Weerstand tegen wet ID-kaart

De VVD heeft er moeite mee dat gemeenten nu alweer geld mogen vragen voor de ID-kaart, terwijl dit nog wettelijk geregeld moet worden. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plaschaert vraagt zich af of dit stand houdt voor de rechter. "We kunnen ons niet een nieuwe flater veroorloven."

Daarom zou het beter zijn dat de wet pas geldig wordt als deze in het Staatsblad gepubliceerd is. Maar Hennis-Plasschaert wilde nog niet zeggen of ze een voorstelde wetswijziging van GroenLinks die dit regelt, gaat steunen. Ze wil eerst de antwoorden van het kabinet afwachten.

Eerder al zei PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen dat minister Donner (Binnenlandse Zaken) de wet van tafel moeten halen. Om kosten te drukken zou het document tien jaar geldig moeten zijn. Voor ouderen kan de kaart onbeperkt geldig worden. Mensen met een paspoort of rijbewijs hoeven niet te betalen voor een ID-kaart, aldus de PvdA.

Voor invoering met terugwerkende kracht heeft Donner ook geen goede argumenten, vindt Heijnen. Dat alleen mensen die bezwaar maakten tegen de leges deze terug kunnen krijgen, noemde hij 'klassebureaucratie'. Brave burgers die geen bezwaar maakten, worden daarvan de dupe.

Net als D66 hekelde Heijnen dat Donner kennelijk geen rekening had gehouden met de uitspraak van de Hoge Raad. Daardoor moest hij snel met een noodwet komen. D66-Kamerlid Gerard Schouw vroeg om de behandeling van de noodwet aan te houden om er beter over te kunnen praten. De regering krijgt zo meer tijd om in te gaan op de kritiek van de Hoge Raad.

Ook de ChristenUnie keerde zich tegen de terugwerkende kracht. GroenLinks wil de ID-kaart gratis houden tot de wet klaar is.

En ook de SP vindt dat de ID-kaart zou gratis moeten blijven. De kaart is verplicht, dus de overheid mag er geen geld voor vragen. Dat zei SP-Kamerlid Ronald van Raak woensdag tijdens een debat over de ID-kaart. De SP vindt dat wetten slechts bij uitzondering met terugwerkende kracht mogen ingaan. Daar is nu geen sprake van.