FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 oktober 2009

Force India's kampen met gebrek aan grip

De Force India's van Vitantonio Liuzzi en Adrian Sutil kwamen er tijdens de kwalificatie in Abu Dhabi niet aan te pas. De bolides eindigden op zeventien en achttien, terwijl ze er in de vrije trainingen nog goed bij zaten. De oorzaak wordt gezocht in het gebrek aan grip.

"Ik was blij na de eerste run na Q1 omdat de auto goed aanvoelde, maar na het wisselen van de banden leek alle grip opeens weg te zijn," zei Liuzzi die net als teamgenoot Sutil met dezelfde problemen kampte. "Normaal gesproken verbetert de baan als we meer rijden, maar dit was erg vreemd. We hadden in Q2 kunnen staan, dus we moeten uitvinden waar het aan lag. Met veel brandstof gaan we goed, dus ik denk dat plaats tien mogelijk moet zijn."

Tientallen arrestaties bij protest in Moskou

Tientallen mensen zijn vandaag in Moskou aangehouden tijdens een demonstratie voor meer vrijheid in Rusland. De politie maakte melding van vijftig arrestaties, terwijl de organisatoren van de betoging stelden dat circa zeventig mensen waren opgepakt.

Een paar honderd mensen deden mee aan de betoging, waarvoor de autoriteiten geen vergunning hadden afgegeven. De politie en andere veiligheidsdiensten waren massaal aanwezig op het plein enkele kilometers ten noorden van het Kremlin, waar de demonstratie werd gehouden. Zij blokkeerden de toegang tot het plein om te voorkomen dat meer mensen zich zouden aansluiten bij de betogers.

De 82-jarige Ljoedmila Aleksejeva was een van hen. Onlangs kreeg de mensenrechtenorganisatie Memorial, waarvoor Aleksejeva actief is, nog de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van het Europees Parlement. De activiste droeg een schort met daarop de tekst 'Respecteer de Grondwet'.

Jie verliest van mondiale nummer één

Op de nieuwste wereldranglijst is de Chinese badmintonster Wang Lin sinds dit weekend de nieuwe nummer één. Dus was ze in het Stade Pierre de Coubertin in Parijs 'verplicht' om te winnen van de Nederlandse Yao Jie.

Dat gebeurde in de halve finale van de Yonex French Super Series ook, maar niet nadat Jie in de eerste game lange tijd de beste van het spel had gehad. Ze leidde zelfs met 20-18, maar wist de gamepoints niet te benutten. Toen de rook eenmaal opgetrokken was, bleek de Nederlandse met 20-22 en 8-21 verloren te hebben.

Maar voor de derde keer op rij maakte Jie grote indruk. Twee weken terug won ze de Yonex Dutch Open, een week later bereikte ze de halve finale van de Denmark Super Series waarin ze verloor van latere winnares Tine Rasmussen. En deze week behoorde ze opnieuw bij de beste vier van een Super Series-toernooi.

Ongetwijfeld leidt dat binnenkort opnieuw tot een stijging op de ranglijst. Maar misschien wel het meest opvallend: de beste badmintonster van Nederland en oud-Europees kampioene neemt over een maand afscheid van het internationale podium. Dat maakte ze tijdens de Yonex Dutch Open bekend.

Räikkönen: "Elfde was maximaal haalbare"

Ferrari-coureur Kimi Räikkönen zegt dat een elfde startplaats in Abu Dhabi het maximaal haalbare was. De Fin liep met de F60 op zes honderdste van een seconde de derde kwalificatiesessie mis en vindt dat hij niet sneller kon op Yas Marina.

"Vandaag hebben we het maximale uit de auto gehaald. We waren jammer genoeg niet goed genoeg om door te dringen tot Q3. Na gisteren wisten we al dat het lastig zou gaan worden, dus dit resultaat is geen verrassing. Het gaat lastig worden in de race, hoewel we daarin beter zijn dan in de kwalificatie," zei Räikkönen.

Akkoord onderzoek rechtshandhaving op Aruba

Nederland en Aruba zijn overeengekomen op welke manier er een wetenschappelijk en onafhankelijk onderzoek moet worden uitgevoerd naar rechtshandhaving en bestuur op het eiland.

Dat kondigde staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) vandaag aan op Aruba. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Nederland heeft al een voorstel gedaan over de vraagstelling, Aruba reageert daar binnen enkele weken op.

Uitslag FC Groningen - AZ

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen FC Groningen en AZ. Hieronder vind je de uitslag.

FC Groningen - AZ 0-1
85’ Lens 0-1

Toeschouwers: 22.000
Scheidsrechter: Van Sichem
Stadion: Euroborg
Gele kaart: Menting (FC Groningen), Holman, Pellè, Schaars, Romero (AZ)

Opstellingen

FC Groningen: Luciano, De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman, Ajilore, Lovre, Bacuna, v.d.Laak, Nordstrand (Menting/80), Enevoldsen (Matavz/74)

AZ: Romero, Swerts, Moisander, Moreno, Poulsen, Dembélé, Mendes da Silva, Holman (Klavan/87), Schaars, Martens (Wernbloom/77), Pellè (Lens/80)

Evans vertrekt bij Lotto

Cadel Evans zal komend seizoen niet uitkomen voor zijn huidige ploeg Omega Pharma-Lotto. Waar de wereldkampioen naartoe gaat is nog niet bekend.

Evans maakt gebruik van een clausule in zijn contract die het mogelijk maakt te vertrekken en wil bij een ander team proberen optimaal te presteren in de Tour de France.

"Het hoort tot de doelstellingen van de ploeg om talent te doen ontbolsteren op continue en eerlijke wijze.En daarbij hoort dat, eenmaal de top bereikt,soms door renners andere horizonten worden opgezocht", aldus een zinsnede in het
persbericht van de ploeg.

Balkenende: geen kandidaat voor EU-baas

Premier Jan Peter Balkenende houdt vol dat hij geen kandidaat is om de eerste president van de Europese Unie te worden. Hij benadrukte dat vandaag op het CDA-partijcongres in Utrecht, daags na de Europese top in Brussel waar een beslissing over de benoeming van de EU-president vooruit werd geschoven.

Balkenende repte met geen woord over die bijeenkomst, waar hij gisteren wel voor het eerst de mogelijkheid openhield dat hij naar Europa vertrekt. Balkenende: "Ik heb al eerder gezegd dat ik geen kandidaat ben". In zijn toespraak voor een volgepakte zaal wilde hij er niet verder op ingaan.

"Het aardige van dit gespeculeer is overigens wel dat je het ene moment verguisd wordt en op het andere moment op handen wordt gedragen", zei hij.

In en buiten de zaal hielden prominente partijleden als de oud-premiers Dries van Agt en Ruud Lubbers, zelf ooit wel officieel in de race voor een EU-topfunctie, de boot af. Oud-Europees commissaris Hans van den Broek hield het kort. "Ik gun hem van harte de eer en ik hoop dat die blijft."

CDA-minister van Volksgezondheid Ab Klink wilde wel wat langer stilstaan bij het eventuele naderende vertrek van Balkenende, dat hij zou betreuren. "Ik vind het doodzonde als hij weg zou gaan." Maar Klink ging niet zover dat hij dat Balkenende kwalijk zou nemen. "Je stemt op een partij. Wij kennen geen gekozen minister-president. Wat niet wegneemt dat de lijsttrekker het gezicht is van de partij."

Maar die in Nederland gekozen regeling "waarborgt de continuïteit als een persoon wegvalt of iets anders gaat doen. Natuurlijk spelen personen een rol. Maar die zijn er ten behoeve van partij en programma." Volgens "gewoon partijlid" Alex van der Bijl uit Amsterdam zou het "voor het bestuur van het land" slecht zijn als Balkenende overstapt naar Europa. Balkenende moet daarom wat hem betreft blijven. Maar als hij toch zou weggaan, geeft Van der Bijl hoog op van Herman Wijffels als zijn opvolger. Die heeft de brede steun en bestuurlijke ervaring die volgens Van der Bijl nodig is in deze tijden van crisis. "Want wie het ook wordt, hij krijgt forse tegenwind."

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, getipt als eventuele interim-premier tot de nieuwe Kamerverkiezingen gepland voor mei 2011, zou niet zijn kandidaat zijn. Verhagen is in zijn woorden teveel "een CDA-gezicht". Vervroegde verkiezingen gezien de problemen noemt Van der Bijl een verspilling van tijd. "Het land moet goed bestuurd worden".


Balkenende: geen kandidaat voor EU-baas  (foto: ANP)

Nieuwe versnellingsbak voor Kovalainen

McLaren-coureur Heikki Kovalainen zal in de Grand Prix van Abu Dhabi vijf plaatsen naar achteren moeten starten. De versnellingsbak van de Fin moest na de kwalificatie gewisseld worden, nadat hij de bolide met problemen aan de kant moest zetten.

"Dit is een zeer teleurstellende uitkomst van mijn kwalificatie. Ik had vrijdag al kleine problemen met de versnellingsbak en tijdens de tweede kwalificatiesessie zat ik ineens vast in de tweede versnelling. Dat was erg frustrerend, want de auto was snel genoeg om in Q3 te kunnen komen," zei Kovalainen die de dertiende tijd reed, maar nu als achttiende moet starten.

Lijken gevonden in Amerikaans horrorhuis

De Amerikaanse politie heeft een gruwelijke ontdekking gedaan tijdens een inval in de woning van een verdachte van verkrachting in de stad Cleveland. In en rondom het huis werden lijken en lichaamsdelen gevonden van zeker drie en mogelijk zes slachtoffers van de 50-jarige Anthony Sowell, die al eerder een celstraf van vijftien jaar uitzat voor een verkrachting in 1989.

Dat meldde de BBC vandaag. De politie slaagde er niet in Sowell aan te houden. Er is inmiddels een beloning van 12.000 dollar (ruim 8.000 euro) uitgeloofd voor tips die leiden tot de aanhouding van de verdachte.

De politie viel de woning van Sowell gisteren binnen. De verdachte bleek niet thuis, maar de actie bleef desondanks niet zonder resultaat. Een van de gevonden lijken was begraven in de kelder van het pand. Onderzoek door forensische experts moet uitsluitsel geven over het exacte aantal stoffelijke overschotten.

De Vries zegeviert in Eindhoven

De vierde marathon in de strijd om de Marathon Cup, in Eindhoven, is gewonnen door Bob de Vries.

De schaatser van BAM reed in de slotfase weg uit een kopgroep van drie man en kwam alleen over de meet. Ingmar Berga en Kurt Wubben eindigden als tweede en derde. De Vries verstevigde met de winst zijn leidende positie in het algemeen klassement. Hij heeft nu 104,1 punten. De nummer twee, Sjoerd Huisman, volgt met 87 punten.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Mariska Huisman. De rijdster uit Andijk, die vorige week ook al in Amsterdam won, was Carla Zielman en Daniëlle Bekkering te snel af. Maria Sterk gaat nog wel aan de leiding in het klassement, maar heeft maar een punt voorsprong op Huisman.

Voorspellingen eerste pitstops Abu Dhabi

Het blog F1 Mole van BBC Sport heeft aan de hand van de startgewichten in Abu Dhabi van de Formule 1-wagens een voorspelling gedaan in welke ronde de top tien van de grid voor de eerste keer zal pitten.

Omdat de top tien niet meer mag bijtanken voordat de race begonnen is, zit er bij de laatste kwalificatiesessie zoveel brandstof in de tank om de eerste stint tot de eerste pitstop te rijden. Hoe meer brandstof erin zit, hoe langzamer de auto is in één ronde van de kwalificatie.

Zodra de gewichten bekend worden, kun je bepalen wie eigenlijk het snelste was in de kwalificatie, en ook wanneer het aannemelijk is dat er voor het eerst gestopt wordt voor brandstof.

Ook is de grid aan te passen aan de hoeveelheid brandstof, dus wie er vooraan had gestaan als gelet wordt op de brandstofhoeveelheden.

Grand Prix van Abu Dhabi

De race op Yas Marina lijkt een prooi te worden voor Lewis Hamilton. De Brit heeft een voorsprong van bijna een halve seconde op nummer twee Sebastian Vettel. De Duitser lijkt zeker te zijn van plek twee. Daar achter strijden Mark Webber, Jarno Trulli en beide Brawns van Rubens Barrichello en Jenson Button om de laatste plaats op het podium.

De eerste van de top tien die naar binnen moet voor brandstof is Robert Kubica. Hamilton zal in ronde zeventien van de 55 volgen. Vettel, Nick Heidfeld en Nico Rosberg zijn de laatsten uit de top tien die in ronde 19 de pits op moeten zoeken.

Aangepaste grid en 1e pitstops

GridCoureurGewicht (kg)Relatief verschil1e pitstop
1Lewis Hamilton658.5-lap 17
2Sebastian Vettel663+ 0,496lap 19
3Mark Webber660+ 0,721lap 18
4Jarno Trulli661+ 0,854lap 18
5Rubens Barrichello655+ 0,971lap 16
6Jenson Button657+ 1,001lap 17
7Nick Heidfeld664+ 1,186lap 19
8Robert Kubica654.5+ 1,196lap 15
9Nico Rosberg665+ 1,388lap 19
10Sébastien Buemi661.5+ 1,651lap 18

[NK] Loting dag 3

Op de derde dag van het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen staan vier afstanden op het programma: de 1.500 meter voor vrouwen, de 1.500 meter voor mannen, de vijf kilometer voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen. Hieronder het resultaat van de loting.

Loting 1.500 meter vrouwen:

1. Annouk vd.Weijden- Ingeborg Kroon
2. Rixt Meijer - Linda de Vries
3. Cindy Vergeer - Marit Dekker
4. Margot Boer - Lotte van Beek
5. Natasja Bruintjes- Linda Bouwens
6. Yvonne Nauta - Annett.Gerritsen
7. Janneke Ensing - Marije Joling
8. P.van Deutekom - Ireen Wüst
9. Diane Valkenburg - Marrit Leenstra
10. Roxanne v.Hemert - Laur.van Riessen
11. Elma de Vries - Jorien Voorhuis

Loting 1.500 meter heren:

1. Rigard v.Klooster- Jacques d.Koning
2. Berden de Vries - Michel Mulder
3. Tim Salomons - Robbert de Rijk
4. Pim Schipper - Kjeld Nuis
5. Pim Cazemier - Ted-Jan Bloemen
6. Ben Jongejan - Beorn Nijenhuis
7. Lars Elgersma - Remc.Olde Heuvel
8. Jan Blokhuijsen - Renz Rotteveel
9. Tim Roelofsen - Koen Verweij
10. Mark Tuitert - Rhian Ket
11. Carl Verheijen - Simon Kuipers
12. Erben Wennemars - Stefan Groothuis
13. Sven Kramer - Sjoerd de Vries

Loting 5.000 meter vrouwen:

1. Yvonne Nauta - Janneke Ensing
2. Maria Sterk - Moniek Kleinsman
3. Diane Valkenburg - Gretha Smit
4. Annouk vd.Weijden- Marja Vis
5. Renate Groenewold- Jorien Voorhuis
6. Elma de Vries - P.van Deutekom

Loting 10.000 meter heren:

1. Tom Schuit - Bob de Vries
2. Jan Blokshuijsen - Ben Jongejan
3. Mark Ooijevaar - Koen Verweij
4. Wout.Olde Heuvel - Arjen v.d.Kieft
5. Ted-Jan Bloemen - Bob de Jong
6. Carl Verheijen - Sven Kramer

Uitslagen Eredivisie (31/10/2009)

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder staan de uitslagen.

Roda JC - FC Twente 1-2
34’ Ruiz 0-1
40’ Stoch 0-2
56’ Yulu Matondo 1-2

Toeschouwers: 14.905
Scheidsrechter: Bossen
Stadion: Parkstad Limburg Stadions

Opstellingen

Roda JC: Castro, Saeijs, De Fauw, Kah, Lachambre (Bodor/76), Janssen (Sutchuin Djoum/80), Vormer, Hadouir, De Jong, Skoubo (Yulu Matondo/46), Junker

FC Twente: Boschker, Stam, Douglas, Wisgerhof, Tiendalli, Brama (Tioté/64), Perez (Akram/73), Janssen, Ruiz, N'Kufo, Stoch (Carney/86)



PSV - Vitesse 1-0
64’ Dzsudzsák 1-0

Toeschouwers: 33.000
Scheidsrechter: De Bleeckere (Bel)
Stadion: Philips Stadion
Gele kaart: Hofs, v.Diermen, Molhoek, v.d.Struijk (Vitesse)

Opstellingen

PSV: Isaksson, Manolev, Rodríguez, Simons, Pieters, Afellay, Bakkal (Toivonen/75), Engelaar, Amrabat (Lazovic/63), Reis, Dzsudzsák

Vitesse: Velthuizen, Verhaegh, v.Diermen, Drost, Jong-a-Pin, Kaya (Snijders/84), Claudemir, Molhoek (v.d.Struijk/78), Stevanovic, Hofs, Pluim (Kaloglu/76)

Proces tegen Berlusconi begint eind november

Het corruptieproces tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi begint op 27 november. Dat hebben bronnen binnen het justitieapparaat in Italië vandaag bekendgemaakt.

