'Turken kiezen voor D66'

Icoon Verkiezingen Op een bijeenkomst van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) is besloten dat Turken de verkiezingen niet moeten boycotten, maar dat er een "strategische stem" uitgebracht moet worden. In de bijeenkomst wordt duidelijk dat met deze woorden een stemadvies op D66 bedoeld wordt.

Het IOT vindt dat PvdA en CDA gestraft moeten worden voor het schrappen van Turkse kandidaat-Kamerleden van de kieslijsten. "We moeten PvdA en CDA een lesje leren", zegt iemand op de bijeenkomst. "Wie hebben ervoor gezorgd dat de PvdA en niet Leefbaar de grootste partij in Rotterdam is geworden?". De Turken zien het schrappen van de kandidaten als uitvloeisel van het anti-migrantenklimaat van de afgelopen vijf jaar. Een proteststem kan het verschil uitmaken. "Dat is een stem op D66", zo klinkt het op de bijeenkomst.

Fatma Koser Kaya, Tweede Kamerlid voor D66, weigert een mening in te nemen over de Armeense genocide. Alexander Pechtold, partijleider van D66, nam het voor haar op. Hij vindt het niet noodzakelijk dat Kaya een standpunt inneemt. Kaya ergert zich aan de ophef: ze voelt zich onder druk gezet om te zeggen hoe zij erover denkt. "Armenië was vroeger en nu in ons gezin nooit een issue. Het is bijna honderd jaar geleden gebeurd. Ik ben een Nederlands kamerlid. Moet ik over alle massamoorden die in de wereld hebben plaatsgevonden een mening hebben? Ik dacht het niet", aldus Kaya.

Misschien kan deze nieuwe doelgroep de redding betekenen voor D66. De partij staat momenteel op 1 zetel in de peilingen.

Met dank aan pberends voor de submit.