaats veroverden, maken volgens gokkers grote kans op de hoofdprijs.

Litouwen, Bosnië-Herzegovina, Servië, Oekraïne, Zweden, Macedonië, Noorwegen, Estland, Malta en Turkije zijn ook nog in de race voor de winst. Die landen sleepten donderdag voldoende punten in de wacht voor een finaleplaats voor de 57e editie van het Songfestival. Zaterdag strijden in Bakoe in totaal 26 landen voor de overwinning.


Joan Franka in actie; Jan Smit noemde het optreden onzuiver

Breivik: bij veroordeling geen hoger beroep

De Noorse schutter Anders Behring Breivik gaat niet in beroep wanneer hij schuldig wordt bevonden. Dat zei hij donderdag tijdens een zitting in het proces tegen hem.

"Er is absoluut geen reden om in beroep te gaan als ik toerekeningsvatbaar word verklaard", zei de rechts-extremist, die al heeft verklaard schuldig te zijn aan de dubbele aanslag op 22 juli 2011. Breivik liet toen een autobom ontploffen in hartje Oslo en richtte vervolgens een bloedbad aan op het eilandje Utøya. In totaal kwamen 77 mensen om.

Moslimbroederschap claimt overwinning Egypte

De kandidaat van de Moslimbroederschap, Mohammed Morsi, gaat aan kop in de presidentsverkiezingen van Egypte. Dat zegt de conservatieve partij op basis van eigen peilingen. Woordvoerder Murad Mohammed Ali wilde niet zeggen hoeveel procent van de stemmen Morsi zou hebben gekregen.

De stembureaus sloten donderdagavond nadat de Egyptische bevolking twee dagen de tijd had gehad haar stem uit te brengen. De officiële resultaten worden dinsdag verwacht.

De verwachting is dat in de eerste ronde geen van de dertien kandidaten een absolute meerderheid weet te behalen. Een tweede ronde is dan noodzakelijk. Die wordt gehouden op 16 en 17 juni. De winnaar van de verkiezingen wordt op 21 juni bekendgemaakt.

ZZ Leiden stelt kampioensfeest Den Bosch uit

De basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden hebben donderdag het kampioensfeestje van Eiffel Towers Den Bosch uitgesteld. De ploeg van Toon van Helfteren zegevierde in Den Bosch met 70-65 en bracht daarmee de stand in de best-of-seven-finaleserie op 1-3. Eiffel Towers had zich bij winst voor de vijftiende keer in de historie tot kampioen kunnen kronen.

Wellicht dat het de zenuwen waren, maar Den Bosch haalde niet het niveau van de eerste drie wedstrijden. Bij rust leidde de thuisploeg nog met 28-24, maar in het derde kwart kwam Leiden beter voor de dag. Het vertrouwen van de bezoekers kreeg een impuls toen binnen een minuut een achterstand van 46-39 werd weggewerkt.

In het laatste kwart was het stuivertje wisselen. Leiden pakte in de slotminuten de voorsprong en gaf die vervolgens niet meer weg. Zondag krijgt Den Bosch een herkansing als het vijfde duel in Leiden op het programma staat.

Isner strandt in Nice tegen Davydenko

John Isner is er donderdag niet in geslaagd de halve finale van het tennistoernooi in Nice te bereiken. De Amerikaan (1) verkeek zich in de kwartfinale op de Rus Nikolay Davydenko, die met 6-4 en 7-6 (4) te sterk was. Davydenko treft nu de Amerikaan Brian Baker, die Mikhail Kukushkin versloeg: 4-6, 6-3 en 7-6 (4).

Gilles Simon is door de uitschakeling van Isner nu de hoogst ingeschaalde speler. De Franse nummer twee van de plaatsingslijst versloeg de Braziliaan Thomaz Bellucci: 7-5 en 6-0. Simons volgende tegenstander is Nicolas Almagro. De Spanjaard (3) versloeg de Belg Steve Darcis met tweemaal 6-4.

In Brussel bereikte Agnieszka Radwanska eenvoudig de laatste vier. De Poolse nummer een van de plaatsingslijst won van de Belgische Alison van Uytvanck: 6-2 en 6-1. Ze stuit nu op Kaia Kanepi (8) uit Estland, die met 6-3 en 6-1 won van Tsvetana Pironkova uit Bulgarije

De andere halve finale gaat tussen Simona Halep en Sofia Arvidsson. Halep rekende verrassend af met Dominika Cibulkova (4): 0-6, 6-4 en 6-3. De Zweedse Arvidsson had twee sets nodig tegen Urszala Radwanska: 7-5 en 6-4.

In Strassbourg schaarden de Italiaanse Francesca Schiavone, de Amerikaanse Sloane Stephens en Pauline Parmentier en Alizé Cornet uit Frankrijk zich bij de laatste vier.

John: "Bij Benfica kan ik me verder ontwikkelen"

Vandaag werd bekend dat de transfer van Ola John, die naar Benfica vertrekt, rond is. De topclub uit Portugal kocht de aanvaller voor negen miljoen euro van FC Twente.

John stond als sinds 2002 onder contract bij de club uit Enschede, hij was echter slechts één seizoen verzekerd van een basisplaats, toch heeft hij een goed gevoel bij zijn transfer. "Ik heb in die jaren veel geleerd en veel meegemaakt bij FC Twente. Het was een moeilijke beslissing om FC Twente te verlaten. Ik ben er opgegroeid en de club zit dan altijd in je hart", vertelde de aanvaller op de officiële website van de club uit Enschede.

"Al met al is deze transfer naar Benfica best snel gegaan. De keuze voor deze club heb ik heel bewust gemaakt. Bij Benfica krijg ik als jonge speler namelijk de kans me weer verder te ontwikkelen. Dat is voor mij heel belangrijk." Dat de club uit Portugal veel potentie in linksbuiten ziet is duidelijk. Benfica heeft namelijk een afkoopsom van liefst 45 miljoen euro in het contract opgenomen.

VS mag zich weer kandidaat stellen voor Spelen

De Verenigde Staten en het Internationaal Olympisch Comité zijn tot een overeenstemming gekomen waardoor het land zich in de toekomst weer mag aanbieden om Spelen te organiseren. Het IOC vond aanvankelijk dat de United States Olympic Committee al teveel inkomsten had gegenereerd door reclamecontracten en uitzendrechten.

De beide bonden tekenden de deal vandaag in Canada. Door het contract mag er vanaf 2024 tot 2040 weer een Amerikaanse stad kandidaat staan voor de Spelen.

De laatste Zomerspelen in de VS waren in 1996 in Atlanta, en in 2002 werden de Winterspelen nog georganiseerd in Salt Lake City. Chicago en New York verloren hun kandidatuur voor respectievelijk 2012 en 2016.

Bielsa: "Barça blijft het beste team ter wereld"

Athletic Bilbao neemt het vrijdagavond op tegen Barcelona in de finale van de Copa del Rey. Voor beide ploegen de laatste kans om het seizoen af te sluiten met een prijs.

Barcelona greep naast de landstitel en werd in de halve finale van de Champions League uitgeschakeld door Chelsea. Desondanks is Barcelona nog altijd de beste ploeg ter wereld. Althans, dat stelt Marcelo Bielsa, trainer van Bilbao. "Barça blijft het beste team ter wereld", zei Bielsa donderdag op de persconferentie. "Om de finale te winnen moeten onze spelers alles uit de kast halen en werken als een team. Alleen op die manier kunnen we het niveau van Barcelona omlaag halen."

Speciale aandacht zal er namens Bilbao vrijdag uit gaan naar Lionel Messi. "Hij heeft voor ieder probleem wel een oplossing", meent Bielsa. "Maar we gaan er voor zorgen dat hij morgen geen manier weet te vinden om ons te verslaan."

Niet eerste doelman Victor Valdes, maar zijn stand-in Jose Pinto staat in Vicente Calderon onder de lat. Hij wordt gezien als de zwakke schakel van Barcelona. Daar is Bielsa het niet mee eens. "Een team als Barcelona heeft meer dan een topkeeper. Ik zie geen verschil tussen Valdes en Pinto."

Man wil drenkeling redden en verdrinkt zelf

Een man die in Rotterdam een kind uit het water wilde redden is tijdens de reddingspoging zelf verdronken. Dat heeft de politie donderdag laten weten.

De man zat met zijn vrouw in een auto in Delfshaven toen hij rond 18.30 uur drie jonge jongens in het water zag springen. Na hulpgeroep dook hij ze na, maar kwam vervolgens zelf in de problemen en verdween onder water. Een 12-jarige jongen is aan boord gehesen van een schip. Hij vertelde dat zijn twee zwemvrienden veilig de kade hebben bereikt. De politie checkt nog of dat verhaal klopt.

De brandweer heeft enkele uren naar de man gezocht. Rond 21.00 uur is de zoekactie gestaakt. Er wordt nog verder gezocht naar het slachtoffer door een dregteam, mogelijk wordt ook een sonarboot ingezet. De identiteit van het slachtoffer wil de politie nog niet vrijgeven.

Man wil drenkeling redden en verdrinkt zelf
Man wil drenkeling redden en verdrinkt zelf (Foto: ANP)

Velthuizen hoopt na EK op Oranje

Piet Velthuizen behaalde vorige week zondag Europees voetbal met Vitesse. De doelman is blij met de prestatie en wil nu meer.

Vitesse was in de play-offs van de Eredivisie te sterk voor NEC en RKC Waalwijk. Hierdoor komt de club van eigenaar Merab Jordania volgend seizoen uit in de Europa League. Velthuizen droomt van meer. "De volgende stap wordt Champions League", zegt hij in NUsport. "Het is hartstikke zonde dat deze club zo lang niet in Europa heeft gespeeld. Vitesse is de top in wording. We krijgen straks een andere status. Ploegen gaan rekening houden met ons. Daar kun je op rekenen. Ik ben daar super benieuwd naar."

Velthuizen brak door onder de lat bij Vitesse en werd door bondscoach Bert van Marwijk meerdere malen opgeroepen voor Oranje. Na een mislukt avontuur bij Hercules Allicante keerde hij terug bij Vitesse, maar is hij uit beeld bij het Nederlands elftal. De doelman is vastberaden om zich terug bij Oranje te knokken. "Als ik straks met Vitesse in de top speel, waarom niet? Speel je Europees, dan kom je in aanmerking lijkt me? Roept hij me na het EK een keer op, dan zal ik er staan. Reken maar. En dan blijf ik er ook bij."

'Cohen had niet weg gemoeten'

Job Cohen had nooit moeten opstappen als partijleider van de PvdA. Dat heeft partijprominent Jan Pronk donderdag gezegd in een interview met Novum Nieuws. "Ik ben blij met Samsom, maar Cohen had natuurlijk niet weg gemoeten."

Het vertrek van Cohen werd in februari ingeluid nadat hij had gezegd dat er grote overeenkomsten waren tussen de PvdA en SP. Kamerlid Frans Timmermans uitte daarop harde kritiek in een e-mail, die uitlekte. De PvdA moet geen 'SP light' willen zijn, betoogde hij. Cohen stapte uiteindelijk op omdat hij naar eigen zeggen de boodschap van zijn partij niet goed voor het voetlicht kon brengen.

"Ik verbaas me een klein beetje dat Cohen zo werd aangepakt door Timmermans", stelt Pronk. "Het was heel juist wat Cohen zei." Het gevolg van Timmermans' kritiek was het vertrek van Cohen, maar dat heeft volgens Pronk gelukkig niet geleid tot een koerswijziging.

In een interview met Elsevier kwam Cohens opvolger Diederik Samsom deze week namelijk ook met een 'liefdesverklaring' aan de SP. Hij noemde de partij van Emile Roemer een mogelijke coalitiepartner.

Wat Samsom doet is eigenlijk precies hetzelfde als Cohen, concludeert Pronk. Deze koers kan op de instemming van de oud-minister rekenen. Het is van 'groot belang' dat de PvdA gaat samenwerken met de SP, betoogt hij. "De enige kans voor progressieve linkse partijen om ook politieke macht uit te oefenen is wanneer zij elkaar niet bestrijden maar samenwerken."

"De gevechten de afgelopen jaren bij verkiezingen gingen binnen links", aldus Pronk. "Tussen linkse partijen. De een won ten koste van de ander. Je moet samen sterk zijn."

Samsom zei in het interview met Elsevier verder dat GroenLinks en D66 volgens hem naar rechts zijn opgeschoven. Pronk hoopt niettemin dat deze partijen zich de komende maanden alsnog samen met de ChristenUnie aansluiten bij de PvdA en SP. "Zoals Cohen dat een paar jaar geleden eigenlijk al wilde."


'Cohen had niet weg gemoeten' (Foto: Novum)

'FC Groningen en VVV akkoord over Holla'

Danny Holla draagt mogelijk ook volgend seizoen het shirt van VVV-Venlo. FC Groningen en de Venlonaren hebben een akkoord bereikt over de transfersom. Dat meldt het Dagblad van het Noorden donderdag. Holla speelde al vanaf januari op huurbasis in Venlo. VVV is zeer tevreden over de middenvelder en wil hem nu graag definitief binden.

Holla heeft zelf nog geen akkoord bereikt met VVV. Mogelijk wil hij de kat nog even uit de boom kijken. Er zou namelijk ook nog interesse zijn van ADO Den Haag, dat zich graag nog wil versterken met een middenvelder.

Holla stond sinds januari aan de basis van de handhaving van VVV. Vooral in de nacompetitie toonde hij zich een belangrijke kracht. In de cruciale wedstrijden tegen Helmond Sport was hij trefzeker.

Valencia versterkt zich met Portugees Pereira

Valencia heeft Joao Pereira overgenomen van Sporting Lissabon. De 28-jarige Portugees tekende een contract voor drie jaar met een optie voor nog een seizoen, meldt de nummer drie van Spanje donderdag. De rechtermiddenvelder speelde de afgelopen tweeënhalf jaar bij Sporting, waar hij tot 61 duels en drie goals kwam.

Voordat Pereira naar Valencia verkast, neemt hij komende zomer eerst met Portugal deel aan het EK in Polen en Oekraïne. Mogelijk staat de dertienvoudig international op 17 juni binnen de lijnen als Nederland en Portugal in de groepsfase de degens kruisen.

Met Valencia is Pereira toe aan zijn eerste buitenlandse club. Hij brak in 2003 door bij Benfica en belandde via Gil Vicente en Sporting Braga begin 2009 in Lissabon. Daar was Pereira afgelopen seizoen teamgenoot van Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars. Komend seizoen heeft hij met Hedwiges Maduro wederom een Nederlandse ploegmaat.

Efron al jaren verliefd op Kidman

Zac Efron genoot van ieder moment van de opnames van The Paperboy met Nicole Kidman. "Ik ben al sinds Moulin Rouge verliefd op Nicole", vertelde de 24-jarige acteur op een persconferentie over de film in Cannes. "Ik was extatisch toen ik hoorde dat ik voor de rol was gevraagd."

Efrons personage in The Paperboy is dolverliefd op het ietwat ordinaire personage van de 44-jarige Kidman. "Met deze rol ga ik een grens over en ik hoop dat ik meer van dit soort rollen kan spelen", gaat Efron verder. In New year's Eve flirtte Efron al met de toen 53-jarige Michelle Pfeiffer.

"Ik was erg onder de indruk van de manier waarop Zac zich hierop stortte", zegt Kidman over haar tegenspeler. De actrice speelt in The Paperboy van Lee Daniels een seksueel verknipte vrouw die verliefd is op een moordverdachte, een rol van John Cusack.

Matthew McConaughey is in het misdaaddrama te zien als journalist Ward Jansen die terugkeert naar zijn geboorteplaats in Florida om de zaak te onderzoeken. Efron speelt zijn broer, die meehelpt met het onderzoek.

"We hebben elkaar nooit ontmoet als Nicole en John", vertelt Kidman over haar voorbereiding voor de rol. "We leerden elkaar kennen als onze personages." De actrice zegt de rol te hebben gekozen omdat ze werd uitgedaagd door het personage. "Ik zoek altijd naar contrast en diversiteit in mijn rollen."

The Paperboy maakt dit jaar kans op de Gouden Palm in Cannes. Het misdaaddrama gaat volgend jaar in de Nederlandse bioscopen draaien.

Vin Diesels familiefilm The Machine heeft regisseur

Peter Segal wordt zo goed als zeker regisseur van The Machine, een familiefilm met actieheld Vin Diesel. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De regisseur is vooral bekend van komedies als Anger Management, Naked Gun 33 1/3: The Final Insult en Get Smart.

The Machine, die wordt gepresenteerd als een vrolijke actiefilm voor het hele gezin, gaat over een man die door het Pentagon is omgebouwd tot de ultieme soldaat maar twintig jaar in de ijskast heeft gestaan. Als de door Diesel gespeelde soldaat per ongeluk door een nieuwsgierig jongetje wordt ontwaakt, worden de twee dikke maatjes.

Het scenario is van Robert Ben Garant en Thomas Lennon. Deze twee schreven ook al het scenario van de komedie The Pacifier, waarin Diesel een Navy Seal speelt die op vijf kinderen moet passen.

Diesel gaat The Machine ook produceren. Wanneer de film verschijnt, is nog onbekend.


Regisseur voor Vin Diesels familiefilm The Machine (Foto: Novum)

Scenaristen Predators maken Lego-film

De robots van Lego Hero Factory krijgen een eigen film. Michael Finch en Alex Litvak, die eerder het script van de sciencefictionfilm Predators schreven, zijn benaderd voor het scenario. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het speelgoed van Hero Factory, sinds 2010 de vervanger van de Bionicle-reeks, heeft een uitgebreid achtergrondverhaal waarbij een fabriek robots uitspuwt om het universum te redden van het kwaad. Helden met namen als Stormer, Bulk, Stringer, Furno en Breez moeten het opnemen tegen schurkenrobots als XPlode, Corroder en Meltdown en de overloper Von Nebular.