De omstreden politicus genoot tot voor kort immuniteit, maar de wet die dat mogelijk maakte werd begin deze maand teruggedraaid. De zaak tegen Berlusconi, die enkele jaren geleden werd stilgelegd, kon daardoor heropend worden.

Berlusconi betaalde in 1997 zijn belastingadvocaat David Mills 600.000 dollar (406.000 euro volgens de meest recente wisselkoers) aan steekpenningen. Volgens justitie betaalde Berlusconi het geld als baas van zijn familiebedrijf Mediaset. Hij wilde voorkomen dat Mills in rechtszaken belastende gegevens over zijn media-imperium los zou laten.

De bloederigste Fairytale Fights trailer

In Fairytale Fights kies jij een van je favoriete sprookjescharacters en zal je proberen een fantasie-wereld van de ondergang te redden. Gelukkig heb je vele wapens tot je beschikking in de deze wereld die je kunt gebruiken om dood en verderf te zaaien. Hak en zaag net zo lang tot er niets meer van je vijanden over is, om daarna rond te schaatsen in hun bloed... dat klinkt toch vrij gruwelijk, niet? Hieronder de bloederigste trailer van Fairytale Fights die je tot nu toe hebt gezien.

Combineer plasmids en wapens voor pwnage in Bioshock 2

Februari 2010 ligt het tweede deel van de topper Bioshock in de winkels. Je speelt de rol van een Plasmid-testsubject voor Sinclair Solutions, een vooraanstaand leverancier van de plasmids en tonics in Rapture. Spelers moeten alle elementen van de Bioshock-toolset gebruiken om te overleven in de nieuwe multiplayermogelijkheden die zich afspelen in Rapture. Hieronder een stukje gameplay uit deze game.

Silverstone dichter bij deal voor 2010

Silverstone is op het circuit van Abu Dhabi dichter bij een deal gekomen om in 2010 alsnog de Grand Prix van Groot-Brittannië te mogen organiseren. Circuitbazen Neil England en Richard Phillips zijn op Yas Marina aanwezig om te proberen met Bernie Ecclestone tot overeenstemming te komen.

Ondanks intensieve onderhandelingen zijn beide partijen er nog niet uit, maar er is goede hoop dat ondanks het gat dat er nog ligt er een overeenkomst uitrolt. Silverstone is weer in de race om de Britse Grand Prix te organiseren, omdat Donington Park er niet in slaagde om de financiering rond te krijgen.

Ook de president van de British Racing Drivers' Association Damon Hill is aanwezig in Abu Dhabi. "Er zit beweging in. Alles beweegt telkens een beetje en hopelijk komen we op een punt waarbij er geen gat meer is en beide partijen de rijen sluiten. We willen er uitkomen en Bernie helpt ons daar prima bij. Hij komt naar ons toe en helpt mee om een oplossing te vinden. Hij wil de beste deal en wij willen dat ook," zei Hill. "Wij zijn een kleine speler en we opereren met kleine marges, dus we moeten voorzichtig zijn."

Uitslag sc Heerenveen - ADO Den Haag

Vanavond stond er in de Eredivisie om 18:45 uur één wedstrijd op het programma. Sc Heerenveen nam het thuis op tegen ADO Den Haag. Hieronder vind je de uitslag.

sc Heerenveen - ADO Den Haag 3-0
21’ Beerens 1-0
63’ Papadopulos 2-0
77’ Papadopulos 3-0

Toeschouwers: 25.500
Scheidsrechter: Braamhaar
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Gele kaart: Breuer (sc Heerenveen), Schwiebbe (ADO Den Haag)
Rode kaart: Bosschaart (2xGeel) (43) (ADO Den Haag)

Opstellingen

sc Heerenveen: Vandenbussche, Janmaat, Bak Nielsen, Breuer, Popov, Losada, Svec, Elm, Beerens (Väyrynen/51), Papadopulos (Sibon/82), Assaidi (Elyounoussi/84)

ADO Den Haag: Ditewig, Ammi, Horváth, Derijck, L.Piqué, Immers (Soltani/60), Schwiebbe, Bosschaart, Verhoek (Cornelisse/78), Milic (Ignacio/87), Vicento

Wereldleiders herdenken val Berlijnse muur

Helmut Kohl, Michael Gorbatsjov en George Bush senior hebben vandaag in Berlijn de val van de muur herdacht. De ontmoeting tussen de voormalige staatshoofden van West-Duitsland, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten markeerde het begin van een week van herdenkingsactiviteiten in de hoofdstad van Duitsland.

Op 9 november is het exact twintig jaar geleden dat de grensafscheiding tussen Oost- en West-Berlijn werd opengesteld. Circa 1800 mensen woonden zaterdag de twee uur durende ceremonie met Kohl (79), Gorbatsjov (78) en Bush (85) bij. De bijeenkomst had plaats in een theater in de Friedrichstrasse, vlakbij de plek waar in het verleden de muur stond die Berlijn verdeelde.

Brandbrief aidsorganisaties aan Tweede Kamer

Nederlandse aidsorganisaties vragen de Tweede Kamer in een brief de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking tegen te houden. Als dat niet gebeurt, krijgen volgens de organisaties 100.000 mensen niet meer de noodzakelijke medicijnen om in leven te blijven.

Dat stellen organisaties als het Aids Fonds, STOP AIDS NOW!, AFEW (AIDS Foundation East-West), GNP+ (Global Network of People living with HIV/AIDS) en het KNCV Tuberculose Fonds in hun brief aan de Tweede Kamerfracties. De organisaties stellen dat het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking de helft van de voorgenomen bezuinigingen afwentelen op aids.

Sutil verwacht bij Force India te blijven

Adrian Sutil denkt dat hij volgend jaar gewoon voor Force India zal gaan rijden in de Formule 1. Het team lichtte de optie op de Duitser, zodat het op de eerste rij staat voor de door McLaren en Toyota begeerde coureur.

De optie op Sutil liep vorige week af. "Ze hebben hem opgenomen. Het is mooi dat ze mijn arbeid waarderen en in mij geloven," zei Sutil. "Ik heb het bij dit team goed naar mijn zin. Het is mijn eerste team en ik voel me op mijn gemak hier. Ik zal in de Formule 1 blijven en ik heb er geen problemen mee om hier nog een jaar te blijven. Het ziet er hier goed uit."

De optie bij Force India betekent geen definitief contract, maar Sutil denkt dat het wel goed komt. "Ik weet nog niet helemaal zeker waar ik zal gaan rijden, maar het is waarschijnlijk dat ik hier nog een jaar blijf. Er kan nog van alles gebeuren, maar momenteel denk ik er aan om hier te blijven."

Altaar niet ongewoon in Nederlandse huiskamer

Ongeveer drie op de tien Nederlanders beschikken over een huisaltaar. Dat zei rituelendeskundige en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen Thomas Quartier vandaag tijdens een workshop over rituelen op de openingsmanifestatie van de Maand van de Spiritualiteit. Die werd gehouden in het Archeon in Alphen aan de Rijn.

Volgens de religiewetenschapper groeit het besef dat rituelen een manier zijn om bewust vorm te geven aan het leven en helpen ze bij "scharniermomenten" zoals overlijden of geboorte.

Naast de workshop over rituelen waren er op de manifestatie tal van debatten, lezingen en workshops te volgen.

[NK] Wennemars : "Er zit wel progressie in"

Erben Wennemars zal voor het eerst sinds jaren ons land niet vertegenwoordigen op de 1.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden. Wennemars wist er vanmiddag niet in te slagen om zich te plaatsen.

Na afloop zei Wennemars dat hij er zelf helemaal niet mee zit. "Ik rijd het liefst helemaal geen wereldbekerwedstrijd."

Toch zal hij kwalificatie voor de Olympische Spelen moeten afdwingen via een goed resultaat bij een wereldbekerwedstrijd. "Goed, het liefst rijd ik dus maar één wereldbekerwedstrijd. Ik heb die kwalificatie straks wel nodig, maar er komen nog andere kansen," aldus de schaatser van TVM.

Wennemars lijkt nuchter te zijn onder zijn nederlaag van vanmiddag. "Kijk, het was de afgelopen weken tijdens de trainingen natuurlijk al duidelijk dat het gat tussen Kuipers, Smeekens en Tuitert aan de ene kant en mij aan de andere erg groot was. Ik had dan ook niet verwacht dat ik mij hier wel even ging plaatsen. Maar er zit bij mij wel duidelijk progressie in. De lijn omhoog is zichtbaar."

Goud op de ploegenachtervolging in Vancouver zal zijn hoofddoel dit seizoen zijn. Toch realiseert hij zich dat daarvoor zijn prestaties wel moeten verbeteren. "Ik zal aanzienlijk harder moeten gaan rijden de komende maanden," besloot de routinier.

V. Williams naar finale WTA Championships

Venus Williams heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van het WTA Championships in Doha. De Amerikaanse titelverdedigster versloeg de Servische Jelena Jankovic met 5-7, 6-3 en 6-4.

Het was voor de 29-jarige Williams al weer haar vierde driesetter in Doha. Ze stond op weg naar de halve eindstrijd vijf uur langer op de baan dan Jankovic.

Overigens kan Williams in de finale haar zus Serena weer treffen. Die moet het in de andere halve finale opnemen tegen de Deense Caroline Wozniacki.

Plastisch chirurg maakt ideale echtgenote

Een Duitse plastich chirurg heeft van zijn echtgenote een studieobject gemaakt. Toen hij de slonzige vrouw vijf jaar geleden trouwde, fronste menigeen zijn wenkbrauwen. Reza Vossough trok zich er niets van aan, want hij zag potentie in de dame. Na een aantal grondige verbouwingen is de vrouw dan ook zowaar een fotomodel geworden.

In het begin haatte Vossough zelfs het lichaam vande 33-jarige Cany. Zo vond hij haar borsten te plat, haar heupen te breed en uitgezakt en ook aan haar gezicht mankeerde van alles. De chirurg besloot er werk van te maken en zijn eega grondig te bewerken.

Inmiddels heeft de vrouw al acht operaties ondergaan. Zo gebruikte haar Berlijnse man maar liefst 1600 gram siliconen om van haar A-cupje een flink gevulde F-cup te maken.  Ook werden haar lippen verbouwd, haar kont, dijen en buik werden weer in vorm gebracht en haar rimpels werden gladgetrokken. Daarnaast werden haar oogleden gelift en onderging ze talloze botox-injecties.

Pas na twintigduizend euro te hebben uitgegeven aan cosmetische operaties is de 48-jarige jarige Reza verliefd op de vrouw geworden. Cany zit er echter niet mee, met haar flinke boezem is ze nu een gewild model. "Als je man plastisch chirurg is, is de scalpel je beste vriend", geeft ze toe. 

Voor de echtgenoot zelf is het gewoon werk. "Als ze op de operatietafel ligt, is haar gezicht bedekt. Zo is ze voor mij hetzelfde als iedere andere patiënt", vertelt de plastisch chirurg. "Ik was geïnteresseerd in het werken aan haar. Het is beter dan Moeder Natuur kan." Ondanks dat zijn vrouw nu wel af is, sluit hij niet uit dat er in de toekomst nog meer operaties zullen volgen. "Misschien nog een keer een facelift, maar dat is nog niet aan de orde."

[NK] Beginnersfout nekt Ket

Rhian Ket was vanmiddag op de 1.000 meter voor mannen tijdens het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen met een tijd van 1.09,24 het snelste.

Toch stond de schaatser van APPM na afloop niet op het podium. Ket kwam tijdens zijn rit na een binnenbocht ruim uit, en tot verbazing van velen nam de ervaren schaatser aan het einde van het lange rechte stuk nogmaals de binnenbocht, waarop hij na afloop werd gediskwalificeerd.

De 1.000 meter werd gewonnen door Stefan Groothuis.

Schaatsen: Uitslagen NK afstanden (31/10)

Vandaag stond de tweede dag van de NK afstanden in Heerenveen op het programma. De heren reden vandaag slechts één afstand; 1.000 meter. De dames kwamen in actie op de 1.000 en 3.000 meter.

 

Heren
Stefan Groothuis heeft zijn titel op de 1.000 meter bij het Nederlands kampioenschap afstanden met succes verdedigd. De schaatser van groep Orie reed in Heerenveen een tijd van 1.09,30.

Het gehele podium was ex-DSB: Simon Kuipers werd in een tijd van 1.09,53 tweede en Mark Tuitert derde met 1.09,57. Voor Jan Smeekens, gisteren de beste op de 500 meter, was de 1.000 meter wat te snel en hij kwam niet verder 1.11,16.

De verrassing gisteren op de 500 meter, Ronald Mulder, reed 1.10,15. Erben Wennemars wist zich met zijn tijd van 1.10,28 niet te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden volgende week in Berlijn. Jan Bos eindigde buiten de top vijf maar omdat hij, net als Stefan Groothuis, een beschermde status had en zich toch bij de beste acht reed, mag hij in Berlijn wel aan de start verschijnen.

Naast Bos zullen ook Groothuis, Kuipers, Tuitert en Elgersma aan de start verschijnen van de 1.500 meter in Berlijn.

Dames
Na de 500 meter heeft Annette Gerritsen ook de 1.000 meter gewonnen. Ze bleef Margot Boer en Marianne Timmer voor.

Timmer kwam als eerste van de favorieten in actie en reed een tijd van 1.17,26. Daarna kwam Gerritsen in actie en die noteerde 1.16,83. In de slotrit kwamen vervolgens Margot Boer en Paulien van Deutekom in actie. Boer haalde het net niet en werd tweede. Van Deutekom stelde teleur en werd pas twaalfde.

De 3 kilometer was een prooi voor Ireen Wüst. De rijdster van TVM bleef ploeggenoot Renate Groenewold voor. Wüst en Groenewold kwamen tegen elkaar uit in de voorlaatste rit. Die werd door Wüst gewonnen in een tijd van 4.11,52. Groenewold werd op bijna een seconde tweede. Diane Valkenburg reed in de laatste rit naar de derde plek.

Moniek Kleinsman werd uiteindelijk vierde, waarna een minutenlange vreugdedans volgde. De vijfde plaats en daarmee het laatste wereldbekerticket ging verrassend naar Annouk v.d. Weijden.

Teleurstellingen waren er ook. Gretha Smit werd zesde en greep daardoor net naast een ticket. Jorien Voorhuis had een beschermde status, maar greep door een tiende plaats toch naast de tickets. Paulien van Deutekom stelde wederom teleur en werd pas negende.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Vader overrijdt 'te westerse' dochter

In de Amerikaanse stad Phoenix heeft een 48-jarige Iraakse man zijn dochter overreden. De jonge vrouw zou zich niet aan de Iraakse normen en waarden hebben gehouden.

De 20-jarige dochter raakte bij het incident zwaargewond. Ze ligt met ernstig hoofdletsel in het ziekenhuis. Ook de moeder van haar vriend was bij het incident betrokken en raakte gewond. De politie stelt dat de man de twee vrouwen bewust aanreed.

De man vluchtte na zijn daad via Mexico naar Groot-Brittannië. Door de Britse autoriteiten werd de man teruggestuurd naar de VS, waarna hij in Atlanta aangehouden kon worden. Familieleden stellen dat de 48-jarige man zijn dochter meerdere malen heeft bedreigd. 

Met dank aan bierspons voor de submit.

[NK] Wüst wint de 3.000 meter

Ireen Wüst is in Heerenveen Nederlands kampioen op de 3 kilometer geworden. De rijdster van TVM bleef ploeggenoot Renate Groenewold voor.

Wüst en Groenewold kwamen tegen elkaar uit in de voorlaatste rit. Die werd door Wüst gewonnen in een tijd van 4.11,52. Groenewold werd op bijna een seconde tweede. Diane Valkenburg reed in de laatste rit naar de derde plek. Moniek Kleinsman werd uiteindelijk vierde, waarna een minutenlange vreugdedans volgde. De vijfde plaats en daarmee het laatste wereldbekerticket ging verrassend naar Annouk v.d. Weijden.

Teleurstellingen waren er ook. Gretha Smit werd zesde en greep daardoor net naast een ticket. Jorien Voorhuis had een beschermde status, maar greep door een tiende plaats toch naast de tickets. Paulien van Deutekom stelde wederom teleur en werd pas negende.

