Hirsi Ali: Wilders mag film maken

Icoon FilmGeert Wilders heeft het recht om zijn mening te bekrachtigen in een film. ''Hij doet het op een vreedzame manier'', zei voormalig VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali afgelopen avond vanuit de Verenigde Staten in het televisieprogramma NOVA.

Hirsi Ali maakte eerder zelf met cineast Theo van Gogh de kritische film 'Submission' over de islam. Van Gogh werd vermoord door de moslimextremist Mohammed B. en Hirsi Ali wordt al jaren streng beveiligd na vele bedreigingen.

''Ik vind dat Nederland en de rest van het westen niet mag buigen voor de vrijheid van meningsuiting'', benadrukte ze. Hiermee ging ze in op de angst die er in een deel van de Nederlandse samenleving, onder meer bij de Nederlandse regering, bestaat voor de gevolgen van de nog niet verschenen film van Wilders. ''Hij is niet verantwoordelijk voor een eventueel bloedvergieten. Ik vind dat niemand het recht heeft om de film te beantwoorden met geweld.''

Ze vindt dat premier Balkenende niet goed met de situatie omgaat. ''Onze minister-president schept zelf een crisis door te zeggen dat hij de boel niet in handen heeft. Hij moet de zaak goed aanpakken'', aldus Hirsi Ali.

Ze zei verder dat ze het niet met het standpunt van Wilders eens is om de koran en andere islamitische geschriften te verbieden. Ook moslims hebben volgens haar ''het recht'' op vrije meningsuiting.'Wilders doet het op een vreedzame manier'

Met dank aan FOKwa voor de submit.