Kabinet komt bijeen op Catshuis

Het hele kabinet komt vrijdagmiddag bijeen op het Catshuis, de ambtswoning van premier Mark Rutte (VVD). De ministers en staatssecretarissen gaan terugkijken op het eerste halfjaar van het kabinet en vooruitkijken naar het komende jaar, zei Rutte.

"Je bent altijd bezig met de dingen van de dag, dus af en toe moet je tijd nemen om je met elkaar af te vragen hoe al die dingen passen in het grotere beeld, in onze visie op de toekomst van Nederland", zei Rutte. Hij wil dat om de drie tot zes maanden herhalen.

Concrete bezuinigingsplannen, waarover de komende maanden ook moet worden besloten, komen niet aan de orde. "We gaan niet praten over een miljard meer of minder op bepaalde posten."

De bewindslieden gaan alleen praten. In tegenstelling tot sommige eerdere kabinetten worden er geen andere activiteiten ondernomen die de teamgeest moeten bevorderen. "Dingen als samen een rots afdalen, dat werkt niet", zei Rutte. "Op maandag heb je een leuk effect bij de koffieautomaat, maar daarna is het weer weg."