EU wil nieuwe gascrisis voorkomen

De Europese Commissie wil duidelijkheid krijgen over de gasvoorraad in Oekraïne en ook of er een onafhankelijke controle op deze voorraad mogelijk is. De Commissie houdt vandaag spoedberaad om de (betalings)problemen in kaart te brengen.

De betalingsproblemen van Oekraïe kunnen er toe leiden dat de gasvoorraad voor de komende winter niet voldoende kan worden opgebouwd. Voor veel Europese landen dreigt dan wederom een gastekort

Oekraïne moet op de zevende dag van elke maand de gasrekening aan de Russen voldoen. Gebeurt dit niet, dan is Rusland niet te beroerd om de gaskraan onmiddellijk dicht te draaien wat betreft gas dat Oekraïne zelf afneemt. Begin dit jaar blokkeerde het land daarop de doorvoer van gas naar de Europese Unie.

Op dit moment is het niet duideijk of Oekraïne genoeg geld heeft om in juli de rekening te betalen en het is ook onduidelijk of de huidige voorraad al helemaal is betaald. Momenteel bedraagt de gasvoorraad in Oekraïne ruim 19 miljard kubieke meter en dit moet voor de winter toenemen tot 32 miljard kuub, hetgeen ruim vier miljard dollar kost.

Volgens de Europese Commissie is de situatie op dit moment niet ernstig te noemen, maar men moet wel alert blijven om gastekorten te voorkomen.