'Nog dit jaar dag en nacht bevallen in ziekenhuis'

Het kabinet wijst nog dit jaar ziekenhuizen aan waar dag en nacht verloskundige zorg moet worden geboden. Dat zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), meldt de Volkskrant.

Ze reageert daarmee op een onderzoek van het UMC Utrecht dat woensdag naar buiten kwam. Daaruit bleek dat bij thuisbevallingen 2,3 keer zoveel baby's om het leven komen als bij ziekenhuisbevallingen.

De maatregel is de belangrijkste en duurste om de hoge babysterfte in Nederland terug te dringen. Over het verloskundige systeem in Nederland is al jaren veel te doen. De babysterfte in Nederland is hoger dan in de meeste andere Europese landen.

De maatregel komt niet geheel onverwacht. Eerder adviseerde een stuurgroep al dat iedere barende vrouw 24 uur per dag binnen een kwartier in een ziekenhuis moet kunnen worden geholpen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen adviseert volgens de krant de 24-uurs zorg in 62 ziekenhuizen aan te bieden. Dat zou een bevalling zo'n vijfhonderd euro duurder maken, waardoor iedere bevalling drieduizend euro kost.


(Foto: Novum)