Vrije tijd allochtoon, autochtoon hetzelfde besteed

Het dagelijks leven van allochtonen en autochtonen met een baan vertoont meer overeenkomsten dan verschillen. Dit is een van de conclusies van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport 'Het dagelijks leven van allochtone stedelingen'. Een belangrijke overeenkomst is dat net als bij autochtonen televisie kijken en computergebruik de populairste vorm van vrijetijdsbesteding zijn bij allochtonen.

Het SCP maakt in het rapport onderscheid tussen allochtonen met en zonder baan. Tussen autochtonen met baan enerzijds en allochtonen zonder baan anderzijds bestaan wel meer verschillen dan overeenkomsten. Deze verschillen zijn voornamelijk op de doordeweekse dagen te zien. Omdat autochtonen namelijk vaker een baan hebben dan allochtonen, hebben zij doordeweeks ook vaker verplichtingen.

Allochtonen hebben verder minder verschillende soorten vrijetijdsactiviteiten dan autochtonen. Volgens het SCP is dat deels het gevolg van een lager opleidingsniveau en inkomen en een slechtere beheersing van de Nederlandse taal.

Het SCP hield een enquête onder Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen en autochtonen in de vijftig grootste gemeenten in Nederland.