Complete PvdA-bestuur treedt af

Icoon Politiek Partijvoorzitter Michiel van Hulten treedt af als voorzitter van de PvdA. Hij zal dat woensdagavond in een vergadering van het partijbestuur bekendmaken, melden ingewijden. De directe reden is een brief van enkele medebestuursleden die het niet eens zijn met Van Hultens visie op de partijvernieuwing. Daarnaast was Van Hulten campagneleider bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar waarbij de PvdA negen zetels verloor.

Van Hulten ervaart de kritiek van zijn medebestuursleden als een vertrouwensbreuk. In zijn vernieuwingsplannen wilde hij de leden meer ruimte geven. Van Hultens vertrek komt kort voor de publicatie van een rapport van een commissie onder leiding van PvdA-burgemeester Ruud Vreeman, die de verkiezingscampagne en nederlaag analyseert.

Update 01.12 uur
Het hele bestuur van de PvdA heeft besloten om af te treden na het vertrek van partijvoorzitter Van Hulten. Dat bleek vannacht na afloop van het bestuursoverleg in het partijkantoor in Amsterdam.

De PvdA gaat na het onverwachte opstappen van de partijvoorzitter en het complete bestuur verder met een interim-bestuur. Voorzitter daarvan wordt Ruud Koole, die anderhalf jaar geleden plaats maakte voor Van Hulten. De verhoudingen binnen het bestuur waren de reden voor het opstappen, niet de verkiezingscampagne, zei partijleider Wouter Bos rond middernacht.

Het aftredende partijbestuur liet in een verklaring weten dat niet het verschil van inzicht rond de koers van de partij of de partijvernieuwing een rol speelde bij het opstappen. Wel wil het bestuur de weg vrij maken voor een gezaghebbend voorzitterschap om door te gaan met partijvernieuwing én met de te verwachten aanbevelingen van een commissie onder leiding van Ruud Vreeman, die rapporteert over de verkiezingscampagne en de oorzaken van de verkiezingsnederlaag.


Exit Van Hulten