WikiLeaks: China gaf opdracht hacken Google

De Chinese regering gaf opdracht voor cyberaanvallen tegen Google. Dat staat in documenten die klokkenluidersorganisatie WikiLeaks openbaar heeft gemaakt. Daarnaast eiste een van de Chinese leiders actie toen bleek dat er op Google zoekresultaten naar voren kwamen waarin kritiek op hem werd geuit.

In de documenten van de Amerikaanse ambassade worden contacten van Amerikaanse diplomaten geciteerd die stellen dat de regering achter de aanvallen zat. De details konden echter niet worden geverifieerd. De Amerikaanse krant The New York Times zegt een van de contacten te hebben geïnterviewd en die beweert niet te weten wie er achter de aanvallen door hackers zit.

Uit de documenten komt naar voren dat propagandachef Li Changchun, de op vier na hoogste functionaris van het land, en Zhou Yongkang, veiligheidschef, leiding zouden hebben gegeven aan het hacken van de site van Google. Het is onduidelijk of de Chinese president Hu Jintao en premier Wen Jiabao van de cyberaanvallen op de hoogte waren.

Li gaf drie ministeries opdracht een rapport over Google te schrijven en 'te eisen' dat het bedrijf zijn 'illegale activiteiten' stopzet toen hij negatieve berichten over zichzelf vond en erachter kwam dat de internationale site van Google ongecensureerd is en dat er vanaf de Chinese site naartoe gegaan kan worden.

De relatie tussen China en Google is gespannen sinds de in de Verenigde Staten gevestigde zoekmachinegigant in januari niet meer met de Chinese censuur wilde samenwerken nadat er aanvallen waren uitgevoerd om in te breken in e-mailaccounts van mensenrechtenactivisten. Google wilde destijds niet zeggen of de Chinese regering ermee te maken had.