Filmstudio Universal gaat van Hero Factory, zoals de film voorlopig heet, een film maken met acteurs van vlees en bloed die zich afspeelt in een mythologische fantasiewereld. Heel anders dus dan de Lego-film waar MGM momenteel aan werkt. Dat wordt een computeranimatiefilm waarin de beroemde bouwsteentjes een belangrijke rol spelen.

Uiteraard liggen vergelijkingen met die andere films over robots zoals Transformers, voor de hand. Die reeks, waarvan het vierde deel in de maak is, leverde wereldwijd miljarden op. Wanneer Hero Factory in de bioscoop verschijnt, is nog onbekend.

Belgische minister boos over weigering hand

De Belgische minister van volksgezondheid en sociale zaken Laurette Onkelinx is gegriefd door de weigering van een Israëlische politicus om haar de hand te schudden. Het voorval gebeurde in Genève, waar Onkelinx de ultraorthodoxe onderminister van volksgezondheid Yaakov Litzman ontmoette.

Onkelinx maakte melding van de weigering op haar Facebook-pagina. "Voor de tweede keer in mijn leven heeft een minister geweigerd me de hand te schudden omdat ik een vrouw ben", schrijft de bewindsvrouw voor de Franstalige Parti Socialiste. De eerste keer ging het om een Iraanse minister. "Ik heb schone handen!", reageert ze verontwaardigd.

Hoofdredacteur van het Belgische tijdschrift Joods Actueel Michael Freilich beschuldigt Onkelinx van spelletjes. Volgens Freilich heeft de bewindsvrouw en vicepremier er in het verleden geen moeite mee gehad als mensen haar op religieuze gronden weigerden de hand te schudden.

Freilich baseert zich daarbij op uitspraken van Pinchas Kornfeld, de secretaris-generaal van de ultraorthodoxe gemeente van Antwerpen. "Ik heb Onkelinx reeds tientallen keren ontmoet het voorbije decennium en ze weet zeer goed dat ik haar nooit een hand zou geven", zo zei Kornfeld tegen het tijdschrift.

[EK] Zonderland mist ook brugfinale

Voor Epke Zonderland zijn de Europese kampioenschappen turnen in Montpellier uitgelopen op een deceptie. Nadat hij eerder al de finale aan de rekstok miste door een val bleek ook zijn score aan de brug onvoldoende voor een finaleplaats.

Zonderland kwam vanochtend tot een score van 14,866, en die score bleek uiteindelijk niet genoeg voor een plek bij de eerste acht. Yuri van Gelder is daardoor de enige Nederlander met een finaleplaats. Met een score van 15,183 eindigde hij als vijfde aan de ringen.

Frogger: klassieke kikkers in een nieuw jasje

Konami heeft vandaag nieuwe screenshots vrijgegeven van Frogger: Hyper Arcade Edition. De game komt dit voorjaar uit via WiiWare, PlayStation Network, Xbox Live Arcade en voor smartphone.

Frogger is ontstaan in 1981 als een game met een simpel concept: een kikker steekt een weg over. Je moest als kikker auto's en andere obstakels ontwijken en vervolgens via eenzelfde principe een rivier oversteken.

Naast de klassieke gameplay van Frogger, heeft Frogger: Hyper Arcade Edition ook nieuwe gamemodes zoals Tile Capture, Battle Royale en Freak Out. Voor de consoleversies kunnen speler ook met maximaal vier personen tegen elkaar spelen. De smartphone-game heeft deze optie niet.

 

  

Geen doden of zieken door ramp Fukushima

De radioactieve ramp in het Japanse Fukushima vorig jaar heeft tot nu toe niet tot sterfgevallen of ziektes geleid. Dit heeft de voorzitter van het wetenschappelijk comité van de VN voor de consequenties van radioactieve straling, Wolfgang Weiss, donderdag gezegd.

Na een aardbeving en tsunami kwam radioactiviteit vrij uit de kerncentrales bij de Japanse stad. Dat heeft echter tot nu toe niet tot wetenschappelijk meetbare gezondheidsschade geleid, aldus de voorlopige bevindingen van het comité van 72 wetenschappers uit 18 landen.

Geen doden of zieken door ramp Fukushima
Geen doden of zieken door ramp Fukushima (Foto: ANP)

Ontruiming tentenkamp was 'disproportioneel'

De gemeente Vlagtwedde heeft woensdag met de ontruiming van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel een te zwaar middel ingezet. Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag bepaald in een zaak die actievoerders tegen de gemeente hadden aangespannen.

Volgens de rechtbank had burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde niet onder het mom van brandgevaar tot ontruiming mogen overgaan. De gemeente had andere mogelijkheden om de veiligheid van de bewoners van het kamp te waarborgen. Het noodbevel dat ten grondslag ligt aan de ontruiming, noemde de rechtbank daarom "disproportioneel".

Bovendien ontstond, aldus de rechtbank, na het vertrek van een groot deel van de asielzoekers een nieuwe situatie. Toen de Irakezen en Afghanen woensdag het kamp hadden verlaten, kwam er ruimte om de overgebleven tenten over het terrein te verspreiden. Van een "acuut brandgevaar" was toen geen sprake meer.

De rechtbank oordeelde verder dat er geen sprake was van oproer of andere ernstige wanordelijkheden in het kamp die ontruiming rechtvaardigden.

Ontruiming tentenkamp was'disproportioneel'
Ontruiming tentenkamp was'disproportioneel' (Foto: ANP)

Coach Conte verlengt tot 2015 bij Juventus

Antonio Conte blijft ook de komende jaren trainer van Juventus. De 42-jarige Italiaan verlengde donderdag zijn contract met twee jaar tot de zomer van 2015. Conte leidde Juventus in zijn eerste seizoen naar de landstitel. De oud-international was ook als speler succesvol in Turijn.

Conte bracht Juventus afgelopen seizoen terug naar de Italiaanse top. Nadat de ploeg tweemaal als zevende was geëindigd in de Serie A, werd de Oude Dame ongeslagen kampioen. De kans op de dubbel liet Juventus zondag liggen, toen Napoli in de bekerfinale de sterkste bleek.

Ook als speler steeg Conte tot grote hoogte in Turijn. Hij kwam tussen 1992 en 2004 tot bijna driehonderd competitieduels en veroverde met de club diverse Scudetto's, de Champions League, de UEFA Cup, de Wereldbeker en de Coppa Italia.

'Castlevania: Lords of Shadow 2 onthulling op E3'

Konami heeft een merkwaardige teaser vrijgegeven, wat mogelijk naar Castlevania: Lord of Shadows 2 linkt. De teaser linkt naar een website genaamd 'The Dragon Returns'. De website geeft een datum aan, wat toevallig de datum is van Konami's aankomende E3-conferentie op 31 mei.

De geruchten rondom een vervolg op het succesvolle Castlevania: Lord of Shadows worden steeds groter. Gisteren bevestigde Konami al dat ontwikkelaar Mercury Steam aan twee games werkt in de Castlevania-franchise. Castlevania: Mirror of Fate is exclusief voor Nintendo 3DS en kent de klassieke 2D-gameplay. Castlevania: Lords of Shadow 2 is het vervolg op de succesvolle eerste deel waarvan meer informatie ongetwijfeld op 31 mei gaat verschijnen.

Castlevaniaaaaaa

Van Marwijk test Anita als linksback

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Vurnon Anita donderdag op de training getest als linksback. Het is nog altijd onzeker wie de linksbackpositie gaat invullen nu Erik Pieters heeft afgezegd voor het EK. De linksback van PSV is niet op tijd hersteld van een voetblessure.

Jetro Willems speelde in de oefenwedstrijd tegen Bayern München als linksback. Stijn Schaars deed dit al eens tegen Engeland, maar voegde zich vandaag pas bij de selectie. Mogelijk wordt hij later nog getest als linksback.

Zaterdag zou de eerstvolgende keer zijn dat Van Marwijk een linksback kan testen in een wedstrijd van Oranje. Dan neemt het Nederlands elftal het in Amsterdam namelijk op tegen Bulgarij. Voor de start van het EK oefent Nederland nog tegen Slowakije en Noord-Ierland.

Gary Oldman in remake Robocop

Gary Oldman heeft getekend voor een hoofdrol in de remake van Robocop. Hij speelt de wetenschapper die de hypermoderne half mens, half robot politieagent ontwerpt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De originele Robocop uit 1987 was de film waarmee de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven zijn naam vestigde in Hollywood. De 54-jarige Oldman is vooral bekend van zijn rollen in onder meer Léon, Dracula, The Dark Knight en de Harry Potter-reeks.

De titelrol is voor de Zweed Joel Kinnaman, bekend van de tv-serie The Killing en de Zweedse misdaadfilm Snabba Cash. De opnames van Robocop gaan in september van start in Toronto. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.

Nieuwe zege hockeyvrouwen op België

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben ook de tweede oefenwedstrijd tegen België winnend afgesloten. De vrouwen, regerend olympisch kampioen, versloegen de zuiderburen met 1-0. De goal werd gemaakt door Van Maasakker.

Gisteren stonden de teams ook al tegenover elkaar. Toen wonnen de Oranjevrouwen nog met 5-0 in het duel dat in teken staat van de voorbereiding op de Olympische Spelen.

Ellen Hoog in actie tijdens het duel. (Foto: Pro Shots)

Donkere teaser voor Dark

Kalypso heeft hun volgende game onthuld middels een korte teaser trailer. Dark wordt een third person stealth action game met RPG-elementen. Je bent een vampier die vanuit het duister je vijanden benadert en met behulp van je speciale krachten kun je ze aanvallen.

Dark kent een donkere en bloederige setting waarin je ook vaak degene bent die opgejaagd wordt. Tijdens de game kom je in kastelen, musea, wolkenkrabbers, nachtclubs en vele andere locaties. De graphics zijn cell shaded en moeten bijdragen aan een spannende sfeer.

Dubbelslag Rogers in Beieren

Michael Rogers is winnaar van de tweede etappe in de Ronde van Beieren. De Australiër van Sky was na 195 kilometer de sterkste van een kopgroep van vijf. Vladimir Gusev (Katusha) werd in finishplaats Kempten tweede, Jerome Coppel (Saur-Sojasun) derde.

Achter het vijftal sprintte Alessandro Petecchi naar de zesde plaats. De Italiaan, die woensdag de eerste etappe op zijn naam schreef, raakte zijn leiderstrui wel kwijt aan Rogers.

Vrijdag staat de 196 kilometer lange rit van Kempten naar Treuchtlingen op het programma. De koers in Duitsland duurt tot en met zondag.

FOK!filmtips van de dag: The Dark Knight / Batman

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vergeet het Eurovisie Songfestival en stop waar je mee bezig bent: Vanavond gaan we naar vleermuizen kijken. Nee, niet op National Geographic maar op een ander bekend kanaal. We starten deze warme donderdagavond met The Dark Knight om 20.30 uur op Veronica. Dit is het tweede deel in de Batman-trilogie van Christopher Nolan met Christian Bale als Bruce Wayne/Batman en Heath Ledger als the Joker.

Na zijn opkomst als misdaadbestrijder in Batman Begins is Batman een bondgenoot geworden van James Gordon van de Gotham Police Department. Intussen is Officier van Justitie Harvey Dent bezig aan een opmars waarin hij het opneemt tegen de mafia in de stad. Hun paden kruisen wanneer de macht van de mafia te groot wordt en de politie het niet alleen af kan. Tegelijkertijd krijgen Batman, Gordon en Dent te maken met een losgeslagen crimineel die geniet van de chaos die hij creëert en alleen bekend is onder de schuilnaam The Joker.

De twee film van de avond is Batman dat om 23.25 uur op Veronica te zien is. De film van Tim Burton heeft Michael Keaton in de hoofdrol van Batman en Jack Nicholson als de goedlachse Joker. Op negenjarige leeftijd ziet Bruce Wayne zijn ouders dood voor hem neervallen. Beiden worden door een crimineel doodgeschoten op straat. Vanaf dat moment zweert Wayne wraak en begint hij de strijd tegen het kwaad in Gotham City. Binnen de kortste keren staat hij oog in oog met een van Gothams meest gestoorde criminelen: The Joker houdt huis in de stad.

Veel plezier!

[RG] Publiekslieveling Monfils ontbreekt in Parijs

Gaël Monfils zal dit jaar niet meedoen op Roland Garros. De Franse publiekslieveling kampt met een blessure aan de rechterknie en is daardoor niet in staat om mee te doen aan het grandslamtoernooi.

In het verleden speelde Monfils uitstekend op het gravel van Roland Garros. In 2008 wist de Fransman de halve finales te bereiken. In 2009 en afgelopen jaar stond Monfils in de kwartfinales.

Monfils niet op Roland Garros. (Foto: Pro Shots)

KNVB ziet Ajax als veiligste club van Eredivisie

Ajax is de veiligste club van de Eredivisie. De Amsterdammers kwamen als beste uit de test Voetbal en Veiligheid, een kwaliteitsmeting die de KNVB jaarlijks laat uitvoeren. Ajax behaalde op twee van de drie onderdelen de maximale score en werd daarmee de best scorende club van het hoogste niveau, meldt de landskampioen.

Bij de test werden drie onderdelen op het gebied van organisatie en veiligheid getoetst, namelijk algemene organisatie, seizoen- en wedstrijdvoorbereiding en wedstrijdorganisatie. "Uiteraard zijn we blij met deze uitslag, maar we zullen blijven werken aan verbetering", laat een veiligheidscoördinator op de clubsite weten.

De uitslag van de test is opvallend, aangezien Ajax in december in het bekerduel met AZ negatief in het nieuws kwam. Hooligan Wesley van W. bestormde het veld en belaagde doelman Esteban, die zich afreageerde met een aantal rake trappen. AZ-trainer Gertjan Verbeek dirigeerde zijn spelers vervolgens van het veld af, omdat de veiligheid in het geding was gekomen.

Een aantal weken later werd het duel overgespeeld en waren alleen kinderen onder de twaalf jaar met hun begeleiders in de Arena welkom.

Bruma blijft nog een jaar in Hamburg

Verdediger Jeffrey Bruma komt nog een jaar voor Hamburger SV uit. Dat meldt de Duitse club donderdag. Bruma wordt nog een seizoen gehuurd van Chelsea. De Londenaren hadden de mogelijkheid om Bruma deze zomer terug te halen naar Engeland, maar laten die mogelijkheid onbenut. Hij speelde dit seizoen 22 Bundesligaduels voor de Roodbroeken.

Technisch directeur Frank Arnesen van HSV laat zich positief uit over de 20-jarige back. "Jeffrey heeft zich de laatste tijd goed ontwikkeld, ook als verdediger op de flank. Hij heeft hier getoond dat hij op verschillende posities uit de voeten kan. Dat is een duidelijke stap vooruit."

Clausule van 45 miljoen in contract John

Ola John heeft vandaag zijn handtekening gezet onder een vijfjarig contract bij Benfica. De Portugese ploeg heeft veel vertrouwen in de buitenspeler en heeft in de verbintenis een clausule opgenomen. De afkoopsom van John bedraagt nu maar liefst 45 miljoen euro.

De 20-jarige John maakt al na één volledig seizoen bij FC Twente de overstap naar het buitenland. Hij sprak zelf van een bewuste keus: "Bij Benfica krijg ik als jonge speler de kans me verder te ontwikkelen. Dat is voor mij heel belangrijk. Toch was het een moeilijke beslissing FC Twente te verlaten. Ik ben hier opgegroeid en de club zit in mijn hart."

[Upd] Studentes Minerva ontgroend in luiers

Wie bij een studentenvereniging wil horen moet eerst vernederd worden tijdens een ontgroening. Dat kan op vele manieren, bijvoorbeeld in luier met vla en ketchup, zoals woensdagavond in Leiden gebeurde.

Verslaggever en FOK!ker Stefan Tetelepta filmde voor het Leidsch Dagblad het moment dat de te ontgroenen meisjes tegen een muur werden gezet en werden besmeurd met vla, ketchup en boter. Waarna de andere dispuutmeisjes probeerden het filmen tegen te houden. Deze meisjes studeren waarschijnlijk geen rechten want die kennen ze niet. Of ze zijn nog niet bij het hoofdstuk 'Openbare weg'. 

Update 18:13
Het bestuur van Minerva geeft via een schrijven op de website te kennen zich te distantiëren van de vastgelegde gebeurtenissen, en geeft aan passende maatregelen te zullen nemen.  Lees het statement hier.

Amalur-MMO screenshots gelekt

Er zijn drie screenshots gelekt van de aankomende Amalur-MMO, bekend onder de naam Project Copernicus. Het oogt cartoonachtig en is erg kleurig. Drie rassen zijn hierop te zien: de Almain, Dverga en Jottun.

Deze screenshots werden door AlynShir gepost op 38Watch. Het is niet bekend of deze persoon ook werkt bij 38 Studios. In het bericht schreef AlynShir '38 is nog niet dood' en 'Amalur is het waard om voor te vechten'. 38 Studios verkeert namelijk in financiële problemen.

Hieronder zijn de screenshots te zien.

Kingdoms of Amalur MMO
Kingdoms of Amalur MMO
Kingdoms of Amalur MMO

Polen maakt cellen vrij voor hooligans

Polen maakt zich op voor het EK voetbal. De verloven van honderden rechters zijn ingetrokken en zeshonderd gedetineerden worden overgeplaatst om cellen vrij te maken voor voetbalfans die zich misdragen.

