Cohen: Wilders legt bom onder rechtspraak

PvdA-leider Job Cohen vindt dat Geert Wilders een 'bom onder de rechtspraak' legt door te stellen dat de rechter niet onafhankelijk is als hij niet wordt vrijgesproken. Volgens Cohen is het juist Wilders die met deze uitspraak de onafhankelijkheid van de rechter aantast.

Volgens Cohen vindt Wilders de rechter pas onafhankelijk als de PVV-leider zijn zin krijgt. "Dat zou iedereen wel willen die voor de rechter moet verschijnen. En dat is precies in strijd met het instituut van de onafhankelijke rechtspraak, waar Wilders op die manier een bom onder legt", zo stelt Cohen.

Wilders zei donderdag in Nieuwsuur dat als hij veroordeeld wordt 'miljoenen mensen terecht geen vertrouwen meer hebben in de rechterlijke macht'. Cohen noemt dat 'ernstig', omdat de rechterlijke macht 'tot de kernwaarden van onze Westerse samenleving' behoort.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet vrijdag na afloop van de ministerraad weten dat hij 'uiteraard het volste vertrouwen heeft in de rechtspraak in Nederland'. Op de uitlatingen van Wilders wilde hij verder niet ingaan.

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag volledige vrijspraak voor Wilders, die terechtstaat voor uitspraken over moslims. De rechter doet begin november uitspraak.


Cohen: Wilders legt bom onder rechtspraak (Foto: Novum)