Wethouder 'Van Nieuwenhoven voorrang'

De Haagse PvdA-wethouder Henk Kool trekt zich terug als kandidaat-lijsttrekker van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen ten gunste van PvdA-coryfee Jeltje van Nieuwenhoven. Dat zei hij vandaag op de persconferentie van Van Nieuwenhoven die zich kandidaat heeft gesteld als lijsttrekker.

Kool zei dat hij zich terugtrekt omdat Van Nieuwenhoven 'iemand is die net even het verschil kan maken bij de gemeenteraadsverkiezingen' die volgens hem hard zullen zijn. De PVV van Geert Wilders doet mee aan de raadsverkiezingen in Den Haag, en Almere. Van Nieuwenhoven zei dat zij zich waarschijnlijk ook kandidaat had gesteld als de PVV niet zou hebben meegedaan in Den Haag.

Van Nieuwenhoven (66) zei door Haagse vrienden te zijn gevraagd lijsttrekker te worden. De PvdA-top heeft zich er niet mee bemoeid. Van Nieuwenhoven is niet beschikbaar voor een wethouderspost. Ze wil wel fractieleider worden. Van Nieuwenhoven, die ruim twintig jaar in de Tweede Kamer zat, zei samenwerking met de PVV niet op voorhand uit te sluiten. "Maar als ik hoor en lees wat de PVV landelijk voorstaat, heb ik weinig aanleiding te denken dat die partij het beste met Den Haag voorheeft", voegde ze hieraan toe.

De oud-Kamervoorzitter en geboren Friezin woont sinds vijftien jaar in Den Haag. "Het is mijn stad geworden." "Ik heb er zin in en vind het een uitdaging", aldus Van Nieuwenhoven.

Van Nieuwenhoven krijgt voorrang  (foto: ANP)