Het Poolse ministerie van justitie verwacht geen grote problemen, maar wil op alles voorbereid zijn. In de vier speelsteden Warschau, Wroclaw, Gdansk en Poznan worden honderden cellen vrijgemaakt en zijn op speeldagen 350 rechters beschikbaar om mensen die zich misdragen meteen te straffen. Bij de stadions worden tijdelijke rechtszalen ingericht en zo nodig worden uit andere steden meer rechters aangevoerd. Ook advocaten en tolken zullen stand-by zijn.

Vakbondsprotesten kunnen tijdens het toernooi ook voor enige onrust zorgen. Het vakverbond Solidariteit wil graag de aandacht vestigen op protesten tegen de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar.

Een ander probleem kan zich voordoen op 10 juni, wanneer de nationalistische oppositieleider Jaroslaw Kaczynski een kranslegging wil leiden ter nagedachtenis aan zijn tweelingbroer, president Lech Kaczysnki, die in 2010 samen met tientallen andere vooraanstaande Polen omkwam bij een vliegtuigongeluk in Rusland.

De maandelijkse ceremonie vindt plaats nabij het Bristol-hotel, waar tijdens het EK de ploeg van Rusland logeert. Aanhangers van Kaczynski denken dat Rusland de hand in het vliegtuigongeluk heeft gehad en verwerpen rapporten die de crash wijten aan fouten van de piloot en dichte mist.

Ja, ik kijk

Bier drinken: regelmatig. Sport kijken: belachelijk veel. Man, man, man, wat mannelijk. Ik doe het. Dus: ja, ik drink bier en ja, ik kijk sport. Maar ook: ja, ik kijk het Eurovisie Songfestival. Vrijwillig, met veel plezier en zonder enige gêne. “Met welk nummer deden de Toppers mee aan het Eurovisie Songfestival 2009?” Dat was een paar weken geleden een vraag in de kroegquiz waar ik vaak met een team aan meedoe. Mijn antwoord: “Shine, natuurlijk.” De rest van het team: “Shine? Hoe ging die ook alweer? Waarom weet je dat?”

Bejaarde Bosschenaar rijdt terras op met brommobiel

Drie mensen zijn donderdagmiddag gewond geraakt toen een brommobiel inreed op een terras in Den Bosch. De 79-jarige bestuurder van het voertuig is aangehouden. Dat meldt de politie.

Het incident vond rond 13.00 uur plaats op de Markt. De Bosschenaar reed achteruit het volle terras op, waardoor drie vrouwen gewond raakten. Een van hen, een 59-jarige vrouw uit Den Bosch, is met nog onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Geen cel voor hamerpartij in slaap

De 29-jarige vrouw uit Sassenheim, die in 2009 op haar vriend insloeg met een hamer, hoeft daarvoor niet de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald. Hoewel Kitty V. volgens de rechters schuldig is aan poging tot doodslag, kan het gebeurde haar niet worden aangerekend, omdat ze sliep.

Met de uitspraak volgt de rechtbank de redenering van zowel de advocaat van de verdachte als de officier van justitie. De rechters vinden het aannemelijk dat V. sliep toen ze op haar partner hamerde. De slaaptoestand was mogelijk het gevolg een slaapstoornis, het uitleven van dromen of een posttraumatische stressstoornis.

De uitspraak betekent dat V. op vrije voeten blijft. Haar voorlopige hechtenis was al eerder opgeschort.

Kickstarter Panzer Pets geannuleerd

Het Nederlandse Kickstarter-project Panzer Pets is geannuleerd. Gamundo gaat werken aan een nieuw plan voor de game design en luistert goed naar de kritiek die de studio heeft gekregen tijdens de Kickstarter.

Panzer Pets moet een MMO worden waar personalisatie belangrijk is. Je kunt je eigen robots in elkaar zetten en daarmee gevechten uitvoeren. De Kickstarter had helaas maar zeven procent opgebracht van de 85 duizend euro die Gamundo nodig had. In een interview met FOK! vertelde Gamundo al iets over het spel en de problemen waar ze mee in aanraking kwamen toen ze Kickstarter probeerde.

Gamundo is nog wel positief en gaat waarschijnlijk nog een poging wagen nadat ze een nieuwe opzet hebben bedacht.

Hawk-Eye getest bij oefeninterland Engeland

Tijdens de oefeninterland Engeland - België wordt begin juni doellijntechnologie getest. Bij de wedstrijd op Wembley wordt het Hawk-Eye-systeem, bekend uit het tennis en cricket, het vuur aan de schenen gelegd. Dat melden Engelse media donderdag. Voetbalregelcommissie IFAB neemt deze zomer een beslissing over de invoering van doellijntechnologie.

Het Hawk-Eye-systeem is gebaseerd op camera's en berekent razendsnel of een bal wel of niet volledig over de doellijn is geweest. Overigens merkt het publiek niets van de test tijdens de oefeninterland omdat de scheidsrechters geen toegang hebben tot de gegevens. Bij twijfel heeft de arbiter dus nog gewoon het laatste woord.

Turkije: 10 jaar cel voor Koerdisch parlementslid

Een Turkse rechtbank heeft het prominente Koerdische parlementslid Leyla Zana tot tien jaar celstraf veroordeeld vanwege het verspreiden van PKK-propaganda. Zana heeft al gezegd tegen het vonnis in beroep te gaan. Zolang ze parlementslid is geniet ze immuniteit en hoeft ze niet naar de gevangenis.

De rechtbank veroordeelde Zana vanwege negen toespraken die ze de afgelopen jaren hield en die worden beschouwd als propaganda voor de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De PKK strijdt in het zuidoosten van Turkije voor onafhankelijkheid en wordt als terreurorganisatie gezien.

In 2008 werd Zana veroordeeld, maar in hoger beroep werd het vonnis verworpen. De rechter oordeelde toen dat er een nieuw proces moest plaatsvinden. Zana zat al tien jaar in de gevangenis vanwege banden met de PKK.


Turkije: 10 jaar cel voor Koerdisch parlementslid (Foto: Novum)

Bejaarde Noord-Hollander maait zwaan dood

Een 72-jarige man uit het Noord-Hollandse Sijbekarspel is woensdagmiddag over een zwanennest heengemaaid. Daarbij vond een broedende zwaan de dood. De man is op de bon geslingerd, meldt de politie.

De Noord-Hollander zag de zwaan tijdens het maaien op een weiland in Wognum op het nest zitten. Toen de man in de buurt van het nest kwam, dacht hij dat de zwaan was weggevlogen. Het dier bleek echter in zijn maaimachine terecht te zijn gekomen.

Gezien het maaispoor en de verwondingen van de zwaan is de man waarschijnlijk gewoon over het dier en het nest heengemaaid, stelt de politie. De zwaan laat vier eieren achter.

Illegale bankier hoeft cel niet in voor megafraude

De 69-jarige zakenman John Deuss hoeft niet de cel in. Deuss kreeg wel een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van 327 duizend euro voor het illegaal voeren van een bijkantoor van zijn First Curaçao International Bank (FCIB) in Nederland en voor het niet melden van dubieuze transacties via zijn bank. Dat heeft de rechtbank in Arnhem donderdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie beschuldigde Deuss van bankieren zonder vergunning en fraude met btw-betalingen. De officier van justitie had daarvoor een onvoorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van zes ton geëist. Volgens justitie was de Deuss het hoofd van een criminele organisatie. De misdrijven vonden plaats tussen 2002 en 2006.

Deuss' drie jaar jongere zus kreeg wegens medeplichtigheid aan dezelfde feiten een boete van 1,19 miljoen euro. Het OM had een boete van drie miljoen euro geëist.

De rechter liet in zijn oordeel meewegen dat de zaak veel publiciteit heeft gekregen, 'al dan niet door toedoen van het OM, waarbij de nuance niet altijd in het oog is gehouden'. Bovendien, zo stipte de rechter aan, heeft Deuss al 75 dagen in voorarrest gezeten.

Deuss wordt verweten dat hij, naast het voeren van een illegaal bijkantoor, verdachte transacties van klanten ter waarde van miljoenen euro's niet heeft gemeld bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Daarmee heeft Deuss volgens de uitspraak bewust het risico genomen btw-fraude en witwassen te faciliteren.

De rechter noemt als voorbeeld een transactie van de dochter van de Russische oligarch en miljardair Boris Berezovski. Zij gebruikte FCIB om binnen een tijdsbestek van twee dagen grote bedragen van het ene bedrijf naar een ander bedrijf over te maken via een particuliere rekening.

De zaak rond FCIB kwam aan het rollen toen justitie begin september 2006 een inval deed bij de bank van Deuss in Willemstad op Curaçao. Ook werd het kasteeltje annex bijkantoor van de zakenman in het Gelderse Berg en Dal toen doorzocht.

[Giro] Guardini klopt Cavendish

Andrea Guardini heeft dan eindelijk zijn grote belofte ingelost in de Giro d’Italia. Het 22-jarige grote Italiaanse sprinttalent was de hele ronde onzichtbaar, maar klopte in de achttiende etappe Mark Cavendish met ruim verschil. Joaquim Rodriguez behield simpel zijn leiderstrui.

Met een etappeprofiel dat over de hele rit bergaf liep, leek een saaie etappe resulterend in een massasprint in de maak. De eerste helft van de etappe was daarentegen juist verrassend vlammend.

Een kopgroep van vier met Stef Clement, Angelo Pagani, Pierpaolo De Negri en Matteo Boaro kreeg nog geen drie minuten voorsprong. Sky wilde absoluut de kopgroep terugpakken voor de enige tussensprint van de dag, zodat Cavendish daar nog wat punten voor de puntentrui kon pakken.

Daar slaagde de Brit in, waarna het verhaal van de aanvallen weer begon van vooraf aan. Nadat een groep van zes geen goedkeurig kreeg van Sky konden vier renners wel een voorsprong pakken. Daarbij zat opnieuw Clement, maar ook Mikaël Delage, Olivier Kaisen en jawel, Martijn Keizer. Kaisen en Keizer zijn in een onderling gevecht gewikkeld om het klassement met de meeste aanvalskilometers, waarin de Belg nog net iets voor de Nederlander staat.

Ook deze kopgroep werd strak gecontroleerd door Sky dat ook de hulp kreeg van het Omega Pharma-Quick Step van sprinter Francesco Chicchi. De maximale voorsprong van het viertal bedroeg nog geen eens een minuut, waarna de vier langzaam maar zeker werden binnengehaald. Ook een prik van Delage met de uit het peloton gesprongen Lars Bak haalde niets meer uit.

Cavendish werd door Bernhard Eisel en Geraint Thomas perfect naar de sprint geloodst. De 22-jarige Guardini zette echter eerder aan dan de Britse vedette en klopte hem met ruim een fietslengte verschil. De renner van Farnese Vini boekte zo zijn zevende zege van het seizoen na zes overwinningen in de Ronde van Langkawi.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Andrea Guardini (Ita) Farnese Vini 3.00.52
2 Mark Cavendish (GBr) Team Sky z.t.
3 Roberto Ferrari (Ita) Androni Giocattoli z.t.
4 Robert Hunter (Zaf) Garmin Barracuda z.t.
5 Lucas Sebastian Haedo (Arg) SaxoBank z.t.
6 Giacomo Nizzolo (Ita) RadioShack-Nissan-Trek z.t.
7 Alexander Kristoff (Noo) Katusha z.t.
8 Francesco Chicchi (Ita) Omega Pharma-Quick Step z.t.
9 Geoffrey Soupe (Fra) FDJ-BigMat z.t.
10 Dennis Vanendert (Bel) Lotto-Belisol z.t.


Algemeen klassement na achttiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 77.47.38
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda + 0.30
3 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 1.22
4 Michele Scarponi (Ita) Lampre + 1.28
5 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 2.56
6 Beñát Intxausti (Spa) Movistar + 3.04
7 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 3.19
8 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 4.13
9 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM + 4.38
10 Sergio Henao (Col) Team Sky + 4.42

Illusionist Roy aangeklaagd om aanranding

Illusionist Roy Horn is door zijn fysiotherapeuten aangeklaagd vanwege aanranding. Op een filmpje zou te zien zijn hoe Horn, bekend van het Duitse illusionistenduo Siegfried en Roy, de drie therapeuten betast. Dat schrijft entertainmentsite TMZ, die de beelden heeft gezien.

Horn werd in 2003 door zijn tijger Montecore in zijn nek gebeten. De illusionist raakte zwaargewond en moest lang revalideren. De fysiotherapeuten hielpen hem daarbij. Op de beelden, die in 2010 werden opgenomen, is volgens TMZ onder meer te zien dat Roy een man in zijn kruis grijpt en een andere therapeut hard in zijn tepels knijpt.

Ook zou de 67-jarige illusionist geweld hebben gebruikt om een man te zoenen en zou hij zijn hand hard tegen de billen van een therapeut hebben geduwd. De drie heren slepen Roy in de Amerikaanse staat Nevada voor de rechter.

Pechtold wederom D66-lijsttrekker

D66-leider Alexander Pechtold wordt over anderhalve week officieel als lijsttrekker van D66 benoemd. Hij bleek donderdag de enige kandidaat te zijn, laat zijn partij weten. De D66-leden stemmen deze week over zijn kandidatuur, maar dat is slechts een formele stap.

De oud-minister die D66 sinds 2006 leidt, trekt de lijst van zijn partij voor de derde keer tijdens Tweede Kamerverkiezingen. "Niet lang over nagedacht: heb me voor de derde keer kandidaat gesteld voor D66-lijsttrekkerschap en blijk de enige te zijn", twitterde de 46-jarige Pechtold donderdag.

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven leidt de verkiezingscampagne van D66. Hij is ervan overtuigd dat de partij goed zal scoren op 12 september. "Samen met heel veel mensen wil D66 vooruit met Nederland." De democraten hebben nu tien zetels.


Pechtold wederom D66-lijsttrekker (Foto: Novum)

Ruim vijfhonderd schademeldingen na noodweer

Verzekeraars Univé en Interpolis hebben ruim vijfhonderd meldingen ontvangen na het noodweer van woensdagavond. Wateroverlast zorgde voor de meeste schade, gevolgd door hagelschade en blikseminslagen.

De meeste meldingen kreeg Interpolis uit de regio tussen Eindhoven en Nijmegen. Bij Univé was de Achterhoek de zwaarst getroffen regio.

Univé ontving tot donderdagmiddag tweehonderd meldingen, bij Interpolis kwamen er ruim 330 binnen. Een woordvoerder van de laatste verzekeraar noemt het aantal donderdag 'aanzienlijk'. De zegsman verwacht dat het aantal klachten de komende dagen nog oploopt. Het bedrijf heeft nog geen overzicht van het aantal meldingen van getroffen agrariërs.

Groningen-speler Pedersen in Deense EK-selectie

Nicklas Pedersen is donderdag door Morten Olsen toegevoegd aan de Deense EK-selectie. De 24-jarige aanvaller van FC Groningen heeft de bondscoach tijdens een trainingskamp laten zien dat hij fit is. De zevenvoudig international kampte dit seizoen regelmatig met blessures en kwam doordoor bij zijn club weinig aan spelen toe.

"We twijfelen niet aan Nicklas' voetballende kwaliteiten, maar wel aan zijn fysieke toestand," laat Olsen weten op de website van de voetbalbond. "We hebben hem uitgebreid getest tijdens het trainingskamp en hij blijkt sterk genoeg."

Met Pedersen erbij komt het aantal spelers uit de Eredivisie op vier. Simon Poulsen, Christian Eriksen en Lasse Schöne waren al eerder zeker van hun plaats in de Deense ploeg. Op 9 juni is Denemarken de eerste tegenstander van Oranje.

Pedersen naar EK. (Foto: Pro Shots)

Motie van wantrouwen De Jager weggestemd

De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag de motie van wantrouwen tegen demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) weggestemd. Alleen de PVV en Partij voor de Dieren stemden voor.

Geert Wilders zegde aan het slot van het debat over de ratificatie van het permanente noodfonds voor de euro ESM het vertrouwen in De Jager op. De PVV-leider vindt dat De Jager als hoofdverantwoordelijke de belangen van Nederland in Brussel heeft verkwanseld door in te stemmen met een 'blanco cheque van veertig miljard euro'.

De Tweede Kamer ratificeerde het ESM-verdrag donderdag. Wilders probeerde afgelopen dagen tevergeefs te bewerkstellingen dat de behandeling van het verdrag zou worden uitgesteld tot na de verkiezingen. Hij vindt het ESM te belangrijk om over te laten aan een demissionair kabinet en vindt dat de kiezer er zich over moet kunnen uitspreken.


Motie van wantrouwen De Jager weggestemd (Foto: Novum)

Rusland weigert hotel in Warschau te verlaten

De Russische voetbalploeg zal tijdens het Europees kampioenschap gewoon het Le Meridien Bristol-hotel blijven gebruiken als uitvalsbasis. De Poolse minister van Sport had de Russen gevraagd om het hotel midden in het centrum van Warschau te verlaten voor een ander onderkomen. Vlakbij het hotel is maandelijks een mars ter nagedachtenis aan de voormalige Poolse president Lech Kaczynski.

Kaczynski kwam in april 2010 om het leven bij een vliegtuigcrash vlakbij de Russische plaats Smolensk. Volgens een officieel rapport kwam dit door fouten van de piloten, maar veel Polen geloven in complottheorieën dat Russische autoriteiten betrokken waren bij de dood Kaczynski, die bekend stond als Moskou-criticaster. Hierdoor vreest de minister mogelijke spanningen als een Russische voetbalploeg in het hotel zit.

