Verhagen: waardering voor missie Uruzgan

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken laat per brief aan de Task Force Uruzgan weten dat de regering diep onder de indruk is 'van de professionaliteit en toewijding die alle uitgezonden Nederlandse militairen, diplomaten en ontwikkelingswerkers de afgelopen vier jaar hebben getoond'. Het commando over Uruzgan is vandaag aan een gecombineerde missie van de VS en Australië overgedragen.

Verhagen is vol lof over de 'gevaarlijke en complexe missie.' "Militairen, ontwikkelingswerkers en diplomaten zijn als nooit te voren gezamenlijk opgetrokken om de missie te volbrengen. De ervaringen die u in Afghanistan en Uruzgan hebt opgedaan, zijn van grote waarde in complexe conflicten waarmee de internationale gemeenschap te maken kan krijgen", zo schrijft de minister.

Verhagen belooft dat de missie in Uruzgan uitgebreid geëvalueerd zal worden door de regering. De afgelopen vier jaar zijn volgens hem niet voor niets geweest. "Vandaag past in elk geval vast te stellen dat u en uw voorgangers belangrijke en hoopgevende resultaten hebben geboekt, en dat de inzet van velen, waaronder het hoogste offer dat door 24 militairen is gebracht, de grootste waardering en respect van de regering geniet."

"De internationale gemeenschap en de NAVO helpen Afghanistan op eigen benen te staan, zodat het land zich teweer kan stellen tegen extremisten die het land willen gebruiken als broedplaats van wereldwijd terrorisme."