Photosynth maakt 3D van gewone foto's

Twee jaar geleden kwam Microsoft voor het eerst met een demo, en vandaag is het programma officieel voor iedereen gratis te downloaden. Met Photosynth kan iedereen 3D omgevingen maken met gewone foto's.

De gratis software bestaat uit een viewer en een programma om zelf 3D panorama's te maken, een 'Synth' genaamd. Het programma voegt de foto's samen en schaalt ze, zodat een beeld ontstaat waar je omheen kunt lopen. Des te meer foto's je gebruikt, des te beter het resultaat is, en synths van 250 foto's of meer zijn geen uitzondering.

Op de site staan een aantal Synths die eerder al gemaakt zijn om een idee te geven van de werking. Een korte video-cursus geeft nieuwe gebruikers tips hoe het beste te fotograferen voor gebruik in de Synth. Volgens Microsoft is het dé nieuwe manier om foto's op het web te bekijken. "Iedereen die jouw synth bekijkt staat in jouw schoenen, deelt jouw ervaring met een detail en helderheid die onmogelijk te behalen is met gewone foto's."

Photosynth is de combinatie van twee Microsoft-projecten die al sinds 2006 lopen. In dat jaar kocht Microsoft Seadragon, een jong bedrijfje dat een technologie had ontwikkeld om om te gaan met grote hoeveelheden visuele data op het internet, zonder vertragingen. In datzelfde jaar ontwikkelden onderzoekers van de universiteit van Washington en Microsoft een techniek om op basis van enkele foto's een 3D model te kunnen maken. De combinatie van de technieken zorgt voor een 3D beleving via het internet.

De Synths die nu al zijn te bewonderen zijn mede gemaakt door fotografen van National Geographic.
. Die kregen toestemming om binnen de cirkel van Stonehedge te fotograferen, waardoor het mogelijk is om helemaal om en door dit monument heen te lopen. Ook zijn er Synths van de Taj Mahal, de skyline van Londen en een Ferrari te zien.


Photosynth in actie