Volgens de bondscoach van Rusland, Dick Advocaat, is de hele affaire vooral door de media opgeklopt. "De media hebben nu onderwerpen nodig", zei de coach. "Zodra het EK begint, praat iedereen over voetbal, maar nu moeten ze affaires vinden."

[RG] Bertens verpulvert tegenstandster

In navolging van Igor Sijsling heeft ook Kiki Bertens de derde en laatste kwalificatieronde bereikt van Roland Garros. De in de kwalificaties als eerste geplaatste Nederlandse had in haar tweede partij geen kind aan de Russische Olga Puchkova (WTA-199): 6-2 en 6-0.

Bertens had in haar eerste ronde partij aanmerkelijk meer moeite met het Duitse talent Annika Beck, die pas met 9-7 in de derde set aan de kant werd gezet. Voor een plaats in het hoofdtoernooi speelt de nummer 89 van de wereld tegen de Roemeense Madalina Gojnea (WTA-208). 

Noorse leraren en agenten staken

Duizenden leraren, kinderopvangmedewerkers en politieagenten in Noorwegen zijn donderdag in staking gegaan. Zij eisen hogere periodieke verhogingen van hun salarissen, omdat die nu de helft achterblijven bij die van werknemers in de particuliere sector, die jaarlijks tot acht procent meer krijgen.

Honderden scholen en crèches bleven midden in de examentijd gesloten. Volgens de politie van Oslo had de staking geen gevolgen voor het proces van massamoordenaar Anders Behring Breivik.

Dries Roelvink vindt inzending Joan kansloos

Dries Roevink heeft bepaald geen hoge pet op van Joan Franka. "Dat vind ik een heel slecht liedje", zegt Roelvink over You and Me, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival. "Ik denk dat we totaal kansloos zijn."

Roelvink voelde meteen aan dat Franka met You and Me de finale niet gaat halen. "Ze hoeft niet eens te beginnen, want het wordt helemaal niks, dat kan ik je nu al voorspellen", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws.

De volkszanger is zeer zeker van zijn zaak. "Ik zit al heel lang in de muziek. Het moet heel raar lopen als mijn voorspelling niet uitkomt."

Toch vindt de 53-jarige zanger Franka een 'lieve meid'. "En ze doet het leuk met haar gitaartje. Maar ze wordt helemaal ondergesneeuwd door andere liedjes."

Roelvink wil, mits hij een goed liedje heeft, wellicht zelf ooit op het podium van het Eurovisie Songfestival plaatsnemen. Hij heeft stiekem al nagedacht over zijn optreden. "Als ik er zou staan, is het met een mooie Engelstalige ballad, zoals Engelbert Humperdinck nu gaat doen voor Engeland."


Dries Roelvink vindt inzending Joan kansloos (Foto: Novum)

Uitslag tweede vrije training Monaco

Jenson Button heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Monaco de snelste tijd op de klokken gezet. Romain Grosjean reed de tweede tijd, gevolgd door Felipe Massa, Fernando Alonso en Pastor Maldonado. Deze training verliep, in tegenstelling tot de eerste, niet geheel zonder regen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J. Button McLaren 1:15.746   17
2 R. Grosjean Lotus 1:16.138 +0:00.392 19
3 F. Massa Ferrari 1:16.602 +0:00.856 21
4 F. Alonso Ferrari 1:16.661 +0:00.915 23
5 P. Maldonado Williams 1:16.820 +0:01.074 20
6 N. Rosberg Mercedes 1:17.021 +0:01.275 15
7 M. Webber Red Bull 1:17.148 +0:01.402 23
8 K. Kobayashi Sauber 1:17.153 +0:01.407 22
9 M. Schumacher Mercedes 1:17.293 +0:01.547 11
10 S. Vettel Red Bull 1:17.303 +0:01.557 21
11 L. Hamilton McLaren 1:17.375 +0:01.629 19
12 P. di Resta Force India 1:17.395 +0:01.649 21
13 B. Senna Williams 1:17.655 +0:01.909 18
14 N. Hülkenberg Force India 1:17.800 +0:02.054 25
15 S. Perez Sauber 1:18.251 +0:02.505 24
16 V. Petrov Caterham 1:18.440 +0:02.694 24
17 J. Vergne Toro Rosso 1:18.522 +0:02.776 22
18 D. Ricciardo Toro Rosso 1:18.808 +0:03.062 26
19 K. Räikkönen Lotus 1:19.267 +0:03.521 25
20 T. Glock Marussia 1:19.309 +0:03.563 29
21 H. Kovalainen Caterham 1:20.029 +0:04.283 13
22 C. Pic Marussia 1:20.240 +0:04.494 21
23 P. de la Rosa HRT 1:20.631 +0:04.885 12
24 N. Karthikeyan HRT 1:20.886 +0:05.140 10

Oekraïne voert voor EK rookverbod in

Het Oekraïense parlement heeft donderdag een wet aangenomen die roken op de meeste openbare plaatsen verbiedt. De wet moet voor het eindtoernooi om het Europese kampioenschap voetbal in werking treden.

De wet verbiedt roken in scholen, ziekenhuizen, restaurants, musea en het openbaar vervoer. Op luchthavens, in hotels en kantoren mag alleen in speciale zones nog worden gerookt.

President Viktor Janoekovitsj heeft tien dagen om de wet te ondertekenen of terug te sturen naar het parlement.

In Oekraïne wordt stevig gerookt. Volgens het ministerie van volksgezondheid rookt 22 procent van de Oekraïners boven de 12 jaar.

Oekraïne organiseert de Europese voetbalkampioenschappen samen met Polen.

Extra veiligheidsmaatregelen voor Pinkpop

Voor de aanstaande editie van Pinkpop worden op Megaland in Landgraaf extra GSM-masten geplaatst. Ook wordt er extra zorg besteed aan de nooduitgangen van het festival. Dat meldt omroep L1 naar aanleiding van het convenant over veiligheid dat de festivalorganisatie met de gemeente heeft getekend.

Reden voor de extra veiligheidsmaatregelen is het drama tijdens Pukkelpop. Afgelopen zomer vielen daar diverse doden na een hevig noodweer.

Omdat Pinkpop graag als 'groen' festival bestempeld wil worden, is er dit jaar nog een noviteit. Festivalbaas Jan Smeets krijgt tijdens het festival de beschikking over een elektrische auto.

Ron Gilbert komt uit zijn grot

SEGA heeft vandaag in samenwerking met de bekroonde en onafhankelijke ontwikkelaar Double Fine Productions het nieuwste avontuur onthuld dat is ontsproten uit de geest van Ron Gilbert: The Cave.

Volgens de makers is The Cave een avonturenspel dat zo vreemd en fascinerend is, dat je het alleen kunt omschrijven als vreemd en fascinerend. Ze geven aan dat als je van abseilen, speleologie en donkere rotsachtige spelonken houdt, je zult worden teleurgesteld! Daarna raak je geïntrigeerd. En verwonderd. En weer teleurgesteld, al is het maar voor even. Daarna opgelucht, geamuseerd, verbaasd, enthousiast en tevreden. In die volgorde. 

Nadat je een team van drie onwaarschijnlijke avonturiers, elk met hun eigen persoonlijkheid en vaardigheden, hebt samengesteld stuit je op allerlei vreemde plekken in de grot. Een ondergronds amusementspark, een middeleeuws kasteel stuit, en zelfs een volledig bewapende en lanceerklare ICBM inclusief kernkop.

"Terwijl SEGA doorgaat met het uitbouwen van haar digitale spelcatalogus, hebben wij onze uiterste best gedaan om originele avonturen te vinden die wij tot leven kunnen brengen. Zowel Ron als het team van Double Fine zijn ervaren en zeer creatief, en we zijn blij dat we de kans krijgen om samen aan The Cave te werken", aldus Haruki Satomi, Senior Vice President of Digital Business bij SEGA.

"Ik loop al jaren rond met het concept van The Cave, en toen zeiden de kleine stemmetjes in m’n hoofd dat het tijd was om het spel te gaan maken", vult Ron Gilbert aan. "Ik vind het geweldig om met de ongelooflijk getalenteerde mensen van Double Fine te mogen werken, en het is fantastisch dat het team bij SEGA gelooft in avonturengames en eigenzinnige ideeën.

Toen hem gevraagd werd naar commentaar, verklaarde The Cave: "Ze zeggen dat ik niet zo enthousiast ben over mensen die naar beneden klimmen, maar dat is niet waar. Helemaal niet waar". De grot vervolgt: "Maar ik zal een gniffel niet achterwege laten als iemand in de lava valt". The Cave gniffelt.

Was er al gezegd dat dit spel vreemd is? The Cave wordt begin 2013 als digitale download uitgebracht voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.


Twee op twee voor Greipel in Ronde van België

André Greipel heeft na de eerste ook de tweede etappe van de Ronde van België op zijn naam geschreven. De Duitser topsprinter klopte net als gisteren Danilo Napolitano van Acqua e Sapone in de sprint. Greipel verstevigt met de nieuwe ritzege ook zijn leiderspositie in het klassement.

Een kopgroep van vijf hield het lang uit in de 170 kilometer lange etappe van Lochristi naar kustplaats Knokke. De kopgroep, met daarbij de Nederlanders Pim Ligthart en Ramon Sinkeldam, leek zelfs een kans te maken om te strijden voor de ritzege, maar de sprintersploegen waren net op tijd wakker.

Sinkeldam probeerde het op drie kilometer van het einde nog met een ultieme poging, maar de renner van Argos-Shimano strandde een kilometer verder. Greipel zette op de oplopende finishstrook op tijd aan en won met overmacht. Napolitano en Jacopo Guarnieri behaalden de andere podiumplaatsen. 

Arnhemse kangoeroe gevangen

De kangoeroe die al enkele dagen in de omgeving van Arnhem rondsprong is donderdag gevangen. Een dierenarts heeft het beest verdoofd en met hulp van de faunabeheerder van de gemeente gevangen. Wie de eigenaar is van het dier is onbekend, laat een gemeentewoordvoerder weten.

Voorlopig wordt de kangoeroe ondergebracht in een kinderboerderij in Arnhem, totdat een permanente verblijfplaats is gevonden. Het dier dook twee weken geleden voor het eerst op in de omgeving van Schaarsbergen, maar was al een week niet meer gezien.

Donderdag werd het dier een aantal kilometer verderop gezien, waarna de gemeente op jacht ging. De vrees was dat de kangoeroe niet zou kunnen overleven in de Nederlandse vrije natuur of aangereden zou worden.

Videogames schuld aan upskirt foto's

Videogames komen vaker negatief in het nieuws, maar sommige verdachten gebruiken het wel als heel slechte smoes. Een 38-jarige werknemer uit Osaka is eind april gearresteerd voor het maken van upskirt foto's van een jonge vrouw in de twintig in Universal Studios in Japan. Hij verborg een kleine camera in een papieren boodschappentas om zijn kiekjes te maken.

Dit is niet de eerste keer voor de man. In 2006 werd hij al gearresteerd in een supermarkt voor het nemen van zulke foto's en op zijn werk geschorst voor twee maanden. "Het was niet dat ik vergeten was dat ik al eerder ben gearresteerd voor het nemen van foto's, het is gewoon dat het nemen van ze als het spelen van een videogame was", zei hij. De man werd wederom niet ontslagen, maar heeft desondanks zelf vrijwillig zijn baan opgezegd.

Tja

Minder meldingen blauwalg door slecht lenteweer

Door het slechte lenteweer komt blauwalg in zwemwateren dit voorjaar tot nu toe minder vaak voor. Sinds begin deze maand zijn er meldingen van de algensoort in de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland en Zuid-Holland, maar het lijken er minder te zijn dan vorig jaar. Dat meldt een blauwalg-expert van kennisinstituut Deltares.

Als het mooie weer van afgelopen dagen echter aanhoudt, kan een snelle stijging van het aantal blauwalgmeldingen verwacht worden. "Door de hoge temperatuur en het stilliggende water neemt het percentage fosfaat in de bodem toe, en daarmee ook het aantal blauwalgen", legt de expert uit. De jaarlijkse piek van de blauwalg wordt pas in juli en augustus verwacht.

De eerste melding van blauwalg dit seizoen was op 3 mei en ging over recreatieplas De Vleyen op Ameland. Het negatieve zwemadvies voor dat water geldt nog steeds. Recent kwam daar een aantal meldingen uit andere provincies bij. Inmiddels telt Zuid-Holland de meeste waarschuwingen, in totaal gaat het om vijf verschillende plassen.

De giftige variant van blauwalg kan bij mensen huid- en darmklachten veroorzaken. Voor dieren is een hoge concentratie levensgevaarlijk.

Orka Morgan is mogelijk doof

Orka Morgan is mogelijk doof. Het dier reageert tijdens trainingen niet of nauwelijks op fluitsignalen, maar wel op armgebaren. Het dierenpark op Tenerife waar de orka verblijft laat specialisten over een paar maanden uitzoeken wat er precies mis is met Morgan.

De orka moet eerst wennen aan allerlei apparatuur op haar lichaam. Als ze te snel wordt onderzocht krijgt ze waarschijnlijk last van stress, zegt Wolfgang Kiessling, oprichter van dierenpark Loro Parque op Tenerife, donderdag tegen Omroep Gelderland.

Morgan werd twee jaar geleden ernstig verzwakt in de Waddenzee gevonden. Het dier werd eind november overgebracht van het Dolfinarium in Harderwijk naar het dierenpark op het Spaanse eiland. Dierenbeschermers hadden ervoor gepleit haar uit te zetten in de oceaan. De rechtbank stak daar echter een stokje voor, onder meer omdat het uitzetten van andere orka's eerder niet succesvol was verlopen.

Ziekenhuizen opereren beter

De zorg rondom operaties in Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen vijf jaar aantoonbaar verbeterd. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag. Volgens de inspectie is de toegenomen kwaliteit te danken aan het beter naleven van normen en richtlijnen.

Zo is de afgelopen jaren de zogeheten time-outprocedure ingevoerd. Daarbij wordt vlak voor de operatie door alle betrokkenen gecontroleerd of ze wel de juiste patiënt voor hun neus hebben. Ook worden instrumenten beter geteld, en worden infecties beter voorkomen.

Kritiek heeft de inspectie ook. Zo blijft de medicatieveiligheid nog een punt van zorg. Ook moeten in de aanloop naar een operatie nog vaker stopmomenten worden ingelast. Op zo'n moment moet worden gecontroleerd of een patiënt wel alle benodigde stappen in het proces heeft doorlopen.

De IGZ benadrukt dat inspectie daarom van belang blijft. "Helaas is en blijft aanhoudende en intensieve inspectiedruk nodig voor sommige ziekenhuizen om verder te verbeteren."

De Orde van Medisch Specialisten ziet het oordeel van de inspectie vooral als het succes van de het opstellen en invoeren van goede richtlijnen. Ook andere beroepsorganisaties reageren verheugd en kondigen aan op de ingeslagen weg door te gaan.

VVD wil haast maken met kleiner parlement

De VVD wil nog voor de verkiezingen het wetsvoorstel bespreken om het aantal leden van de Tweede Kamer te beperken van 150 tot 100 en die van de senaat van 75 naar 50. Fractieleider Stef Blok deed donderdag tijdens het zogeheten Verantwoordingsdebat een beroep op het demissionaire kabinet om het voorstel snel naar de Kamer te sturen.

Om het parlement kleiner te maken is namelijk een grondwetswijziging nodig. Dat betekent dat de Eerste en Tweede Kamer twee keer over het voorstel moeten stemmen, met daartussen verkiezingen. Met de stembusgang in aantocht kunnen dus snel meters worden gemaakt, redeneert Blok.

Het voorstel kwam hem op kritiek te staan van Jolande Sap (GroenLinks). Zij wees erop dat het kabinet is gevallen en dus terughoudendheid gepast is. Blok antwoordde dat het wetsvoorstel naar zijn weten 'panklaar' is en dus net zo goed snel kan worden ingediend.

Het voorstel om het parlement te verkleinen komt uit het voormalige regeer- en gedoogakkoord en paste in het kabinetsbeleid om de hele overheid af te slanken. Bij het samenvoegen van ministeries en het schrappen van duizenden arbeidsplaatsen zou het vreemd zijn om het parlement daarbij buiten beschouwing te laten, vond het kabinet.

Ook Breukers maakt procedurefout

Een scenario als die van Zakaria Labyad bij PSV dreigt ook voor Tim Breukers. De verdediger heeft een procedurefout gemaakt in de opzegging van zijn contract bij Heracles Almelo.

Breukers had mondeling en schriftelijk zijn aflopende contract opgezegd, maar had de brief niet aangetekend verstuurd. Dat moet wel volgens de regels. Zodoende staat de FC Twente-aanwinst nog een jaar onder contract in Almelo.

Heracles Almelo en Breukers gaan binnenkort om de tafel zitten om tot een oplossing te komen. "Wij wilden vóór 1 april verlengen, maar Tim niet. Dat is prima, maar je moet wel volgens de regels handelen," zegt algemeen directeur Nico Jan Hoogma tegen Voetbal International. "Juridisch is het zeker dat hij nog een jaar bij Heracles zit en dus niet transfervrij is."

"De zaakwaarnemer is hier verantwoordelijk voor. We hebben richting de speler een prima verstandhouding. Hij heeft prima bij ons gespeeld en zich knap omhoog gewerkt, maar dit is een zakelijke kwestie," aldus Hoogma, die mogelijk een transfersom gaat vragen aan FC Twente.

Devil May Cry 6 komt sneller

Het zesde deel in de Devil May Cry-reeks laat minder lang op zich wachten dan het vijfde deel. Uitgever Capcom wil over tweeënhalf jaar het nieuwe spel uitgeven. Dat heeft uitgever Capcom tegen investeerders gezegd. Tussen het vierde en het vijfde spel, DmC: Devil May Cry genaamd, in de serie zit bijna vijf jaar.