Uitslag 3.000 meter dames:

#NaamTijd
1Ireen Wüst4.11,52
2Renate Groenewold4.12,56
3Diane Valkenburg4.13,30
4Moniek Kleinsman4.13,78
5Annouk v.d. Weijden4.15,26

Geen seks? Dan maar boerenkool!

Het was erg rustig in de parkeergarage. Ik keek uit verveling naar de klok. Het was half drie. Een opluchting, want over twee uurtjes kon ik deze toko mooi sluiten. Ik pakte het laatste deel van mijn krantje. Net toen ik mijn zaterdagkrant tot oud papier verklaarde, verlieten enkele dronken stappers jolig lallend de garage. Ik besloot Radio 1 op te zetten in de hoop getrakteerd te worden op wat mooie verhalen. Het was inmiddels drie uur. Het NOS- nieuwsbulletin. Het nieuws opende met een zeer verontrustend bericht. De wintertijd was ingegaan. NEE!

Startgewichten Abu Dhabi

De FIA maakt in het seizoen 2009 voor de start van de race de gewichten van de Formule 1-wagens openbaar. Hieronder vind je de uitkomsten voor Abu Dhabi op een rijtje. De tabellen zijn gesorteerd op gridpositie en op gewicht.

De eerste tien wagens zijn na de kwalificatie op Yas Marina door de wedstrijdleiding gewogen in het parc fermé; van de overige wagens hebben de teams zelf het gewicht doorgegeven (zie * ).

Gesorteerd op startgrid

GridCoureurTeamGewicht (kg)
1Lewis HamiltonMcLaren-Mercedes658.5
2Sebastian VettelRed Bull Racing663
3Mark WebberRed Bull Racing660
4Rubens BarrichelloBrawn GP655
5Jenson ButtonBrawn GP657
6Jarno TrulliToyota661
7Robert KubicaBMW Sauber654.5
8Nick HeidfeldBMW Sauber664
9Nico RosbergWilliams665
10Sébastien BuemiToro Rosso661.5
11Kimi RäikkönenFerrari692*
12Kamui KobayashiToyota694.3*
13Heikki KovalainenMcLaren-Mercedes697*
14Kazuki NakajimaWilliams704*
15Jaime AlguersuariToro Rosso696.5*
16Fernando AlonsoRenault708.3*
17Vitantonio LiuzziForce India695*
18Adrian SutilForce India696*
19Romain GrosjeanRenault710.8*
20Giancarlo FisichellaFerrari692.5*

Gesorteerd op gewicht

GridCoureurTeamGewicht (kg)
7Robert KubicaBMW Sauber654.5
4Rubens BarrichelloBrawn GP655
5Jenson ButtonBrawn GP657
1Lewis HamiltonMcLaren-Mercedes658.5
3Mark WebberRed Bull Racing660
6Jarno TrulliToyota661
10Sébastien BuemiToro Rosso661.5
2Sebastian VettelRed Bull Racing663
8Nick HeidfeldBMW Sauber664
9Nico RosbergWilliams665
11Kimi RäikkönenFerrari692*
20Giancarlo FisichellaFerrari692.5*
12Kamui KobayashiToyota694.3*
17Vitantonio LiuzziForce India695*
18Adrian SutilForce India696*
15Jaime AlguersuariToro Rosso696.5*
13Heikki KovalainenMcLaren-Mercedes697*
14Kazuki NakajimaWilliams704*
16Fernando AlonsoRenault708.3*
19Romain GrosjeanRenault710.8*

Verzet tegen leger blijft fel in Waziristan

Het militair offensief van het Pakistaanse leger in Zuid-Waziristan tegen aanhangers van al-Qaeda en de Taliban blijft op fel verzet van militanten stuiten. Dat maakten de strijdmacht vandaag bekend.

Bij de meest recente gevechten kwamen 33 militanten om, volgens de verklaring. Hiermee komt het aantal gesneuvelde rebellen op 297. Het offensief begon op 17 oktober. De cijfers kunnen niet gecontroleerd worden omdat journalisten en hulpverleners het bergachtige gebied langs de grens met Afghanistan niet binnen mogen.

Het leger ontmoet veel verzet in de plaatsen Karama, het nabijgelegen Kanigurram en Sararogha. De opstandelingen bestoken de militairen onder meer met mortieren. Er zijn straatgevechten gaande en sluipschutters nemen de militairen onder vuur. "Terroristen hebben de huizen veranderd in sterke bunkers", aldus het leger.

Circa 30.000 militairen vechten tegen 10.000 tot 12.000 rebellen. Meer dan 200.000 mensen zouden op de vlucht zijn geslagen. Militaire campagnes in deze regio kenden in het verleden slechts zeer beperkt succes.

[NK] Timmer : "Doel is bereikt"

Gisteren werd ze derde op de 500 meter, vandaag pakte Marianne Timmer wederom brons op de 1.000 meter bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen.

"Het is een mooi weekeinde geworden. De opluchting is er zeker. Vorig jaar mis ik in het begin de boot en nu zit ik er gewoon bij. Dat is een lekker gevoel," aldus Timmer vandaag na afloop. "De rit ging ook goed vandaag. Er zit nog meer in en om straks internationaal mee te rijden moet er misschien nog wel twee seconden vanaf, maar voor nu kan ik alleen maar tevreden zijn."

Het deerde de elfvoudig Nederlands kampioene niet dat ze genoegen moest nemen met het brons achter haar ploeggenotes Annette Gerritsen en Margot Boer. "Plaatsing was hier het hoofddoel, de medaille niet meer dan een bijzaak. Dit is een supermooie titel, maar het draait straks om die olympische plak."

Voor Timmer zit het NK er nu op. Ze zal morgen niet meer van start gaan op de 1.500 meter.

[F2] Uitslag Barcelona Race 1

Andy Soucek heeft de eerste race in de Formule 2 in Barcelona op zijn naam geschreven. De Spanjaard kende de beste start en kwam dan ook als eerste over de finish. Mikhail Aleshin pakte plaats twee, voor Tristan Vautier.

Robert Wickens vertrok van poleposition, maar hij kwam slecht weg en moest de leiding meteen laten aan Soucek. Hij zag ook nog Aleshin en de debuterende Vautier aan zich voorbijsnellen. Wickens kreeg nog meer pech, want hij moest uiteindelijk zijn bolide aan de kant zetten. De enige actie op de baan kwam van Sebastian Hohenthal die zijn bolide bij de chicane hard in de muur parkeerde.

Soucek reed vooraan een eenzame race en hij zag zijn winst dan ook niet in gevaar komen. Aleshin reed eenvoudig naar plaats twee. Vautier had nog een gevecht met mede Fransman Julien Jousse. Uiteindelijk trok de debutant aan het langste eind en kwam zo als derde over de streep. Philipp Eng, Mirko Bortolotti, Natacha Gachnang en Kazim Vasiliauskas completeerden de top acht.

Zondag staat op Barcelona de laatste race in het eerste seizoen van de vernieuwde Formule 2 op het programma.

Uitslag Barcelona Race 1

Pos. Rijder Tijd
1 A. Soucek 33:53.492
2 M. Aleshin + 4.389
3 T. Vautier + 7.645
4 J. Jousse + 7.980
5 P. Eng + 13.329
6 M. Bortolotti + 13.825
7 N. Gachnang + 16.977
8 K. Vasiliauskas + 17.476
9 N. Gachnang + 19.251
10 M. Pavlovic + 24.503
11 N. de Marco + 26.378
12 A. Ebrahim + 27.830
13 J. Palmer + 32.587
14 T. Gladdis + 33.010
15 A. Brundle + 37.925
16 H. Karjalainen + 38.232
17 J. Clarke + 42.997
18 O. Hancock + 47.618
19 J. Moore + 47.901
DNFS. Hohenthal + 8 ronden
DNFP. Gandolfi + 14 ronden
DNFR. Wickens + 16 ronden
DNFJ. Höing + 20 ronden
DNFG. Sanchez + 20 ronden

Balkenende hekelt grimmige klimaat

Premier Jan Peter Balkenende hekelt het grimmiger klimaat in Nederland. "De politiek wordt overmoedig, ongenuanceerd en met groot gemak worden grote woorden gebruikt", zei de CDA-leider vandaag tijdens een congres van de christendemocraten in Utrecht.

Het is volgens hem niet alleen een kwestie van toon en toonhoogte. "Het is onderdeel van een grimmiger klimaat, verbetener, met meer polarisatie. Een klimaat waarin het vanzelfsprekend lijkt om weg te lopen uit een democratisch debat", zei Balkenende. Daarmee maakte hij een sneer naar Geert Wilders die vorig jaar met zijn PVV-fractie de Tweede Kamer uitliep tijdens een debat over kabinetsplannen.

Balkenende hekelt grimmige klimaat  (foto: ANP)

Spuugverbod op Roemeense voetbalvelden

De Mexicaanse griep houdt de wereld al enkele maanden in zijn greep. Inmiddels heerst de griep ook in Roemenië, waar de voetbalbond inmiddels een opmerkelijk verzoek heeft gedaan.

Voetballers en trainers worden namelijk, net als in Groot-Brittannië, verzocht om niet meer op het veld te spugen. Daarnaast is het ook niet toegestaan om water te drinken en vervolgens weer uit te proesten.

In een uitgegeven verklaring beval de bond zelfs om mondkapjes te gaan dragen. "Voor de trainers die het spugen niet kunnen laten." Daarnaast zou ook een afgesloten containertje een uitkomst kunnen bieden. Dan kunnen de spelers en trainers hun speeksel daar in kwijt.

De oproep van de bond volgt op een week waarin het H1N1-virus Roemenië in zijn greep hield. Voor het eerst werd een school gesloten, nadat er twintig leerlingen met ziekteverschijnselen waren ontdekt.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

IJsland vermindert kapitaalcontrole

De centrale bank in IJsland gaat investeerders binnenkort weer toestaan om opbrengsten om te zetten in buitenlandse valuta's. Het gaat om de eerste verlichting van de strenge kapitaalcontroles die het land vorig jaar invoerde nadat het IJslandse bankensysteem was gekapseisd in de storm op de financiële markten.

De IJslandse centrale bank stelde vandaag dat nieuwe investeringen moeten worden geregistreerd om toestemming te krijgen om de opbrengsten naar het buitenland te brengen. Met de maatregelen staan de IJslandse autoriteiten een vrijer kapitaalverkeer toe. De centrale bank wil echter zijn kapitaalcontroles slechts geleidelijk opheffen, om de IJslandse munteenheid in een stabieler vaarwater te brengen.

Het IJslandse bankensysteem stortte in oktober vorig jaar in. In Nederland was dit te merken door de ondergang van de spaarbank Icesave.

Stekker gaat uit de Nokia N-Gage

Nokia's N-Gage lijkt een beetje op Dracula zoals hij geportreteerd wordt in de Castlevania serie. Elke keer komt hij weer even tot leven, om vervolgens alsnog afgeslacht te worden door iemand met een zweep of te weinig consumenteninteresse in dit geval. De N-Gage blog laat ons het volgende weten:

"N-Gage games kunnen gekocht worden tot het eind van september 2010. De N-Gage website samen met de N-Gage Arena en andere community mogelijkheden blijven in 2010 nog operationeel. De OVI Store wordt daarna de nieuwe centrale plaats voor alle spellen voor de mobiele telefoons van Nokia en andere leveranciers. Er zullen geen nieuwe spellen meer uitgegeven worden voor het N-Gage platform."

Dus helaas voor alle liefhebbers van de N-Gage, de stekker gaat er eind september 2010 uit.

Filedruk in oktober afgenomen

De drukte op de Nederlandse wegen is de afgelopen maand met 18 procent gedaald in vergelijking met oktober 2008. Dat heeft de ANWB vandaag gemeld. De dalende trend is nu een jaar zichtbaar.

Zowel tijdens de spitsuren als overdag was het de afgelopen maand veel minder druk in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De filedruk tijdens de ochtendspits daalde zelfs met 25 procent. De economische situatie en het droge weer hebben hier volgens de ANWB aan bijgedragen.

Filedruk in oktober afgenomen  (foto: ANP)

Uitslagen hockey Rabo Hoofdklasse 30/10/2009

Vrijdag werd in de Rabo Hoofdklasse door de heren gehockeyd. De uitslagen, nieuwe stand en het programma vind je hieronder.

Uitslagen Rabo Hoofdklasse, heren

Laren - Bloemendaal 4-3 (0-2)
13' De Nooijer 0-1 (sb)
26' Jolie 0-2 (sc)
39' Harris 1-2 (sc)
44' Jong-Ho 2-2
60' Westra 3-2 (sc)
62' Faay 4-2
65' Jolie 4-3 (sc)

Amsterdam - Pinoké 1-0 (0-0)
67' Taekema 1-0 (sc)

HGC - Hurley 2-1 (1-1)
3' Jackson 1-0
33' Braaksma 1-1 (sc)
58' Jackson 2-1 (sc)

Den Bosch - Oranje Zwart 3-3 (2-2)
5' De Voogd 0-1
10' Sallés 0-2
19' Gleghorne 1-2 (sc)
34' Brouwer 2-2
55' De Voogd 2-3
63' Gleghorne 3-3 (sb)

Rotterdam - Tilburg 2-3 (1-2)
3' Van der Loo 0-1
11' Hertzberger 1-1 (sb)
34' L. Vila 1-2 (sb)
54' Hermkens 1-3 (sc)
55' Hertzberger 2-3

Kampong - SCHC 2-2 (2-1)
13' Engelkens 1-0
18' Bouwens 1-1
25' Caspers 2-1
54' Hofman 2-2


Stand heren

Pos.ClubGespeeldGewonnenGelijkVerlorenVoorTegenPunten
1HGC9711322222
2Bloemendaal8611261519
3Amsterdam9612231619
4Rotterdam8503251815
5Oranje-Zwart9423242014
6Laren9414312813
7Den Bosch9414192213
8Kampong9324201911
9Tilburg9324192011
10Pinoké921619247
11Hurley911713304
12SCHC903617343


Programma week 44

Dames

DatumTijdThuisclubUitclub
Zondag 01 november12:45SCHCRotterdam
Zondag 01 november12:45PinokéLaren
Zondag 01 november12:45HDMOranje-Zwart
Zondag 01 november12:45Klein ZwitserlandDen Bosch
Zondag 01 november12:45AmsterdamNijmegen
Zondag 01 november12:45KampongHGC


Heren

DatumTijdThuisclubUitclub
Zondag 01 november14:45Oranje-ZwartHGC
Zondag 01 november14:45BloemendaalDen Bosch
Zondag 01 november14:45TilburgAmsterdam
Zondag 01 november14:45PinokéLaren
Zondag 01 november14:45RotterdamSCHC
Zondag 01 november14:45HurleyKampong

Obama: economie VS goede richting op

De economie van de Verenigde Staten beweegt zich in de goede richting. De VS zijn uit een recessie gekropen en overheidsinvesteringen hebben geleid tot de schepping van honderdduizenden banen. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vandaag in zijn wekelijkse radiopraatje tot het Amerikaanse volk.

Obama verwees onder meer naar cijfers die afgelopen week bekend werden over groei van de Amerikaanse economie in het afgelopen kwartaal. Het ging om de eerste groei in meer dan een jaar tijd. De president waarschuwde wel dat er nog geen reden is om in een juichstemming te geraken. "We hebben nog een lange weg te gaan voordat we terugkeren naar voorspoed", zo zei hij.


Obama: economie VS gaat in goede richting (foto: ANP)

Wat te doen met een pompoen?

Vandaag is het alweer Halloween. Halloween is een feest dat altijd groots gevierd wordt in landen als Ierland, Canada en de Verenigde Staten. Kinderen -en stiekem ook volwassenen- gaan met dit feest de straat op om zoveel mogelijk snoep te verzamelen aan de deur. Huizen worden versierd met allerlei enge attributen, waaronder gezichten die uit pompoenen gesneden worden.

Vorige week lieten we zien dat een gezicht niet het enige is dat uit een pompoen gesneden kan worden. We lieten zien dat een Big Daddy of Master Chief ook prima te doen waren. Vandaag hebben we weer een aantal leuke voorbeelden die hieronder te bekijken zijn. Zo zien we Eddie Riggs, de Spy uit Team Fortress, Wario en Vault Boy uit Fallout.





Klik hier voor meer schitterende creaties.

Serena Williams niet in finale Fed Cup

Serena Williams heeft afgezegd voor de finale van de strijd om de Fed Cup. Volgend weekeinde moet de Verenigde Staten het daarin opnemen tegen de Italiaanse vrouwen.

Captain Mary Joe Fernandez had eerder deze week nog laten weten dat Williams de finale zou spelen. De elfvoudig grand slam-winnares zal nu worden vervangen door Vania King. De Amerikaanse ploeg bestaat verder uit Melanie Oudin, Liezel Huber en Alexa Glatch.

