Barroso trekt Commissie terug

José Manuel Barroso heeft vanmorgen vlak voor de stemming zijn voordracht voor de nieuwe Europese Commissie ingetrokken. De beoogd voorzitter van de Commissie deed dit onder grote druk van het Europees Parlement, dat dreigde de voltallige Commissie weg te stemmen. Het grootste struikelblok was de voordracht van de omstreden Italiaan Rocco Buttiglione. Het Europees Parlement heeft echter niet de mogelijkheid om een individuele commissaris weg te stemmen. Eerder weigerde Barroso nog zijn Commissie aan te passen.

Gisteravond werd al duidelijk dat de Commissie Barroso maar weinig kans had de stemming te overleven, omdat enkel een minderheid bestaande uit de christen-democraten en enkele liberalen achter de voordracht stond. Als het Parlement vandaag zijn veto had uitgesproken zou dat een unicum in de Europese geschiedenis zijn geweest.

Barroso zal nu samen met de verschillende regeringsleiders naar een oplossing zoeken. Het is mogelijk dat alleen met de verdeling van de posten wordt geschoven. De vraag is echter of het Parlement daar mee akkoord zou gaan. Een andere mogelijkheid is de vervanging van een aantal commissarissen. Daarbij zou het behalve om Buttiglione ook gaan om de Hongaar László Kóvacs (Energie), de Letse Ingrida Udre (Belastingen) en de Deense Mariann Fisscher Boel (Landbouw). Ook de positie van de Nederlandse kandidate Neelie Kroes lijkt in zo'n geval onzeker.

EU-voorzitter Nederland heeft intussen laten weten geen extra Europese top te organiseren. Waarschijnlijk zal de nu ontstane crisis vrijdag, tijdens de ondertekening van de Europese Grondwet in Rome, wel uitgebreid aan bod komen.

© VRT Nieuws
Het Europees Parlement viert feest na de aankondiging van Barroso