DmC: Devil May Cry wordt in januari verwacht voor Xbox 360 en PlayStation 3. Een pc-versie verschijnt iets later. Een zesde spel in de reeks wordt in 2015 verwacht.

Op dit moment werkt het Japanse gamebedrijf nog aan DmC: Devil May Cry. Het spel wordt gemaakt door de Britse gamestudio Ninja Theory, onder meer verantwoordelijk voor de actiegame Heavenly Sword. Het is de eerste keer dat een westerse gamestudio een spel binnen de reeks maakt.


Precisie in Sniper: Ghost Warrior 2

City Interactive heeft een trailer uitgebracht van Sniper: Ghost Warrior 2. In deze 'Modern Combat'-trailer zien we een glimp van het level dat op de E3 gespeeld kan worden.

De sniper ondersteunt een team met de nauwkeurigheid die van onzichtbare headshots door muren gaan tot het raken van C4 dat een enorme explosie veroorzaakt en een mortier uitschakelt. De game wordt aangedreven door de CryEngine3, de engine die eerder al gebruikt werd in Crysis 2.

Sniper: Ghost Warrior 2 komt 21 augustus uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Ben Saunders stelt nieuwe album uit

Ben Saunders wacht nog even met het uitbrengen van zijn nieuwe plaat. "Bam! Album uitgesteld", laat de 28-jarige zanger donderdag via Twitter weten. "Ik wil nog meer tijd aan nieuwe tracks besteden. Album wordt de bom, geloof me."

Saunders werkt momenteel aan nummers voor zijn nieuwe cd, dat dit najaar zou verschijnen. The Voice of Holland-winnaar liet eerder weten dat op zijn nieuwe album een 'liefdevol' nummer staat over zijn ex Soraya. Ook heeft de zanger een 'lief' nummer voor zijn dochter Stacey geschreven.

Rocksmith toert door Europa deze zomer

Je kunt deze zomer al een beetje gitaar leren spelen, want Ubisoft heeft aangekondigd dat ze met het spel Rocksmith op tournee in Europa gaan deze zomer. 

De tour zal met een enorme dubbeldekker een aantal grote Europese rockfestivals en optredens langsgaan. Als je zin hebt om een potje multiplayer te spelen kun je voor de lancering in oktober al kans hebben op het winnen van echte gitaren.

Rocksmith zal eindelijk een Europese release krijgen in oktober. Door rechtszaken in Eruopa is dat bijna een jaar na de Amerikaanse release. In plaats van met een plastic gitaartje met wat knoppen te leren spelen laat Rocksmith je een echte gitaar in je Xbox 360 of PlayStation 3 pluggen.

Het enige nadeel is dat ze Nederland niet aandoen, maar misschien ben je op een van de volgende festivals te vinden:

  • Duitsland – Rock am Ring (01-03/06/2012 – Nürburg)
  • Frankrijk – Hellfest (14-16/06/2012 – Clisson)
  • Verenigd Koninkrijk – Isle of Wight (22-24/06/2012 – Isle of Wight)
  • Frankrijk – Les Eurockéennes (29/06/2012 – 01/07/2012 – Belfort)
  • Italië – Heineken Jammin Festival (05-07/07/2012 – Milan)
  • Frankrijk – Musillac (13-15/07/2012 – Aix-les-Bains)
  • Duitsland – Wacken Open Air (02 – 04/08/12 – Wacken)
  • Duitsland – Gamescom Festival (17-19/08/2012 – Cologne)
  • Verenigd Koninkrijk – Reading Festival (24-26/08/12 – Reading)
  • Verenigd Koninkrijk – Bestival (06-09/09/2012 – Isle of Wight)

[EK Turnen] Ook Wammes stelt teleur

Na Epke Zonderland heeft ook turner Jeffrey Wammes teleurgesteld in de kwalificaties voor de toestelfinales bij het EK in Montpellier. Hij zette op sprong een score van 15,166 punten neer en staat na een van de drie subdivisies vijfde. Een plaats bij de eerste acht is nodig voor het behalen van de eindstrijd.

Eerder op de dag faalde Zonderland op de ringen met een score van 12,933 waarmee hij kansloos is voor de finale. Zonderland en Wammes zijn in een strijd verwikkeld om een olympisch ticket. Zonderland heeft op rek vormbehoud getoond, Wammes op sprong. Beiden hadden met een goed resultaat de keuze van de technisch directeur van de KNGU kunnen beïnvloeden.

Ook voor de teamfinale maakt Nederland nauwelijks meer kans. De Oranjemannen staan zevende van de negen landen die in de eerste subdivisie in actie kwamen. De eerste acht landen na drie subdivisies turnen de eindstrijd.

Bart Deurloo, Zonderland en Yuri van Gelder maken nog goede kans op een toestelfinale. Deurloo (14,433 punten) staat voorlopig derde op het hoog rek. Zonderland deed het op de brug met gelijke leggers goed (derde met 14,866 punten). Van Gelder is vooralsnog tweede op ringen. De Brabander kwam tot een score van 15,183 punten.

Snake tijgert eind juni op de Vita

Konami heeft bevestigd dat de PlayStation Vita-versie van Metal Gear Solid HD Collection op 29 juni in Europa verschijnt.

Deze versie bevat naast de grafisch bijgewerkte versies van de PlayStation 2-klassiekers Metal Gear Solid 2:Sons of Liberty en Metal Gear Solid 3: Snake Eater het 'Transfarring'-systeem. Het systeem geeft je de mogelijkheid om savegames van de PlayStation 3-versie naar de Vita te kopiëren en de actie te laten beginnen waar je op de console gebleven was.

Er zijn ook een aantal nieuwe mogelijkheden in deze Vita-versie, zoals het touch-screen en het touchpad, waarmee je kan inzoomen tijdens de cut-scènes van het spel. In het spel zelf kun je door middel van de touches van de Vita een om een hoekje kijken, gespreksopties kiezen om vijanden te ondervragen, door wapens en items bladeren en snelle aanvallen uitvoeren met het mes.

Broer blinde activist 'ontsnapt' naar Beijing

De broer van de blinde Chinese activist Chen Guangcheng is aan de bewaking in zijn dorp ontsnapt naar Beijing. In de Chinese hoofdstad is hij naar een advocaat gegaan. Hij zoekt juridisch advies om zijn zoon te beschermen tegen de wraakacties van de autoriteiten in zijn dorp in de provincie Shandong.

Chen wist vorige maand uit huisarrest te ontsnappen en zocht zijn heil bij de Amerikaanse ambassade. De kwestie-Chen leidde tot een uiterst gespannen verhouding tussen Beijing en Washington. Uiteindelijk ging Beijing ermee akkoord dat Chen en zijn gezin op een studievisum naar de VS konden vertrekken.

Chens familieleden hebben het ondertussen zwaar te verduren. Zo is zijn neef, Chen Kegui, gearresteerd op beschuldiging van poging tot moord. De beschuldiging houdt verband met een confrontatie tussen Chen Kegui en de plaatselijke autoriteiten toen die vorige maand zijn huis binnenstormden op zoek naar Chen Guangcheng.

Chens broer wil dat advocaat Ding Xikui zijn zoon verdedigt. De autoriteiten hebben echter laten weten dat de verdediging zal worden gevoerd door door de regering aangewezen advocaten.

'McLaren wil salaris Hamilton halveren'

Het Formule 1-team McLaren zou wel eens de reden kunnen zijn dat Lewis Hamilton zijn contract bij de Britse renstal nog niet verlengd heeft. Het team uit Woking zegt de wereldkampioen van 2008 graag te willen behouden, maar zou volgens Blick zijn salaris wel willen halveren tot tien miljoen euro per jaar.

Hamilton is na een roerig 2011 dit seizoen weer in topvorm, maar moet nog een race winnen. Dat dit nog niet is gelukt ligt vooral aan McLaren dat tijdens de raceweekenden enkele malen op cruciale momenten fouten heeft gemaakt. "Ik ben niet gefrustreerd hierover. Het hoort bij het racen. Ik zou makkelijk gefrustreerd kunnen raken omdat ik een comfortabele leiding in het kampioenschap had kunnen hebben, maar dat is niet het geval," zei Hamilton die overigens niet onder de indruk van het aanbod van McLaren is.

"Ik wil het niet te snel roepen, maar er is iets veranderd en wat het ook is, het werkt. Het gaat in het leven een stuk beter nu en dat zorgt ervoor dat ik me veel beter op mijn werk kan richten."

Tweede Kamer ratificeert noodfonds

Ondanks het verzet van PVV-leider Geert Wilders heeft de Tweede Kamer donderdag ingestemd met het permanente noodfonds voor de euro ESM. Na drie dagen debatteren stemde een ruime meerderheid van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks donderdag tijdens een hoofdelijke stemming voor ratificatie van het verdrag, met 100 tegen 47 stemmen.

De stemming nam enige tijd in beslag, omdat de PVV-leider over het verdrag, de wetswijzigingen die daarvoor nodig zijn en een motie van wantrouwen opnieuw een hoofdelijke stemming eiste, vier in totaal. De afgelopen week vroeg Wilders al vier keer een hoofdelijke stemming aan in een poging het debat uit te stellen totdat de rechter uitspraak heeft gedaan in zijn kort geding tegen de staat over het fonds.

Wilders verzet zich met hand en tand tegen het verdrag, omdat hij vindt dat Nederland geen blanco cheque ter waarde van veertig miljard moet afgeven aan Brussel. Dat is het bedrag dat Nederland bijdraagt aan het ESM, dat in totaal zevenhonderd miljard euro bevat.

Behalve de PVV stemden ook de SP, ChristenUnie, SGP, PvdD en Hero Brinkman tegen het verdrag. De bezwaren van deze partijen luidden onder meer dat de parlementaire controle op het fonds niet goed is geregeld.

Tijdens het debat over het fonds probeerde demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) de zorgen weg te nemen dat Nederland niets te zeggen heeft over het geld. Hij wees erop dat parlementaire instemming is vereist voordat geld kan worden bijgestort.

De bewindsman wist in elk geval Wilders niet te overtuigen - de PVV-leider diende een motie van wantrouwen tegen hem in. De Jager heeft in Wilders' ogen de belangen van Nederland in Brussel verkwanseld.

Molyneux maakt 22 experimentele spellen

De Britse game-ontwikkelaar Peter Molyneux werkt aan 22 experimentele spellen. De 53-jarige Brit verwacht het eerste spel binnen zes weken beschikbaar te kunnen stellen. De tests met deze spellen worden gebruikt voor het uiteindelijke doel, zijn ultieme spel. Dat schrijft gamewebsite Beefjack.

Bij alle huidige spellen moeten gamers zich inleven in een gamepersonage. Molyneux vraagt zich af waarom een verhaal niet gewoon over hem kan gaan. De Britse game-ontwikkelaar was eerder verantwoordelijk voor spellen als Fable en Black & White waarin spelers met hun handelingen en keuzes invloed uitoefenen op de gehele spelwereld.

Molyneux heeft niet gezegd op wat voor spelcomputers de 22 experimentele spellen worden aangeboden. Wel liet hij weten dat hij alledaagse apparaten wil gebruiken om gamers meer over zichzelf te leren.

De Britse game-ontwikkelaar maakte in maart bekend weg te gaan bij Microsoft om zich te kunnen richten op nieuwe experimenten. Hij heeft zich nu aangesloten bij gamestudio 22 Cans.


Molyneux maakt 22 experimentele spellen (Foto: Novum)

Oppositieactivisten vrijgelaten in Moskou

De Russische oppositieactivisten Aleksej Navalni en Sergej Oedaltsov zijn donderdag vrijgelaten uit detentie. Ze werden 9 mei opgepakt tijdens een grote demonstratie tegen de inauguratie van president Vladimir Poetin en hebben vijftien dagen vastgezeten voor het niet opvolgen van bevelen van de politie.

Een paar honderd aanhangers hadden zich buiten de gevangenis aan de zuidwestrand van de stad verzameld om Navalni te begroeten. De activist liet weten door te gaan met zijn strijd tegen het regime, ook al betekent dit meer tijd achter de tralies. "Ze maken ons niet bang met ijzeren britsen en pap", zei hij, doelend op de omstandigheden in de gevangenis.

Het lagerhuis van het Russische parlement heeft dinsdag in eerste lezing ingestemd met een wetsvoorstel om boetes voor deelname aan ongeoorloofde demonstraties te vertweehonderdvoudigen. Volgens oppositieleden ontneemt dit het publiek wettige mogelijkheden om zijn grieven te uiten en kan dit leiden tot meer woede en instabiliteit.

De Staatsdoema wordt gedomineerd door de Kremlin-partij Verenigd Rusland. De overwinning van de partij in de parlementsverkiezingen in december werd omgeven met aantijgingen van wijdverbreide fraude en vormde de opmaat tot grote straatprotesten in de afgelopen winter.

Camping voor feestgangers Tilburgse Roze Maandag

Bezoekers van Roze Maandag in Tilburg kunnen dit jaar hun roes uitslapen op een speciale camping. Ze kunnen twee nachten rondom het homo-evenement op de Tilburgse kermis hun tentjes opslaan in het centrum van de Brabantse stad, meldt de organisatie donderdag.

Iedereen is welkom op de camping in de Muzentuin. "Homo's, lesbo's, maar ook zeker hetero's", zegt voorzitter van Roze Maandag Naud van de Wijngaart. Op de camping is plaats voor vijftig tentjes.

Roze Maandag wordt 23 juli geopend door zangeres Edsilia Rombley. Het evenement trok vorig jaar ongeveer driehonderdduizend bezoekers. De slogan van het evenement is 'Be Gay For a Day'.

Nesu boekt progressie in revalidatie

Mihai Nesu kan weer staan. De voormalig speler van FC Utrecht raakte een jaar geleden verlamd na een ongeluk op de training. Ploeggenoot Alje Schut viel op hem, waardoor de Roemeen een nekwervel brak. Sindsdien zit hij in een rolstoel.

Na een revalidatieperiode van elf maanden in Utrecht vertrok Nesu naar de Verenigde Staten. Daar zouden de mogelijkheden beter zijn dan in Nederland. "Ik sta weer en ik beweeg mijn lichaam weer een beetje", zegt de 29-jarige via Twitter. "Na een jaar en dankzij een fantastische machine", laat hij weten vanuit Californië.

'Links moet juist tegen immigratie zijn'

Juist linkse partijen zouden tegenstander moeten zijn van het verder toelaten van immigranten. Dit zei journalist Joost Niemöller woensdagavond in het EO-praatprogramma Knevel & Van den Brink.

Hij schreef het boek 'Het Immigratietaboe' waarin hij op zoek ging naar de feiten over immigratie, en sprak daarover tien wetenschappers die onderzoek deden naar het fenomeen.

Verzorgingsstaat in gevaar door immigratie
Niemöller concludeert dat immigranten in Nederland bijna 'een bom onder de verzorgingsstaat leggen', omdat zij relatief veel beroep doen op sociale voorzieningen. Dit zal er dan ook voor zorgen, met de huidige immigratie, dat er binnen nu en 30 jaar nauwelijks nog een verzorgingsstaat overblijft, zeggen de wetenschappers die Niemöller interviewde.

Ook drukken de nieuwe immigranten de 'oude' immigranten evenals andere laagopgeleiden de werkloosheid in. Om deze redenen zouden juist linkse partijen tegenstander moeten zijn van een soepel immigratiebeleid, zegt de journalist.

Immigranten zinloos voor vergrijzing
Ook het toelaten van meer immigranten om de Nederlandse vergrijzing op te lossen is een fabel, vertelt de schrijver. Door de vergrijzing zijn er bijvoorbeeld minder leraren nodig, waardoor die in de zorg terecht kunnen. In die zin is de vergrijzing een niet-bestaand probleem, maar omdat werkgevers graag goedkope jonge krachten willen, wordt er toch om immigratie gelobbyd, onthult Niemöller.

Immigratie jaren 60 zinloos
Werkgevers krijgen sowieso de zwarte piet van de schrijver. In de jaren 60 werden veel Turken en Marokkanen naar Nederland gehaald, maar dit bleek achteraf gezien totaal zinloos. Enerzijds waren werkgevers te lui om te investeren in innovatie en automatisering en anderzijds werden de immigranten uit die tijd naar Nederland gehaald voor sectoren die toch al ten dode waren opgeschreven.

Werkgevers en politici, die gaan over migratie, komen er vervolgens wel makkelijk vanaf: "De mensen die erover beslissen die zijn geen buschauffeurs. Die hebben niet te maken met die concrete problemen. Die wonen niet in wijken waar je moeite moet doen om je kind naar een witte school te sturen."

'Links moet juist tegen immigratie zijn'

Apart dansje

Zoals iemand in de comments al verteld op YouTube: ''Some people consider this to be art...Those people should go see a psychiatrist on a regular basis. So should the people that made this''. Beetje vreemd dus maar goed dat spreekt ons, als schrijvers van het FOK!weblog, natuurlijk wel aan. 

Laatste tip nog, blote borsten dus NSFW.

Bijna 170 meldingen ouderenmishandeling in halfjaar

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in een halfjaar tijd bijna 170 meldingen van ouderenmishandeling in de zorg binnengekregen. Vier zorgverleners zijn ontslagen en twee mensen namen zelf ontslag nadat er melding over hen was gemaakt. In twee gevallen werden maatregelen genomen tegen de zorgverleners.