Cramer: A74 moet voor Floriade 2012 af

Extra maatregelen op het gebied van duurzaamheid en milieu die Venlo wil voor de A74, mogen de aanleg van deze weg niet vertragen. De weg moet hoe dan ook voor de Floriade in 2012 klaar zijn. Dat zei milieuminister Jacqueline Cramer vandaag tijdens een bezoek aan Venlo.

Ze sprak daar onder anderen met tegenstanders van de aanleg van de A74 die dwars door de stad gaat lopen. Negen bewonersgroepen vrezen geluidsoverlast, vervuiling en filevorming. Coalitiepartij PvdA in Venlo wil een deel van de aansluiting van de A74 op de A73 en de Zuiderbrug overkoepelen en van zonnecellen voorzien. Cramer deed echter geen toezegging. Wel zei ze dat dit plan niet tot vertraging bij de aanleg mag leiden. Ook zei ze dat Venlo bereid moet zijn mee te betalen voor extra voorzieningen, bijvoorbeeld uit Essentgelden.

De A74 moet het Duitse snelwegennet verbinden met de A73.

'Nederland niet meer naar Songfestival'

Nederland zou niet meer mee moeten doen aan het Eurovisie Songfestival. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders volgens een representatieve steekproef van het RTL4-programma Wat Vindt Nederland. Het onderzoek is verricht door bureau Intomart Gfk onder vijfhonderd mensen.

Maar liefst 86 procent van de ondervraagden vindt dat Nederland niet meer aan de liedjeswedstrijd mee zou moeten doen.

In het programma moeten twee teams van Bekende Nederlanders raden wat de resultaten van een aantal steekproeven onder het Nederlandse publiek zijn. De vraag over het Songfestival werd voorgelegd omdat diverse landen, zoals Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk en Italië hebben aangegeven niet meer aan de wedstrijd mee te willen doen. De uitzending waarin de vraag voorkomt, is vanavond te zien op RTL4.

'Nederland niet meer naar Songfestival'  (foto: ANP)

Evacuees flat Stein mogen terug naar huis

De geëvacueerde bewoners van seniorenflat 'De Stevel' bij het door brand verwoeste winkelcentrum in Stein kunnen sinds vanmiddag weer terug naar huis. Dat liet de gemeente Stein vandaag weten.

Gisteren werd nog gemeld dat terugkeer pas na het weekend mogelijk was, maar de reparatiewerkzaamheden aan onder meer liften en deuren zijn sneller gerealiseerd dan verwacht. De rampplek blijft intussen afgesloten. Zo bestaat er nog steeds het gevaar dat dakconstructies of afgebrande delen van de eerste verdieping naar beneden vallen.

Evacuees flat Stein mogen terug naar huis  (foto: ANP)

[NK] Groothuis prolongeert titel op kilometer

Stefan Groothuis heeft zijn titel op de 1.000 meter bij het Nederlands kampioenschap afstanden met succes verdedigt. De schaatser van groep Orie reed in Heerenveen een tijd van 1.09,30.

Het gehele podium was ex-DSB: Simon Kuipers werd in een tijd van 1.09,53 tweede en Mark Tuitert derde met 1.09,57.

Voor Jan Smeekens, gisteren de beste op de 500 meter, was de 1.000 meter wat te snel en hij kwam niet verder 1.11,16. De verrassing gister op de 500 meter, Ronald Mulder, reed 1.10,15.

Erben Wennemars wist zich met zijn tijd van 1.10,28 niet te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden volgende week in Berlijn. Jan Bos eindigde buiten de top vijf maar omdat hij, net als Stefan Groothuis, een beschermde status had en zich toch bij de beste acht reed, mag hij in Berlijn wel aan de start verschijnen.

Naast Bos zullen ook Groothuis, Kuipers, Tuitert en Elgersma, aan de start verschijnen van de 1.500 meter in Berlijn.



Uitslag 1.000 meter heren:
#NaamTijd
1Stefan Groothuis1.09,30
2Simon Kuipers1.09,53
3Mark Tuitert1.09,57
4Lars Elgersma1.09,71
5Beorn Nijenhuis1.09,91

Klink: vaccin tegen Mexicaanse griep veilig

Het vaccin tegen de Mexicaanse griep is veilig. Dat stelde minister Ab Klink van Volksgezondheid vandaag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Hij reageerde op berichten eerder deze week dat er in het griepvaccin stoffen zouden zitten die niet gezond zijn voor mensen. Volgens Klink is dat niet zo. Hij baseert zich daarbij op het oordeel van alle instanties die naar de samenstelling van het vaccin kijken en over de registratie gaan. "Iets dat niet geregistreerd wordt, wat dus niet veilig is, komt niet op de markt", zei Klink.

Klink: vaccin tegen Mexicaanse griep veilig  (foto: ANP)

Fisichella: "Jaar Force India niet uitgesloten"

Er bestaat een mogelijkheid dat Giancarlo Fisichella volgend seizoen toch nog in de Formule 1 te zien zal zijn. De Italiaan zal vooralsnog als testrijder van Ferrari gaan fungeren, maar zou onder de juiste omstandigheden ook nog willen blijven racen.

Dit zou bijvoorbeeld bij zijn oude team, Force India, kunnen gaan gebeuren. "Na deze race zullen we zien wat de mogelijkheden zijn," liet de coureur vanuit Abu Dhabi weten. "Ik denk momenteel niet aan het racen bij een nieuw team, maar als er een goede mogelijkheid is om bij een ervaren team te rijden, dan zou ik dat wel willen. Opnieuw beginnen, zoals vorig jaar bij Force India, wordt echter erg moeilijk. Ik zou volgend jaar best voor Force India kunnen rijden. Veel teams hebben nog geen coureur."

Na de race in België koos Fisichella voor een uitstapje naar Ferrari. Daar was hij de vervanger van Luca Badoer, die in de F1-bolide niet goed presteerde. De Italiaan maakte echter ook geen goede indruk, maar verklaarde dat dit te maken zou hebben met de korte runs in de kwalificatie.

Film: De Meezing Moevie

Er wordt al hard gewerkt aan de intocht van Sinterklaas, Diewertje heeft de studio alweer ingericht en Jeroen is al in Schiedam, waar dit jaar de intocht is. Ook daar is al bijna alles klaar, de laatste steentjes worden nog vakkundig op hun plaats getimmerd door een stratenmaker. Overigens lijkt die stratenmaker verdacht veel op een blonde levensliedzanger, luisterend naar de naam Dries. Doordat Jeroen te vroeg is, besluit hij maar vast de komst van de Sint af te wachten door het zingen van liedjes. En wonder boven wonder, we krijgen contact met de Pakjesboot. Zowel de Sint als Hoofdpiet zijn aangenaam verrast hierdoor. Maar als Diewertje een vraag stelt aan de Hoofdpiet, dan gaat het mis. Een kijker wil namelijk weten hoe groot de pakjesboot is en Hoofdpiet besluit hierbij te laten zien hoe groot het ruim wel niet is. Hiervoor worden wel alle pakjes even op het dek gelegd. Maar oh jee, het gaat stormen, de pakjes zijn dus sneller van het dek af dan men had gewild. Gelukkig bedenkt de Hoofdpiet een briljant plan, zo hoeft Sinterklaas hier niets van te weten te komen.

Valverde: "Contador is welkom"

Alejandro Valverde heeft laten weten dat Alberto Contador welkom is bij Caisse d'Erpagne. Dit heeft de Spanjaard vandaag laten weten.

"Meer zelfs: het zou fantastisch zijn als Contador erbij kwam. Er is plaats voor hem en ik heb er niet het minste probleem mee. Het enige punt is of een transfer wel kan, want het lijkt me een ingewikkelde situatie te zijn," aldus Valverde in een korte reactie.

Valverde beseft wel dat Contador een concurrent kan worden voor de Tour de France van 2010, aangezien de renner, die nu nog bij Astana koerst, La Grande Boucle al twee keer won.

Caisse d'Erpagne is overigens niet de enige ploeg die naar de diensten van Contador hengelt. Ook Team Garmin, Quick-Step en Liquigas zijn in de markt voor de diensten van de Spanjaard. Toch blijft het voorlopig nog even afwachten, aangezien Astana gisteren liet weten dat Contador in 2010 gewoon voor hen zal rijden.

Arrestaties na aanslagen in Kabul

De Afghaanse autoriteiten hebben zes mensen opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor een aanslag op een pension in centrum van de hoofdstad Kabul, waarbij woensdag vijf medewerkers van de Verenigde Naties om het leven kwamen. Dat meldde de inlichtingendienst vandaag.

Volgens de woordvoerder van de dienst is bevestigd dat drie van de aanslagplegers afkomstig waren uit Pakistan. "Ze kwamen uit de Swatvallei", verwees de zegsman naar een gebied in het noordwesten van Pakistan waar zich veel militanten ophouden.

De aanvallers drongen woensdag gekleed als politieagenten het Bekhtar Guesthouse binnen. De Taliban eisten de verantwoordelijkheid voor de aanval op. De beweging zou de aanslag hebben gepleegd om de komende tweede ronde van de presidentsverkiezingen te saboteren.

Arrestaties na aanslagen in Kabul  (foto: ANP)

Uitslag kwalificatie Grand Prix Abu Dhabi

De allereerste kwalificatie in de F1 op het Yas Marina-circuit van Abu Dhabi is gewonnen door Lewis Hamilton die weer in de allerlaatste ronde de pole pakte. De Brit deed dat voor Red Bull-coureurs Sebastian Vettel en Mark Webber.

Het gloednieuwe circuit dat in twee jaar uit de woestijn is verrezen, werd dit weekend door diverse coureurs geprezen. De derde vrije training eerder vandaag was een verrassing, want de Brawn GP-wagens stonden weer eens vooraan - iets wat de afgelopen vrije trainingen niet vaak voorkwam. Lewis Hamilton, die de eerste vrije training op vrijdag de snelste was, zette zich vanochtend tussen Jenson Button en Rubens Barrichello op de tweede plaats.

De bandencompounds die Bridgestone meegenomen had naar het Yas Marina-circuit waren de medium- en zachte banden. Bij Toyota zat opnieuw Kamui Kobayashi in de auto, omdat Timo Glock nog niet hersteld was van zijn gebroken ruggenwervel. De kwalificatie, die net als de race verreden wordt in de schemering en later in het donker, werd aangevangen door Jaime Alguersuari. Al snel was bijna het gehele veld op de baan in Q1 en het was meteen Button die een snelle tijd neerzette, al werd deze al snel verbeterd door Robert Kubica en Kimi Räikkönen. Jarno Trulli was even later sneller dan Räikkönen, maar klokte de derde tijd omdat Hamilton de snelste tijd reed.

De teamgenoot van Hamilton, Heikki Kovalainen, spinde in de eerste sector. De Fin maakte dat de volgende ronde meteen goed door de snelste tijd meer te zetten in de eerste sector, maar hij maakte zijn ronde niet af. Met nog acht minuten op de klok waren de Red Bull-bolides nog niet buiten geweest. Niet veel later ging Mark Webber op pad en zette een vijftiende tijd neer en ook Sebastian Vettel kwam naar buiten. Webber verbeterde zich naar de zevende tijd, waar Vettel eerst de elfde maar een ronde later de derde tijd van dat moment noteerde. Hamilton scherpte zijn eigen tijd nog aan naar 1:39,873, terwijl de rest van het veld niet sneller reed dan de 1:41,206 van Räikkönen.

Ferrari-teamgenoot Giancarlo Fisichella deed het niet zo goed als de Fin, want de Italiaan liet de laatste tijd noteren. Vettel scherpte zijn eigen tijd aan tot een tweede tijd met 1:41,017 maar BMW Sauber-coureur Kubica zette een 1:40'er op de klok en kwam daarmee tweede achter Hamilton te staan. De beide Force India's waren niet zo rap als in de laatste paar races en in de vrije trainingen voor deze Grand Prix. Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi verkeerden beide in de gevarenzone. Kovalainen zat op de wip met zijn vijftiende tijd, maar achter hem waren geen grote namen waarvan verwacht kon worden de tijd dat ze de tijd van de Fin konden verbeteren.

Kovalainen zelf wist zich op de vlag nog wel te verbeteren, waardoor de McLaren-rijder voormalig wereldkampioen Fernando Alonso naar de zestiende tijd verwees. De vier andere tijdlangzaamsten die afvielen in de eerste sessie waren (van zeventiende naar twintigste plaats) Luizzi, Sutil, Romain Grosjean en Fisichella.

De tweede kwalificatiesessie begon nog licht, maar al snel werd het donker. De lichten langs de baan waren al de gehele kwalificatie ontstoken voor een naadloze overgang van licht naar donker. Door dat donker ging wel de baantemperatuur drastisch omlaag van 34 naar 31 graden Celsius. Sébastien Buemi zette met 1:40.678 verrassend genoeg de snelste tijd neer, voor Kovalainen. De Zwitser werd echter al heel snel weer voorbijgereden door een haast ongenaakbare Hamilton.

Teamgenoot Kovalainen moest zijn bolide langs de baan parkeren met versnellingsbakproblemen. Ondertussen streden de Red Bulls van Vettel en Webber om de snelste tijd. Eerst had Vettel de eerste plaats, maar Webber zette zijn wagen weer net voor zijn teamgenoot. Button wist zich voor dit duo te rijden, maar opnieuw was het Vettel die zich met een 1:39'er op de eerste plaats nestelde. Uiteindelijk was het Hamilton die de snelste tijd reed met 1:39,695. De afvallers van de tweede sessie waren Räikkönen, Kobayashi, Kovalainen, Kazuki Nakajima en Alguersuari.

In Q3 verbaasden de BMW-coureurs, waarbij Nick Heidfeld meteen de snelste tijd liet noteren en teamgenoot Kubica de derde plaats pakte. De Pool werd al snel voorbijgestoken worden door Vettel, Trulli en Buemi die allen niet aan de tijd van Heidfeld kwamen. Met nog viereneenhalve minuut op de klok was het vooraan stuivertje wisselen met Webber, Button en Barrichello, maar het was Trulli die de snelste klokte. De tijden waren ruim twee seconden langzamer dan in de eerdere sessies, omdat de top tien met de brandstof voor de race zich moet kwalificeren in Q3.

Hamilton wachtte er lang mee, maar de Brit pakte toch weer de snelste tijd met nog iets meer dan anderhalve minuut op de klokken. Op het moment dat de vlag gevallen was, waren alle tien coureurs nog bezig met een vliegende ronde. Achtereenvolgens Webber en Vettel zetten de snelste tijd neer, maar zoals vaker gebeurd is, had Hamilton een perfecte laatste ronde in petto. De McLaren-rijder pakte met 1:40,948 toch weer de poleposition af van Vettel.

Op de tweede startrij staan Webber en Barrichello, de derde rij is voor Button en Trulli, op de vierde rij staan Kubica en teamgenoot Heidfeld en de vijfde startrij wordt gevormd door Nico Rosberg en Buemi.

Uitslag kwalificatie Grand Prix Abu Dhabi

Pos. CoureurTeam Tijd
1L. HamiltonMcLaren1:40.948
2S. VettelRed Bull1:41.615
3M. WebberRed Bull1:41.726
4R. BarrichelloBrawn GP1:41.786
5J. ButtonBrawn GP1:41.892
6J. TrulliToyota1:41.897
7R. KubicaBMW1:41.992
8N. HeidfeldBMW1:42.343
9N. RosbergWilliams1:42.583
10S. BuemiScuderia Toro Rosso1:42.713

11K. RäikkönenFerrari1:40.726
12K. KobayashiToyota1:40.777
13H. KovalainenMcLaren1:40.983
14K. NakajimaWilliams1:41.148
15J. AlguersuariScuderia Toro Rosso1:41.689

16F. AlonsoRenault1:41.667
17V. LiuzziForce India F11:41.701
18A. SutilForce India F11:41.863
19R. GrosjeanRenault1:41.950
20G. FisichellaFerrari1:42.184

'Begin 2010 besluit uitlevering Julio P.'

De Spaanse rechter besluit waarschijnlijk begin volgend jaar of voormalig Transavia-piloot Julio P. aan Argentinië wordt uitgeleverd. P.'s Nederlandse advocaat Gerard Spong heeft vandaag gezegd dat in januari een zitting plaats heeft waarin de rechter in Spanje het uitleveringsverzoek van Argentinië behandelt. De Spaanse regering gaf gisteren het groene licht voor de uitlevering van P. aan Argentinië.

De Nederlands-Argentijnse piloot werd in september in de Spaanse stad Valencia aangehouden, vlak voor hij naar Amsterdam zou vliegen, de laatste vlucht voor zijn pensioen bij Transavia. Argentinië had om zijn arrestatie gevraagd omdat het land hem verdenkt van het uitvoeren van zogenoemde dodenvluchten ten tijde van de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land. Daarbij werden tegenstanders van het regime levend boven zee uit vliegtuigen gegooid.

