Bos gaat andere banken ook helpen

De overheid zal andere Nederlandse banken redden als die door de kredietcrisis in de problemen komen. Dat heeft minister Wouter Bos van Financiën vanavond gezegd tegen het NOS Journaal en RTL Nieuws.

"Dat zullen we blijven doen als de situatie daar aanleiding toe geeft", aldus Bos. Zondag droeg Nederland 4 miljard euro bij aan de redding van Fortis. Met steun van België en Luxemburg krijgt de Belgisch-Nederlandse bank een injectie van in totaal meer dan 11 miljard euro.

Ondanks de miljarden leed Fortis vandaag flink verlies op de beurs. Het concern sloot de handelsdag uiteindelijk af met een koersdaling van 23,6 procent. Bos noemt de daling van het aandeel Fortis "een zware klap". Hij stelt verder "niet de illusie" te hebben gehad dat de redding de beurskoersen zou beïnvloeden.

De vicepremier zei te hopen dat het vertrouwen van beleggers zal terugkeren als er meer details bekend zouden worden van het reddingsplan van de Amerikaanse overheid voor de financiële sector van dat land. Inmiddels lijkt dat ijdele hoop.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zojuist namelijk tegen het plan gestemd. Het voorstel kreeg de steun van 205 parlementariërs. Er waren 228 nee-stemmers. Minister van Financiën Henry Paulson wilde banken helpen door slechte beleggingen van hen over te nemen.

Zal, indien nodig, de staatsschuld vergroten.  (foto: ANP)