Mark Rutte politicus van het jaar

VVD-leider Mark Rutte is uitgeroepen tot politicus van het jaar 2010. De parlementaire pers verkoos de premier boven respectievelijk Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV). De trofee werd zondagmiddag in Den Haag uitgereikt door VVD-minister Ivo Opstelten.

Rutte was erg ingenomen met de prijs. Hij zei het leuk te vinden dat ook Verhagen en Wilders hoog zijn geëindigd. Verhagen gaf in een reactie complimenten aan Rutte. "We hebben afgelopen zomer leiderschap getoond. Dat belooft veel goeds." Ook SP'er Emile Roemer, die vierde werd, feliciteerde Rutte. Ab Klink (CDA) werd vijfde.

De pers verkoos Kamerlid Wouter Koolmees, financieel specialist van D66, tot politiek talent van 2010. Voor die titel kwamen alleen politici in aanmerking die na de laatste Tweede Kamerverkiezingen in juni voor het eerst actief werden in de landelijke politiek. Koolmees was zeer vereerd. Naast de D66'er waren de andere genomineerden staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA), Metin Çelik (PvdA), Elbert Dijkgraaf (SGP) en Jesse Klaver (GroenLinks).

'De deur' van de fractiekamer van het CDA werd door het publiek uitgeroepen tot politiek moment van het jaar. Daar stond de parlementaire pers urenlang tegenaan te staren, terwijl de CDA-fractie delibereerde over de problemen rond de formatie.

Het was de achtste keer dat het Radio 1 Journaal de verkiezing organiseerde. Vorig jaar riepen Haagse journalisten Alexander Pechtold (D66) uit tot beste politicus.


Mark Rutte politicus van het jaar (Foto: Novum)