Spuugverbod op Roemeense velden

De Mexicaanse griep houdt de wereld al enkele maanden in zijn greep. Inmiddels heerst de griep ook in Roemenië, waar de voetbalbond inmiddels een opmerkelijk verzoek heeft gedaan.

Voetballers en trainers worden namelijk verzocht om niet meer op het veld te spugen. Daarnaast is het ook niet toegestaan om water te drinken en vervolgens weer uit te proesten.

In een uitgegeven verklaring beval de bond zelfs om mondkapjes te gaan dragen. "Voor de trainers die het spugen niet kunnen laten." Daarnaast zou ook een afgesloten containertje een uitkomst kunnen bieden. Dan kunnen de spelers en trainers hun speeksel daar in kwijt.

De oproep van de bond volgt op een week waarin het H1N1-virus Roemenië in zijn greep hield. Voor het eerst werd een school gesloten, nadat er twintig leerlingen met ziekteverschijnselen waren ontdekt.

AFM onderzoekt beurshandel Super de Boer

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt of er bij de overnamestrijd rondom supermarktconcern Super de Boer sprake is geweest van handel met voorkennis. Dat bevestigden betrouwbare bronnen vandaag in reactie op berichtgeving daarover in De Telegraaf.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) sprak eind september al een vermoeden uit dat er mogelijk met voorkennis is gehandeld. Tussen 7 en 17 september steeg het aandeel Super de Boer met ruim een kwart. Ook de handelsvolumes stegen fors. Supermarktconcern Jumbo deed op 18 september een bod van 480 miljoen euro op Super de Boer.

De AFM wil zelf niet zeggen of er een officieel onderzoek plaatsvindt. Een woordvoerder zei dat er altijd naar opvallende koersbewegingen wordt gekeken.

Italiaanse politie pakt leider van Camorra

De Italiaanse maffiabaas Salvatore Russo is in de buurt van de zuidelijke stad Napels opgepakt. Dat maakte de politie bekend.

Russo was al sinds 1995 voortvluchtig. Hij is veroordeeld tot een levenslange celstraf voor moord en deelname aan een criminele organisatie. Russo was een van de meest gezochte criminelen in Italië.

Russo staat te boek als een van de belangrijkste leiders van de Camorra, de maffia van Napels. Deze clan houdt zich bezig met een breed scala aan criminele activiteiten in binnen- en buitenland. Deskundigen schatten dat de omzet van deze clan in de miljarden euro's loopt.

[NK] Gerritsen wint ook 1.000 meter

Na de 500 meter heeft Annette Gerritsen ook de 1.000 meter gewonnen. Ze bleef Margot Boer en Marianne Timmer voor.

Timmer kwam als eerste van de favorieten in actie en reed een tijd van 1.17,26. Daarna kwam Gerritsen in actie en die noteerde 1.16,83. In de slotrit kwamen vervolgens Margot Boer en Paulien van Deutekom in actie. Boer haalde het net niet en werd tweede. Van Deutekom stelde teleur en werd pas twaalfde.

Uitslag 1.000 meter dames:

#NaamTijd
1Annette Gerritsen1.16,83
2Margot Boer1.17,18
3Marianne Timmer1.17,26
4Laurine van Riessen1.17,41
5Ireen Wüst1.17,61

Stam verrast door vertrek Everse

Jaap Stam zat vrijdag tegen Helmond Sport (3-1 winst) op de bank als interim-coach van FC Zwolle. De clubleiding ontsloeg eerder deze week hoofdcoach Jan Everse, tot verrassing van Stam. De oud-verdediger kon zich niet vinden in de beslissing van het bestuur.

"Nee. Dat heb ik ook eerlijk aangegeven. Jan is een goede trainer, iemand die jonge spelers echt beter kan maken. Hij lag goed in de groep. De selectie en de rest van de technische staf had ook nog het volste vertrouwen in hem", aldus Stam op de Jupiler League-website.

"Maar goed, het bestuur moet beslissingen nemen. Dit is de beslissing die ze genomen hebben en daar moeten wij ons bij neerleggen."

Stam is vastberaden om de draad op te pakken. "We moeten verder. Als Zwolle zijnde, moet iedereen weer achter het team staan. En daar bedoel ik echt iedereen mee. De koppies moeten dezelfde kant op."

150 Ajacieden als VIP naar Zagreb

Er zullen op 5 november toch supporters van Ajax naar Zagreb afreizen. De Amsterdamse formatie speelt op die dag, in het kader van de Europa League, tegen Dinamo Zagreb. Dit is opvallend, aangezien de Kroaten eerder deze week nog een zware straf kregen opgelegd.

Nu is het echter zo dat er toch nog 150 supporters van Ajax mee zullen reizen naar Kroatië. "We hebben - zoals gebruikelijk bij dit soort straffen - van de UEFA toestemming gekregen om 200 mensen mee te nemen," liet een woordvoerder van club uit de hoofdstad weten. "Omdat minder dan veertig businessclubleden zich hadden aangemeld, konden we de supporters 'upgraden'. Het is een geste naar onze trouwe aanhang, die al vervoerskosten heeft gemaakt. Omdat rond de wedstrijd een verhoogd veiligheidsrisico geldt, gebeurt dat onder strikte voorwaarden. De fans moeten een door ons opgestelde brief ondertekenen."

De eerdergenoemde sanctie, die door de UEFA is opgelegd, is een gevolg van de rellen tijdens het Europa League-duel tegen FC Timisoara. Daarnaast kreeg de Kroatische formatie ook nog drie punten in mindering.

Geen verzet bij CDA hogere AOW-leeftijd

De CDA-achterban verzet zich niet tegen het kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Dat bleek vandaag tijdens het congres van de christendemocraten in Utrecht. Wel zijn de leden van de regeringspartij kritisch. Zo klonken er tijdens een aparte deelsessie met de CDA-top zorgen over de zwakke positie van ouderen op de arbeidsmarkt.

Bovendien wezen CDA-leden erop dat de hogere pensioenleeftijd niet in het verkiezingsprogramma heeft gestaan. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en fractieleider Pieter van Geel in de Tweede Kamer zeiden dat de economische crisis ook niet in het program stond. Van Geel wees erop dat nu alles wordt gedaan om de eerste klappen van de economie op te vangen, waardoor 'de overheid kampt met een tekort van duizend euro per seconde'. Uiteindelijk verwacht het kabinet dat 35 miljard euro bezuinigd moet worden.

Volgens Donner moeten mensen ook langer aan de slag om straks met de vergrijzing genoeg werkenden te hebben voor voorzieningen, zoals de zorg, onderwijs en uitkeringen. Hij erkende dat het CDA altijd heeft gezegd dat eerst mensen zoveel mogelijk tot hun 65e aan het werk geholpen en gehouden moeten worden. Maar de crisis zet volgens hem de betaalbaarheid van voorzieningen nu extra onder druk.

Geen verzet bij CDA tegen hogere AOW-leeftijd  (foto: ANP)

Van Geel roept op tot algehele matiging

Fractievoorzitter Pieter van Geel van het CDA in de Tweede Kamer roept op tot matigheid in de gehele samenleving. Volgens Van Geel is loonmatiging hard nodig om Nederland sterker uit de economische crisis te helpen. Maar hij deed niet alleen een oproep aan de vakbonden en werknemers. Ook elders "vraagt de politiek offers van mensen".

"Er mag best wel matiging zijn in onze soms grenzeloze samenleving. Een beetje minder lenen. Een beetje minder grote auto. Een beetje minder ver op vakantie. Behoorlijk minder bonussen en verrijking ten koste van anderen. Maar ook minder korte lontjes. Minder agressief. Minder ten koste van anderen", aldus Van Geel. Hij oogstte luid applaus bij de achterban, die ruim was opgekomen voor het congres.

Van Dijk wellicht jaar langer door

Rob van Dijk zegt tegenover De Telegraaf dat hij niet uitsluit dat hij na dit seizoen nog één jaar doorgaat als profvoetballer.

"De kans dat ik stop, is natuurlijk hartstikke groot, maar ik beslis het pas definitief in maart of april," aldus Van Dijk. "Als ik het nu al ga roepen, heb ik het gevoel dat ik niet meer terug kan als er tegen die tijd nog iets leuks voorbijkomt. Je ziet ook dat doelmannen steeds langer doorgaan. Edwin van der Sar heeft ook weer een aanbod op zak om een jaar langer bij Manchester United te blijven. Ik sluit niet op voorhand uit dat ik er toch nog een jaar aan vast plak."

Dit seizoen is Van Dijk, die in januari 41 wordt, eerste doelman van Feyenoord.

Belgische gevangenen naar Tilburg

Belgische gevangenen kunnen in het vervolg worden opgesloten in de gevangenis in Tilburg. Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) en de Belgische minister van Justitie Stefaan De Clerck tekenden daarvoor vandaag een verdrag in de penitentiaire inrichting Tilburg.

In Nederland moeten vijf gevangenissen dicht en in België is een enorm cellentekort. "De sluiting van gevangenissen kunnen we hiermee uitstellen", legde Albayrak uit. De gevangenen die in Nederland worden opgesloten mogen niet vluchtgevaarlijk zijn of zware criminelen en tbs'ers. Afgesproken is dat Tilburg een dependance wordt van de gevangenis in Wortel. Gedetineerden die bijvoorbeeld op verlof gaan, zullen eerst worden vervoerd naar België voor ze vrij komen.

Megaboete VS voor olieconcern BP

De Amerikaanse autoriteiten hebben het Britse olieconcern BP een recordboete van ruim 87 miljoen dollar (59 miljoen euro) opgelegd. BP is afspraken over verbetering van de veiligheid bij een raffinaderij in Texas niet nagekomen. Bij deze raffinaderij kwamen in 2005 vijftien mensen om bij een explosie.

Volgens de Amerikaanse minister van Arbeid, Hilda Solis, kunnen de overtredingen van BP tot een nieuwe ramp leiden. Inspecteurs hebben 270 zaken ontdekt waarin het bedrijf faalde om zijn veiligheidsstandaarden te verbeteren. Daarnaast zijn er nog eens 439 nieuwe "moedwillige" overtredingen ontdekt.

Nog nooit is in de Verenigde Staten zo'n hoge boete opgelegd voor overtreding van veiligheidsregels. BP heeft beroep aangetekend.

Palermo haakt af voor organisatie Spelen 2020

Palermo heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2020.

"Op dit moment zijn de omstandigheden niet gunstig", aldus de burgemeester van de Siciliaanse hoofdstad, Diego Cammarata, vandaag.

Palermo wilde aanhaken bij Rome en Venetië. Die twee steden hebben ook interesse in de Zomerspelen van 2020. Palermo kon echter niet op steun rekenen van het Italiaans olympisch comité, dat Palermo gebrek aan overleg verweet.

CD: 538 Dance smash 2009 vol.4

Opvallende hoesjes met half blote vrouwen op de voorkant. Dat is kenmerkend voor de 538 Dance Smash reeks. 9 april van dit jaar bestond de 538 Dance Smash, om precies te zijn vijftien jaar. dan kun je wel raden hoeveel cd's deze reeks ongeveer heeft. Als je ze allemaal in bezit hebt, heb je al gauw een boekenkast vol. Alleen dit jaar al zijn er drie edities. Tijd dus voor vol.4 om de collectie uit te breiden.

Uitslag derde vrije training Abu Dhabi

Jenson Button heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Brit bleef landgenoot Lewis Hamilton twee duizendsten voor. Rubens Barrichello legde beslag op de derde tijd, gevolgd door Sebastien Buemi en Nick Heidfeld.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 J. Button Brawn GP 1:40.62521
2 L. Hamilton McLaren 1:40.62718
3 R. Barrichello Brawn GP 1:40.90720
4 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:40.93422
5 N. Heidfeld BMW 1:41.24118
6 H. Kovalainen McLaren 1:41.26320
7 J. Trulli Toyota 1:41.30123
8 R. Kubica BMW 1:41.32220
9 A. Sutil Force India F1 1:41.37222
10 K. Räikkönen Ferrari 1:41.37323
11 S. Vettel Red Bull 1:41.40319
12 N. Rosberg Williams 1:41.47822
13 K. Kobayashi Toyota 1:41.49924
14 V. Liuzzi Force India F1 1:41.67520
15 M. Webber Red Bull 1:41.68215
16 F. Alonso Renault 1:41.89719
17 K. Nakajima Williams 1:42.15621
18 R. Grosjean Renault 1:42.21319
19 G. Fisichella Ferrari 1:42.35123
20 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso geen tijd

Heuft werkt aan nieuwe Yab Yum

Oprichter Theo Heuft van het legendarische voormalige bordeel Yab Yum in Amsterdam wil binnen een half jaar een nieuwe Yab Yum openen in Brussel. "Een Yab Yum is als een vlag op een schip. Zo'n zaak hoort thuis in de Europese hoofdstad", zegt Heuft (74) vandaag in de Vlaamse krant De Morgen.

Heuft zegt hiervoor samen te werken met een serieuze Belgische ondernemer. "Het gaat mij niet in de eerste plaats om het geld, maar om het laten voortleven van mijn levenswerk."

Yab Yum was een bekend luxebordeel. Heuft had er naar eigen zeggen een omzet van een miljoen euro per maand, mede omdat hij schuimwijn van 15 euro per fles verkocht als champagne voor 550 euro per fles. Het succes leidde er echter toe dat criminelen hem probeerden af te persen. In 1999 verkocht Heuft het bordeel. De gemeente Amsterdam sloot het vorig jaar, omdat het vermoedde dat de zaak in handen was gekomen van Hells Angels.

Heuft zegt ook plannen te hebben om de Yab Yum in Amsterdam binnen drie maanden weer te openen. "Het bestemmingsplan voor het pand aan de Singel is nog altijd een seksbedrijf."

Heuft werkt aan nieuwe Yab Yum  (foto: ANP)

Supermarkten verlagen prijs van gezond eten

Supermarkten in Amsterdamse achterstandswijken gaan volgend jaar bij wijze van experiment stunten met de prijs van gezond eten. Daardoor moet duidelijk worden of mensen dat dan meer gaan kopen. De proef is een initiatief van het Instituut voor Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam, zegt directeur Jaap Seidell vandaag in een interview in Het Parool.

"We gaan volgend jaar in Amsterdamse achterstandwijken met supermarkten een nieuw experiment met prijsmaatregelen doen en kijken of de voedingskeuze daardoor verandert", aldus Seidell. "Uit interviews is gebleken dat mensen bijvoorbeeld heel gevoelig zijn voor aanbiedingen, dus supermarkten straks gaan stunten met groente en fruit in plaats van met grote zakken chips. We verwachten daar veel van."

Moeskroen zit zonder technische staf

Excelsior Moeskroen zit sinds gisteravond zonder technische staf. Na de 0-0 tegen kampioen Standard Luik stapten hoofdtrainer Miroslav Djukic, technisch directeur Amadeo Carboni en de assistenten Raymond Henric-Colle, José Marcaros en Juan Sanchez Moreno op. De Nederlandse keeperstrainer Hans Galjé zou nog twijfelen over een vertrek.

De Belgische eersteklasser verkeert in financiële nood. Afgelopen week trok de Belgische voetbalbond de licentie van de club al in. Moeskroen is echter in beroep gegaan en daarom mocht de ploeg gisteren toch spelen.

Na afloop van de wedstrijd van gisteren gaven de trainers aan dat ze er niet meer in slagen de spelers te motiveren.

Ook Wozniacki naar halve finale Doha

Caroline Wozniacki is de laatste die zich geplaatst heeft voor de WTA Championships in Doha. De Deense verloor zelf van Jelena Jankovic en was afhankelijk van het resultaat van de partij tussen Victoria Azarenka en Agnieszka Radwanksa.

Vele tennissters kampten met blessures en dat was in Doha te merken. Zo was Radwanska de vervangster van Vera Zvonareva die kampte met een enkelblessure. Eerder was Zvonareva al opgeroepen als vervangster van Dinara Safina die ook kampte met een blessure. Azarenka gaf tegen Radwanksa op de stand 4-6, 7-5 en 4-1 in het voordeel van de Poolse.

Door dit resultaat eindigt Azarenka op plaats drie in de witte groep, waardoor Wozniacki het op mag nemen tegen Serena Williams in de halve finale. Of de partij nog gespeeld wordt is nog de vraag, want ook de Deense kampt met blessures. De andere halve finale gaat tussen Jankovic en Venus Williams.

[NK] Wennemars wil boven zichzelf uitstijgen

Erben Wennemars wil zich graag plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden op de 1.000 meter. Toch weet de Dalfsenaar dat het een lastige klus gaat worden.

"Vandaag gaat het echt spannend worden. Ik zal boven mezelf uit moeten stijgen om WB-ticket te bemachtigen," liet Wennemars via zijn Twitter-account weten.

