NS maakt fout in gedicht

Icoon KunstEen gedicht van Jan Wolkers, dat groot op verschillende posters hangt op veel treinstations en op ansichtkaarten staat afgedrukt, bevat een fout. Het gedicht over schaatser Gerard van Velde werd op Nationale Gedichtendag (26 januari) gepubliceerd. De Nederlandse Spoorwegen en Poetry International gaan vandaag overleggen hoe ze de fout kunnen herstellen.

"Het woord schoonheid in de laatste regel had snelheid moeten zijn", zegt een woordvoerder van NS. "Er is iets misgegaan bij Poetry International. We gaan nu bekijken hoe we deze fout kunnen corrigeren. Elk woord, elke letter telt in een gedicht".

Jan Wolkers zelf baalt enorm van de fout. "Als je, kijkend naar een scorebord, 'de schoonheid van je vlucht' ziet, moet je een behoorlijke ijdeltuit zijn. En in Van Velde trof me juist zo dat zijn houding gespeend was van alle ijdelheid. Dit verpest mijn hele gedicht." Hij stelt voor een sticker over de fout te plakken met daarop geschreven het juiste woord. "Niet mooi, nee. Maar dan staat er tenminste wat er staat."