Nederland passeert Turkije op UEFA-coëfficiëntenlijst

De Nederlandse ploegen hebben afgelopen week goede zaken gedaan met betrekking op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Dankzij de resultaten van de clubs steeg Nederland naar de negende plaats ten koste van Turkije.

De Turken zijn Europees gezien met nog maar twee clubs actief. Bursaspor mocht het in de Champions League opnemen tegen Manchester United en verloor met 1-0. Ook Besiktas wist de volle buit niet te pakken. In eigen huis verloor de Turkse ploeg met 1-3 van FC Porto.

Voor Nederland presteerden Ajax en PSV het best. Ajax won in de Champions League op eigen veld met 2-1 van AJ Auxerre, terwijl PSV hun Europa League-wedstrijd tegen Debreceni VSC ook in winst omzetten (1-2). Ook de gelijke spelen van FC Twente (1-1 tegen Werder Bremen) en FC Utrecht (1-1 tegen Steaua Boekarest) leverden punten op voor de coëfficiëntenlijst. Alleen AZ wist geen extra punten te verdienen, getuige het 1-2 verlies tegen Dinamo Kiev.

Mocht Nederland de negende plaats op de coëfficiëntenlijst tot het eind van het seizoen vast weten te houden, dan mag de Nederlandse competitie in het seizoen 2012/2013 een extra ploeg afvaardigen aan de voorrondes van de Europa League. Komend seizoen moet Nederland drie ploegen afleveren. De goede resultaten van de Nederlandse ploegen komen te laat om daar nu nog verandering in te brengen.