De meldingen kwamen binnen tussen 15 juni en 1 januari binnen op het Meldpunt Ouderenmishandeling in de Zorg. Een derde van de meldingen ging over de kwaliteit van zorg. In de meeste gevallen waren het de kinderen of andere familieleden van de mishandelde oudere die aan de bel trokken. In zes procent van de gevallen deed het slachtoffer dit zelf. Het overgrote deel van de klachten ging over verpleeg- en verzorgingshuizen.

De IGZ denkt dat er sprake is van 'ondermelding'. Uit de meldingen zou onder meer blijken dat professionals bang zijn voor represailles van collega's of moeite hebben om de mishandeling bespreekbaar te maken.

Demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dit jaar zeven miljoen euro extra uit te trekken om ouderenmishandeling tegen te gaan. Vorig jaar werd al eens eenmalig vijf miljoen euro besteed aan de instantie die gaat over ouderenmishandeling in de zorg.

ShootMania Storm krijgt eerste trailer

Ontwikkelaar Nadeo heeft de eerste trailer uitgebracht voor ShootMania Storm. De trailer is, als we de beelden mogen geloven, opgemaakt uit gameplaybeelden van meerdere spelers. 

ShootMania Storm wordt een pc-exclusieve firstperson-shooter, waarbij je als spelers de keuze hebt om één op één gevechten te voeren of in teamverband. ShootMania Storm komt eind 2012 uit.

Met dank aan MTL voor de submit.

FIFA wil dopingtests voor scheidsrechters

Scheidsrechters in het voetbal moeten als het aan de FIFA ligt binnenkort dopingtests ondergaan. Volgens Jiri Dvorak, hoofd van de medische staf van de wereldvoetbalbond, maken arbiters deel uit van het spel en moeten ze dus net zo worden behandeld als spelers.

Dvorak stelt dat er geen aanwijzingen zijn voor dopinggebruik onder scheidsrechters, maar 'het is iets waar we rekening mee moeten houden'. Scheidsrechters worden nu al aan strenge conditietests onderworpen.

Atoomoverleg met Iran voortgezet

Het overleg met Iran over het Iraanse atoomprogramma is donderdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad voortgezet. Op tafel ligt een voorstel van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland waaronder Iran moet stoppen met het meest riskante deel van zijn productie van nucleaire brandstof. Iran heeft een tegenvoorstel gedaan waaronder de Verenigde Staten en Europa hun sancties moeten verlichten.

Westerse landen en hun bondgenoten vrezen dat het Iraanse atoomprogramma kan leiden tot de productie van kernwapens. Iran houdt vol dat zijn reactors alleen bedoeld zijn voor onderzoek of het opwekken van elektriciteit.

Het overleg verloopt moeizaam, maar biedt de meeste hoop op ontspanning sinds jaren. Een Amerikaanse zegsman zei donderdag dat alleen Iran de boze vermoedens over de aard van zijn atoomprogramma kan wegnemen. "Zij zijn de partij waarvan de handelingen zorg wekken in de internationale gemeenschap." De onderhandelingen zijn echter nog maar het begin van een omzichtig en langdurig proces. "Wij zijn zeker nog niet aan het einde daarvan."

De westerse onderhandelaars hebben Iran een pakket voorgelegd dat van Teheran verlangt dat het stopt met het tot twintig procent verrijken van uranium. Vanaf dit percentage is het technisch nog maar een kleine stap om uranium dusdanig te verrijken dat het gebruikt kan worden voor een kernbom. In ruil daarvoor zou Iran verschillende voordelen tegemoet kunnen zien, zoals medische isotopen, enige samenwerking op het gebied van nucleaire veiligheid en onderdelen voor verkeersvliegtuigen, waaraan in Iran grote behoefte is. Maar de westerse landen willen nog niets weten van de Iraanse eis dat economische sancties, die zijn opgelegd omdat Teheran VN-resoluties om alle uraniumverrijking op te schorten naast zich neer heeft gelegd, worden opgeheven.

Aan de vooravond van de onderhandelingen speelde Iran een andere kaart uit, door in principe in te stemmen met inspectie van een militair complex waar mogelijk kernwapengerelateerde proeven zijn gehouden. Met het voorstel lijkt Iran sancties te willen afwenden die op 1 juli ingaan en zijn lucratieve olie-export naar Europa treffen en het land afsluiten van internationale bankennetwerken. Diplomaten van de zes landen sluiten opschorting van de strengere sancties uit, hoewel volgens de Amerikaanse zegsman sommige beperkingen kunnen worden verzacht of ingetrokken.

De Amerikaan voorspelde dat het tempo van de besprekingen, die vorige maand in Istanbul zijn begonnen, de komende tijd zal worden versneld. "Wij hebben er haast mee, omdat iedere dag dat dit onopgelost blijft, een dag is dat zij doorgaan met een nucleair programma." Er zijn volgens de Amerikaanse diplomaat verschillende ramingen hoe lang het nog kan duren voordat Iran een atoombom zou kunnen bouwen. "Wij denken dat er nog tijd is voor diplomatie, maar die is niet oneindig."

Iraans marinevaartuig redt bemanning uit VS

De bemanning van een Iraans marinevaartuig heeft in de Golf van Aden de opvarenden van een Amerikaans schip uit handen van piraten gered. Dit meldde het Iraanse nieuwszender PressTV donderdag.

Iran is, net als Nederland, een van de landen die in de wateren tussen Jemen en Somalië (Golf van Aden) en de Indische Oceaan voor de kust van Somalië patrouilleert om piraterij tegen te gaan.

Iran en de VS hebben sinds 1980 geen diplomatieke betrekkingen meer en hebben geschillen over onder meer het recht om een land nucleair onderzoek te doen, over het Midden-Oosten en en over Afghanistan.

Iraans marinevaartuig redt bemanning uit VS
Iraans marinevaartuig redt bemanning uit VS (Foto: ANP)

Hukker (NVM): Ik ben wijzer geworden

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) Ger Hukker heeft het licht gezien op de woningmarkt. Dit zei hij woensdagavond in de EO-talkshow Knevel & Van den Brink.

Donderdag zullen de NVM, de huurdersvereniging Woonbond en de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes samen een hervormingsplan presenteren voor de vastgelopen Nederlandse woningmarkt.

In de plannen staan onder anderen een volledige afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in 30 jaar; dat gecompenseerd moet worden door een lagere inkomensbelasting en de afschaffing van de overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait.

Opvallend is dat Hukker jarenlang zei dat er juist niets aan de hypotheekrenteaftrek moest gebeuren. "Ik kan wijzer worden met de jaren", zei de NVM-voorzitter over zijn draai. Volgens hem ontstond het idee bij zijn goede voornemens van vorig jaar. Hukker zei te hopen dat de politieke partijen het hervormingsplan nu overnemen.

Hukker (NVM): Ik ben wijzer geworden

Gloeilamp nog erg populair in Nederlandse huizen

De gloeilamp is nog altijd erg populair in Nederland. Een gemiddeld huishouden heeft acht van de onzuinige lampen in huis, ondanks ze langzaam maar zeker uit de schappen verdwijnen. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van GfK Panel Services in opdracht van de vereniging van lampenproducenten Lightrec.

Gloeilampen worden in de Europese Unie vanaf 1 september in de ban gedaan. Dat moet ertoe leiden dat huishoudens minder elektriciteit gebruiken. Eerder verdwenen al de gloeilampen van 60, 75 en 100 watt uit de schappen. De goedkope maar onzuinige lampen maken desondanks nog steeds twee derde uit van alle lampen in Nederland. Dat is wel een kleine daling ten opzichte van vier jaar geleden.

De laatste jaren zit echter ook het gebruik van duurzame led- en spaarlampen in de lift. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een ledlamp in huis, tegenover twintig procent vier jaar geleden. Het aantal spaarlampen steeg met vijftig procent naar bijna honderd miljoen

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de huishoudens hun spaar- en ledlampen gewoon in de prullenbak gooien. Dat terwijl ruim 85 procent wel weet dat de lampen apart moeten worden ingeleverd. In Nederlandse huizen liggen in totaal ruim zes miljoen kapotte lampen.


Gloeilamp nog erg populair in Nederlandse huizen (Foto: Novum)

'Topoverleg Apple en Samsung levert niets op'

De topmannen van Apple en Samsung zijn er tijdens 2 dagen van overleg niet in geslaagd hun slepende conflict over patenten op te lossen. Dat berichtte donderdag de Zuid-Koreaanse krant Korea Times op gezag van bronnen bij Samsung. Zelf doen de twee ondernemingen er het zwijgen toe.

De rechter in San Francisco had eerder dit jaar bepaald dat Tim Cook van Apple en Gee-sung Choi van Samsung met elkaar om de tafel moesten om de ruzie bij te leggen. De twee technologiebedrijven bestoken elkaar wereldwijd met rechtszaken wegens patentbreuk op het gebied van smartphones en tabletcomputers.

Donorprogramma BNN trekt 861.000 kijkers

Het eenmalige donorprogramma Hart Nodig is woensdagavond goed bekeken. Het BNN-programma, gepresenteerd door Patrick Lodiers, trok 861.000 kijkers.

Hart Nodig werd uitgezonden in aanloop naar De Nacht van Bart, waarin Bart de Graaff wordt herdacht. Vrijdag is het precies tien jaar geleden dat de oprichter van de jongerenomroep overleed. Nederland 3 staat daarom in de nacht van zaterdag op zondag in het teken van De Graaff.

Yolanthe op 3 deed het minder goed. Voor de show van de presentatrice, die vorig week nog een recordaantal kijkers trok met haar uitzending over Paris Hilton, bleven 432.000 mensen thuis. De voetbalvrouw ging in de aflevering van woensdag onder meer op bezoek bij Yes-R.

Dichte mist zorgt voor aanvaringen Vlissingen

Dichte mist heeft woensdagnacht rond Vlissingen twee aanvaringen veroorzaakt. De vier betrokken schepen hebben flinke materiële schade, maar niemand raakte gewond. Dat meldt de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag.

Een containerschip voer rond 02.00 uur in de Kaloothaven in Vlissingen-Oost tegen een gemeerd schip. Dat raakte lek, maar dit leidde niet tot problemen omdat het schip leeg was.

Twee zeeschepen kwamen vervolgens om 04.00 uur in aanvaring in de Sardijngeul, westelijk van Vlissingen. Een van zee komend schip, dat aan de verkeerde kant van de vaargeul voer, raakte een tegemoetkomende tanker. De tanker raakte door de aanvaring lek, maar door de plaats van het gat in de romp verloor het schip geen lading. Waarschijnlijk had het binnenkomende schip problemen met de stuurinrichting aan boord.

De waterpolitie onderzoekt beide aanvaringen.

Wilders zegt vertrouwen De Jager op

Geert Wilders heeft het vertrouwen in demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) opgezegd. De PVV-leider diende donderdag tijdens het debat over het permanente noodfonds voor de euro ESM een motie van wantrouwen in tegen de bewindsman.

De Jager is volgens Wilders de eerstverantwoordelijke voor het verdrag, waardoor een 'blanco cheque van veertig miljard' wordt afgegeven. Wilders hekelt het overdragen van soevereiniteit naar Europa en het opgeven van het vetorecht over de besteding van het geld. De Jager heeft daarmee de belangen van het land in Brussel verkwanseld, stelde hij.

"De PVV kan niet toestaan hoe de Staten-Generaal wordt gereduceerd tot een schertsparlement dat met de handen gebonden moet toekijken hoe Brussel de portemonnee van de Nederlanders plundert", zei Wilders. "We kunnen de eerstverantwoordelijke niet langer dulden. We zeggen daarom het vertrouwen op in de minister van Financiën."

Chinees stel begroef vrouw levend na aanrijding

In China is een jong stel gearresteerd dat ervan wordt verdacht een vrouw levend te hebben begraven. Dat gebeurde nadat de man van het stel de vrouw had aangereden. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld.

De man kroop op 30 april na een avondje uit met zijn vriendin dronken achter het stuur. Onderweg naar huis reed hij de 68 jaar oude vrouw aan. Het stel zei tegen een getuige van het ongeluk dat zij de gewonde vrouw naar het ziekenhuis zouden brengen en laadden de vrouw in de auto. In plaats van naar het ziekenhuis te rijden besloten zij hun misdrijf te verdoezelen door het bewijs ervan - de gewonde vrouw - te laten verdwijnen. Zij begroeven de vrouw op een bouwterrein.

De man heeft verklaard ervan overtuigd te zijn geweest dat het slachtoffer aan haar verwondingen was bezweken toen zij haar begroeven. Medisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat zij nog leefde.

Maastrichtenaar mishandelt overspelige stiefvader

Een 25-jarige man uit Maastricht is woensdagnacht aangehouden omdat hij de 48-jarige vriend van zijn moeder zou hebben geslagen met een honkbalknuppel. Het slachtoffer zou de 55-jarige moeder van de Maastrichtenaar hebben bedrogen met een andere vrouw.

De politie kreeg rond middernacht een melding binnen van een ruzie in een woning aan het Spinetplein in Maastricht. De 48-jarige bewoner bleek met een honkbalknuppel, die hij 'ter verdediging' in huis had, te zijn geslagen door de 25-jarige zoon van zijn vriendin. De man raakte lichtgewond.

De verdachte was met zijn moeder en een 52-jarige vrouw uit het Belgische Lanaken naar de woning van de man gegaan om verhaal te halen, nadat de vrouwen hadden ontdekt dat hij met hen beiden een relatie had.

Politiechef wil zwaardere kogel voor dienstwapen

De politie moet zwaardere kogels krijgen omdat neergeschoten verdachten nu soms gewoon doorlopen. Daardoor moet vaker worden geschoten en op gevoeligere lichaamsdelen, met alle gevolgen van dien. Dat stelt korpschef Henk van Zwam van het korps Gelderland-Zuid. Een woordvoerder bevestigt een bericht daarover in De Gelderlander.

Van Zwam pleit voor de zwaardere kogel naar aanleiding van de dood van Jerry Landveld. De 40-jarige Nijmegenaar vond twee jaar geleden de dood na door twee politiekogels in het bovenlichaam te zijn geraakt. Zes kogels in zijn benen en voet hadden hem niet omver gekregen.

Een zwaardere kogel in zijn been had hem volgens Van Zwam waarschijnlijk uitgeschakeld en hem bovendien in leven gehouden. "Als de eerste kogel een zware stopkogel was geweest, dan waren die laatste, fatale schoten niet afgevuurd", stelt de korpschef.

[RG] Sijsling naar laatste kwalificatieronde

Igor Sijsling hoeft nog maar één partij te winnen om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. De Nederlander boekte in de tweede kwalificatieronde met 6-3 en 6-3 een relatief eenvoudige overwinning op de Japanner Horiko Moriya (ATP-219).

Voor een plaats in het hoofdtoernooi staat Sijsling morgen tegenover de Pool Jerzy Janowicz. De nummer 151 van de wereld is een goede vorm getuige zijn challengerzege in Rome twee weken geleden.

Vanmiddag moet ook Kiki Bertens de baan betreden om op haar beurt te proberen de laatste kwalificatieronde te bereiken. De Wateringse speelt tegen de Russische Olga Puchkova. 

[Overzicht] Landskampioenen in Europa 2011/12

Het seizoen 2011/12 zit er in de Nederlandse competitie al een tijdje op, maar in andere Europese landen liepen de competities nog even door. Deze zitten er uiteindelijk ook op en zodoende is het tijd om, net als vorig seizoen, alle Europese landskampioen op een rijtje te zetten.

Land Kampioen
Albanië Skënderbeu Korçë
Andorra Lusitanos
Armenië Ulisses
Azerbeidzjan Neftçi
België RSC Anderlecht
Bosnië-Herzegovina Zeljezničar
Bulgarije Ludogorets
Cyprus AEL Limassol
Denemarken FC Nordsjælland
Duitsland Borussia Dortmund
Engeland Manchester City
Estland FC Flora Tallinn
Finland HJK Helsinki
Frankrijk Montpellier
Griekenland Olympiakos Piraeus
Hongarije Debreceni VSC
Ierland Shamrock Rovers
Ijsland KR Reykjavik
Israel Hapoel Ironi Kiryat Shmona
Italië Juventus
Kazachstan Zhetsyu
Kroatië Dinamo Zagreb
Letland FK Ventspils
Litouwen Ekranas
Luxemburg F91 Dudelange
Malta FC Valletta
Moldavië Sherrif Tiraspol
Montenegro Buducnost Podgorica
Nederland Ajax Amsterdam
Noorwegen Molde FK
Oekraïne Shakhtar Donetsk
Oostenrijk Red Bull Salzburg
Polen Slask Wroclaw
Portugal FC Porto
Roemenië CFR Cluj
Rusland Zenit Sint-Petersburg
San Marino Libertas
Schotland Celtic
Servië Partizan Belgrado
Slovenië NK Maribor
Slowakije MSK Zilina
Spanje Real Madrid
Tsjechië Slovan Liberec
Turkije Galatasaray
Wales The New Saints
Wit-Rusland BATE Borisov
Zweden Helsingborgs IF
Zwitserland FC Basel

Pittige tegenstand Feyenoord in voorronde CL

Feyenoord krijgt in de derde voorronde van de Champions League een lastige tegenstander. De nummer twee van het afgelopen seizoen in de Eredivisie treft Dynamo Kiev, Fenerbahçe, Panathinaikos of FC Kopenhagen. Dat werd duidelijk toen Kopenhagen woensdagavond tweede werd in de Deense competitie.

De eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League wordt op 31 juli of 1 augustus gespeeld. Op 7 of 8 augustus volgt de return. Wie de tegenstander van Feyenoord wordt, wordt op 20 juli tijdens de loting duidelijk.

