Halfjaar cel geŽist tegen schophooligan

Tegen de 19-jarige Ajax-hooligan die in de bekerwedstrijd Ajax - AZ keeper Esteban belaagde is donderdag een halfjaar cel geëist. Daarnaast wil justitie dat hij vier maanden voorwaardelijk krijgt. Dat meldt de Amsterdamse zender AT5. Het OM beschuldigt Wesley van W. van man poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade.

Ook wordt de Almeerder verdacht van het overtreden van zijn stadionverbod van drie jaar, dat Ajax hem eerder al had opgelegd. Verder stond nog een mishandelingszaak uit februari open en laat het OM een eerder aan Van W. opgelegde voorwaardelijke werkstraf behandelen. Ajax heeft het stadionverbod van Van W. inmiddels verlengd tot dertig jaar.

De Almeerder zit al sinds zijn actie vast. Ondanks zijn stadionverbod lukte het hem vorige week woensdag de Arena te betreden. De hooligan viel in de wedstrijd AZ-keeper Esteban aan. Die kon een schop ontwijken en trapte vervolgens zelf twee keer op zijn belager in.

Esteban kreeg rood, waarop de Alkmaarse ploeg van het veld stapte. Het bekerduel tussen Ajax en AZ werd vervolgens gestaakt. Ajax stond op dat moment met 1-0 voor. De rode kaart die Esteban kreeg is inmiddels door de KNVB geseponeerd. De wedstrijd wordt 19 januari in zijn geheel en zonder publiek overgespeeld.

Ajax heeft ook een boete van tienduizend euro opgelegd gekregen. De Amsterdamse club is van plan die boete te verhalen op Van W. Verder wil de club het veiligheidsbeleid aanscherpen.

Het Openbaar Ministerie bepaalde zaterdag overigens al dat de Almeerder op dagen waarop Ajax speelt niet in de buurt van de Arena of in het centrum van Amsterdam mag komen.