Wennemars komt vanmiddag tijdens de negende rit op de 1.000 meter in actie en zal het op moeten nemen tegen Stefan Groothuis. Na de TVM-rijder verschijnen onder andere Simon Kuipers, Mark Tuitert, Jan Bos, Beorn Nijenhuis en Sjoerd de Vries op het ijs, dus er zal ongetwijfeld nog wel wat nagels worden gebeten.

Pubers opgepakt voor rappen bij Mc Donald's

De politie van American Fork, in de Amerikaanse staat Utah, heeft deze week vier jongeren opgepakt wegens baldadig gedrag. Het kwartet had namelijk het plan opgevat om hun bestelling bij de lokale Mc Donald's niet op de normale manier te doen, maar deze al rappend in te spreken.

De pubers beweren te zijn geïnspireerd door een oud YouTube-filmpje. Ze spraken hun bestelling, beginnend met "ik heb een dubbele cheeseburger nodig en houd de sla maar" eerst snel in bij de bekende intercom van de McDrive. Om het voor de fastfoodmedewerker makkelijker te maken, besloten ze hun rap op een lagere snelheid te herhalen.

Volgens het restaurantpersoneel hielden ze echter de rij op en werd de jongens meegedeeld dat ze een bestelling moesten plaatsen of anders oprotten. Maar volgens het rapkwartet stond er verder niemand in de rij. Toch gingen ze zonder iets te kopen ervandoor.

De baldadige jongeren werden even later door de politie opgepakt. De pubers zaten te kijken naar een volleybalwedstrijd.


De jongens aapten naar eigen zeggen dit oude filmpje na

Nummerdor/Schuil de beste in China

Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben opnieuw een Swatch FIVB World Tour evenement op hun naam geschreven. In de finale waren onze landgenoten te sterk voor de lokale favorieten Xu/Wu.

De finale kende een eenzijdig beeld. Onze landgenoten waren duidelijk de betere en wonnen beide sets redelijk eenvoudig (21-13, 21-14). De finale duurde slechts 35 minuten, wat een prestatie op zich is.

De Chinezen hadden zich zeer makkelijk voor de finale geplaatst door al hun wedstrijden met 2-0 te winnen. Schuil en Nummerdor ging het iets minder soepel af. In de tweede ronde leden ze een zeldzaam verlies en bovendien werd er hier en daar een setje weggegeven. Het duo kreeg de smaak echter op tijd te pakken.

Met deze winst zetten Nummerdor en Schuil een ongelofelijke reeks voort. Vanaf het toernooi in het Finse Aland werd ieder toernooi met een overwinning afgesloten. In de maanden augustus tot en met oktober werd het duo Nederlands en Europees kampioen en wonnen ze drie World Tour-evenementen op rij.

Thiebaut niet terug naar MVV

Gunther Thiebaut voelt er vooralsnog niets voor om terug te keren bij MVV. De Belg zou in januari zijn rentree bij de ploeg uit Maastricht kunnen maken, maar heeft een aanbieding van de hand gedaan.

Afgelopen zomer vertrok Thiebaut naar Lierse SK, maar speelde nog nauwelijks wedstrijden. MVV hoopte hem te kunnen verleiden om terug te komen, maar daar wil de spits nog niet aan denken. Hij wil namelijk vechten voor zijn positie binnen de selectie van de Belgische club.

Bij MVV was Thiebaut in elk geval zeer regelmatig trefzeker. In twee seizoenen maakte de aanvaller namelijk 42 doelpunten.

Diederik Smit wint Groninger Cabaret Festival

Diederik Smit is in de Stadsschouwburg in Groningen de grote winnaar geworden van de 23e editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival. De 21-jarige Limburger, die in Antwerpen studeert, sleepte alle drie de prijzen in de wacht. De Neerlandicus schrijft absurdistische teksten.

Smit was de enige solist in de finale. De twee andere finalisten vielen buiten de prijzen. Het festival had plaats van 28 tot en met 30 oktober. De eerste twee dagen vonden de halve finales plaats met in totaal zes deelnemers, de laatste dag speelden de drie finalisten de eindstrijd.

Het Groninger Studenten Cabaret Festival is een van de vier grootste cabaretfestivals van Nederland. Eerdere winnaars waren onder anderen Theo Maassen, Ernst van der Pasch en Jochem Myjer. De finalisten van het festival gaan de komende maanden op tournee langs theaters in onder meer Maastricht, Den Haag en Amsterdam.

Rutten: "Reis mocht niet ontsnappen"

Jonathan Reis was geruime tijd een 'enfant terrible', maar de speler lijkt zijn kans bij PSV met beide handen te hebben aangegrepen. De klasse van de spits heeft indruk gemaakt op trainer Fred Rutten, die de speler wil belonen met een vaste plaats bij de A-selectie.

In het Eindhovens Dagblad laat Rutten weten dat de Braziliaan veel vooruitgang heeft geboekt in zijn houding en gedrag. Een geel trainingsshirtje, dat normaliter is bestemd voor selectiespelers, behoort daarom tot de mogelijkheden. "Het zou gek zijn als ik nu zeg: dat gebeurt nooit", zegt Rutten. "De winterstop is een ideaal moment om stagiaires door te schuiven."

Aanvankelijk leek Reis, die bijna door iedereen in Eindhoven werd verafschuwd weg te moeten bij PSV, maar Rutten en zijn assistent Erik ten Hag gaven hem een eerlijke kans. "Ik wilde zélf met een objectieve beoordeling over deze speler komen", aldus de hoofdcoach.

Rutten wilde het dus proberen en Reis erg kort houden. De speler werd zowel fysiek als mentaal zwaar belast. "Dat zijn de prikkels waar elke prof mee om moet gaan. We hebben heel veel met hem getraind om hem niet te laten ontsnappen. Het is vervolgens aan de ander om iets terug te geven."

Nu het proces in gang is gezet en Reis het goed doet, moet de speler volhouden. Een basisplaats lijkt in ieder geval een zekerheid bij afwezigheid van Danny Koevermans.

Pakistaan verdacht van zelfmoordaanslag

De 26-jarige Pakistaan Akeel A., die vorig jaar maart in Breda werd opgepakt, zou een zelfmoordaanslag hebben willen plegen in Duitsland. Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zei dit vandaag naar aanleiding van een bericht in de NRC dat vierhonderd agenten van de nationale recherche tussen januari en 14 maart vorig jaar zijn ingezet om de Pakistaan in de gaten te houden.

De man maakte volgens justitie deel uit van een netwerk dat aanslagen in West-Europa voorbereidde. In Nederland bleek te weinig bewijs tegen hem te zijn en hij is uitgeleverd aan Spanje, waar hij later dit jaar terechtstaat voor het voorbereiden van aanslagen in onder meer Barcelona.

De aanslag vanuit het netwerk van A. zou zijn gericht op aanhangers van de vermoorde Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto. De verdachten komen uit de kringen van de moordenaars van Bhutto, meldden Spaanse media in januari 2008 op basis van politiebronnen.

De aanwezigheid van de Pakistaan in Nederland was een van de redenen waarom de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding het dreigingsniveau opschroefde naar substantieel.

Weer dopinggevallen in Giro 2008

Volgens La Gazzetta dello Sport zijn er zes nieuwe gevallen van doping opgedoken in de Giro d'Italia van 2008. Emanuelle Sella werd positief bevonden en uit zijn proces viel op te maken dat er meer coureurs betrapt zijn op het verboden middel CERA.

Nadat Sella bekend had, heeft procureur van het gerecht in Padua Benedetto Roberti nog 82 urinestalen laten controleren. Hiervan zijn er zeven positief bevonden. De UCI zal mee gaan werken aan het verdere onderzoek naar de positieve gevallen.

CD: Eclectic Beatz 9 - The after summer edition

Urban en house mixen met elkaar is tegenwoordig super populair en dat kan Hardwell weten. Hij is ondertussen aangekomen bij editie negen van zijn populaire Eclectic Beatz volumes. De voorgaande acht edities waren goede mixen tussen house en urban tunes. Eens kijken of hij deze keer weer zo'n goede combinatie heeft weten te vinden. Dit keer gebruikt hij de zwoele hete zomertunes om ons als luisteraar nog even te laten genieten van al die heerlijke zonnestralen.

Anatomiemonument terbeschikkingstellers

Op het terrein van UMC St. Radboud wordt morgenmiddag een monument onthuld ter ere van mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld van de wetenschap. Een woordvoerster van de instelling heeft dat vandaag gezegd naar aanleiding van berichtgeving daarover in Trouw. Bij de onthulling worden zo'n achthonderd nabestaanden verwacht, aldus de zegsvrouw.

Volgens haar kan het monument een plek worden voor nabestaanden om hun overleden dierbaren te herdenken. Het lichaam van mensen die dat ter beschikking stellen, wordt kort na het overlijden doorgaans opgehaald. "Nabestaanden zien hun dierbaren daarna helemaal niet meer. Dat is best vreemd." Het monument is er ook voor de studenten, uit respect voor de mensen die het hen mede mogelijk maken anatomie te studeren.

Het gedenkteken is gemaakt door de oud-arts/anatoom (en amateur beeldhouwer) Joop van der Straaten. Hij is verbonden aan het Museum voor Anatomie en Pathologie van het Radboud. Het stelt onder andere een feniks voor, een Griekse mythologische figuur die uit zijn eigen as kan herrijzen.

[NK] Ploeg Orie hoopt op meer medailles

Op de tweede dag van het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen hoopt de schaatsploeg van Jac Orie zich wederom in de kijker te spelen in de zoektocht naar een nieuwe sponsor. Gisteren was de ploeg-Orie al goed voor vijf medailles. Op de kilometer vandaag hoopt de ploeg daar nog een aantal plakken aan toe te voegen.


Gisteren domineerden de vrouwen van de voormalig DSB ploeg de 500 meter bij de vrouwen, die werd gewonnen door Annette Gerritsen. Bij de 500 meter voor mannen was er ook goud in de persoon van Jan Smeekens en brons voor Mark Tuitert.

Op de 1.000 meter bij de vrouwen behoren Margot Boer en Annette Gerritsen tot de topfavorieten, bij de mannen zijn de ogen vooral gericht op Stefan Groothuis, Mark Tuitert en Simon Kuipers.

KPN-topman wil opvolger uit eigen huis

KPN-topman Ad Scheepbouwer wil dat zijn opvolger uit de eigen gelederen van het telecomconcern komt. Volgens Scheepbouwer zijn momenteel drie collega's in zijn bestuur geschikt om in 2011 het roer over te nemen. "Maar de definitieve keuze is natuurlijk aan de raad van commissarissen", zo zegt hij in een vandaag gepubliceerd interview met De Telegraaf.

Kanshebbers voor de toppositie bij KPN zijn Eelco Blok, verantwoordelijk voor zakelijke klanten, Baptiest Coopmans (consumentenmarkt Nederland) en Stan Miller (internationale mobiele telefonie). "Alle drie zouden ze het heel goed kunnen. Uit die drie zou je moeten kiezen, want een opvolger uit eigen huis is volgens mij het beste voor de onderneming", aldus Scheepbouwer.

De 65-jarige KPN-topman stapt begin 2011 op. Hij is echter geenszins van plan om te stoppen met werken. Hij zegt waarschijnlijk op zoek te gaan naar een andere baan. Scheepbouwer wil geen commissaris worden bij KPN.

De Bakker uitgeschakeld in Seoul

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd de finale te bereiken van het Challenger-toernooi in Seoul. In de halve finale van het toernooi in Zuid-Korea verloor De Bakker met 6-1 en 6-4 van Lukas Lacko.

Door zijn plaatsing voor de halve finale heeft De Bakker zich voor het eerst onder de beste 100 tennissers ter wereld geschaard. Hierdoor zal hij in januari mogen deelnemen aan het hoofdtoernooi van de Australian Open.

Senna in 2010 bij Campos Meta

Bruno Senna zal aankomend seizoen zijn debuut maken in de Formule 1. Gisteren werd er al gesuggereerd dat de neef van wijlen Ayrton Senna voor Campos Meta zou gaan rijden, vandaag werd dit bevestigd door teambaas Enrique Rodriquez de Castro.

"Voor Campos Meta is het een buitengewone eer om de naam Senna terug te brengen in de Formule 1," aldus Rodriquez de Castro. Voor Senna, die vorig jaar nog een deal met Honda zag stranden, is het een droom die uitkomt: "Ik ben erg tevreden om een droom te kunnen verwezenlijken. Nu is het tijd om nieuwe doelen te zetten. Het project dat door Campos Meta 1 is ontworpen, moet zowel op de baan als erbuiten succesvol worden."

Omgebouwde Xbox360-gebruikers op Xbox Live geweigerd

Een klein percentage van de Xbox Live-gebruikers die hun console omgebouwd hebben, kregen als leuke Halloween-verrassing een ban van Microsoft.

IGN zag in technische feedback fora dat er veel gesproken werd door mensen dat ze niet meer op Xbox Live konden komen. Alle consoles waarover gesproken werd waren omgebouwde consoles. IGN heeft hierop navraag gedaan bij Microsoft. Een woordvoerder van Microsoft bevestigde dat er een onbekend aantal omgebouwde consoles zijn afgesloten van Xbox Live.

"We have taken action against a small percentage of consoles that have been modified to play pirated game discs. In line with our commitment to combat piracy and support safer and more secure gameplay for the more than 20 million members of our Xbox LIVE community, we are suspending these modded consoles from Xbox LIVE.", aldus Microsoft.

Microsoft heeft niet laten weten wanneer de actie precies heeft plaatsgevonden. Maar gezien de reacties in de fora, moet het afgelopen week gebeurd zijn.

Kajakker jaagt haai weg met peddel

Een Australische kanovaarder heeft een witte haai weg weten te jagen door het enorme dier meerdere malen met een peddel op zijn kop te slaan. De 27-jarige Rhys Gadsden vertelde vandaag op de Australische televisie over zijn angstaanjagende ervaring.

"Ik greep naar mijn peddel en sloeg hem vijf of zes keer op zijn hoofd. De haai gaf de kano een kopstoot, waardoor ik omkantelde en in het water belandde", aldus Gadsden, die gisteren nabij Portland aan het varen was toen de haai zich op zijn kano stortte. De Australiër lag een kwartier in het water met de lekke kano, voordat hij gered werd door een passerende boot. "Ik wist niet waar de haai gebleven was en ik wilde niet spetteren want dan zou hij misschien terugkomen."

Witte haaien zijn de grootste roofvissen ter wereld. Ze kunnen tot 6 meter lang worden en meer dan 2000 kilo wegen. In de afgelopen twee eeuwen zijn in de wateren rond Australië bijna tweehonderd mensen om het leven gekomen. Toch is de kans om door een haai gedood te worden volgens onderzoekers nog altijd kleiner dan de kans om geraakt te worden door de bliksem.

[GP2 Asia] Uitslag Abu Dhabi race 1

Davide Valsecchi heeft de eerste race van het nieuwe GP2 Asia-seizoen, op Abu Dhabi, op zijn naam geschreven. Luca Filippi werd tweede, James Jakes eindigde bij zijn terugkeer bij Super Nova als derde. Alexander Rossi was met een vierde positie de beste debutant.

Fabio Leimer startte vanaf de derde startplek, maar zijn race was verpest toen hij in de opwarmronde de motor van zijn Ocean Racing Bolide liet afslaan. Valsecchi verspeelde zijn eerste plaats bij de start aan Sam Bird, die sterk van start ging. De Italiaan wist de Brit op het lange rechte stuk echter weer te passeren. Jakes en Filippi gingen Bird ook nog voorbij en een ronde daarna pakte Filippi de tweede plek van Jakes af.

Na de serie pitstops werd de wedstrijd pas levendig toen Alexander Rossi Josef Kral en Rodolfo González, die met elkaar in gevecht waren, koelboedig voorbij reed. Het leek onder geel te gebeuren, maar de wedstrijdleiding gaf Rossi uiteindelijk geen straf.

Voorin was het nog steeds Valsecchi die aan de leiding reed, maar zijn voorsprong op Filippi werd wel steeds kleiner. Aan het einde van de twaalfde ronde leek hij zelf voorbij te worden gereden door zijn landgenoot. Valsecchi dook echter naar binnen, en raakte Filippi die daardoor wat tijd verloor. Nadat ook Filippi zijn stop had gehad, kwam hij als eerste achter de safety car terecht. Die was op de baan gekomen omdat Luiz Razia zijn voorvleugel had kapot gereden op de auto van Christian Vietoris.

Na de herstart was Valsecchi een stuk sneller dan Filippi en in de negentiende ronde ging hij Filippi weer voorbij, een actie waarbij de twee bolides elkaar nog even raakten. De eindoverwinning van Valsecchi kwam in de rest van de race niet meer in gevaar.

