Fortis-houders eisen tien euro per aandeel

Aandeelhouders van Fortis nv, de voormalige Belgisch-Nederlandse financiële groep die nu ontmanteld en deels genationaliseerd is, eisen voor een Nederlandse rechtbank een schadevergoeding van EUR10 per aandeel van drie voormalige topmannen. Dat heeft hun advocaat vandaag gezegd tegen persbureau Agence France Presse (AFP).

De aandeelhouders hebben een Amsterdams advocatenkantoor in de arm genomen om hun claim te behartigen tegen de voormalige Fortis-bestuursvoorzitter Maurice Lippens, de voormalige chief executive Jean-Paul Votron en de chief financial officer Gilbert Mittler, aldus advocaat Hendrik Jan Bos.

"We willen een schadevergoeding van EUR10 per aandeel voor de periode van januari tot juni van dit jaar, waarin zij aandeelhouders hebben misleid door te stellen dat alles in orde was", zei de advocaat tegen AFP.

Ondanks de geruststellingen, kondigde Fortis eind juni plannen aan om zijn kapitaalreserves op korte termijn te verstevigen met EUR8 miljard, wat aanleiding gaf tot een enorme daling van de aandelenkoers.

In juli 2007 noteerde het aandeel nog rond EUR30. Na de roep om contanten in juni van het jaar daarop, kelderde het aandeel tot vlak boven EUR10.

Bos wilde niet zeggen wie zijn klanten zijn of hun totale belang in het bedrijf. "Het zijn geen erg grote aandeelhouders, maar dat is niet belangrijk. Wat telt is dat ze misleid zijn door de bestuurders."

Fortis, dat hard getroffen is door de mondiale financiele crisis, werd eerder deze maand ontmanteld, waarbij de Nederlandse onderdelen werden genationaliseerd door de Nederlandse regering, terwijl de Belgische en Luxemburgse activiteiten werden overgenomen door Belgie om te worden doorverkocht aan de Franse bank BNP Paribas.