Kritiek op Balkenende houdt aan

Na de val van het kabinet Balkende IV, is de kritiek op haar leider niet minder geworden. Sterker nog, de kritiek vanuit de eigen partij op de lijsttrekker wordt alsmaar luider. Vooral vanuit de agrarische achterban wordt openlijk getwijfeld of Balkenende wel de juiste man is om de CDA-lijst aan te voeren bij de aankomende verkiezingen.

"Den Haag veroorzaakt een breuk en de regio betaalt het gelag", zegt Albert Schol, secretaris van de Gelderse CDA-bestuurdersvereniging. "Onze agrarische achterban loopt weg. Voor veel ondernemers is het CDA niet meer de vanzelfsprekende partij."

Verkeerd gezicht
Er wordt niet alleen openlijk getwijfeld aan de leiderschapskwaliteiten van de gevallen premier, maar het feit dat Balkenende alleen beschikbaar is als minister-president in een volgend kabinet is voor velen een doorn in het oog. De demissionair premier gaf onlangs aan niet in de kamer te gaan zitten als hij geen premier wordt.

Andries Houtakker, CDA-lijsttrekker in Sittard Geleen, vraagt zich af of het niet verstandiger was geweest om voor een nieuw gezicht te kiezen als lijstaanvoerder. "Het was niet onverstandig geweest een nieuwe kopman te zoeken."

Geen alternatief
Er zijn ook CDA'ers die Balkenende wel accepteren als lijsttrekker, zij het enkel 'bij gebrek aan een goed alternatief'. Maarten van den Tillaart, CDA-fractievoorzitter in Tilburg. "De jeu gaat eraf, zowel voor Balkenende zelf als voor de kiezer."

Volgens Theo Rietkerk, oud-Kamerlid en gedeputeerde in Overijssel, is er ook een ander probleem binnen het CDA. "Bos en Verhagen was het duo waardoor het mis is gegaan, net als in 2003. Zij moeten weg. Eén heeft dat net gedaan, nu de ander nog."

Ook kan Rietkerk zich voorstellen dat de partijleider de eer aan zichzelf houdt. "We hebben dan een next best. Nu Camiel Eurlings er niet meer is, zou ik zeggen: Jan Kees de Jager als lijsttrekker en fractievoorzitter in de Kamer. Ank Bijleveld als nummer twee en dan Cees Veerman als premierskandidaat."