CDA is fraude met toeslagen zat

Het CDA is de fraude met de toeslagen meer dan zat. In Kamervragen aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) eist Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) dat hier voor eens en voor altijd een eind aan wordt gemaakt.

De bewindsman moet ervoor zorgen dat dit 'nooit, maar dan ook helemaal nooit meer kan voorkomen', laat Omtzigt maandag weten. Het Kamerlid is 'behoorlijk perplex' van de berichtgeving in nrcnext. Die krant schreef dat honderden, en mogelijk zelfs duizenden mensen gedupeerd zijn als gevolg van fraude met huur-, zorg- en kinderopvangtoeslagen.

De toeslagen zouden naar een ander bankrekeningnummer zijn weggesluisd, maar de belastingdienst eiste het geld in veel gevallen wel terug. De fraudeurs maakten gebruik van willekeurige DigiD-handtekeningen.

Omtzigt eist met spoed opheldering van Weekers. Hij vraag zich af 'hoeveel gevallen van fraude er moeten zijn voordat het enorme lek gedicht wordt'. Ook wil hij weten om hoeveel geld het gaat. De gedupeerde mensen dienen tenslotte een 'oprecht excuus' te krijgen voor de gang van zaken bij de belastingdienst, aldus de CDA'er.

Het ministerie van Financiën kon niet aangeven om hoeveel gevallen het gaat.