Stemmen met verlopen paspoort

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni mogen stemmers zich ook identificeren met een rijbewijs, paspoort of id-kaart die maximaal vijf jaar is verlopen. Hiermee wil het kabinet tegemoet komen aan oudere kiezers die vaak niet beschikken over een geldig legitimatiebewijs.

De verlopen documenten zijn ook geldig tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten die volgend jaar worden gehouden. Tegelijkertijd gaat het kabinet op zoek naar een structurele oplossing van dit knelpunt. In Nederland beschikt 1,4 procent van de mensen boven de 18 jaar niet over een id-bewijs; vier procent heeft een verlopen paspoort of identiteitskaart.

Uit een evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart blijkt dat ongeveer zestigduizend mensen uit het stemlokaal werden weggestuurd, omdat zij zich niet konden identificeren. Dertigduizend van hen kwamen vervolgens alsnog terug met een id-bewijs.

Het kabinet kondigt verder maatregelen aan om de kans op fraude te verkleinen. Na de gemeenteraadsverkiezingen werden in onder meer Rotterdam alle stemmen herteld, omdat er onregelmatigheden zouden hebben plaatsgevonden. Zo waren er berichten dat er meerdere mensen zich in één stemhokje bevonden.

Leden van het stembureau moeten daarom beter toezien op de handhaving van de orde in het stemlokaal en moeten ook voorkomen dat meerdere kiezers zich in het stemhokje bevinden, vindt het kabinet. Ook moeten volmachten beter worden gecontroleerd.