Zeeland verwerpt referendum Hedwigepolder

De provincie Zeeland ziet niets in het houden van een referendum over de kabinetsplannen om de Hedwigepolder gedeeltelijk onder water te zetten. Een motie daartoe van de PVV werd vrijdagmiddag verworpen door de Zeeuwse Provinciale Staten. Onder meer het CDA stemde tegen het voorstel.

Het houden van een volksraadpleging is een keiharde voorwaarde van de PVV. Zonder referendum zal de gedoogpartij 'geen millimeter steun' geven aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), twitterde Geert Wilders donderdagavond nog. Tweede Kamerlid Richard de Mos (PVV) stuurde donderdag daarom aan op een opiniepeiling, mocht het voorstel voor een referendum worden verworpen.

Het provinciebestuur liet eerder deze week al weten dat het kon instemmen met de plannen van Bleker om de Hedwigepolder voor één derde onder water zetten, samen met nog een paar andere gebieden. Dat is nodig om de natuur te herstellen die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde, om zo de haven van Antwerpen bereikbaar te houden.

De bewindsman heeft nog geen meerderheid in de Kamer voor zijn plan. Het debat daarover wordt volgende week voortgezet. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag dat hij de plannen van Bleker steunt.