Vlaamse wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

De Vlaamse secretaresse Mady van Goethem heeft gisteravond het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Zij maakte vijf fouten in De Ladder Naar Lust, een tekst die is geschreven door de in oktober overleden auteur Jan Wolkers.

Zijn vrouw Karina droeg de tekst voor, waarin Wolkers zijn associaties deelt over een Bijbeltekst uit Genesis die zijn vader hem ooit voorlas.

''Ik sta helemaal te blozen'', aldus de beduusde 46-jarige Vlaamse. ''Ik heb me niet eens echt voorbereid. Dit voelt bijna oneerlijk tegenover sommige mensen die hier al hun hele leven van dromen.'' Met een gemiddelde van negentien fouten maakten de Vlamingen en Nederlanders die voor het oog van de televisiecamera's deelnamen aan het dictee, de tekst beter dan vorig jaar. Toen lag het gemiddeld aantal fouten op 31.

Met de overwinning staat het aantal overwinningen voor Nederland en Vlaanderen weer gelijk: elk land heeft nu negen van de 18 edities op zijn naam gezet, constateerde presentator Philip Freriks tevreden. De beste Nederlandse deelnemer was Bob Boersema, een gemeenteambtenaar uit Ermelo. Hij maakte acht fouten.

Ook de beste prominenten kwamen dit jaar uit Vlaanderen: schrijvers Stefan Brijs en Peter Terrin struikelden allebei over tien woorden. De Nederlandse auteur Christiaan Weijts volgde hen op de voet met elf fouten.

Voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven analyseerde na afloop van het dictee, dat plaatsvond in de Eerste Kamer, dat de meeste fouten in ''heel gewone woorden'' waren geslopen. ''De deelnemers gingen opeens twijfelen of stamppot met één of twee p's wordt geschreven, en of wittekool aan elkaar geschreven moest worden of niet.''