De tweede race start morgen om 10.30 uur Nederlandse tijd.

Politie slaat man dood, omstanders kijken toe

Een 26-jarige man is eergisteren verdronken in de Indische Oceaan bij de kust van Sri Lanka. De man sprong in het water om aan zijn arrestatie te ontkomen, maar werd door de politie ingehaald en helemaal lens geslagen. Een grote groep mensen keek toe hoe de arme man werd afgerost en verdronk.

De Sri Lankees werd door de politie achtervolgd omdat hij met stenen naar passerende treinen gooide aan de kust in Bambalapitiya. Om te voorkomen dat hij in de cel moest belanden, sprong hij de oceaan in. 

"Het slachtoffer werd geslagen om te voorkomen dat hij de kust zou bereiken, wat heeft geresulteerd in zijn verdrinking", verklaart politiewoordvoerder Nimal Mediwaka. "De agent is inmiddels gearresteerd."

Televisiekijkers keken gisteravond met afschuw naar de televisie, waarop was te zien hoe de automonteur door de politie en een onbekende man met stokken werd geslagen. Hierna stortte het slachtoffer in elkaar en verdronk. Het incident, dat vanaf de wal door een grote menigte werd aanschouwd, is vastgelegd door een lokale tv-zender.

Volgens de nabestaanden leed de man aan een psychische stoornis. Zijn lijk werd meegenomen door de golven, waarna het gisteren aanspoelde op de kust.


Het schokkende filmpje van de moord.
Klikken is geheel op eigen risico!

'Gazprom wil AZ kopen'

AZ staat in de belangstelling van het Russische Gazprom. Het grootste bedrijf in Rusland wil voet aan de grond in Nederland. Eerder probeerden de Russen FC Volendam over te nemen maar door degradatie naar de Jupiler League is dat niet doorgegaan.

De Russische gasleverancier pompte al veel geld in Zenit St. Petersburg. De gasleverancier is momenteel sponsor van Schalke 04. De Duitsers krijgen voor 4 jaar shirtsponsoring 25 miljoen euro. AZ is voor de grootste gasleverancier ter wereld een goedkope manier om zich op Champions League niveau te laten zien. Oud-voorzitter Dirk Scheringa pompte ooit 100 miljoen euro in de club. De verwachting is nu dat AZ en het stadion dit bedrag niet gaan opleveren.

Mocht AZ worden overgenomen door Gazprom dan zal er toestemming nodig zijn van de KNVB. Door deze overname zal AZ dan eigendom worden van de Russische staat.

Voor de visie van Columnist Driek Oplopers kijk je hier, en voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Pakistaanse militairen opgeblazen in Khyber

Zeker zeven Pakistaanse militairen zijn vandaag omgekomen in het noordwestelijke district Khyber. De twee wagens waar de militairen in zaten, werden geraakt door een bom die van afstand tot ontploffing werd gebracht. Dat hebben overheidsfunctionarissen laten weten.

Door de aanslag, ongeveer vijftien kilometer ten westen van de stad Peshawar, raakten nog eens elf militairen gewond.

Khyber wordt door de buitenlandse troepenmacht gebruikt als doorvoerroute van materieel en manschappen naar Afghanistan. Dagelijks trekken tientallen vrachtwagens via de route naar het buurland, wat het voor militanten een aantrekkelijk gebied maakt om aanslagen te plegen.

Het noordwesten van Pakistan is de laatste tijd toch al onrustig. Sinds het Pakistaanse leger een offensief is begonnen in de zuidelijker gelegen regio Zuid-Waziristan, slaan de extremisten elders in het land terug. Dat gebeurt meestal in het noordwesten, zoals eerder deze week toen op een markt in Peshawar een bom ontplofte. Daardoor kwamen meer dan honderd mensen om.

Oktoberweer was bovengemiddeld zacht

Het oktoberweer was dit jaar bovengemiddeld zacht. Dat heeft het KNMI vandaag gemeld. De gemiddelde temperatuur lag rond de 10,7 graden, bijna een halve graad hoger dan normaal.

De uitzonderlijk zachte lucht hield volgens het KNMI vermoedelijk verband met de restanten van de tropische storm Grace. De hoeveelheid neerslag en het aantal uren zon weken overigens nauwelijks af van de norm.

De hoogste Nederlandse temperatuur in oktober werd gemeten in Eindhoven en Volkel, waar het op 7 oktober nog 22 graden was. De laagste temperatuur werd gemeten op 15 oktober op de vliegbasis Twente, waar het toen 5 graden vroor.

[NK] Loting dag 2

Op de tweede dag van het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen staan drie afstanden op het programma: de 1.000 meter voor vrouwen, de 1.000 meter voor mannen, en de drie kilometer voor vrouwen. Hieronder het resultaat van de loting.

Loting 1.000 meter vrouwen:

1. Jorien Kraneborg - Rosa Pater
2. Janine Smit - Elma de Vries
3. Brecht Kramer - Linda de Vries
4. Thijsje Oenema - Marit Dekker
5. Lotte van Beek - Ingeborg Kroon
6. Tosca Hilbrands - Marianne Timmer
7. Frederika Buwalda- Anice Das
8. Annette Gerritsen- Laur.van Riessen
9. Ireen Wüst - Marrit Leenstra
10. Natasja Bruintjes- Roxanne v.Hemert
11. Margot Boer - Paul.v.Deutekom

Loting 1.000 meter heren:

1. Hein Otterspeer - Freddy Wennemars
2. Michel Mulder - Demian Roelofs
3. Michael Poot - Jan Smeekens
4. Jurre Trouw - Berden de Vries
5. Jacques de Koning- Kjeld Nuis
6. Lars Elgersma - Ronald Mulder
7. Sietse Heslinga - Rhian Ket
8. Pim Schipper - Tim Salomons
9. Erben Wennemars - Stefan Groothuis
10. Beorn Nijenhuis - Jan Bos
11. Sjoerd de Vries - Remco OldeHeuvel
12. Simon Kuipers - Mark Tuitert

Loting 3.000 meter vrouwen:

1. Marije Joling - Carl.Achtereekte
2. Irene Schouten - Linda de Vries
3. Linda Bouwens - Marja Vis
4. Annouk vd.Weijden- Janneke Ensing
5. Yvonne Nauta - Moniek Kleinsman
6. Rixt Meijer - Lisanne Soemanta
7. Paul.v.Deutekom - Gretha Smit
8. Elma de Vries - Jorien Voorhuis
9. Ireen Wüst - Renat.Groenewold
10. Marrit Leenstra - Diane Valkenburg

Vrouw sterft na zestig jaar in ijzeren long

Een 83-jarige Australische vrouw die al zestig jaar in een ijzeren long lag, is vandaag in een verpleeghuis in de stad Melbourne gestorven. De vrouw had polio en kon daardoor niet zelfstandig ademhalen. De ijzeren long zorgde voor negatieve druk, waardoor de patiënte toch voldoende lucht binnenkreeg.

June Middleton werd in 1949 in het apparaat gelegd. De artsen dachten dat ze het niet lang meer zou maken en zeiden daarom niet hoe lang ze in de ijzeren long moest blijven. "Ik denk dat het beter is als je daar nog even in blijft liggen", zou de dokter gezegd hebben.

Een ijzeren long is een langwerpige stalen buis waar iemand in kan liggen. De ruimte rond de nek is afgesloten, zodat de doos luchtdicht is. Jarenlang werd het apparaat gebruikt bij de behandeling van polio. Door deze ziekte raken spieren verlamd en kunnen patiënten niet langer zelf ademhalen. In sommige ziekenhuizen stonden tientallen ijzeren longen naast elkaar om patiënten van lucht te voorzien.

Tegenwoordig wordt het apparaat veel minder gebruikt, omdat polio in grote delen van de wereld is uitgeroeid. De ziekte komt onder meer nog voor in Afghanistan, India, Nigeria en Pakistan.

Vrouw sterft na zestig jaar in ijzeren long  (foto: ANP)

Van Kouwen: "Deze ging goed de hoek in"

NAC Breda kwam gisteren op bezoek bij VVV-Venlo bijzonder goed weg met een 1-1 gelijkspel. De vechtlust was dan wel groot, met negen man sleepten de ploeg uit Breda een punt uit het vuur.

Frank van Kouwen (VVV) zorgde voor de prachtige 1-0. "Ik had het met schoten van afstand al een paar keer geprobeerd, maar deze kwam perfect voor mijn voeten en ging goed de hoek in. Het is wel fijn dat je op 1-0 komt, maar het is een domper dat je het in de tweede helft weggeeft", zei Van Kouwen tegenover Eredivisie Live.

"We komen in de eerste helft al te spelen tegen tien man en speelden daarna behoorlijk. We maakten een doelpunt en er was eigenlijk niks aan de hand. In de tweede helft speelde NAC verder naar voren en ontstond er onrust bij ons. We kwamen niet aan het voetballen toe", gaf de doelpuntenmaker de verhoudingen in het veld weer.

En wat ging er in de tweede helft nog meer fout? "In een overtalsituatie moet je het veld breed houden en de ruimtes benutten. Dat hebben we niet goed gedaan. Door de druk van NAC werd dat ook lastiger", aldus Van Kouwen.

Barney en Van Gerwen door tijdens EK

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn door naar de tweede ronde van het EK Darts in Hoofddorp. Van Gerwen won gemakkelijk van Vincent van der Voort (6-2). Raymond van Barneveld had het een stuk moeilijker maar versloeg Dennis Priestley met 6-5.

In eerdere wedstrijden kende Van Barneveld al wel vaker problemen met de traag spelende Priestley. De Nederlander leek dit duel snel te willen spelen door een break te maken in de derde leg echter wist Priestley in de tiende leg terug te breaken. In de elfde en beslissende leg trok uiteindelijk van Barneveld aan het langste eind. Daarbij had hij geluk dat Priestley een dart op dubbel 18 miste.

Remco van Eijden verloor met 3-6 van de Brit Andy Hamilton.

Maaskant en Kwakman spreken van verdiend punt

NAC Breda sleepte gisteren met negen man een punt uit het vuur bij VVV-Venlo (1-1). Op basis van de strijd- en werklust vonden NAC-trainer Robert Maaskant en speler Kees Kwakman het punt ook verdiend.

"Ik ben niet helemaal tevreden met het gelijkspel. Wel omdat je natuurlijk lang met tien man en uiteindelijk met negen man speelt, maar de beste kansen waren voor ons. We hadden niet hoeven verliezen", begon Kwakman tegenover Eredivisie Live.

Die kansen waren er voor de speler zelf, zo zag hij, maar ook zijn trainer Maaskant in. "We speelden tot de rode kaart van Schilder te ver naar achteren", betoogde de trainer. "Dat hebben we na rust omgezet, want we waren te angstig. We hebben het duel omgedraaid en gedurfd gespeeld. We hebben het VVV lastig gemaakt en hadden via Kwakman twee keer kunnen scoren als hij iets alerter had ingekopt."

Het punt werd behaald op basis van karakter, zo vond Kwakman. "We hebben veel karakter getoond, keihard gewerkt en een verdiend punt gehaald." Maaskant was het daarmee eens: "Het is een verdiend punt vanwege de werk- en strijdlust die we hebben geleverd."

Wilders boos om extreem-rechts label

Geert Wilders is woedend op drie wetenschappers die zijn PVV zouden typeren als een extreem-rechtse partij die de democratie ondermijnt. "Ik ben echt ziedend. Ze zijn knettergek geworden. Wat een idiotie. Wij zijn democraten in hart en nieren", stelde hij vanochtend.

De PVV-leider reageerde op een bericht in de Volkskrant over een onderzoek naar radicalisering en polarisatie dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd. Volgens een woordvoerster van het departement zit het onderzoek in de laatste fase, waarbij de begeleidingscommissie en de onderzoekers zoals gebruikelijk nog discussiëren over de definities. Van onenigheid is volgens haar geen sprake.

De woordvoerster wil niet vooruitlopen op de conclusies. Maar volgens de krant noemen de wetenschappers Hans Moors, Bob de Graaff en Jaap van Donselaar de PVV een extreem-rechtse partij die islamofobie en systeemhaat tegen de overheid mobiliseert en daarmee de sociale cohesie en democratie ondermijnt. Wilders verwerpt die kwalificaties. "We zijn democratisch gekozen en gebruiken alleen democratische middelen", stelde hij.

Lees ook onze politieke columnreeks "Plat Haags".


  (foto: ANP)

Zelfportret Andy Warhol geveild

Een zelfportret van de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol (1928-1987) dat 40 jaar onopgemerkt in een kast lag, wordt woensdag 11 november geveild in New York door veilinghuis Sotheby's. Het schilderij moet tenminste een miljoen dollar (680.000 euro) opbrengen.

De eigenaresse van het schilderij, Cathy Naso, kreeg het schilderij van Warhol persooonlijk in de tijd dat zij receptioniste was in de studio van de kunstenaar. Warhol heeft een inscriptie aangebracht waarin de kunstenaar het werk opdraagt aan de secretaresse. Naso bewaarde het opgerolde schilderij sinds 1967 in een kast, maar besloot het te verkopen omdat het volgens haar in de kunstwereld thuishoort. In de Amerikaanse krant The New York Times zegt ze: "Ik heb er altijd goed opgepast en ik wil dat het terechtkomt bij iemand die er ook goed voor zorgt."

CD: Dash Berlin - The New Daylight

In 2007 kwam Dash Berlin de dancewereld in en niet zonder succes.
Met zijn nummer ‘Till The Sky Falls Down’ scoorde Jeff Sutorius, een wereldwijde club knaller. Het begin was er, nu moest hij nog omhoog klimmen in de moeilijke dance-scene. In 2008 bracht Jeff zijn eigen label Aropa Records onder bij Armada Music, en misschien was dat wel de beste keuze ooit. Hoogste tijd voor Sytirius om een artiestenalbum op de markt te brengen, dit doet hij in de vorm van The New Daylight.

Dringen voor CDA-partijcongres

Het CDA-partijcongres vandaag in Utrecht kan rekenen op grote belangstelling. Er hebben zich 1500 leden aangemeld voor de bijeenkomst die in het teken staat van de naderende gemeenteraadsverkiezingen en de aanpak van de economische crisis. "We hebben veel mensen moeten teleurstellen", liet een CDA-woordvoerder weten.

De achterban krijgt de kans om minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner aan de tand te voelen over de verhoging van de AOW-leeftijd. Afgelopen maandag leidden de kabinetsplannen om de pensioenleeftijd op te trekken van 65 naar 67 jaar tot verhitte discussies bij coalitiegenoot PvdA. Bij het CDA is het de vraag of de leden de zaak hoog zullen opspelen.

De vakbeweging zal zich net als bij de speciale PvdA-ledenraad roeren. De christelijke vakcentrale CNV, die zich niet neerlegt bij het AOW-besluit, overhandigt voor het begin van het congres aan Donner een pamflet. De AOW kan en moet beter, heet het kort en krachtig.

Het congres zal als vanouds worden toegesproken door fractieleider Pieter van Geel en premier Jan Peter Balkenende. Voor Balkenende is het misschien de laatste keer dat hij als minister-president optreedt. Gisteren na de ministerraad bleek uit de woorden van de twee vicepremiers, Wouter Bos (PvdA) en Andre Rouvoet (ChristenUnie), dat de regeringscoalitie serieus rekening houdt met een vertrek van Balkenende naar Europa. Hij gooit steeds hogere ogen als de eerste president van de Europese Unie. De EU-leiders hakken daarover snel de knoop door.

FOK!-columnist Driek Oplopers ziet de overstap van Balkenende nog niet gebeuren.

Moord op vakbondsman in Mexico

Een groep gewapende mannen heeft op een ranch bij de Noord-Mexicaanse plaats Cajeme een leider van een plaatselijke vakbond voor landarbeiders, Margarito Montes Parra, en veertien anderen vermoord. De daders moordden op één na alle aanwezigen rond de vakbondsman uit.

De groep werd achtervolgd door de moordenaars en zocht een heenkomen in de ranch El Alamito, meldde een zegsman van de gemeente Cajeme. De daders drongen die vervolgens binnen. Het bloedbad was ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad van de noordwestelijke deelstaat Sonora, Hermosillo.

Sonora grenst aan de Verenigde Staten en is een van de Mexicaanse staten die zwaar wordt getroffen door activiteiten van de steeds wreder opererende georganiseerde misdaad. De zaak wordt onderzocht door de lokale en federale politie. Ook het leger is naar Cajeme gestuurd.

'Gazprom wil AZ kopen'

AZ staat in de belangstelling van het Russische Gazprom. Het grootste bedrijf in Rusland wil voet aan de grond in Nederland. Eerder probeerde de Russen FC Volendam over te nemen maar door degradatie naar de Jupiler League is dat niet doorgegaan.

