Onderzoek extreem late abortussen Spanje

MedischDe Spaanse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar een kliniek die illegaal extreem late abortussen uitvoert. De privékliniek Ginemedex in Barcelona (Catalonië) behandelt vrouwen die ruim zeven maanden zwanger zijn.

Volgens medewerkers werken in de kliniek ook Nederlanders. Ook zouden er Nederlandse patiënten zijn geweest. De Spaanse autoriteiten benadrukten maandag dat maar zeer weinig vrouwen uit het buitenland in de regio Catalonië hun zwangerschap laten afbreken. Twee jaar geleden liep al een onderzoek tegen de kliniek, maar toen werden geen overtredingen vastgesteld.

Deense televisie
De handelwijze van de kliniek werd zondagavond aangekaart in een reportage van de Deense televisiezender DR1, meldden de Spaanse kranten El País en ABC maandag. Een verslagggeefster van de Deense televisie, die ruim 31 weken zwanger was, maakte met een verborgen camera opnamen.

Ze maakte niet bekend dat ze journalist was. Ze zei dat ze het slachtoffer was van huiselijk geweld en dat ze leed aan angstaanvallen en depressie.

Injectie
Voor de abortus van de gezonde foetus rekende Ginemedex een bedrag van 4000 euro. De directeur van de kliniek vertelde dat bij foetusssen een substantie wordt geïnjecteerd die artsen meestal gebruiken voor het behandelen van hartpatiënten.

Als foetussen het middel toegediend krijgen, overlijden ze aan een hartstilstand voordat ze de baarmoeder hebben verlaten, aldus de directeur. Dan wordt de bevalling ingeleid.

In een tweede gesprek met de directeur gaf de Deense journaliste wel haar identiteit prijs. Ze kreeg toen te horen dat nog geen toestemming voor de ingreep was gegeven en dat ze nog een psychologisch onderzoek moest ondergaan.

In Spanje zijn abortussen na 22 weken zwangerschap in principe illegaal. In Nederland mogen zwangerschappen na de 24e week niet meer worden afgebroken tenzij het leven van de moeder in gevaar komt, daarbij kan men bijvoorbeeld aan acute zwangerschapsvergiftiging denken.