Poetin bekritiseert Westen om Assange

Het Westen heeft zo zijn eigen problemen als het gaat om democratie. Dat blijkt volgens de Russische premier Vladimir Poetin uit de arrestatie van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Poetin zei dit tijdens een interview waarin hem werd gevraagd te reageren op de gelekte diplomatieke memo's van de Verenigde Staten. In de memo's wordt Rusland afgeschilderd als ondemocratisch en corrupt tot op het hoogste niveau.

"Denkt u dat de Amerikaanse diplomatieke dienst een kristalheldere bron van informatie is? Denkt u dat echt?", zo zei Poetin, die zichtbaar geagiteerd was door de vragen. "Als het Westen democratisch is", zo zei Poetin vervolgens, "waarom werd meneer Assange dan weggestopt in een gevangenis? Is dat democratie?". Volgens Poetin verwijt de pot de ketel dat hij zwart ziet.

Eerder deze maand reageerde Poetin tijdens een interview met de Amerikaanse televisiepresentator Larry King ook al geprikkeld op de beschrijving van Rusland als een 'virtuele maffiastaat'. Een beschrijving van een Amerikaanse diplomaat van Poetin en de Russische president Medvedev als 'Batman en Robin' noemde Poetin 'arrogant, grof en onethisch'.