Toch bonus voor medewerkers ING

Duizenden ING-medewerkers krijgen ook dit jaar een bonus. "Deze 'discretionaire' bonus komt boven op de prestatiepremie die is afgesproken in de collectieve arbeidsovereenkomsten", aldus een woordvoerder. Hoe groot de bonuspot dit jaar precies is, maakt ING niet bekend.

De bank-verzekeraar heeft de bonuspot volgens de woordvoerder wel gehalveerd. Bij andere grote banken die een beroep moesten doen op overheidssteun, is de bonuspot echter harder gekrompen. De Royal Bank of Scotland bijvoorbeeld keert dit jaar na zware druk van de Britse regering 90 procent minder bonussen uit. De Zwitserse bank UBS heeft de bonuspot met 80 procent verkleind.

De website 925.nl beweert dat ING dit jaar voor 950 miljoen euro aan bonussen uitkeert. Dat is volgens ING een veel te hoge schatting. Ter vergelijking: ABN Amro kende in 2007 voor 2 miljard aan bonussen toe. Het grootste deel daarvan kwam bij de Londense zakenbankiers terecht. Waar de ING-bonussen vooral vallen, wil de woordvoerder niet zeggen. Ook ING heeft enkele duizenden medewerkers in Londen.

Rode cijfers

ING boekte over 2008 een verlies van 729 miljoen euro. In 2007 werd nog een winst geboekt van 9,1 miljard euro. Niettemin hebben veel medewerkers aan hun prestatiecriteria voldaan, zegt de woordvoerder. 'En dan geldt: afspraak is afspraak.' Veel medewerkers hebben echter ook bedongen dat hun bonus gegarandeerd is. De totale salariskosten bij ING zijn het afgelopen jaar gestegen van 8,2 miljard in 2007 tot 8,4 miljard in 2008.

Staatssteun

Wouter Bos heeft ING inmiddels voor een bedrag van zo'n 40 miljard euro aan steun (kapitaalinjecties en garanties) verleend, maar heeft geen formele zeggenschap. Wel bedong Bos dat het bestuur afzag van een bonus. De kersverse bestuursvoorzitter Jan Hommen neemt voorlopig genoegen met een salaris van 0 euro, totdat in 2010 een nieuwe beloningsbeleid is vastgesteld. Dan pas zal hij met terugwerkende kracht zijn salaris krijgen. Het ministerie van Financiën wilde gisteren geen reactie geven op de duizenden bonussen en verwees naar het nieuwe beloningsbeleid dat ING in 2010 gaat invoeren.


Toch bonus voor medewerkers ING  (foto: DAG)