Bij verlies in de derde voorronde van de Champions League stroomt Feyenoord in de play-offronde van de Europa League in. Bij winst gaan de Rotterdammers naar de play-offronde van het kampioenenbal. Als die ook wordt gewonnen is de poulefase van het kampioenenbal bereikt. Verlies in de play-offronde van de Champions League leidt tot een plekje in het hoofdtoernooi van de Europa League.

Uitslag eerste vrije training Monaco

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Monaco, die zoals gebruikelijk al op de donderdag verreden wordt. De Spanjaard bleef Romain Grosjean ruim drie tienden voor. Sergio Perez reed de derde tijd.

Vierde werd Lewis Hamilton, en Pastor Maldonado maakte de top vijf compleet. De sessie werd een paar minuten eerder dan gepland beëindigd met een rode vlag, vanwege een motorprobleem van Heikki Kovalainen. Hij blies zijn motor op bij de uitgang van de tunnel, waarbij veel olie op de baan terechtkwam.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:16.265   22
2 R. Grosjean Lotus 1:16.630 +0:00.365 17
3 S. Perez Sauber 1:16.711 +0:00.446 19
4 L. Hamilton McLaren 1:16.747 +0:00.482 12
5 P. Maldonado Williams 1:16.760 +0:00.495 20
6 F. Massa Ferrari 1:16.843 +0:00.578 19
7 K. Kobayashi Sauber 1:17.038 +0:00.773 21
8 J. Button McLaren 1:17.190 +0:00.925 13
9 S. Vettel Red Bull 1:17.222 +0:00.957 14
10 N. Rosberg Mercedes 1:17.261 +0:00.996 18
11 M. Schumacher Mercedes 1:17.413 +0:01.148 14
12 N. Hülkenberg Force India 1:17.631 +0:01.366 18
13 M. Webber Red Bull 1:18.106 +0:01.841 13
14 J. Vergne Toro Rosso 1:18.209 +0:01.944 25
15 D. Ricciardo Toro Rosso 1:18.252 +0:01.987 28
16 P. di Resta Force India 1:18.302 +0:02.037 16
17 B. Senna Williams 1:18.617 +0:02.352 20
18 H. Kovalainen Caterham 1:19.039 +0:02.774 20
19 V. Petrov Caterham 1:19.341 +0:03.076 16
20 N. Karthikeyan HRT 1:20.838 +0:04.573 26
21 C. Pic Marussia 1:20.895 +0:04.630 18
22 T. Glock Marussia 1:21.638 +0:05.373 9
23 P. de la Rosa HRT 1:22.423 +0:06.158 15
24 K. Räikkönen Lotus -:--.--- -:--.--- 1

Prince voorspelt Selah Sue gouden toekomst

Prince denkt dat er een succesvolle carrière is weggelegd voor de Belgische zangeres Selah Sue. "Hij had me zien optreden en voorspelde me een goede toekomst", vertelt de zangeres aan het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

Selah Sue, die werd geboren als Sanne Putseys, ontmoette de muzieklegende toen hij haar vroeg om in zijn voorprogramma te staan. "Toen ik een soundcheck deed kwam hij naar me toe en zei: je stem is goed." De zangeres was zo nerveus dat ze door wilde gaan met de repetitie. "Ik zei: oké Prince, nu moet ik soundchecken."

Na het concert van Prince spraken de twee elkaar een halfuur backstage en gaf de zanger haar tips. "Ik vroeg hem of ik nog extra gitaarlessen nodig had en hij zei: nee, ik zie dat je muziek ademt." Ook zei hij dat ze van haar succes moet genieten. "Hij zei: je moet gelukkig zijn met dat je van je muziek kunt leven want dat is de mooiste baan die er is."

Het debuutalbum, Selah Sue, van de 23-jarige zangeres verscheen vorig jaar. In de Verenigde Staten komt de plaat in augustus uit. Selah Sue is bekend van hits als Raggamuffin en Crazy Vibes. Ook zong ze mee op Cee Lo Greens nummer Please.

[EK Turnen] Zonderland door valpartij niet naar finale

Epke Zonderland heeft zich in de strijd om kwalificatie geen goede dienst bewezen door op het Europees kampioenschap in Montpellier tijdens de kwalificaties voor de rekfinale te vallen. Hij miste hierdoor de finale op zijn favoriete onderdeel.

De juryleden bestraften de twee valpartijen van de Fries met 12,933 punten. Zonderland deed de combinatie Cassini, Kovacs en Kolman, maar miste bij het derde sprongelement de stok. Daarna ging het bij het uitturnen van de oefening nogmaals mis. Eerder deze week maakte hij indruk door de combinatie wel foutloos uit te voeren.

Zonderland is in de strijd om een ticket voor de Olympische Spelen in een strijd gewikkeld met Jeffrey Wammes. Deze komt uit op het onderdeel sprong, terwijl Zonderland medaillekansen op het rek heeft. De Fries heeft echter als nadeel dat hij op het WK in Tokyo en het testevenement in Londen ook al ondermaats gepresteerd heeft. Er zijn nog twee wedstrijden, waarna turnbond KNGU beslist welke turner naar Londen mag.

Chronicle-regisseur werkt aan Shadow Of The Colossus

Josh Trank, de regisseur van sciencefictionfilm Chronicle, is door Sony Pictures gecontracteerd om de verfilming van het avonturenspel Shadow Of The Colossus op zich te nemen. Trank zoekt nog naar een aantal scriptschrijvers, schrijft filmwebsite Deadline woensdag.

In Shadow of the Colossus spelen gamers een jongen die probeert zijn geliefde tot leven te wekken door reuzen te doden. Trank is volgens de website een groot fan van het PlayStation 2-spel sinds het in 2005 werd uitgegeven.

Naast Shadow of the Colossus is de regisseur ook bezig met de superheldenfilm Fantastic Four voor Fox en met een film rond Spider-Mans vijand Venom.



Horecaprijzen verder gestegen

De prijzen in de horeca lagen in het eerste kwartaal van dit jaar 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging is goed voor de helft van de omzetstijging van 2,9 procent. De andere helft van de stijging komt doordat meer is verkocht, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Cafés hebben hun omzetstijging geheel te danken aan hogere prijzen. De verkoop daalde met twee procent, maar doordat de prijzen 2,2 procent hoger liggen is er nog een lichte omzetstijging van 0,2 procent. Andere horecagelegenheden presteren een stuk beter.

Cafetaria's boekten de hoogste groei. Daar nam de omzet in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar met 5,3 procent toe. De prijzen stegen er met 2,7 procent en er werd 2,5 procent meer verkocht. Restaurants boekten een omzetgroei van 3,7 procent en bij hotels was de groei 2,4 procent.

Technisch directeur Goetzke verlaat tennisbond

Technisch directeur Rohan Goetzke vertrekt bij de Nederlandse tennisbond. De 50-jarige Australiër heeft een 'aantrekkelijke aanbieding uit de internationale tenniswereld' gekregen. Goetzke was sinds 2005 werkzaam voor de KNLTB.

"Ik heb de afgelopen tijd met veel enthousiasme en plezier gewerkt bij de tennisbond," laat Goetzke donderdag weten. "Ik heb de opmars meegemaakt van spelers als Thiemo de Bakker, Robin Haase en Igor Sijsling, en bij de dames Arantxa Rus. Het was een voorrecht om me in te zetten voor het Nederlandse tennis."

Goetzke is sinds 1987 verbonden geweest aan het Nederlandse tennis. Hij was coach van onder anderen Jan Siemerink en beleefde grote successen met Richard Krajicek. Na zijn periode met de Wimbledonkampioen van 1996 werd hij coach van de Kroaat Mario Ancic. In 2005 werd hij door de tennisbond aangesteld als bondcoach van Jong Oranje. Twee jaar later volgde hij Hans Felius op als technisch directeur.

Journalist heeft spijt van zoenpoging Will Smith

De Oekraïense journalist Vitalii Sediuk heeft spijt dat hij Will Smith heeft geprobeerd te zoenen. "Ik zie nu in dat het te veel van het goede was", zegt Sediuk tegen de Amerikaanse entertainmentsite Hip Hollywood.

De Oekraïner stapte vrijdag op de première van Men in Black 3 op de acteur af en probeerde hem een kus geven. Smith verkocht hem als reactie een tik op zijn wang. Sediuk betreurt zijn zoenpoging nu. "Het spijt me Will, ik deed het in een emotionele bui."

De journalist wilde Smith naar eigen zeggen een kus geven omdat hij de acteur erg bewondert. "Ik respecteer hem enorm. Ik wilde iets doen om hem te imponeren", legt Sediuk zijn actie uit. De volgende keer dat de reporter zijn idool tegenkomt, reageert hij anders. "Dan geef ik hem een hand."

Quick Step wil Contador aantrekken

Omega Pharma-Quick Step wil Alberto Contador aantrekken zodra de schorsing van de Spaanse wielrenner afloopt, zo meldt Het Nieuwsblad. De Spanjaard mag vanaf 5 augustus weer in actie komen en zeven teams zouden hem wel in willen lijven.

Contador lijkt de voorkeur te geven aan Saxo Bank, het team waar hij voor zijn schorsing ook reed. De formatie van Bjarne Riis zette de Spanjaard op straat toen diens schorsing uitgesproken werd. Nog onduidelijk is of de Deense ploeg hem ook kan betalen, omdat er nog geen nieuwe sponsor is voor komend seizoen. Gesprekken hierover zijn al wel gaande.

Nanny sleept Sharon Stone voor de rechter

Sharon Stone wordt aangeklaagd door haar voormalig kindermeisje. De nanny beweert onder meer dat de actrice haar Filipijnse afkomst belachelijk maakte.

Erlinda Elemen stelt in haar aanklacht dat de 54-jarige Stone de draak stak met haar accent, haar religie en andere aspecten van haar cultuur in de laatste maanden dat ze voor de actrice werkte. Elemen was vier jaar in dienst bij Stone, die drie geadopteerde kinderen heeft, en schopte het tot 'hoofdnanny', wat betekende dat ze bij de actrice in huis woonde.

Elemen zegt dat ze werd ontslagen toen Stone erachter kwam dat ze overuren betaald had gekregen. De Filipijnse beweert verder dat Stone haar verbood de bijbel te lezen in haar huis.

Volgens een woordvoerder van de Basic Instinct-actrice is Elemen een gepikeerde oud-werknemer. "Dit is een belachelijke aanklacht met absurde claims die nergens op slaan", reageert Paul Bloch in een verklaring. "Sharon Stone wordt zeker weten gezuiverd van alle blaam."

'Statische elektriciteit veroorzaakte pitbrand Williams'

De brand die het Formule 1-team Williams na afloop van de Grand Prix van Spanje trof zou veroorzaakt kunnen zijn door statische elektriciteit, zo meldt Auto Motor und Sport. Zowel het team uit Grove als de FIA hebben een onderzoek uitgevoerd, maar een duidelijke oorzaak is er nog niet uit naar voren gekomen.

De monteur die brandwonden opliep maakt het volgens mede-teameigenaal Toto Wolff goed. Hij was brandstof aan het overpompen van het ene naar het andere vat toen de brand uitbrak. Volgens Auto Motor und Sport kon de statische elektriciteit voorkomen omdat op de plaats waar het gebeurde niet geaard was.

Het vuur verwoeste alle IT-apparatuur die Williams in de pitbox had staan, maar de belangrijke data is bewaard gebleven. Verder werkten van de 150 radio-zenders er nog maar veertig. De auto van Bruno Senna is behouden gebleven, omdat de schermen achterin de pitbox het vuur voor verdere verspreiding behoed hebben. Wel heeft het team uit Grove besloten om van de auto die er stond alleen de monocoque over te laten en de rest te vervangen.

Omgevingen belangrijk in Company of Heroes 2

Gamers die volgend jaar het strategiespel Company of Heroes 2 spelen, moeten goed letten op de omgevingen in het spel. Sporen kunnen tanks verraden, sneeuw vertraagt soldaten en de speler ziet alleen wat zijn soldaten kunnen zien. Dat zei game-ontwikkelaar Quinn Duffy van gamestudio Relic voor de camera van Gametrailers.

Company of Heroes 2 speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het oostfront. Gamers spelen de strijd van de Russen tegen de Duitsers na. Onder meer Operatie Barbarossa is in het strategiespel verwerkt. Uiteindelijk moeten spelers proberen Berlijn binnen te vallen.

Company of Heroes 2 komt volgend jaar op de markt voor de pc.


Omgevingen belangrijk in Company of Heroes 2

Kalou en Bosingwa weg bij Chelsea

Salomon Kalou moet vertrekken bij Chelsea. De Londenaren gaan het aflopende contract van de Ivoriaan niet verlengen, meldt de BBC donderdag. Jose Bosingwa moet ook weg bij de kersverse Champions Leaguewinnaar. Waar de nieuwe uitdaging van het duo ligt is nog niet bekend.

Kalou (26) stond zaterdag nog in de basis tijdens de Champions Leaguefinale tegen Bayern München. De aanvaller werd in 2006 door Chelsea overgenomen van Feyenoord. In zes seizoenen kwam Kalou tot 156 competitiewedstrijden en 35 doelpunten.

De 29-jarige Jose Bosingwa kwam in 2008 op voorspraak van toenmalig trainer Luiz Felipe Scolari naar Chelsea. De rechtsback speelde 89 Premier Leaguewedstrijden en scoorde drie goals.


Kalou en Bosingwa weg bij Chelsea (Foto: Novum)

Zombibi

Zombies zijn al sinds jaar en dag een veelgebruikt onderwerp in de filmwereld. Sinds 1968 met de film Night of the Living Dead zijn de levende doden frequent teruggekomen in films. Qua kwaliteit verschilt het nogal, van matige slasherkomedies tot interessante virushorrors. Maar wat eigenlijk nog ontbrak was een Nederlandse film met zombies. Zombibi brengt daar verandering in en combineert zombies met actie en humor; een zogenaamde zomedy.

Arts cel in voor hulp opsporing Bin Laden

Een rechtbank in Pakistan heeft de arts Shakil Afridi tot ten minste 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft geholpen Osama bin Laden op te sporen. Dat hebben de Pakistaanse media en regeringsfunctionarissen woensdag gemeld.

Afridi werd 2 maanden als arts in overheidsdienst ontslagen. Hij stond terecht op beschuldiging van hoogverraad, omdat hij een nepvaccinatiecampagne leidde die de CIA hielp om achter de schuilplaats van de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda in Pakistan te komen. Bin Laden werd ruim een jaar geleden gedood bij een operatie van een Amerikaanse elite-eenheid.

Arts cel in voor hulp opsporing Bin Laden
Arts cel in voor hulp opsporing Bin Laden (Foto: ANP)

Protest Mexicaanse studenten

Duizenden studenten hebben woensdag een protestmars door Mexico-Stad gehouden. Zij verwijten de Mexicaanse media gebrek aan objectiviteit bij de berichtgeving over de komende presidentsverkiezingen. 

Volgens de studenten krijgt alleen de kandidaat van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) veel media-aandacht. PRI-kandidaat Enrique Pena Nieto gaat in de peilingen ruimschoots aan kop. Nadat Pena Nieto op 11 mei een campagnebezoek had gebracht aan de prestigieuze Iberoamerican Universiteit barstte het studentenprotest los.

De studenten zijn bang dat hij de verkiezingen van 1 juli gaat winnen en de PRI, die na zeventig jaar aan de macht te zijn geweest in 2000 werd weggestemd, weer aan het roer komt te staan.


Protest Mexicaanse studenten (Foto: Novum)

Vierde antibioticakuur voor L. de Jong

Luuk de Jong blijkt niet fit aan het trainingskamp van het Nederlands elftal te zijn begonnen. De FC Twente-spits kampt met een keelontsteking.

"Als het goed is, wordt het vanaf nu beter. Ik heb zojuist mijn vierde antibioticakuur in een maand tijd afgerond", zegt De Jong in De Telegraaf. De aanvaller werd in een cruciale fase van de competitie ziek.

"De keelontsteking begon voor het duel met Ajax (op 29 april, red.). Na de wedstrijd tegen SC Heeerenveen (2 mei) was mijn eerste kuurtje afgelopen, maar kwamen de pijn en verhoging weer terug. Vervelend, want FC Twente zat in een cruciale fase en ik wist dat er clubs voor me op de tribune zaten."

De lange rij aan geïnteresseerde clubs wisten niets van de keelontsteking van De Jong af. "Het is wel vervelend dat ze niet wisten dat ik eigenlijk alleen speelde om het seizoen met FC Twente tot een goed einde te brengen." 

'Clubs eens over transfer John naar Benfica'

Ola John lijkt definitief de overstap van FC Twente naar Benfica te maken. De Telegraaf meldt donderdag dat de clubs het eens zijn over een transfer van de 20-jarige buitenspeler. John tekent een contract voor vier of vijf jaar in Portugal en levert Twente een bedrag op van minimaal negen miljoen euro.

De in Liberia geboren John doorliep de jeugdopleiding van Twente en debuteerde in 2010 in het eerste elftal. Na een seizoen met veelal invalbeurten, brak hij dit jaar definitief door. Met acht doelpunten in 33 wedstrijden behoorde hij in Enschede wekelijks tot de uitblinkers.

Brand aan boord van Amerikaanse kernonderzeeër

Bij een brand aan boord van een Amerikaanse kernonderzeeër zijn woensdag vier gewonden gevallen. De onderzeeër, de USS Miami SSN 755, lag op dat moment voor onderhoudswerkzaamheden voor anker op de scheepswerf van de Amerikaanse marine in Portsmouth, in de staat New Hampshire.

