Anatomiemonument terbeschikkingstellers

Op het terrein van UMC St. Radboud wordt morgenmiddag een monument onthuld ter ere van mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld van de wetenschap. Een woordvoerster van de instelling heeft dat vandaag gezegd naar aanleiding van berichtgeving daarover in Trouw. Bij de onthulling worden zo'n achthonderd nabestaanden verwacht, aldus de zegsvrouw.

Volgens haar kan het monument een plek worden voor nabestaanden om hun overleden dierbaren te herdenken. Het lichaam van mensen die dat ter beschikking stellen, wordt kort na het overlijden doorgaans opgehaald. "Nabestaanden zien hun dierbaren daarna helemaal niet meer. Dat is best vreemd." Het monument is er ook voor de studenten, uit respect voor de mensen die het hen mede mogelijk maken anatomie te studeren.

Het gedenkteken is gemaakt door de oud-arts/anatoom (en amateur beeldhouwer) Joop van der Straaten. Hij is verbonden aan het Museum voor Anatomie en Pathologie van het Radboud. Het stelt onder andere een feniks voor, een Griekse mythologische figuur die uit zijn eigen as kan herrijzen.