Percentage JA-stemmers groeit
Voor de eerste keer sinds men peilt hoe de Nederlanders gaan stemmen bij het referendum voor de Europese Grondwet, groeit het percentage kiezers dat JA wil stemmen. In een peiling van Maurice de Hond, uitgevoerd in opdracht van de NOS, zijn de voorstemmers gestegen naar 43%. Afgelopen zaterdag was dat nog 40%.
Zaterdag peilde De Hond 60% NEE-stemmers, nu is dat 57%. De onderzoeker zegt dat de trend keert doordat meer voorstanders van plan zijn om te gaan stemmen. De verwachte opkomst is sinds zaterdag namelijk gestegen van 43 tot 46%. Volgens De Hond kan het op 1 juni, als deze trend zich doorzet, nog spannend worden.
Waarschuwing
Voorzitter Josep Borrell van het Europees Parlement waarschuwde vandaag voor de gevolgen van een Nederlands 'NEE'. Dan verliest Europa de economische strijd met de Verenigde Staten en China, zo zei de Spaanse EP-voorzitter tijdens een bezoek aan Den Haag: ''Bij een nee bij het referendum wordt Europa geen grote speler en gaan we terug naar een bipolaire wereld met twee machtsblokken: de Verenigde Staten en China.''
Volgens hem is Europa ook verbaasd en verrast over de tegenstand in één van de zes oprichters van de Europese Unie. Hij meent dat de Nederlandse bevolking bang is voor het onbekende. De NEE-campagne verkondigt bovendien veel onzin, zo zei Borrell.
Hij acht het uitgesloten dat er opnieuw onderhandeld zou kunnen worden over de tekst van de Grondwet: ''Dat kan alleen als alle 25 landen het daar unaniem over eens zijn en die eensgezindheid is er niet.''
Steun
De voorstanders van de grondwet kregen vandaag steun van negen ministers van Staat die een gezamenlijke verklaring uitgaven. De oud-premiers Dries Van Agt, Piet De Jong, Wim Kok en Ruud Lubbers alsmede de oud-ministers Hans van den Broek, Jos van Kemenade, Max van der Stoel, Hendrik Toxopeus en Hans Van Mierlo noemen de grondwet ''het beste resultaat'' waarover de lidstaten het in Europa eens konden worden en een ''logische stap in de richting van een Europa dat meer samenwerkt waar dat mogelijk is en dat meer integreert waar dat nodig is''.
In de Tweede Kamer is de steun voor de Grondwet groot; 85% van de Kamerleden zijn voor: PvdA, CDA, VVD, GroenLinks, D66 en de Groep Lazrak. Tegen zijn SP, LPF, ChristenUnie, SGP en Wilders. Ook Lodewijk De Waal van de FNV, groot tegenstander van dit kabinet is voor. Volgens hem worden de rechten van arbeiders in de Grondwet beter beschermd.
Maatschappelijke organisaties
Een aantal grote maatschappelijke organisaties die voor de Grondwet zijn: vakbond FNV, werkgeversoganisatie VNO, Stichting Natuur en Milieu, de Rooms katholieke kerk, het Turkse Milli Görüs, IKV (Inter Kerkelijk Vredesberaad), NOC*NSF, Nederlands Juristencomité voor de Mensrechten, EnergieNed, KPN, Transport en Logistiek Nederland en De Nederlandsche Bank.
Geen stemadvies/neutraal zijn onder meer: Consumentenbond, Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, landbouworganisatie LTO en de ANWB.
Tegen de EU-Grondwet zijn onder andere: Stichting Dierenrechten Europa, Gaykrant, Vereniging Democratisch Europa en de Partij voor de Dieren.
= = =
Zie voor meer info: U komt toch ook? en Grondwet Europa of het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!.