Oudere vaders, dommere kinderen

Jong vader worden is lang zo gek nog niet. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kinderen van oudere vaders gemiddeld slechter scoren bij intelligentietests. Het was al eerder bekend dat op latere leeftijd kinderen krijgen invloed kan hebben op de gezondheid van het kind.

John McGrath van het Queensland Brain Institute heeft voor zijn onderzoek een groep kinderen getest op zes verschillende onderdelen. Onder meer het concentratievermogen, snelheid van leren en spreek- en leesvaardigheid werd geanalyseerd. De kinderen van oudere vaders (vijftig jaar) scoorden op vijf van de zes onderdelen het slechtst, en haalden beduidend minder punten bij de tests dan hun leeftijdgenootjes met jonge vaders (twintig jaar). Zo haalden de kinderen gemiddeld zes punten minder op de standaard Binet-Simon intelligentietest.

Opvallend was de uitslag van hetzelfde onderzoek met oudere moeders. Hieruit bleken de kinderen van oudere moeders juist beter uit de bus te komen bij het maken van verschillende tests dan de kinderen van jonge moeders. Een jonge vader en een oude moeder lijkt daarom de perfecte match te zijn. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen een kind krijgen is overigens flink gestegen. Lag het gemiddelde in 1974 nog op 26.4 jaar, in 2002 kregen vrouwen gemiddeld pas op hun 29ste levensjaar een kind. Mannen zijn gemiddeld 32 als ze voor het eerst poepluiers moeten verschonen.