De brandweer heeft het vuur geblust. Onder de vier gewonden, die na behandeling in het ziekenhuis naar huis konden, waren enkele brandweerlieden, meldde de Portsmouth Herald.

De reactor is bij de brand onbeschadigd gebleven. Over de oorzaak van de brand is niets bekend. Er is een onderzoek ingesteld.

'Bijles in plaats van blijven zitten'

In plaats van blijven zitten, kunnen leerlingen aan het voortgezet onderwijs beter tijdens de zomervakantie of buiten schooltijd extra bijlessen volgen. Op die manier verdoet de leerling zijn tijd niet met vakken waar hij of zij wel goed in was en kost het de overheid ook minder geld. Het geld dat door het ministerie wordt uitgegeven aan leerlingen een heel jaar opnieuw te laten volgen, kan gebruikt worden voor die bijlessen.

Dat betoogt onderwijsvakbond CNV Onderwijs. Volgens de vakbond blijven leerlingen op die manier gemotiveerd. ,,Als je niet goed bent in één of twee vakken, is het beter om daarin bijgeschoold te worden in plaats van alle vakken opnieuw te moeten doen", aldus een woordvoerder van CNV Onderwijs.

Overigens moet het voor sommige leerlingen wel mogelijk blijven om een heel jaar opnieuw te doen. ,,Voor bepaalde scholieren is dat gewoon beter. Zij kunnen misschien meerdere vakken niet bijbenen. Dan moet er gekeken worden wat beter is: onderwijs op een lager niveau of het jaar nog een keer. Maar het moet in overleg met de school, ouders en leerlingen gebeuren." De vakbond hoopt dat er snel een pilot gestart kan worden met deze nieuwe opzet.

Weer droneaanval VS op Pakistan

Opnieuw zijn extremisten in het noordwesten van Pakistan het doelwit geworden van een Amerikaanse droneaanval. Tien extremisten vonden daarbij de dood. Dit hebben zegslieden bij de Pakistaanse inlichtingendienst donderdag bekendgemaakt.

Twee raketten sloegen in in een schuilplaats van de extremisten in het dorp Khassokhel in de buurt van Mir Ali in de stammenregio Noord-Waziristan. Woensdag werden extremisten in Noord-Waziristan ook al bestookt door een onbemand Amerikaans vliegtuigje.

Volgens de zegslieden ging het bij de extremisten die donderdag met raketten werden bestookt merendeels om Oezbeekse opstandelingen.

Steeds meer baby's ernstig gewond

Het aantal ongevallen waarbij baby's, dreumessen en peuters ernstige verwondingen oplopen is tussen 2006 en 2010 met bijna de helft gestegen. Dat blijkt uit cijfers van VeiligheidNL, het voormalige Consument en Veiligheid.

Jaarlijks komen ongeveer 23.000 kinderen tussen de 0 en 4 jaar terecht op de eerste hulp. In twee derde van de gevallen door een val. Van de 23.000 worden er 3400 opgenomen in het ziekenhuis. In een kwart van die gevallen gaat het om vergiftiging. Per jaar overlijden negentien kinderen onder de 5 jaar door een ongeval.

De toename van 48 procent komt volgens een woordvoerder door gebrek aan kennis en ervaring bij ouders. "Vooral kinderen van 0 en 1 jaar worden vaker in het ziekenhuis opgenomen."

Het kennisgebrek is volgens hem te wijten aan forse bezuinigingen op voorlichtingscampagnes voor jonge ouders. Zij krijgen door bezuinigingen ook minder ondersteuning van onder meer consultatiebureaus.

Bij een ziekenhuisopname wordt gesproken van ernstig letsel, maar dit zorgt volgens de woordvoerder ook voor een vertekend beeld. "Ziekenhuizen besluiten voor de zekerheid namelijk veel sneller tot opname dan een paar jaar geleden." Toch is er volgens hem ook een daadwerkelijke stijging van het aantal ernstige ongevallen.

[NBA] Philadelphia 76ers grijpt kans

In de strijd om een plek in de finale van de Eastern Conference in de NBA zal de beslissing in het zevende en laatste play-offduel vallen. Philadelphia 76ers bracht voor eigen publiek de stand weer gelijk (3-3) door met 82-75 te winnen van Boston Celtics.

Met twintig punten en zes assists was Jrue Holiday de belangrijkste man bij Philadelphia. Elton Brand had met dertien punten en tien rebounds ook een belangrijk aandeel in de overwinning.

'Festivalcamping gevaarlijker dan tenten Ter Apel'

Het is schromelijk overdreven dat de veiligheid en gezondheid op het tentenkamp bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel in het geding waren. "Op de gemiddelde camping op een festival zijn veel meer risico's", zei advocaat Marcel Schuckink Kool donderdagochtend op Radio 1. Hij spande woensdagochtend al een kort geding tegen de ontruiming aan.

Burgemeester Leontien Kompier gebruikte de veiligheid en gezondheid woensdagavond als argument om het tentenkamp te ontruimen. Volgens de advocaat had ontruiming alleen als laatste redmiddel mogen worden ingezet.

Hij gaf toe dat er een probleem was doordat de voorzieningen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers werden weggehaald. "Maar er had eerst naar een andere oplossing dan ontruiming moeten worden gezocht."

Bij de ontruiming werden 117 mensen opgepakt. Zij zijn overgebracht naar een cellencomplex in Groningen.

De afgelopen weken zetten een paar honderd mensen hun tent op bij het asielzoekerscentrum. Irakezen vormden de grootste groep, maar er zaten ook onder meer Somaliërs en Iraniërs bij. De asielzoekers protesteerden tegen hun uitzetting uit vrees dat een terugkeer naar hun vaderland niet veilig is.

Demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) bood de uitgeprocedeerde asielzoekers dinsdag tijdelijk onderdak aan. De Irakezen besloten woensdagochtend hun tenten op te breken. De Iraanse en Somalische asielzoekers bleven echter. De gemeente stelde een noodbevel en een noodverordening in, die ontruiming mogelijk maakte.

Files door ongeluk in Coentunnel

Door een zwaar ongeluk is een buis van de Coentunnel in de ring van Amsterdam afgesloten. Het verkeer in beide richtingen wordt door de andere buis geleid, waardoor in iedere richting van de A10 nog maar één rijstrook beschikbaar is, meldt de ANWB. Vooral het verkeer dat over het westen van Amsterdam richting het zuiden gaat heeft hier last van.

Rond 06.30 uur botsten twee vrachtwagens en twee auto's in de tunnel op elkaar. Op de A7 en A8 tussen Purmerend en Zaanstad loopt het verkeer al vast. Daar staat bij elkaar al bijna twintig kilometer file. De A8 sluit vlak voor de Coentunnel op de A10 aan.

"Het gaat waarschijnlijk nog uren duren voordat de tunnel kan worden vrijgegeven", zegt een woordvoerder. "Dit zal voor de nodige problemen zorgen bij de ochtendspits in Amsterdam."

Beloften Oranje lopen Egypte onder de voet

Adrie Koster en zijn Nederlands Beloftenelftal hebben Egypte Onder-21 met 3-0 verslagen in een wedstrijd voor het toernooi in het Franse Toulon.

Het toernooi van Toulon geldt als een vindplaats voor nieuw talent en wordt dan ook altijd overspoeld door scouts van over de hele wereld. Zij konden in hun scoutingboekjes de namen van Nacer Barazite, Ben Rienstra en Ricky Ten Voorde opschrijven, zij maakte de drie doelpunten tegen de jongelingen uit Egypte.

Het Beloftenelftal zit qua leeftijd tussen Oranje Onder-19 en Jong Oranje in. Koster heeft het team sinds januari onder zijn leiding en is met het Franse toernooi begonnen aan zijn eerste serieuze test. Morgen voetbalt de ploeg opnieuw, dan neemt het het op tegen de generatiegenoten uit Japan. 

Mass Effect nu ook op Android

Naast PlayStation, Xbox, pc en iOS, is Mass Effect nu ook te spelen op Android-apparaten. IronMonkey Studios, de studio achter de mobiele versies van Dead Space en Mirror's Edge, hebben hun iOS-game Mass Effect: Infiltrator ook geschikt gemaakt voor Android.

In Mass Effect: Infiltrator speel je een afvallige van Cerberus, Randall Ezno, die de Cerberus basis moet ontvluchten met informatie voor de Alliance. De game is gekoppeld aan Mass Effect 3: je voortgang in deze game beïnvloed je Galactic Readiness in Mass Effect 3.

Met het omzetten van de game naar Android, heeft Mass Effect: Infiltrator ook meteen een uitbreiding gehad. Er is nu een extra personage en missie beschikbaar in de game. De game is voor € 5,49 te downloaden via Google Play.

Spelen 2020 in Tokyo, Madrid of Istanbul

De Olympische Spelen van 2020 worden gehouden in Tokyo, Madrid of Istanbul. Zij zijn door de eerste selectieronde van het Internationaal Olympisch Comité gekomen. Baku en Doha vielen af.

Op 7 september 2013 kiest het IOC waar de Olympische Spelen over acht jaar worden gehouden. Madrid en Tokyo probeerden ook de organisatie van de Spelen van 2016 binnen te halen maar verloren toen van Rio de Janeiro.

Metal Gear Rising-demo op de E3

Konami heeft een teasertrailer uitgebracht voor Metal Gear Rising: Revengeance. In de video kondigt de uitgever een speelbare demo voor het spel aan op de komende E3-beurs. De algemene verwachting is dat Konami op de E3 ook een releasedatum voor de Xbox 360- en PlayStation3-versies van het spel gaat aankondigen.

Metal Gear Rising: Revengeance moet in 2012 gaan uitkomen op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

FOK!games heeft tijdens de E3 een speciale E3-pagina. Deze is te vinden door op de E3 2012-link te klikken. Hier worden zo snel mogelijk de laatste E3-nieuwtjes geplaatst. De E3-beurs wordt gehouden van 5 tot en met 7 juni. Houd FOK!games dus goed in de gaten voor het laatste nieuws.

Slechte vis

Dit is erg. Pijn. Mijn maag doet zeer. En niet alleen mijn maag. Ik voel mijn darmen samentrekken. Wacht, eerst naar de wc. Zwetend beland ik er. Ik kniel voor de pot. Weer een golf. Een bittere smaak vult mijn mond. Mijn half lange haren hangen in vochtige slierten voor mijn ogen. Langzaam sta ik op. Ik houd me vast aan de wastafel. De kraan opendraaien kost me oneindig veel kracht. Dan stroomt het koude water. Ik drink. Ik spuug het weer uit. Ik spoel mijn mond. Met natte handen bet ik mijn gezicht. Ik kijk in de spiegel. Bleek. Het was ook niet verstandig om die vis te eten. Ik weet dat ik er niet goed tegen kan. Veel heb ik niet eens gehad. Een paar hapjes. Meestal heb ik er dan geen last van. Er moet iets mis zijn geweest met die vis.

NS vreest leegloop treinen door akkoord

De NS vreest dat treinreizigers door afspraken in het Lenteakkoord vaker met de auto naar hun werk gaan. In het regeerakkoord is bepaald dat de onbelaste reiskostenvergoeding afgeschaft wordt. De NS denkt dat dit reizigers met een vast abonnement gemiddeld meer dan 100 euro per maand gaat kosten.

Dat heeft de NS donderdag aan het ANP laten weten. Reizigers die 2e klasse reizen met een netkaart, zijn volgens de vervoerder maandelijks 125 euro extra kwijt. Voor 1e klasse zou dat 264 euro per maand zijn. Een trajectkaart zal tussen de 89 en 150 euro (2e klasse) en 150 en 258 euro (1e klasse) duurder uitvallen.

De vervoersmaatschappij denkt bovendien dat door verschuiving van openbaar vervoer naar auto het milieu zwaarder wordt belast.

Politie schiet op ambulance-bedreiger

Een politieagent heeft woensdagavond laat in Delft een man beschoten die even daarvoor ambulancepersoneel met een mes had bedreigd. De politie kwam assisteren om de situatie onder controle te krijgen, maar werd vervolgens zelf ook bedreigd. Daarop loste een agent een schot. De bedreiger is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

Dat heeft een woordvoerster van de politie gemeld. Het incident gebeurde op de Chopinlaan.

Politie schiet op ambulance-bedreiger
Politie schiet op ambulance-bedreiger (Foto: ANP)

Vijfduizend olifanten gedood in Congo-Brazzaville

De afgelopen vijf jaar zijn er rond een natuurreservaat in het noordwesten van Congo-Brazzaville zo'n vijfduizend olifanten gedood. Dat heeft een woordvoerder van het wildbeheer in het land woensdag gezegd.

Hoewel de stroperij rond het Nouabale Ndoki National Park toeneemt, gebeurt dat in het reservaat van vierduizend vierkante kilometer groot veel minder. Het aantal olifanten in het natuurpark is gestaag toegenomen tot ongeveer zevenduizend.

Volgens het wildbeheer moeten de autoriteiten actie ondernemen en het aantal parkwachters rond het reservaat verdubbelen. Buurland Kameroen opende onlangs een militair offensief om stropers te verjagen uit een afgelegen natuurgebied bij de grens met Tsjaad.


Vijfduizend olifanten gedood in Congo-Brazzaville (Foto: Novum)

Kunduz-akkoord vrijdag naar Tweede Kamer

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) stuurt het uitgewerkte Kunduz-akkoord vrijdag naar de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat het stuk om 12.00 uur wordt verstuurd, laat een woordvoerder van de bewindsman woensdag weten.

De vijf partijen die het akkoord sloten hebben besloten het akkoord niet gezamenlijk te presenteren. Ze zijn tussen 12.00 uur en 13.00 uur wel beschikbaar om commentaar te geven aan journalisten. De Jager geeft evenmin een persconferentie, maar beantwoordt na de ministerraad vragen in de hal van het gebouw van het ministerie van Algemene Zaken.

De Telegraaf publiceerde vorige week het akkoord. Volgens ingewijden komt dit document 'voor 95 procent' overeen met het uiteindelijke akkoord, dus veel grote verrassingen zijn niet te verwachten.

Vrouw valt bij ruzie van drie hoog van flat

Bij een ruzie aan de Chinese Tuin in Rotterdam is woensdagavond een vrouw van drie hoog van een flat gevallen. Ze is vermoedelijk door een man naar beneden geduwd bij een ruzie, zo meldde de politie.

De politie trof na de melding van het incident in de woning een gewonde man aan. Hij had enkele steekwonden. In de omgeving van de flat liep de vrouw rond. Zij was bij de val niet gewond geraakt. Vermoedelijk braken bosschages haar val. De politie denkt dat de vrouw de man heeft gestoken en dat hij haar vervolgens van het balkon heeft geduwd.

De man is overgebracht naar een ziekenhuis, de vrouw is ter plaatse nagekeken door de ambulancemedewerkers. Ze zijn beiden aangehouden.

Bevelhebber: banden VS en Pakistan beter

De banden tussen de Verenigde Staten en Pakistan zijn de afgelopen tijd verbeterd, maar er moet nog het nodige werk worden verzet om dusdanig vertrouwen te bouwen dat de oorlog in buurland Afghanistan gewonnen kan worden. Dat heeft de Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, John Allen, woensdag gezegd.

Het feit dat de leiders van beide landen weer in overleg met elkaar zijn getreden is een positief signaal, aldus Allen. Toch is nog niet alles koek en ei. Om de oorlog te winnen moet Pakistan bereid zijn de strijd aan te gaan met opstandelingen die zich aan de Pakistaanse kant van de grens schuilhouden, zei de bevelhebber.

Will Smith betreurt tik zoenende journalist niet

Will Smith heeft geen spijt van de tik die hij vrijdag verkocht aan een Oekraïense journalist. De verslaggever wilde Smith een zoen geven en daar was de acteur niet van gediend. "Het was heel ongemakkelijk", zegt Smith, die de journalist als reactie een tik op zijn wang gaf.

De Oekraïner stapte tijdens de première van Smiths film Men in Black 3 in Moskou op de acteur af. "Hij zei: ik ben je grootste fan, mag ik een knuffel?", vertelt de acteur in de talkshow van David Letterman. "Dus ik wilde de grappenmaker een knuffel geven en toen probeerde hij me te zoenen."

De verslaggever werkt voor een televisieprogramma en probeert vaker beroemdheden een kus te geven. Volgens de 43-jarige Smith kwam het team dat bij de show hoort zijn excuses aanbieden. "Ze zeiden: sorry, maar dit is wat hij doet."

Spaanse kompels staken ondergronds

Acht Spaanse mijnwerkers houden onder de grond een sit-in protest tegen de bezuinigingen op de mijnbouwsector die de regering in Madrid wil doorvoeren. Dat heeft een woordvoerder van de vakbond van mijnwerkers woensdag gezegd.

Zo'n achtduizend kompels namen woensdag deel aan de eerste van vier stakingsdagen deze maand. Ze protesteren tegen het plan om de subsidie op de sector te verlagen van driehonderd tot honderd miljoen euro.

De acht mijnwerkers die zich onder de grond verzetten tegen de regeringsplannen zijn van plan het zonlicht pas weer tegemoet te treden als er een oplossing is gevonden voor het arbeidsconflict.

Bird Mania 3D

Een veelgehoorde klacht over 3DS-games is dat ze te duur zijn. In de winkel betaal je al snel veertig euro voor een game en zelfs in de eShop zijn games van rond de tien euro geen uitzondering. Toch is er goed nieuws dankzij Bird Mania 3D. Deze game, die speciaal voor 3DS ontwikkeld is, kost je slechts twee euro's! Daarmee plaatst het zichzelf en ook de 3DS in een markt waar miljoenen in omgaan dankzij titels als Angry Birds, Fruit Ninja en Doodle Jump.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.