De Russische gasleverancier pompte al veel geld in Zenit St. Petersburg. De gasleverancier is momenteel sponsor van Schalke 04. De Duitsers krijgen voor 4 jaar shirtsponsoring 25 miljoen euro. AZ is voor de grootste gasleverancier ter wereld een goedkope manier om zich op Champions League niveau te laten zien. Oud-voorzitter Dirk Scheringa pompte ooit 100 miljoen euro in de club. De verwachting is nu dat AZ en het stadion dit bedrag niet gaan opleveren.

Mocht AZ worden overgenomen door Gazprom dan zal er toestemming nodig zijn van de KNVB. Door deze overname zal AZ dan eigendom worden van de Russische staat.

Meer Amerikanen schuwen Halloween

Een groeiend aantal Amerikanen vindt de griezelige uitdossingen en buitenissige voorstellingen die het Brits-Amerikaanse feest Halloween met zich meebrengen wat te duivels worden. In sommige plaatsen wordt het feest vervangen door "herfstfestijnen" onder invloed van vooral conservatieve protestantse christenen.

Die pogen het feestje van occulte en bloedige verschijnsels ontdoen. Ze willen de aanwezigheid van heksen, spoken, verminkte griezels, monsters en doden bij de talrijke optochten en samenkomsten op de avond van de laatste dag van oktober tot een minimum beperken. Eén van hen is de invloedrijke leider van de organisatie Focus On the Family, Richard Dobson. Hij meent dat "er duidelijk geen plaats is in de christelijke gemeenschap voor de donkere zijden van Halloween". Hij beval in zijn radioprogramma ouders aan hun kinderen "grappige figuren te laten uitbeelden, zoals Mickey Mouse".

Halloween is vooral op de Britse eilanden en in Noord-Amerika een feest. De naam is een verbastering van het Engels voor Allerheiligenavond, de avond voor Allerheiligen. De rooms-katholieken gedenken de heiligen op 1 november en de naasten die hen zijn ontvallen zijn op Allerzielen, 2 november. In katholiek Mexico is Allerzielen overigens gecombineerd met een soort oud indiaans Halloween. Op de Dag van de Doden strijken hordes nabestaanden nogal feestelijk op begraafplaaten neer, waar zielen van overledenen de eerste twee dagen van november zouden neerdalen. Deze dodenverering gaat gepaard met tal van offers en versieringen met vaak het doodshoofd als thema.

Maand van Spiritualiteit van start

Een workshop wakker worden in het hier en nu, een lezing over spiritualiteit en humor of een debat met Antoine Bodar. Het is een aantal ingrediënten van de openingsmanifestatie van de Maand van de Spiritualiteit die vandaag in museum Archeon wordt gehouden.

Tijdens de Maand van de Spiritualiteit die het thema 'wortel schieten' heeft, zijn er op verschillende plaatsen in het land tal van lezingen, debatten en workshops bij te wonen.

Naast de activiteiten in het Archeon reikt theologe en presentatrice Jacobine Geel 's middags de Kerk en Wereld Jongerenprijs uit. Kerk en Wereld subsidieert projecten op het grensvlak van geloof en samenleving en looft een prijs van 10.000 euro uit aan het meest inspirerende, vernieuwende project voor en door jongeren.

Dagblad Trouw, Uitgeverij Ten Have en de KRO organiseren de Maand van de Spiritualiteit. Want, zeggen ze, veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving.

De Maand van de Spiritualiteit duurt tot 30 november.

Misdaadprogramma bidt God om waarheid

De christelijke zender Family7 begint vandaag met een programma waarin wordt gebeden om de waarheid in een aantal geruchtmakende moordzaken. Het programma CrimeDoc roept medegelovigen op God te vragen om inzicht in onopgeloste misdrijven.

De redactie hoopt dat bidders vervolgens de tips die zij doorkrijgen door te spelen aan het programma. In de eerste uitzending komt de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg aan bod. Zij werd in september 1999 in haar eigen huis in Deventer om het leven gebracht. De veroordeling van Ernest Louwes hiervoor wordt betwist.

Roman Polanski weer niet op borgtocht vrij

De Zwitserse justitie heeft gisteren voor de tweede keer een verzoek afgewezen van de Pools-Franse filmregiseur Roman Polanski om hem op borgtocht vrij te laten. Het risico dat de 76-jarige Oscarwinnaar vlucht, wordt te groot geacht. Polanski zit sinds eind september vast in Zwitserland vanwege een zedenzaak uit de jaren zeventig.

Eerder deze week eiste het vermeende slachtoffer, de destijds 13-jarige Samantha Geimer, dat verder wordt afgezien van vervolging van Polanski. Door het oprakelen van de zaak is volgens haar advocaten "het slachtoffer opnieuw slachtoffer geworden." Zij zou hierdoor gezondheidsklachten hebben gekregen.

In 1977 werd Polanski in Californië beschuldigd van het drogeren en verkrachten van Geimer. In een deal met de aanklagers bekende hij seks met een minderjarige. Hij vluchtte de VS uit voordat de strafmaat was bepaald. Hij werd Frans staatsburger en reisde naar vele landen, zonder gearresteerd te worden. In Zwitserland wacht Polanski nu op zijn uitlevering aan Amerika.

Tip brengt honderden zwartspaarders

Door een tipgever is de Belastingdienst honderden Nederlandse zwartspaarders op het spoor gekomen. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) schrijft dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De spaarders hadden hun geld gestald bij verscheidene banken in Europa. De informatie bevat onder andere de namen, woonplaatsen, rekeningnummers en telefoonnummers van de rekeninghouders. De Jager is blij dat de fiscus zo een grote slag kan slaan in de aanpak van zwartspaarders. De betrokken belastingplichtigen wordt gevraagd om tekst en uitleg.

De Jager verwacht dat in veel gevallen een forse boete en naheffing zal volgen. "Het gaat hier om een groep belastingplichtigen die willens en wetens jarenlang met grote sommen geld de belasting heeft ontdoken", aldus De Jager. Uit een eerste onderzoek blijkt dat het gaat om rekeninghouders die gemiddeld enkele honderdduizenden euro's per rekening hebben. In sommige gevallen gaat het zelfs om tientallen miljoenen euro's per persoon.

De tipgever krijgt een beloning. De hoogte van dat bedrag wordt bepaald door het succes van de actie. Het bedrag is gemaximeerd en kan oplopen tot enkele honderdduizenden euro's. De bestaande tipgeversregeling is in deze zaak speciaal verruimd. De identiteit van de tipgever wordt niet bekendgemaakt.

De Jager strijdt al langer tegen de zwartspaarders. Sinds begin dit jaar hebben meer dan 3.000 mensen gebruik gemaakt van de inkeerregeling. Zij gaven aan in totaal ruim 680 miljoen aan vermogen op buitenlandse rekeningen te hebben staan. Door gebruik te maken van de inkeerregeling voorkomen zij een boete en strafrechtelijke vervolging.

Halloween wint terrein in Nederland

Het is vandaag Halloween. Tijdens het van oorsprong Keltische feest werden vroeger de overledenen van het afgelopen jaar herdacht, en in Amerika en Groot-Brittannië gaan kinderen met pompoenen en lichtjes langs de deuren.

In Nederland wint het feest ook steeds meer terrein. Veel steden hebben vanavond speciale Halloweenfeesten, waarop mensen verkleed moeten komen in griezelige kostuums. Veel kostuumwinkels deden de afgelopen week ook goede zaken.

Ook veel attractieparken spelen dit weekend in op het Halloweenthema en in de bioscopen draaien deze week opvallend veel horrorfilms. In bioscoop Tuschinski in Amsterdam vindt vannacht een speciale marathon plaats waarin achter elkaar vier horrorfilms worden vertoond.

Herdenking Chili voor tijdperk Pinochet

Vanaf dit jaar is 30 oktober de Nationale Dag van Slachtoffers van Politieke Executies in Chili. De Chileense president Michelle Bachelet tekende gisteren het decreet voor het instellen van weer een herdenkingsdag rond Pinochets regime (1973-1990).

Naar schatting bijna drieduizend mensen zijn om het leven gebracht door het militaire regime van generaal Augusto Pinochet dat in 1973 met een bloedige staatsgreep aan de macht kwam. Twee jaar geleden riep Bachelet de Nationale Dag van de Verdwenenen in het leven, 11 maart

De centrumlinkse Bachelet zei gisteren tot nabestaanden dat ze dacht "dat het belangriijk is om een geëigende manier te hebben om de landgenoten te gedenken die het slachtoffer zijn geworden van de wreedheid van een tijd die we niet opnieuw mogen beleven en om onze toewijding mensenrechten na te leven weer te bevestigen".

Nationale Dag van Slachtoffers van Politieke Executies in Chili  (foto: ANP)

Abdullah dreigt boycot verkiezingen

De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah zal de komende verkiezingen boycotten als vandaag niet aan een aantal van zijn eisen is voldaan. "We zullen niet deelnemen aan verkiezingen die niet transparant en fraude-vrij zijn", aldus een bron binnen het campagneteam van Abdullah.

"Als vandaag niet aan onze eisen wordt voldaan, dan zal Abdullah zijn besluit aankondigen in een persconferentie op zondag", stelde de bron. Abdullah wil onder meer dat het hoofd van de kiescommissie IEC wordt ontslagen en dat drie ministers die te vroeg begonnen met campagne voeren, worden geschorst. De zittende president Hamid Karzai voelt daar niets voor.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Afghanistan verliep chaotisch. In eerste instantie leek Karzai voldoende stemmen te hebben om een tweede ronde te voorkomen, maar door grootschalige fraude moest een enorm aantal stembiljetten ongeldig worden verklaard. Daardoor zakte Karzai onder de 50 procent en werd besloten dat hij het nogmaals tegen Abdullah op moet nemen. De tweede ronde is op 7 november.

Indianen vinden overlevenden vliegtuigongeluk

Leden van een indianenstam, de Matis die in de jaren zeventig in het Amazonegebied werd ontdekt, hebben gisteren de overlevenden van een vliegtuigongeluk diep in het regenwoud getraceerd. De Braziliaanse luchtmacht maakte dit bekend.

Die vreesde voor het lot van de elf inzittenden van een Cessna transportvliegtuig van de luchtmacht dat donderdag in een afgelegen gebied niet ver van de Peruaanse grens neerstortte. De piloot blijkt erin te zijn geslaagd het falende toestel te landen op een zijstroom van de rivier de Itui en voorzover bekend hebben zeker negen inzittenden het overleefd.

Een man die na het neerstorten hulp ging zoeken wordt nog vermist. Een ander zou zijn omgekomen en zijn lijk zou zich mogelijk in het gezonken wrak bevinden. De Matis-indianen zoeken samen met de Braziliaanse hulpverleners naar de twee. De indianenstam telt slechts ongeveer driehonderd mensen. Het is een van de kleine stammen in dit deel van het Amazonegebied, ongeveer 2750 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Brasilia.

Volgens de Braziliaanse Nationale Indianen Stichting (Funai) vonden jagers van de Matis de overlevenden omdat ze vreemde geluiden hoorden. De Funai heeft recent aangekondigd in november in dit gebied met een expeditie op zoek te gaan naar stammen die nog niet zijn ontdekt.

Het vliegtuig was met vooral medewerkers van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid in het kader van een inentingscampagne onder indianen op weg van Cruzeiro do Sul in de deelstaat Acre naar Tabatinga in de staat Amazonas. Na bijna een uur vliegen verloren verkeersleiders elk contact met het vliegtuig.

Filipijnen wederom getroffen door orkaan

De vorige orkaan, die het leven kostte aan honderden mensen, zit nog vers in het geheugen of de volgende orkaan treft alweer de Filipijnen. Het is de vierde deze maand. De orkaan trof het gebied rond de hoofdstad Manilla.

Meer dan honderdduizend mensen sloegen op de vlucht terwijl sommigen zelfs op hun dak klauterden om zichzelf in veiligheid te brengen. Veel structurele schade zoals vernielde wegen en bruggen zijn de gevolgen van de harde wind en zware slagregens.

Ook zijn er grote gebieden deels overstroomd, terwijl er nog altijd delen waren die nog onder water stonden van de vorige orkaan. Het noodweer zorgde er ook voor dat een groot gebied rondom de Filipijnse hoofdstad zonder stroom kwam te zitten.

Alarmschijf bestaat 40 jaar

Radio 538 heeft gevierd dat de Alarmschijf 40 jaar bestaat. Zeezender Radio Veronica begon er op 1 november 1969 mee. De eerste Alarmschijf was Fleetwood Mac met 'Oh Well (part one)'.

Het idee voor een plaat die wekelijks belangrijk is op een radiostation komt uit het Verenigd Koninkrijk en Amerika. De schijf is traditioneel de nummer 1 uit de Tipparade, de lijst met nieuwe platen die kans maken op een plek in de Top 40. Sinds 1999 bepaalt Radio 538 wat de Alarmschijf wordt.

In 40 jaar tijd zijn er 2060 Alarmschijven geweest. Madonna had de meesten: 25 stuks. In navolging van de Alarmschijf hebben nu veel radiostations een variant, zoals de Megahit van Radio 3FM.

Patch, dubbele cash en DLC voor Uncharted 2: Among Thieves

De eerste patch van Uncharted 2 is verschenen. Het zijn voornamelijk kleine bugfixes, zoals je ook in de onderstaande patchnotes kan lezen. Interessanter is dat er dit weekend, ter ere van Halloween, de mogelijkheid bestaat om dubbele winst te halen met online potjes multiplayer. Om het nog even uit te spellen: van 30 oktober t/m 2 november wordt al het geld dat je verdient in de multiplayer verdubbeld.

* Addressed respawn points when the artifact goes out of bounds in the Plunder gametype
* Dynamically adjust the win condition for fewer players during the course of a match
* Added features to deter players from voluntarily leaving during a match
* Added rate limit to “When a Chapter is Completed” Twitter event
* Fixed a display issue during letterboxing
* Fixed Danish Trophy description
* Fixed screenshot utility in standard definition resolutions
* Fixed the “Players Met” list not displaying recent players
* Addressed a variety of Multiplayer connectivity issues

Tevens is er een screenshot verschenen van wat waarschijnlijk een sneak-peak is voor de eerste DLC van Uncharted 2: NATHAN DRAKE VERSUS TERMINATOR!1eins. Of iets anders, wat binnenkort wel bekend gemaakt zal worden.



Chillen op een eiland met een grappling hook: Just Cause 2

Just Cause zette je op een paar tropische eilanden waar je vervolgens wat leuk rond kon springen, rijden, vliegen en vallen. De game was een leuke free-roaming game maar scoorde gemiddeld een 74, een cijfer dat vooral naar beneden werd gehaald door wat schoonheidsfoutjes en een gigantische lege landmassa. Kijkend naar de trailer is het niet duidelijk of dat allemaal verholpen is, maar explosief is het zeker wel.

CDA: snijden in overheidsbureaucratie

Bij de zoektocht naar miljardenbezuinigingen mag de overheid zelf niet buiten schot blijven. Dat stelde CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel gisteravond in het tv-programma Pauw&Witteman.

Als mogelijke opties noemde hij het verminderen van het aantal departementen, minder Kamerleden en minder bestuurslagen, zoals deelraden. Het kabinet heeft twintig werkgroepen gevraagd uit te zoeken hoe er 35 miljard euro bezuinigd kan worden. In april worden hun resultaten verwacht. De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie gaven bij de start van de zoektocht al aan dat er geen taboes zijn.

Van Geel benadrukte gisteren dat als de burger om forse bijdragen wordt gevraagd, het niet zo kan zijn dat de bureaucratie ongemoeid blijft.

Transaviapiloot uitgeleverd aan Argentinië

De Nederlands-Argentijnse Transaviapiloot Julio Alberto P. wordt uitgeleverd aan Argentinië wegens mogelijke misdaden tijdens de Argentijnse dictatuur. Dat heeft de Spaanse regering gisteren besloten, meldde de Argentijnse krant La Nación.

De Argentijnse rechter Sergio Torres had om de uitlevering verzocht. Torres onderzoekt misdaden tegen de menselijkheid die tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983) zijn begaan. P. wordt ervan verdacht zogeheten vluchten des doods ten hebben uitgevoerd. Daarbij werden tegenstanders van de militaire dictatuur boven zee uit het vliegtuig gegooid.

De piloot werd op 22 september in de Spaanse stad Valencia aangehouden toen hij zijn laatste vlucht naar Amsterdam zou uitvoeren voor zijn werkgever Transavia. Collega's van Transavia hadden een paar jaar geleden gemeld dat P. tijdens een etentje had verteld dat hij vluchten des doods had uitgevoerd. P. zegt dat zijn collega's hem verkeerd hebben begrepen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.