Winkeliers willen uitstel inperking koopzondagen

De winkeliers denken voordeel te kunnen halen uit de val van het kabinet. Detailhandel Nederland stelt vandaag dat de voorgenomen beperking van het aantal koopzondagen controversieel is en de Eerste Kamer dit wetsvoorstel voorlopig niet moet behandelen.

Gemeenten kunnen volgens de belangenorganisatie samen met de detailhandel wel bepalen of en hoeveel koopzondagen er zijn. Gemeenten mogen nu maximaal twaalf koopzondagen per jaar hebben. Steeds meer gemeenten omzeilen deze regel echter, door een gedeelte van de stad aan te merken als toeristisch gebied. Daar mogen de winkels elke zondag open zijn. In het voorstel staat onder meer dat gemeenten voortaan moeten aantonen dat echt sprake is van toerisme.

Detailhandel Nederland wil dat de toerismebepaling wordt geschrapt, omdat koopzondagen niets met toerisme te maken zouden hebben. "Zeker in de huidige economische tijd is omzetzekerheid voor ondernemers en baanzekerheid voor werknemers van groot belang."

De coalitiepartijen in de Tweede Kamer, onder aanvoering van de ChristenUnie, steunen de inperking. Onduidelijk is of en wanneer de Eerste Kamer het onderwerp behandelt. Wanneer de nieuwe regels ingaan, is dan ook nog niet duidelijk. Aanvankelijk was 1 januari 2010 de bedoeling, later was er sprake van een jaar uitstel. Het CDA pleitte eerder voor 1 juli.