Nieuws
Deel vikingschip uit 1009 ontdekt

Waarschijnlijk was Vlaardingen opgenomen in een internationaal handelsnetwerk tussen Deense vikingen en Friese kooplieden. Eerder werd er al in Tiel een deel van een Engels vikingschip ontdekt. Het vermoeden bestaat dat dit ook deel uitmaakte van het netwerk.
Uit het onderzoek bleek ook dat er in de kisten hout uit Noordwest-Europa zat. Volgens De Ridder is het dan ook goed mogelijk dat niet alleen de vikingen, maar ook de oude Friezen vikingschepen bouwden. Tot nu toe was onbekend met wat voor schepen Nederlanders en Vlamingen de Noordzee bevoeren.
In 2002 werden er in Vlaardingen vijftig grafkisten in het oude centrum van de stad ontdekt. Een groot deel van het onderzochte hout zou schroothout zijn, maar andere planken bleken afkomstig te zijn van schepen, waaronder drie vikingschepen.
Bij de opgraving in het centrum van Vlaardingen werd ook een zeldzame boomstamgrafkist met een lengte van twee meter ontdekt.
edit: Blanchimont was me voor foto
ik vond het HUMOR fotofoto
laat hem
Weet even niet wat ik mij daar nou bij voor moet stellen. Iemand ?
Dat eerste schip was inderdaad mooi om te zien, althans... wat je er van kon zien ^_^;
Quote:
Dat zou best kunnen ja, aangezien de Friezen ook familie waren van Noordelijke volken aanngezien de 1e Friezen ook uit Scandinavie kwamen.
Ze hadden dezelfde religie enz. Dus met de scheepdsbouw zou dat inderdaad best wel kunnen.
dan ga ik even kijken morgen foto
Wodan!
Michiel Adriaanszoon de Ruyter
Een goeie vertaling in modern Engels: http://www.lone-star.net/literature/beowulf/
Fryslân boppe foto
ik hoop dat ze het goed doen
Michiel Adriaanszoon de Ruyter
Er is al een film Beowulf met Christopher Lambert (Highlander) en ik zit even te denken: of ik heb hem niet gezien omdat ie zo slecht was of ik heb hem gezien en ben het vergeten omdat ie zo slecht was foto
ik bedoel zo'n schip wordt niet uit 1 boom gekapt, mag je van uitgaan..
als je aan je geliefde ringen kan zien dat de ene boom 80 jaar oud is en de andere 93, wat wil je daarmee?
dat hout groeit niet door in dat schip hoor... da's dood, dat blijft hetzelfde zo lang als dat schip drijft & zinkt, tot het weg rot foto
maar goed... misschien waren er bepaalde documenten over de bouw.. of staat het jaartal in het schip gekerfd. weet ik veel. gebruikten die vikingen dezelfde jaartelling?
edit: typo
dan werden wir, um so mehr, einer Einheit werden.
Koolstof-14 (14C) is een isotoop van koolstof die wordt aangemaakt in onze atmosfeer uit stikstofkernen, door kernreacties ten gevolge van de kosmische straling waaraan de aarde voortdurend bloot staat.
Planten nemen deze licht radioactieve vorm van koolstof op via hun gaswisseling en bouwen deze in door hun fotosynthese en stofwisseling, net als dieren die van die planten leven, en daarna weer dieren die van dieren leven, enzovoort. Alle levende wezens hebben in hun lichaam dus dezelfde verhouding tussen 14C en de stabiele koolstofisotopen als bestaat in de atmosfeer.
Zodra echter de dood intreedt houdt de uitwisseling van koolstofbevattende verbindingen op, en gaat het gehalte aan koolstof-14 dus (zeer langzaam) afnemen. Zoals alle radioactieve isotopen vervalt 14C met een constante snelheid, die (nagenoeg) niet door externe invloeden verandert. De halfwaardetijd van 14C is 5580 jaar, ongeacht wat er chemisch met het materiaal gebeurt. Dat wil zeggen dat na 5580 jaar de helft van alle 14C is verdwenen, na 2 maal 5580 driekwart, en na 55800 jaar 99,9%. Materiaal dat erg oud is (bijvoorbeeld steenkool) zal daarom vrijwel geen 14C meer bevatten. Met behulp van massaspectrometrie kunnen de relatieve gehaltes aan verschillende isotopen nauwkeurig worden bepaald.
Het radioactieve 14C vormt dus een 'klok' die tikt met constante snelheid. De aanvangsconcentratie van het 14C is echter niet altijd gelijk, (met andere woorden: de klok is niet altijd precies even goed opgewonden op het moment dat de dood intreedt), omdat het productieproces, en daarmee het 14C gehalte van de atmosfeer, een beetje wisselvallig is.
Gelukkig bestaat er daarnaast de dendrochronologie die door jaarringenonderzoek van (zeer) oude nog levende bomen en opgegraven stammen van nog oudere dode bomen zowel een tot het jaar bekende ouderdom van die boom als een koolstofbevattend houtmonster van die ouderdom kan leveren. Hierdoor kon de ouderdomsschaal volgens de koolstof-14 methode aan de hand van de dendrochronologie tot tienduizend en meer jaren terug worden geijkt.
Zoals bij alle metingen het geval is zijn leeftijden bepaald door deze methode onderhevig aan een bepaalde onzekerheid. De grootte van de onzekerheid neemt toe naar mate het materiaal ouder is omdat er dan steeds minder 14C aanwezig is. Voor vondsten van de laatste paar duizend jaar werkt de methode echter prima en door verbeteringen in de meetmethoden is het mogelijk om met steeds kleinere hoeveelheden materiaal te volstaan. De grens ligt bij ongeveer 50.000 jaar
ik bedoelde, ze gaan een nieuwe maken, die zover ik weet (en hoop) trouw is aan het verhaal.
Michiel Adriaanszoon de Ruyter
http://www.vlaardingen.nl/smartsite6487.html
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken