Verdonk wil illegalen niet terug in Nederland

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken onderzoekt of vreemdelingen die eerder illegaal in Nederland verbleven, de mogelijkheid kan worden ontnomen later op een legale wijze een verblijfsvergunning aan te vragen. Haar ministerie werkt volgens dagblad Trouw aan een aanscherping van de Vreemdelingenwet op dit punt. Zij hoopt daarmee onrechtmatig verblijf in Nederland te ontmoedigen.

Op dit moment kunnen illegalen die door Justitie het land zijn uitgebonjourd in hun land van herkomst een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) aanvragen. Voorwaarde is dan wel dat ze geen strafblad hebben opgebouwd in hun illegale periode in Nederland. Verdonk wil het illegalen echter moeilijker maken legaal terug te keren naar ons land. 'Eens eruit, altijd eruit', zo kopt dagblad Trouw zelfs vandaag.

In Nederland verblijven naar schatting tussen de 150.000 à 250.000 illegalen. Illegaal verblijf is op zich niet strafbaar. Pas wie enige malen door de politie is aangehouden kan tot ongewenst vreemdeling worden verklaard. Maar ook dat gebeurt niet in alle gevallen.