Puf-les bij bevalling is nutteloos

Bijna alle vaders hebben het weleens doorstaan: samen met hun zwangere vrouw puffen op een matje om te oefenen voor de bevalling. Zo'n 80 procent van de Nederlandse vrouwen volgt voor de eerste bevalling een zwangerschapscursus.

Maar nu is er Zweeds onderzoek dat het nut ervan in twijfel trekt: het van tevoren aanleren van ademhalingstechnieken blijkt geen invloed te hebben op het verloop van de bevalling.

Zweedse onderzoekers van het Karolinska Instituut selecteerden meer dan 1.000 vrouwen die voor het eerst bevielen. De helft volgde een cursus met ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, massage en pijnstrategieën. De andere helft kreeg alleen een informatieve cursus over de bevalling.

Het resultaat: vrouwen die hadden geleerd zich te ontspannen, vroegen even vaak om een ruggenprik, kregen even vaak een keizersnee of hadden na afloop dezelfde gevoelens over hun bevalling als vrouwen die niet hadden geoefend.

Onderzoekster Malin Bergström kreeg talloze boze e-mails: "Vrouwen zijn zó kwaad. Ze zeggen: het móet werken. Ons onderzoek wijst anders uit."  Maar volgens Nederlandse verloskundigen blijft het nuttig zwangerschapscursussen te volgen, bijvoorbeeld om de angst bij vrouwen te verminderen.


Puf-les bij bevalling is nutteloos  (foto: DAG)