Brinkman: Hoofddoekverbod in provinciehuis

Hero Brinkman, PVV-lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland, wil het provinciehuis tot verboden terrein voor hoofddoekjes verklaren. Daarmee gaat hij verder dan het PVV-verkiezingsprogramma.

In dat verkiezingsprogramma spreekt de PVV zich enkel uit tegen het dragen van hoofddoekjes door ambtenaren en bestuurders: die zouden het 'goede voorbeeld' moeten geven. Brinkman gaat in een interview met Het Parool echter een stap verder en zegt dat als het aan hem ligt, ook bezoekers met een hoofddoekje het Noord-Hollandse provinciehuis niet inkomen.

 Paviljoen Welgelegen, provinciehuis Noord-Holland (foto: Robert Smit)"Voor ons staat het hoofddoekje symbool voor de onderdrukking van de vrouw. Symbolen zijn belangrijk", aldus de lijsttrekker voor de verkiezingen die op 2 maart plaatshebben.

Voor officieel bezoek wil Brinkman geen uitzonderingen maken. Op de vraag of hij als Statenlid de met hoofddoek getooide stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oost, Fatima Elatik, in het provinciehuis zou ontvangen, antwoordt hij afwijzend. "Ik ga met iedereen praten, maar ze komt het provinciehuis niet in. We zullen ergens anders moeten afspreken."