DNB: IJsland heeft Nederland voorgelogen

De IJslandse toezichthouder heeft Nederland voorgelogen over de financiële situatie van Landsbanki, de eigenaar van de internetspaarbank Icesave die tijdens de kredietcrisis failliet ging. Dat verklaarde Arnold Schilder woensdag tegenover de commissie-De Wit.

Schilder was destijds bij De Nederlandsche Bank (DBN) belast met het toezicht op de banken. Het is 'onacceptabel' dat achteraf blijkt dat IJsland DNB 'zo voor de gek' heeft gehouden, zei hij. Zo had de instroom van Nederlandse spaarders moeten worden geremd, maar dat is niet gebeurd. Daarover heeft DNB 'zeer indringende' gesprekken over gevoerd met de IJslandse toezichthouder.

"We hadden veel eerder veel beter geïnformeerd kunnen zijn over wat men in IJsland wel wist." Dat dit niet is gebeurd, is 'bezijden alles wat men van toezichthouders, maar ook van fatsoenlijke bankiers kan verwachten', aldus Schilder.

Met de ondergang van Icesave in 2008 werden 340 duizend Nederlandse en Britse rekeninghouders gedupeerd. De vergoeding waarop zij onder het IJslandse depositogarantiestelsel recht hadden, werd voorgeschoten door de Nederlandse en Britse overheden. Voor Nederland ging het om een bedrag van 1,3 miljard euro.