Eerste hersenimplantaat verbindt gedachten met computer

Icoon Wetenschappelijk nieuws John Donoghue, hoofd van afdeling neurowetenschappen van de Brown University en tevens de stichter van de cyberkinetics, heeft met succes in samenwerking Gerhard Friehs, de neurochirurg van Brown University, een verbeterde techniek ontwikkeld zodat men met behulp van gedachten een computer kan besturen.

De BrainGate Neural Interface, vormt een brug tussen de hersenen van een persoon en een computer. Het vertaalt de hersenactiviteit tot een specifieke actie. Matthew Nagle, die compleet verlamd is vanaf zijn nek naar beneden toe, kan door middel van BrainGate een videospelletje spelen of zelfs tussen tv zenders schakelen door slechts zijn gedachten te gebruiken.

De techniek is complexer en beter dan wat vroeger is ontwikkeld. Eerder in 2003 werd simpele gedachtenbesturing verkregen door oppervlakkige hersengolven te meten: Gedachtenbesturing voor verlamden Er bestonden al andere technieken om ‘hands-free’ een computer te besturen. Die berusten echter niet op gedachtenbesturing, maar op besturing door middel van spieractiviteit.

BrainGate Neural Interface werkt op de volgende manier. Een siliciumchip wordt ingebed in de primaire motorschors van Matthew Nagle - het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de bewuste beweging. Wanneer Nagle "omhoog en links" denkt, ontstaat er een bepaalde hersenactiviteit dat direct overgebracht wordt naar een plug dat op de schedel zit. Via de plug worden de signalen versterkt en omgezet in optische gegevens en via optische kabels naar een computer verstuurd. BrainGate leert om patronen van hersenenactiviteit - in het bijzonder ingebeelde bewegingen van boven, onder, links en rechts - te associëren met een cursor beweging.

Cyberkinetics is enkel één van de vele laboratoria die momenteel aan hersen-computer interfaces werken. Veel van hen zijn gefinancierd door meer dan 25 miljoen dollar in subsidies van het Amerikaanse ministerie van Defensie, die een toekomst van militair-gecontroleerde robots voorziet.


De BrainGate Neural Interface op Matthew Nagle